Κωνσταντής Τζολάκης: Not all heroes wear capes!

Ολυμπιακός - Κωνσταντής Τζολάκης: Not all heroes wear capes!

Ο φύλακας-άγγελος της εστίας του Ολυμπιακού, ο οποίος βελτιώθηκε μέσα από τον ανταγωνισμό με τον Πασχαλάκη και βγήκε μπροστά στα δύσκολα για την ομάδα του. Κυρίες και κύριοι, ο Κωνσταντής Τζολάκης!

Γιώργος Τσανάκας |

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που γεννά διαρκώς ιστορίες. Πόσω μάλλον όταν μια ομάδα φτάνει ως το τέλος του δρόμου, κατακτώντας ένα τρόπαιο. Ιδιαίτερα όταν αυτό, είναι ευρωπαϊκό! Έτσι και στην περίπτωση του μοναδικού επιτεύγματος του Ολυμπιακού, οι ιστορίες που μπορεί να διηγηθεί ένα εκατοντάδες. Μία από αυτές και του Κωνσταντή Τζολάκη!

Ο 21χρονος κίπερ παρακολουθούσε τα παιχνίδια των «ερυθρόλευκων» από τον πάγκο. Περίμενε καρτερικά την ευκαιρία του, χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Εξαιρετικός χαρακτήρας, απόλυτος επαγγελματίας και με μπόλικο μέλλον μπροστά του. Ένα παιδί που συνδυάζει το ποδόσφαιρο με τις σπουδές, αφού είναι τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ) στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Στις 7 Μαρτίου ο Ολυμπιακός γνώρισε μια βαριά ήττα με 4-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τις πιθανότητες πρόκρισης στα προημιτελικά να δείχνει πολύ δύσκολη ως απίθανη. Μία εβδομάδα αργότερα, στη ρεβάνς, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επέλεξε τον Τζολάκη στην ενδεκάδα. Του έδωσε την ευκαιρία, χωρίς να έχει παράπονο ή να επιρρίπτει ευθύνες στον Πασχαλάκη. Έβλεπε όμως πως ο Κωνσταντής δούλευε σκληρά στις προπονήσεις και του άξιζε να πάρει ένα ματς στα πόδια του. Τον δικαίωσε άμεσα! Μπορεί να μην είχε τεράστια πίεση και να μην δέχτηκε υπερβολικές φάσεις, αλλά καθάρισε κάθε γέμισμα και κατεύθυνε σωστά την άμυνά του. Η καλή του εμφάνιση συνδυάστηκε και με τη μυθική πρόκριση, μετά το 6-1 στην Τόπολα, με τον νεαρό πορτιέρε να αρχίζει να καθιερώνεται.

Ολυμπιακός - Κωνσταντής Τζολάκης: Not all heroes wear capes!

Μπροστά του ήταν η πρόκληση της Φενέρμπαχτσε. Μια… πολεμική μηχανή με φοβερούς ποδοσφαιριστές από τη μέση και μπροστά, αλλά ο Τζολάκης πλέον πάταγε γερά στα πόδια του. Δύο μεγάλες επεμβάσεις αλλά και δύο γκολ παθητικό στη νίκη με 3-2 του Ολυμπιακού. Το ζευγάρι είχε, όμως, ακόμη δρόμο. Διότι το «Σουκρού Σαράτσογλου» θα έβραζε σε επτά ημέρες. Όπως και έγινε. Δεν πτοήθηκε από το γρήγορο γκολ που δέχτηκε από τον Καχβετσί και παρότι φάνηκε αγχωμένος με την μπάλα στα πόδια σε ορισμένες στιγμές, έκανε ένα ρεσιτάλ στη συνέχεια. Γιατί αυτό που ακολούθησε, δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί ούτε στα όνειρά του.

Σε ένα γήπεδο με καυτή ατμόσφαιρα και 50 χιλιάδες Τούρκους να κρέμονται σαν… τσαμπιά από σταφύλια από πάνω του, ο Κωνσταντής ξεκίνησε με επέμβαση στο πρώτο πέναλτι, πέφτοντας σωστά στην αριστερή του γωνία. Αντίπαλος; Ο σπεσιαλίστας, Ντούσαν Τάντιτς! Επόμενο θύμα του ο Τσενγκίζ Ιντέρ, πάλι στην ίδια γωνία! Και όταν ο Ροντινέι έχασε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς, ο Κρητικός κίπερ ήταν ξανά εκεί για να δώσει το έναυσμα για πανηγυρισμούς. Ήταν η σειρά ενός ακόμη σπεσιαλίστα που έχει αστοχήσει σε λιγοστές εκτελέσεις στην τεράστια καριέρα του, να νικηθεί από τον Τζολάκη. Ο Λεονάρντο Μπονούτσι, περί ου ο λόγος, είδε τον μάγκα από τη Λεβεντογέννα να πέφτει ξανά στην αριστερή γωνία και να… σωπάζει το «Σαράτσογλου».



Αυτό ήταν! Ο Ολυμπιακός είχε προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ο Τζολάκης είχε βάλει το χεράκι του για να συμβεί αυτό. Άπαντες έπεσαν πάνω του, έγιναν ένα κουβάρι. Με πρώτο από αυτούς να είναι ο Πασχαλάκης, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να έχει «στραβώσει» που δεν παίζει. Παρόλα αυτά, το κλίμα είναι τέτοιο στην ομάδα, που ο ένας βοηθούσε και στήριζε τον άλλον, ενώ και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο, μόνο καλό τους έκανε για να βελτιωθούν αμφότεροι.

