Για τον Κόντε, τον Τζέραρντ, τη Μέταλιστ: Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω τους εφιάλτες του παρελθόντος και πέτυχε κάτι μοναδικό

Ολυμπιακός: Άφησε πίσω τους εφιάλτες Κόντε και Τζέραρντ

Την είχε μαράζι ο Ολυμπιακός, όπως και οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» μία τέτοια πορεία στην Ευρώπη, όπως η φετινή. Για τις χαμένες ευκαιρίες του πρόσφατου παρελθόντος και όχι μόνο.

Αποστόλης Λιβάνιος |

Τη σημασία της φετινής εξαιρετικής -και «χρυσής» εν τέλει- πορείας του Ολυμπιακού στην Ευρώπη την έχει περιγράψει εδώ και πολλές εβδομάδες ο Γιώργος Μασούρας.

Για την ακρίβεια, μετά την πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε στην Πόλη, με ήρωα τον Τζολάκη στα πέναλτι. Ξεφεύγοντας από τις κλασικές δηλώσεις και μιλώντας στην καρδιά του κάθε φίλου των Πειραιωτών. «Είναι πραγματικά τόσο μεγάλη επιτυχία. Ήταν για όλα αυτά τα χαμένα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη στο 90’. Για τον αποκλεισμό από τους ομίλους από τον Τζέραρντ. Για το Ριαθόρ στο 90’, για τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους εννοείται, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς. Όλα αυτά τα παιχνίδια ήρθαν μαζεμένα εδώ και πραγματικά χάρηκα πολύ και νιώθω τυχερός που ανήκω στη γενιά που έφτασε στους "4"», είχε δηλώσει ο διεθνής άσος στις 19 Απριλίου στη μικτή ζώνη.

Όταν ο Κόντε και ο… αέρας απέκλεισαν τον Ολυμπιακό


Μακράν ο πιο οδυνηρός αποκλεισμός. Όπως και να το πιάσουμε. Λόγω του τι διακυβευόταν, λόγω της ποιότητας και της ιστορίας του αντιπάλου, αλλά και εξαιτίας του τρόπου που ήρθε. Οι Πειραιώτες έφτασαν το 1999 μία ανάσα και λίγα… μποφόρ μακριά απ’ την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League, η οποία τους ξεγλίστρησε στα τελευταία λεπτά.

Με προίκα το υπέρ της Γιουβέντους 2-1, με τον Νινιάδη να μειώνει με πέναλτι (που κέρδισε ο Αλεξανδρής) στο 90’ στο «Ντελέ Άλπι», υποδέχτηκαν τη «Γηραιά Κυρία» στις 17 Μαρτίου του 1999 στο ΟΑΚΑ. Το επίπεδο δυσκολίας της αποστολής τους ήταν πολύ υψηλό και αυτό που έκαναν ήταν όχι απλώς να κοιτάξουν στα μάτια τους φιλοξενούμενους, αλλά πραγματοποίησαν μία πολύ καλή εμφάνιση, η οποία παραλίγο να τους χαρίσει το εισιτήριο για τους «4».


Η εξαιρετική ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στρίμωξε εκείνη των Ζιντάν, Ιντζάγκι, Κόντε, Ντεσάν και Ντάβιντς, η οποία είχε στην άκρη του πάγκου της τον Κάρλο Αντσελότι. Το σκορ πρόκρισης ήρθε νωρίς, με τον Γκόγκιτς να προλαβαίνει την έξοδο του Ραμπούλα έπειτα από σέντρα πάρε-βάλε του Γεωργάτου από τα αριστερά, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά στο 13’. Στο β’ μέρος, ο Ολυμπιακός άγγιξε το 2-0, με την κεφαλιά του Αμανατίδη από νέα εξαιρετική σέντρα του Γεωργάτου. Αυτή η φάση αποδείχθηκε καθοριστική στη συνέχεια.

