Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού σε 4 μήνες!

Μεντιλίμπαρ: Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού σε 4 μήνες

Ο Βάσκος στρατηγός κατάφερε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον ανεπανάληπτο ευρωπαϊκό θρίαμβο, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου!

Δημήτρης Παπαδήμας |

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο Ολυμπιακός έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του, νικώντας τη Φιορεντίνα στην παράταση του μεγάλου τελικού που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην OPAP Arena, κατακτώντας τον πολυπόθητο ευρωπαϊκό τίτλο και βγάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες φίλους του στους δρόμους ολόκληρης της Ελλάδας για να πανηγυρίσουν έξαλλα την τεραστίων διαστάσεων επιτυχία, η οποία μόλις μερικούς μερικούς μήνες πριν έμοιαζε παντελώς απίθανη.

Για την ακρίβεια, ήταν σχεδόν τέσσερις μήνες πριν, στις 4 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο Ολυμπιακός γνώριζε την ήττα με 2-0 στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό και έμενε 9 βαθμούς μακριά από την κορυφή της Stoiximan Super League, ενώ παράλληλα λίγες μέρες μέρες πριν είχε δει τον «αιώνιο» αντίπαλό του να τον αποκλείει και από το Κύπελλο. Έχοντας χάσει τον τίτλο του πρωταθλητή την προηγούμενη σεζόν και έχοντας αλλάξει 6 (!) προπονητές (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιακών Ανιγκό και Συλαϊδόπουλο) μετά από την αποχώρηση του Πέδρο Μαρτίνς τον Αύγουστο του 2022, ο Ολυμπιακός φαινόταν σαν να έχει μπει σε μία «μαύρη» λούπα, αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών και διαρκούς προβληματικού σχεδιασμού.

Κάπου εκεί, μπαίνει στη ζωή μας ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ! Ένας 63χρονος Βάσκος προπονητής, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε αναλάβει μια Σεβίλλη που βρισκόταν στη χειρότερη κατάσταση της ιστορίας της και κατάφερε, μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να την μετατρέψει σε κάτοχο του Europa League! Μετά από διαδοχικές επιλογές που αφορούσαν τη στελέχωση του τεχνικού επιτελείου και (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος) αποδείχθηκαν άστοχες, η διοίκηση του Ολυμπιακού πόνταρε στον Μεντιλίμπαρ για να επαναφέρει την τάξη σε μια ομάδα που έμοιαζε εντελώς μπερδεμένη, μετά τις σύντομες θητείες των Ντιέγκο Μαρτίνεθ και Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο της. Έχοντας αποδεσμευτεί από τη Σεβίλλη μετά το μέτριο ξεκίνημά της (2 νίκες στις 8 πρώτες αγωνιστικές) στο φετινό πρωτάθλημα της La Liga, ο Μεντιλίμπαρ πήρε την απόφαση να δουλέψει για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας, απαντώντας θετικά στην πρόταση που του κατέθεσε ο Ολυμπιακός.

Χωρίς… τυμπανοκρουσίες (πώς θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοιες άλλωστε με το κλίμα που υπήρχε τότε στις τάξεις των Πειραιωτών), ο Βάσκος ήρθε για να γίνει ο τρίτος προπονητής του Ολυμπιακού μέσα σε διάστημα μόλις μερικών μηνών, έχοντας στη διάθεσή του μια ομάδα η οποία, ναι μεν είχε μπόλικο ατομικό ταλέντο, αλλά αδυνατούσε να βγάλει στον αγωνιστικό χώρο τις μεγάλες δυνατότητες που φαινόταν να έχει στη θεωρία. Χωρίς να έχει την παραμικρή συμμετοχή στην στελέχωση και έχοντας στα χέρια του ένα… ταλαιπωρημένο ρόστερ με ποδοσφαιριστές που επέλεξαν άλλοι. Ποιος να φανταζόταν το τι θα επακολουθούσε;

Μεντιλίμπαρ: Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού σε 4 μήνες

Ο Μεντιλίμπαρ έκατσε για πρώτη φορά στον «ερυθρόλευκο» πάγκο τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του, στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Φερεντσβάρος για τη φάση των playoffs του Conference League. Επιλέγοντας από το πρώτο του παιχνίδι το 4-3-3, ο Βάσκος παρουσίασε με το… καλησπέρα στο χορτάρι του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» αυτά που «υπόσχονταν» το βιογραφικό του. Μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος, με προτεραιότητά της το απλό ποδόσφαιρο και φουλ διαβασμένη, ικανή να χτυπήσει κάθε αδυναμία της αντιπάλου της. Το τελικό 1-0 εκείνης της βραδιάς ήταν μάλλον κολακευτικό για τους Ούγγρους, ενώ ακολούθησαν το εντυπωσιακό 4-1 επί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, το 1-0 με στη ρεβάνς της Βουδαπέστης με μία ακόμα επιβλητική εμφάνιση και ένα νικηφόρο σερί 6 αγώνων, για να γεμίσουν με αισιοδοξία τους φίλους του Ολυμπιακού!