Το μυστικό του; «Μου έδωσε ο πατέρας μου ένα φυλαχτό και τον ευχαριστώ που με ακολούθησε μέχρι εδώ. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ήρθε να με στηρίξει σε ένα τεράστιο και γεμάτο γήπεδο. Ευτυχώς στα πέναλτι τον δικαίωσα και είμαι πολύ περήφανος», είπε ο νεαρός πορτιέρε, ο οποίος είχε προλάβει τις προηγούμενες σεζόν του με τις εμφανίσεις του να δείξει πως έχει μπόλικο μέλλον.

Τα ημιτελικά ήταν μία ακόμη πρόκληση. Αντιμετώπιζε την τέταρτη ομάδα της Premier League, ένα σύνολο με παικταράδες, αλλά είχε απέναντι και έναν κίπερ που θα μπορούσε να αποτελεί το ίνδαλμά του, τον Ντίμπου Μαρτίνες. Η συμβολή του σημαντική στο πρώτο ματς ώστε να μείνει το 4-2 υπέρ του Ολυμπιακού στο «Βίλα Παρκ», ενώ στη ρεβάνς έκανε ακόμη μία συγκλονιστική εμφάνιση. Κράτησε στο μηδέν τον χαρισματικό φορ, Όλι Γουότκινς, αλλά και την παρέα του με εντυπωσιακές επεμβάσεις. Πριν τη σέντρα μάλιστα και όσο έκανε ζέσταμα μπροστά στο ένα πέταλο, άκουσε την κερκίδα να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του σε μια τεράστια στιγμή για τον ίδιο, γνωρίζοντας την αποθέωση και την αναγνώριση προς το πρόσωπό του.





To κερασάκι στην τούρτα για μια ονειρική πορεία για τον Τζολάκη, ήρθε στον τελικό. Δεν αγχώθηκε λεπτό, έδειξε σε ετοιμότητα και επενέβη κάθε φορά που χρειάστηκε. Στα τελειώματα του Μποναβεντούρα και του Κουαμέ, σε όλες τις τελικές που κατέληξαν προς την εστία του, είχε απάντηση. Πραγματικός κέρβερος και με την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση να ξεχειλίζει. Πανηγυρίζοντας το γκολ του Ελ Κααμπί ξαπλωμένος στο χορτάρι και με δάκρυα στα μάτια. Ήξερε πως έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για αυτό το όνειρο τρελό που έγινε αληθινό.

Με 6 επεμβάσεις μέσο όρο ανά αγώνα στην Ευρώπη, ορισμένες συγκλονιστικές αποκρούσεις, αλλά και… μία ασίστ! Αυτή στο 2-0 του Ελ Κααμπί στη ρεβάνς με την Βίλα!

Ο Κωνσταντής Τζολάκης ήταν ένα παιδί που μεγάλωσε μέσα από τη μοναδική πορεία του Ολυμπιακού. Ένας άντρας τολμηρός, ψύχραιμος, ένας τερματοφύλακας εξαιρετικός και με το μέλλον να διαγράφεται λαμπρό μπροστά του. «Not all heroes wear capes», λένε και έχουν δίκιο. Δεν χρειάζεται να φοράς κάπα ή μπέρτα για να είσαι ήρωας, αρκεί να κάνεις σωστά τη «δουλειά» σου. Όπως ο 21χρονος παλίκαρος από την Κρήτη με τον δαφνοστεφανομένο στο στήθος!

Αντί επιλόγου, οι δηλώσεις του μετά τον ιστορικό τελικό… «Αυτό που βιώσαμε σήμερα δεν έχει προηγούμενο, είναι μαγικό. Στο γκολ του Ελ Κααμπί είχα πέσει κάτω, απίστευτες στιγμές. Καθόμουν μόνος μου πέντε λεπτά όταν ο διαιτητής έβλεπε το βίντεο και έλεγα από μέσα μου “μην το ακυρώσει, μην το ακυρώσει”».

Δεν το ακύρωσε Κωνσταντή, είσαι πρωταθλητής Ευρώπης!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού σε 4 μήνες!

Ο Βάσκος στρατηγός κατάφερε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον ανεπανάληπτο ευρωπαϊκό θρίαμβο, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου!

01.06.24 | 07:00

Ο game changer του τελικού, Στέβαν Γιόβετιτς: «Τώρα πανηγυρίζουμε, μετά θα μιλήσω για το συμβόλαιό μου»

Ένα πρόσωπο-κλειδί στον ευρωπαϊκό τελικό που βάφτηκε ερυθρόλευκος ήταν ο Στέβαν Γιόβετιτς, ο οποίος με την τεράστια προσωπικότητα και ποιότητα που διαθέτει, έσπρωξε τον Ολυμπιακό στην κούπα.

01.06.24 | 07:00

Πατέρα σε ευχαριστώ, που με έκανες Ολυμπιακό!

Υπερηφάνεια, αφοσίωση, λατρεία για τα ερυθρόλευκα χρώματα και τον δαφνοστεφανομένο έφηβο. Το να υποστηρίζεις τον Ολυμπιακό είναι στο μυαλό, κάτι μαγικό και γι' αυτό πατέρα μου σε ευχαριστώ!

01.06.24 | 07:00

Για τον Κόντε, τον Τζέραρντ, τη Μέταλιστ: Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω τους εφιάλτες του παρελθόντος και πέτυχε κάτι μοναδικό

Την είχε μαράζι ο Ολυμπιακός, όπως και οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» μία τέτοια πορεία στην Ευρώπη, όπως η φετινή. Για τις χαμένες ευκαιρίες του πρόσφατου παρελθόντος και όχι μόνο.

01.06.24 | 07:00
x