Η σέντρα του Μπιριντέλι απ’ τα δεξιά, ο τρομερός αέρας που έδωσε τρελή τροχιά στην μπάλα, με αποτέλεσμα να σκάσει σαν… τούβλο στην περιοχή των Πειραιωτών και να μπερδέψει τον Ελευθερόπουλο, ο οποίος χρεώθηκε με άστοχη και το πλασέ του Κόντε στο 85’, στέρησαν μία σπουδαία πρόκριση στους «ερυθρόλευκους». Στη συνέχεια η Γιουβέντους είχε δυνατό μπρα-ντε-φερ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία την έβγαλε νοκ άουτ στις λεπτομέρειες και στον τελικό επικράτησε της Μπάγερν Μονάχου με τρομερή ανατροπή στις καθυστερήσεις.

Τον λύγισε ο Τζέραρντ


Ο δεύτερος πιο οδυνηρός αποκλεισμός έπειτα από εκείνο από τη Γιουβέντους. Το σοκ ήρθε πάνω-κάτω στο ίδιο σημείο με εκείνο της αναμέτρησης με τους Ιταλούς. Οι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν τους «reds» στο «Άνφιλντ» στις 8 Δεκεμβρίου του 2004 και τους κάνουν τρία σενάρια για να προκριθούν στη νοκ-άουτ φάση του Champions League. Έχοντας επικρατήσει 1-0 των Άγγλων στο νεότευκτο τότε «Γ. Καραϊσκάκης», θέλουν νίκη, ισοπαλία ή ήττα με ένα γκολ διαφορά. Με τον Ριβάλντο να το παίρνει πάνω του, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς και πάλι, άνοιξαν το σκορ στο 27ο λεπτό. Έπειτα από σόλο που έκανε, κέρδισε φάουλ από τον Χίπια, από το οποίο έκανε το 1-0.

Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν καλά στο πρώτο μέρος, αλλά το 1-1 του Σιναμά-Πονγκόλ, έδωσε άλλη ψυχολογία στην ομάδα του Ράδα Μπενίτεθ. Ωστόσο, οι Πειραιώτες άντεξαν την πίεση σε ένα σημαντικό διάστημα του β’ μέρους, αλλά έγειρε το γήπεδο στην τελική ευθεία και ειδικά μετά το τέρμα του Μέλορ (80’), ο οποίος πέτυχε το γκολ της καριέρας του έως τότε και γενικότερα. Το… κακό άρχισε να φαίνεται από μακριά και έξι λεπτά μετά, ο Τζέραρντ με απίθανο εκτός περιοχής σουτ γονάτισε τον Ολυμπιακό, ο οποίος τερμάτισε 3ος στον όμιλό του, κάτω από τη Λίβερπουλ και τη Μονακό, ενώ έβαλε από κάτω τη Λα Κορούνια. Η ιστορία εκείνου του Champions League θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά, καθώς η Λίβερπουλ ατσαλώθηκε ψυχολογικά και σήκωσε την κούπα στο φινάλε, επικρατώντας στα πέναλτι της Μίλαν στον επικό τελικό της Πόλης.

Τζάμπα αποκλεισμός


Πολύ κοντά στην πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League έφτασε ο Ολυμπιακός στις 15 Μαρτίου του 2012. Όταν και υποδέχθηκε τη Μέταλιστ στο «Γ. Καραϊσκάκης», έχοντας προίκα το υπέρ του 1-0 από τον πρώτο αγώνα με σκόρερ τον Φουστέρ.

Ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε ιδανικά, ανοίγοντας το σκορ στο 15’ με κεφαλιά του Μαρκάνο. Στη συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου έστησαν στον τοίχο τους φιλοξενούμενους, αλλά παρουσιάστηκαν φλύαροι και ως εκ τούτου αναποτελεσματικοί, χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες και στο τέλος το πλήρωσαν.

