Οι φίλοι του Ολυμπιακού ζουν μέρες πρωτόγνωρες και αξέχαστες. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του πήραν μια σεζόν που έμοιαζε χαμένη αρχές Φεβρουαρίου και τη μετέτρεψαν σε μία από τις καλύτερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας το τρόπαιο του Conference League στην OPAP Arena!

Ποτέ ξανά δεν είχε σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα ελληνική ομάδα, ποτέ ξανά δεν είχαν φτάσει πέρα από τα προημιτελικά διοργάνωσης της UEFA οι «ερυθρόλευκοι». Ε, με τον... στρατηγό Μέντι στον πάγκο αποφάσισαν να τα κάνουν όλα μαζί, αποκλείοντας κατά σειρά Φερεντσβάρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε και Άστον Βίλα προτού... περιλάβουν και τη Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Κι ενώ οι προκρίσεις ενάντια σε Τούρκους και Άγγλους κουβαλούν σίγουρα μεγαλύτερο πρεστίζ λόγω του ονόματος του αντιπάλου αλλά και του πόσο προχωρημένη ήταν η δυσκολία από τους «8» και μετά, η επιτυχία απέναντι στους Ισραηλινούς είναι αυτή που άγγιξε τα όρια του μύθου.



Όχι μόνο επειδή ο Ολυμπιακός δεν είχε αποκλείσει ποτέ μέχρι τότε σύλλογο από το Ισραήλ. Άλλωστε, τα σερί και οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Κυρίως γιατί τότε ήταν που... πίστεψαν και οι άπιστοι. Την τιμημένη 14η Μαρτίου, εκείνη την τεράστια για το ελληνικό ποδόσφαιρο μέρα, που ΠΑΟΚ και Πειραιώτες πήραν μεγάλες προκρίσεις έναντι των Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Μακάμπι αντίστοιχα ανατρέποντας ήττες με καθαρά σκορ στο πρώτο ματς.

Κι αν οι μετέπειτα πρωταθλητές Ελλάδας είχαν συμμάχους την Τούμπα και το ότι ήθελαν νίκη με δύο γκολ (και όχι τρία) για να στείλουν, έστω, τον αγώνα στην παράταση -σε σχέση με τους «ερυθρόλευκους»- για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα.

Ήττα 4-1 εντός έδρας, ακόμα και δίχως τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, δύσκολα ανατρέπεις. Μοναδικό θετικό τότε για τους Πειραιώτες, όταν δεν θα αγωνίζονταν σε κάποιο γήπεδο-κολαστήριο στο Ισραήλ αλλά στη μικρή και... ξενέρωτη Μπάτσκα Τόπολα, εκεί όπου είχαν πετάξει δύο βαθμούς μήνες πριν για το Europa League.

Ακόμα κι έτσι πάντως, οι πιθανότητες ανατροπής έδειχναν μηδαμινές. Σύμφωνα με το Opta Analyst, η ελληνική ομάδα είχε 2,5% πιθανότητες να αποκλείσει τη Μακάμπι και να φτάσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης μετά τη συντριβή στο Καραϊσκάκη.



Για να φτάσει στα ημιτελικά, το νούμερο έπεφτε στο 0,8%. Για συμμετοχή στον τελικό, ακόμη πιο κάτω, στο 0,2% και η κατάκτηση ήταν στο μίνιμουμ, 0,1%!

Αριθμοί που έμοιαζαν να έχουν μπει στο τσαρτ μόνο και μόνο για τυπικούς λόγους. Κι αν σε κάποιον δεν λένε και πολλά, ας μιλήσουμε με άλλα νούμερα. Οι στοιχηματικές εταιρείες τιμούσαν τότε την κατάκτηση του τροπαίου στο 75.00...

Ενδεικτικά, μετά τους πρώτους αγώνες για τη φάση των «16», η Βίλα φιγουράριζε στην κορυφή με 25,6% πιθανότητες να κατακτήσει την κούπα. Ακολουθούσε η Λιλ με 21% και ακόμα πιο πίσω η Φενέρμπαχτσε με 15,1%. Ελαφρώς πιο πίσω, η τελευταία ομάδα με διψήφιο νούμερο, η Φιορεντίνα με 13,6%.

Την πεντάδα συμπλήρωσε η Μακάμπι Τελ Αβίβ με 7,7% και φυσικά 97,5% πιθανότητες να αποκλείσει τον Ολυμπιακό και να περάσει στους «8»!



Μόνο που λογάριαζε δίχως τον Ποντένσε, τον Ελ Κααμπί, τον Φορτούνη και τον Γιόβετιτς. Η «ερυθρόλευκη»... συμμορία κατάπιε μία προς μία τις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του Opta Analyst. Πρώτους και καλύτερους τους Ισραηλινούς, μετά τους Τούρκους και τους Βρετανούς, στο φινάλε τους Ιταλούς. Μόνο τους Γάλλους δεν συνάντησε, φρόντισαν στο Μπέρμιγχαμ να τους αφήσουν εκτός. Πόσες ομάδες πια να απέκλειε και αυτός ο Ολυμπιακός;

Πώς γίνεται, λοιπόν, να φτάσαμε από το 0,1% στο έπος της Νέας Φιλαδέλφειας, το ξέρει μονάχα ο στρατηγός Μέντι και οι ποδοσφαιριστές του. Που δεν έπαψαν να πιστεύουν. Μόλις 49 οπαδοί των Πειραιωτών είχαν κάνει το ταξίδι για τη Σερβία και τη ρεβάνς με τους Ισραηλινούς. Και η ΠΑΕ τους ανταπέδωσε την πίστη με εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό. Τότε άλλαξαν όλα. Το 0,1% δεν υπήρξε ποτέ ξανά, ο Ολυμπιακός δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο των νοκ άουτ σε τόσο δυσχερή θέση όπως μετά το πρώτο ματς με την παρέα του Ζάχαβι. Γύρισε ο διακόπτης. «Όταν έβαλα το γυριστό τους είπα ότι θα το πάρουμε». Τάδε έφη, Αγιούμπ Ελ Κααμπί...

Μιλώντας μετά την κατάκτηση του τίτλου στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 ο Ηρακλής Αντύπας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η φετινή σεζόν του Ολυμπιακού θα μπορούσε να γίνει σειρά στο Netflix. Πράγματι, αν οι υπεύθυνοι της παγκοσμίου εμβέλειας πλατφόρμας streaming άκουγαν για την ιστορία με το 0,1%, είναι πολύ πιθανό να έδειχναν ενδιαφέρον για ένα ντοκιμαντέρ! Για την ώρα όμως, σημασία έχει πως οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έζησαν, αυτά που έζησαν. Κι όχι στην τηλεόραση...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube