Κάθε πρόκριση και μια ιστορία: Η συγκλονιστική πορεία του Ολυμπιακού μέχρι την ευρω-κούπα

Ολυμπιακός: Η συγκλονιστική πορεία μέχρι την ευρω-κούπα

Το sport-fm.gr θυμάται και τα 18 ματς του Ολυμπιακού στον δρόμο για τον νικηφόρο τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας.

Γιάννης Πολιάς |

Είναι η μεγαλύτερη πορεία ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, τόσο από άποψη σημασίας, όσο και από άποψη... μεγέθους, καθώς ο Ολυμπιακός έδωσε φέτος 19 ματς μέχρι να κατακτήσει την κούπα του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η σεζόν ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου 2024. Συνολικά 19 αγώνες, δύο διαφορετικές διοργανώσεις και τρεις προπονητές, για να φτάσουμε από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League στον νικηφόρο τελικό της OPAP Arena...

Το sport-fm.gr πήρε χαρτί και μολύβι και θυμήθηκε όλον τον δρόμο των Πειραιωτών προς τη λύτρωση και το γλυκό νέκταρ του ευρωπαϊκού τροπαίου, σε αυτή την πορεία 9,5 μηνών...

Πρώτα τα δύσκολα, μετά τα εύκολα



Η σεζόν ξεκίνησε με δύο προκρίσεις στα προκριματικά του Europa League για τον Ολυμπιακό. Με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο και τους Φρέιρε και Καμαρά, μεταξύ άλλων, ως βασικές επιλογές, οι «ερυθρόλευκοι» περίμεναν τον ηττημένο του ζευγαριού Γκενκ-Σερβέτ και μάλλον αιφνιδιάστηκαν βλέποντας τους Ελβετούς να πετούν εκτός τους Βέλγους.

Η KRC πάντως δεν άντεξε ούτε ένα λεπτό στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη, στις 10/08, καθώς έμεινε πίσω στο σκορ μετά από λίγα δευτερόλεπτα!



Ο Φορτούνης πέτυχε το γκολ που θα έκρινε την αναμέτρηση, με τους «ερυθρόλευκους» να ζορίζονται στη ρεβάνς του Βελγίου και να χρειάζονται ένα... buzzer beater του τρομερού Αλεξανδρόπουλου για να πάρουν την πρόκριση και να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στα playoffs και μαζί τη φάση των ομίλων ανεξαρτήτου διοργάνωσης.

Παρότι παράδοξο, ήταν εξαρχής ότι το εμπόδιο στην επόμενη φάση θα ήταν πιο εύκολο και αυτό αποδείχτηκε και μέσα στο γήπεδο. Η άπειρη Τσουκαρίτσκι... μάζεψε τριάρα μέσα-έξω, με τον Ολυμπιακό να νικά 3-1 στο Καραϊσκάκη και 3-0 στη Σερβία για να συνεχίσει στους ομίλους του Europa League.


Να πετύχει το μίνιμουμ



Η κληρωτίδα των ομίλων του Europa League έφερε στον δρόμο του Ολυμπιακού την περσινή γνώριμη, Φράιμπουργκ, την κάτοχο του Conference League Γουέστ Χαμ και την άπειρη Μπάτσκα Τόπολα.

Το ξεκίνημα ιδανικό δεν ήταν. Ο Ελ Κααμπί έβαζε και η άμυνα... έτρωγε στην εντός έδρας πρεμιέρα με τους Γερμανούς, που νίκησαν 3-2, ενώ τη 2η αγωνιστική οι Σέρβοι κατάφεραν να επιστρέψουν από το 2-0 και να πάρουν τον βαθμό από τους απρόσεκτους «ερυθρόλευκους».

Τα πράγματα βελτιώθηκαν την 3η αγωνιστική στο Καραϊσκάκη, με την γκολάρα του Φορτούνη και το αυτογκόλ του Ογκμπόνα να φέρνουν την πρώτη νίκη σε όμιλο μετά από μια διετία, κόντρα στα «σφυριά».



Κι αν η ήττα στο Λονδίνο λίγες εβδομάδες αργότερα ήταν εντός προγράμματος, το βαρύ 5-0 από τη Φράιμπουργκ, σε μία από τις χειρότερες ευρωπαϊκές βραδιές του κλαμπ, ήταν η αρχή του τέλους για τον Μαρτίνεθ...

Πράγματι, στη φιλοξενία της Μπάτσκα Τόπολα τον Δεκέμβριο στον πάγκο βρισκόταν πια ο Κάρλος Καρβαλιάλ, που είδε τους παίκτες του να συντρίβουν με 5-2 τους Σέρβους με πρωταγωνιστές τους Φορτούνη και Ποντένσε και να εξασφαλίζουν το μίνιμουμ – τη συνέχεια στο Conference League...

Το ντεμπούτο και η κόλαση



Πέρασαν δύο μήνες για να έρθουν τα ματς με τη Φερεντσβάρος στον 1ο νοκ άουτ γύρο της τρίτης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA και είχαν αλλάξει πολλά. Όπως οι Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ, ο τρίτος προπονητής του Ολυμπιακού αυτή τη σεζόν έκανε επίσης ντεμπούτο στην Ευρώπη.

Το όνομα αυτού, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Πρώτο ματς, εντός έδρας, με τους Ούγγρους και, αφού ξεπεράστηκε η ψυχρολουσία στα 73’’, ο Ελ Κααμπί ανέλαβε δράση και πέτυχε το πρώτο από τα έντεκα (!) τέρματα που θα σημείωνε στα νοκ άουτ του θεσμού!



Τελικό σκορ 1-0, με τους Ούγγρους να προειδοποιούν για... κόλαση στη ρεβάνς της Βουδαπέστης. Ωστόσο, το βράδυ εξελίχτηκε σε περίπατο για τους Πειραιώτες, που επικράτησαν εκ νέου 1-0, πολύ πιο άνετα αυτή τη φορά, και έδειξαν ότι έχουν τα φόντα για κάτι καλό στην Ευρώπη.

Εξάσφαιρο πρόκρισης!



Το άκουσμα του ονόματος της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην κλήρωση των «16» άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία, ο Ολυμπιακός είχε αποφύγει αρκετά μεγάλα ονόματα. Από την άλλη, δεν είχε αποκλείσει ποτέ ομάδα από το Ισραήλ. Η δε παρουσία του Εράν Ζάχαβι στο ρόστερ της αντιπάλου θύμιζε τα πέντε γκολ που είχε βάλει με τη φανέλα της Αϊντχόφεν τρία χρόνια πριν...

Πράγματι, το πρώτο ματς εξελίχτηκε σε εφιάλτη. Η Μακάμπι... ένα σουτ έκανε, δύο γκολ έβαζε και εντέλει διέλυσε με 4-1 τους αποσβολωμένους Πειραιώτες, βάζοντας τέλος στα όνειρα για ευρωπαϊκή πορεία.

Η ρεβάνς στη... μαρτυρική Μπάτσκα Τόπολα προσέλκυσε μόλις 49 φίλους του Ολυμπιακού. Κάτι ήξεραν... Στο ημίχρονο είχε ισοφαριστεί το συνολικό σκορ με Ποντένσε, Φορτούνη και Ελ Κααμπί.



Ένα πέναλτι του Ρέτσου επέτρεψε –σε ποιον άλλον- στον Ζάχαβι να δώσει σκορ πρόκρισης στη Μακάμπι αλλά ανέλαβε εκ νέου δράση ο Ελ Κααμπί, που με ένα από τα ομορφότερα γκολ που είδαμε φέτος έκανε το 4-1 και ανέβασε εκ νέου ψυχολογικά την ομάδα του.

Και αν ο Γιόβετιτς δεν μπόρεσε να τελειώσει το ματς πριν την παράταση, ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο στο έξτρα ημίωρο. Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο Ελ Αραμπί, με το τελικό 6-1 να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού βρέθηκαν ξημερώματα στο αεροδρόμιο. Ένα μέρος όπου θα πήγαιναν ξανά τους επόμενους μήνες...

Η ώρα του Τζολάκη



Η πρώτη παρουσία σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 25 χρόνια έφερε έναν πολύ σοβαρό αντίπαλο για τους Πειραιώτες. Η Φενέρμπαχτσε έριξε χρήματα το περασμένο καλοκαίρι και είχε μεγάλες βλέψεις, ωστόσο για μία ώρα στο πρώτο ματς, στο Καραϊσκάκη, την ψάχναμε!