Στην τελική ευθεία, οι Πειραιώτες γκρέμισαν ό,τι είχαν χτίσει με κόπο για περίπου 75 λεπτά. Για να είμαστε ακριβείς για περίπου 170, μαζί με τον πρώτο αγώνα. Το «καμπανάκι» ήχησε στο 76’, όταν δόθηκε πέναλτι για χέρι του Μοντέστο, αλλά ο Μέγερι έπιασε το πέναλτι αλά… Πανένκα του Ντέβιτς. Αντί να πάρει ψυχολογία ο Ούγγρος γκολκίπερ, αγχώθηκε. Όπως και κάποιοι συμπαίκτες του. Αδράνησε σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, με τον Βιγιάγκρα να ισοφαρίζει στο 80’ με προβολή, προλαβαίνοντας την έξοδο του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Έξι λεπτά μετά έγινε το 2-1 με τον Ντέβιτς να εκτελεί από κοντά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, παίρνοντας το αίμα του πίσω.

Ο Ποντένσε, ο Άλεν και τα παράπονα για τη διαιτησία


Άδοξο αποκλεισμό απ’ τη συνέχεια του Europa League γνώρισε τον Αύγουστο του 2020 ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες, προερχόμενοι από την επική πρόκριση επί της Άρσεναλ με το «διπλό» στο «Emirates», βρήκαν τους «λύκους» μπροστά τους. Το πρώτο ματς έληξε 1-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε κεκλεισμένων των θυρών αναμέτρηση λόγω του κορωνοϊού, ο οποίος είχε κάνει δυναμικό μπάσιμο και στην Ευρώπη.
Η ρεβάνς ακολούθησε πέντε μήνες μετά, με τους Πειραιώτες να αγωνίζονται δίχως τον Σεμέδο λόγω της αποβολής του στο πρώτο ματς, αλλά και του Σα, ο οποίος τραυματίστηκε λίγες ημέρες πριν. Τη θέση του πήρε ο Αλέν, ο οποίος εμφανίστηκε «κρύος». Το λάθος του στα πρώτα λεπτά έδωσε την ευκαιρία στους γηπεδούχους (που επίσης έπαιξαν χωρίς το κοινό τους) να ανοίξουν το σκορ με πέναλτι του Χιμένες, έπειτα από ανατροπή του Ποντένσε από τον Γάλλο τερματοφύλακα.Οι Πειραιώτες πανηγύρισαν το 1-1 στο 28’ με τον Καμαρά, αλλά εν τέλει παρέμεινε το 1-0, αφού δόθηκε οφσάιντ σε οριακή φάση μέσω VAR. Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν, ωστόσο, με φοβερά παράπονα από τον Μαρτσίνιακ, κάνοντας λόγο για δύο πέναλτι που δεν δόθηκαν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού σε 4 μήνες!

Ο Βάσκος στρατηγός κατάφερε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον ανεπανάληπτο ευρωπαϊκό θρίαμβο, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου!

01.06.24 | 07:00

Ο game changer του τελικού, Στέβαν Γιόβετιτς: «Τώρα πανηγυρίζουμε, μετά θα μιλήσω για το συμβόλαιό μου»

Ένα πρόσωπο-κλειδί στον ευρωπαϊκό τελικό που βάφτηκε ερυθρόλευκος ήταν ο Στέβαν Γιόβετιτς, ο οποίος με την τεράστια προσωπικότητα και ποιότητα που διαθέτει, έσπρωξε τον Ολυμπιακό στην κούπα.

01.06.24 | 07:00

Πατέρα σε ευχαριστώ, που με έκανες Ολυμπιακό!

Υπερηφάνεια, αφοσίωση, λατρεία για τα ερυθρόλευκα χρώματα και τον δαφνοστεφανομένο έφηβο. Το να υποστηρίζεις τον Ολυμπιακό είναι στο μυαλό, κάτι μαγικό και γι' αυτό πατέρα μου σε ευχαριστώ!

01.06.24 | 07:00
x