Κάπου εκεί όμως ο… μήνας του μέλιτος έλαβε τέλος, με τους «ερυθρόλευκους» να γνωρίζουν την πιο απρόσμενη και ίσως μεγαλύτερη εντός έδρας ευρωπαϊκή συντριβή της ιστορίας τους, από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ένα… τρομακτικό αποτέλεσμα μετά από το οποίο φάνηκε να χάνεται (και) ο στόχος της ευρωπαϊκής πορείας. Σαν να μην έφτανε αυτό, τρεις μέρες αργότερα ήρθε μία ακόμα οδυνηρή ήττα από τον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορά στην πρεμιέρα των playoffs του πρωταθλήματος.



Ακολούθησε η ρεβάνς με τη Μακάμπι και τότε ήταν η πρώτη φορά που αντιληφθήκαμε πραγματικά την τεράστια ικανότητα του Μεντιλίμπαρ να διαχειρίζεται ιδανικά την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του! Εκείνο το βράδυ της 14ης Μαρτίου, ο Ολυμπιακός έκανε μια από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις της ιστορίας του, έσβησε το τεράστιο προβάδισμα των Ισραηλινών με τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο και παρότι τους είδε να ξαναπαίρνουν προβάδισμα πρόκρισης στο ξεκίνημα του δευτέρου 45λέπτου, κατάφερε να κάνει την επικών διαστάσεων ανατροπή στην παράταση και να πανηγυρίσει την πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League! Μία μέρα νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η ανανέωση του συμβολαίου του Μεντιλίμπαρ, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να του έχει κάνει την πρόταση το βράδυ της συντριβής από τη Μακάμπι, ενδεικτικό του πόσο πολύ πίστευε σε αυτόν και στη δουλειά του!



Έχοντας καταφέρει να μετατρέψει μία ομάδα από… χαμένη, σε καλολαδωμένη μηχανή, με ξεκάθαρη στόχευση εντός αγωνιστικού χώρου, ο Μεντιλίμπαρ κέρδισε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την απόλυτη εμπιστοσύνη των φίλων του Ολυμπιακού. Πάντα μετρημένος στις δηλώσεις του, φρόντιζε να διαχειρίζεται άψογα το ρόστερ που είχε στη διάθεσή του, καταφέρνοντας παράλληλα να πάρει το μέγιστο από κάθε ποδοσφαιριστή του. Έκανε τον μέχρι τότε ανενεργό Τζολάκη τον βασικό του τερματοφύλακα, έδωσε στους Τσικίνιο και Όρτα ιδανικούς ρόλους στον άξονα, «απελευθέρωσε» με ευεργετικά αποτελέσματα Φορτούνη και Ποντένσε, ενεργοποίησε τον εξαφανισμένο Ιμπόρα, «αναγέννησε» τον Γιόβετιτς και έκανε τον Ελ Κααμπί να βγάζει αριθμούς που θα ζήλευαν ακόμα και κορυφαίοι επιθετικοί των μεγαλύτερων ομάδων του πλανήτη!

Μεντιλίμπαρ: Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού σε 4 μήνες

Δύο μόνο μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία, Μεντιλίμπαρ είχε προλάβει να μετατρέψει τον Ολυμπιακό όχι απλώς σε μία ομάδα όμορφη στο μάτι, αλλά και σε ένα σύνολο που βελτιώνεται διαρκώς και δεν έχει φτάσει ακόμα το «ταβάνι» του. Ακολούθησαν οι δύο άκρως απαιτητικές αναμετρήσεις με τη Φενέρμπαχτσε, οι οποίες αποτέλεσαν μία ακόμα απόδειξη της άψογης δουλειάς του Βάσκου. Παρότι η μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League ήρθε στη διαδικασία των πέναλτι (νίκη 3-2 στο Φάληρο και ήττα 1-0 στην Κωνσταντινούπολη), ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε ανώτερος συνολικά στα δύο παιχνίδια από την αντίπαλό του και δίκαια ήταν εκείνος που προχώρησε. Όντας δύο μόλις παιχνίδια μακριά από το όνειρο, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Μεντιλίμπαρ είχε στρέψει το βλέμμα του στην ευρωπαϊκή κούπα. Τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό της OPAP Arena η Άστον Βίλα, η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Premier League που κατάφερε τελικά να τερματίσει στην πρώτη τετράδα του πιο δύσκολου πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στο επόμενο Champions League.