Το ερυθρόλευκο 3-0 ήρθε άκοπα, με Φορτούνη, Γιόβετιτς και Τσικίνιο να... πυροβολούν αδιακρίτως, ωστόσο η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Αμυντικά κενά και λάθη επέτρεψαν στους Τούρκους να μαζέψουν το σκορ σε 3-2 και να φτάσουν κοντά ακόμα και στην ισοφάριση.

«Νιώθουμε λες και δεν νικήσαμε» έλεγε μετά το ματς ο Πορτογάλος χαφ. Η ρεβάνς ήταν δύσκολη. Οι φίλοι της Φενέρ δεν προειδοποίησαν για κόλαση στο «Σουκρού Σαράτσογλου», απλά την έκαναν πραγματικότητα...



«Δεν ακούγαμε τη φωνή μας» έλεγε ο απεσταλμένος του bwinΣΠΟΡ FM 94,6, Ηρακλής Αντύπας μετά τη μυθική πρόκριση στα πέναλτι. Τι κι αν συνέβη αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει ο Μεντιλίμπαρ, δηλαδή να δεχτεί ο Ολυμπιακός γκολ νωρίς;

Οι «ερυθρόλευκοι» άντεξαν, είχαν μέχρι και δοκάρι στην παράταση και εντέλει ο μέγας Τζολάκης έβγαλε μέσα σε λίγα λεπτά όσα πέναλτι δεν είχε βγάλει σε ολόκληρη την καριέρα του! Τρεις φορές έπεσε στα αριστερά, τρεις φορές πήγε μαζί του και η μπάλα, με τον Ολυμπιακό να γράφει ιστορία και να παίρνει για πρώτη φορά πρόκριση για ευρωπαϊκή τετράδα...

Ερυθρόλευκοι… Peaky Blinders!



Από το προηγούμενο καλοκαίρι, οι στοιχηματικές εταιρείες έδιναν μονίμως την Άστον Βίλα φαβορί για την κατάκτηση του Conference League. Πράγματι, η ομάδα του Ουνάι Έμερι συνδύασε την εξασφάλιση ενός εισιτηρίου για το επόμενο Champions League με μια πορεία μέχρι την τετράδα του θεσμού.

Εκεί όμως έλαμψε ξανά το άστρο του Ελ Κααμπί, πολύ πιο εκτυφλωτικό αυτή τη φορά! Τρία γκολ στο Μπέρμιγχαμ, μία εκκωφαντική νίκη, 4-2, στο Βίλα Παρκ και ξαφνικά το φαβορί για νικητή διοργάνωσης είχε αλλάξει...

Ακόμα και η θεά τύχη έδειξε να είναι μαζί με την ομαδάρα του Μεντιλίμπαρ. Το πέναλτι που κέρδισε στα τελευταία λεπτά η Βίλα κατέληξε στις διαφημιστικές πινακίδες, ο τελικός ήταν πιο κοντά από ποτέ...



Και αν περίμενε κανείς τους Άγγλους να μπουν με το μαχαίρι στα δόντια στη μεγάλη ρεβάνς, διαψεύστηκε. Οι... καμικάζι ήταν Έλληνες! Ένα δεκάλεπτο άντεξαν οι Άγγλοι, πάλι ο Ελ Κααμπί ήταν εκεί που έπρεπε, τη στιγμή που έπρεπε, για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα του Ντίμπου μετά το γύρισμα του Κίνι.

Όποτε πήγε να σηκώσει κεφάλι η Βίλα, ήταν εκεί ο Τζολάκης. Αυτός που έβγαλε και την ασίστ για το 2-0 στο τελευταίο δεκάλεπτο! Όταν είχε βγει ο Κολό Μουανί απέναντι στον Μαρτίνες, στο Κατάρ, το 2022, τον είχε δει να αποκρούει και να στερεί στους «τρικολόρ» το δεύτερο σερί παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Ελ Κααμπί όμως δεν λύγισε από την πίεση, κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα και περιμένοντας υπομονετικά το VAR να ολοκληρώσει τον έλεγχο, πανηγύρισε έξαλλα το ιδανικό φινάλε. Ο Ολυμπιακός είναι στον τελικό...

Ευρωπαίος μέσα στην Αθήνα


Για τον τελικό έχουν ήδη γραφτεί χιλιάδες λέξεις και αναμένεται να γραφτούν κι άλλες. Ποιος να το 'λεγε ότι όταν θα έβγαινε σωστός ο Κριστιάν Καρεμπέ, και ο Ολυμπιακός θα έπαιζε σε ευρωπαϊκό τελικό, ότι θα το έπραττε στην Αθήνα!

Οι κιτρινόμαυρες κερκίδες του στολιδιού της Νέας Φιλαδέλφειας γέμισαν με ερυθρόλευκες φανέλες – εν μέσω μαυροπράσινης λεπτομέρειας, στα χρώματα του Conference.

Είνα δυνατόν να έχει κάνει τέτοια συνομωσία το σύμπαν, που η πρώτη ευρω-κούπα από ελληνικό σύλλογο να κατακτηθεί σε χώμα ελληνικό; Κι όμως, είναι. Ο Τζολάκης έκανε ό,τι έκανε όλη την άνοιξη, απέκρουε.

Ο Κάρμο, ογκόλιθος. Ο Ρέτσος, που τόσα άκουσε, έβγαλε 120+ λεπτά έχοντας χτυπήσει στο κεφάλι και καθάριζε κάθε φάση. Ο Ιμπόρα των 36 ετών έκοβε και έραβε, λες και του έλειπαν τα ευρωπαϊκά τρόπαια. Ο Έσε κατάπινε ξανά τα χιλιόμετρα σαν χάπια, ήταν εκεί στο 116’ για να βγάλει σέντρα μέσα στη γλύκα και να... δείξει στον Ελ Κααμπί τι πρέπει να κάνει για να στείλει την μπάλα στο πλεκτό. Όχι ότι δεν ήξερε ο Μαροκινός παστελάς... Ξεπέρασε Μπενζεμά και Ρονάλντο σε γκολ σε νοκ άουτ, στην τελική!

Το τρόπαιο απείχε πλέον μία απόφαση VAR και ένα μπλοκ του Κάρμο μέσα στην περιοχή. Ήρθαν αμφότερα. Τρία σφυρίγματα από τον Αρτούρ Ντίας, ακούστηκαν σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά του κόσμου που υπήρχε ερυθρόλευκο κασκόλ. Ο Ολυμπιακός είναι Κυπελλούχος Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού σε 4 μήνες!

Ο Βάσκος στρατηγός κατάφερε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον ανεπανάληπτο ευρωπαϊκό θρίαμβο, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου!

01.06.24 | 07:00

Ο game changer του τελικού, Στέβαν Γιόβετιτς: «Τώρα πανηγυρίζουμε, μετά θα μιλήσω για το συμβόλαιό μου»

Ένα πρόσωπο-κλειδί στον ευρωπαϊκό τελικό που βάφτηκε ερυθρόλευκος ήταν ο Στέβαν Γιόβετιτς, ο οποίος με την τεράστια προσωπικότητα και ποιότητα που διαθέτει, έσπρωξε τον Ολυμπιακό στην κούπα.

01.06.24 | 07:00

Πατέρα σε ευχαριστώ, που με έκανες Ολυμπιακό!

Υπερηφάνεια, αφοσίωση, λατρεία για τα ερυθρόλευκα χρώματα και τον δαφνοστεφανομένο έφηβο. Το να υποστηρίζεις τον Ολυμπιακό είναι στο μυαλό, κάτι μαγικό και γι' αυτό πατέρα μου σε ευχαριστώ!

01.06.24 | 07:00

Για τον Κόντε, τον Τζέραρντ, τη Μέταλιστ: Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω τους εφιάλτες του παρελθόντος και πέτυχε κάτι μοναδικό

Την είχε μαράζι ο Ολυμπιακός, όπως και οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» μία τέτοια πορεία στην Ευρώπη, όπως η φετινή. Για τις χαμένες ευκαιρίες του πρόσφατου παρελθόντος και όχι μόνο.

01.06.24 | 07:00
x