Ήταν προφανές ότι ο Μεντιλίμπαρ είχε πείσει τους ποδοσφαιριστές του ότι μπορούν να το φτάσουν μέχρι τέλους. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, ο Ολυμπιακός πήγε μέσα στο Μπέρμιγχαμ χωρίς ίχνος φόβου και αφού προηγήθηκε με 2-0 στο πρώτο μισάωρο του αγώνα και σκόραρε δύο ακόμα φορές στο δεύτερο ημίχρονο για τον τελικό του θρίαμβο με 4-2, ενώ μία εβδομάδα αργότερα έκλεισε θέση στον τελικό, νικώντας ξανά (2-0) την ομαδάρα του Ουνάι Έμερι.



Μπορεί το πρωτάθλημα να… θυσιάστηκε στον βωμό της ευρωπαϊκής πορείας, με την ήττα με 2-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα να έρχεται τρεις μέρες αργότερα, αλλά η σεζόν έμελλε να ολοκληρωθεί με τον πιο μαγικό τρόπο για τους «ερυθρόλευκους»! Το «Happy End» στο παραμύθι με πρωταγωνιστή τον Μεντιλίμπαρ ήρθε το βράδυ της 29ης Μαΐου, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά το πολυπόθητο ευρωπαϊκό τρόπαιο!



Λίγο πριν οι «ερυθρόλευκοι» συμπληρώσουν τα 100 χρόνια ένδοξης ιστορίας τους, ο Βάσκος στρατηγός κατάφερε, μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, να καταφέρει αυτό που δεν είχαν καταφέρει τόσοι και τόσοι προκάτοχοί του! Έχοντας αναλάβει την ομάδα σε μια πάρα πολύ δύσκολη για εκείνη περίοδο, γεμάτη γκρίνια και απαισιοδοξία, τα άλλαξε όλα μέσα σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα και με τη δουλειά του κατάφερε όχι απλώς να την επαναφέρει στον ίσιο δρόμο, αλλά και να κάνει πραγματικότητα το πιο τρελό όνειρο του κάθε φίλου του Ολυμπιακού, με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου!



Γνώρισε την απόλυτη αποθέωση από τους χιλιάδες φίλους των «ερυθρόλευκων» που βρισκόντουσαν στις 5 η ώρα τα ξημερώματα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ εκείνος τους παρακολουθούσε αποσβολωμένος από την οροφή του λεωφορείου όπου βρισκόντουσαν οι θριαμβευτές! Αυτό που κατάφερε είναι ανεπανάληπτο! Δεδομένων των τεράστιων δυσκολιών που είχε να αντιμετωπίσει, έφερε μία επιτυχία η οποία αγγίζει τα όρια του… υπερφυσικού! Συνέδεσε το όνομά του με την μεγαλύτερο θρίαμβο, μπήκε στο… πάνθεον και δικαίως μπορεί να χαρακτηρίζεται από τώρα, ως ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ένδοξη ιστορία του Ολυμπιακού!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Ο game changer του τελικού, Στέβαν Γιόβετιτς: «Τώρα πανηγυρίζουμε, μετά θα μιλήσω για το συμβόλαιό μου»

Ένα πρόσωπο-κλειδί στον ευρωπαϊκό τελικό που βάφτηκε ερυθρόλευκος ήταν ο Στέβαν Γιόβετιτς, ο οποίος με την τεράστια προσωπικότητα και ποιότητα που διαθέτει, έσπρωξε τον Ολυμπιακό στην κούπα.

01.06.24 | 07:00

Πατέρα σε ευχαριστώ, που με έκανες Ολυμπιακό!

Υπερηφάνεια, αφοσίωση, λατρεία για τα ερυθρόλευκα χρώματα και τον δαφνοστεφανομένο έφηβο. Το να υποστηρίζεις τον Ολυμπιακό είναι στο μυαλό, κάτι μαγικό και γι' αυτό πατέρα μου σε ευχαριστώ!

01.06.24 | 07:00

Για τον Κόντε, τον Τζέραρντ, τη Μέταλιστ: Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω τους εφιάλτες του παρελθόντος και πέτυχε κάτι μοναδικό

Την είχε μαράζι ο Ολυμπιακός, όπως και οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» μία τέτοια πορεία στην Ευρώπη, όπως η φετινή. Για τις χαμένες ευκαιρίες του πρόσφατου παρελθόντος και όχι μόνο.

01.06.24 | 07:00
x