Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!

Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!

Με τον ανεπανάληπτο θρίαμβο στη Νέα Φιλαδέλφεια και την κατάκτηση του Conference League, ο Ολυμπιακός έφτασε συνολικά τους 19 ευρωπαϊκούς τίτλους στην ιστορία του σε όλα τα αθλήματα!

Λουκάς Χατζής |

«Για αυτό θα ζω με ένα όνειρο τρελό, ο Θρύλος να σηκώσει το Ευρωπαϊκό»!


Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!

Με αυτό το χιλιοειπωμένο σύνθημα – που αν κάτσει κανείς να αναλογιστεί για μία μόνο στιγμή το βάρος που φέρει θα τον πιάσει ανατριχίλα – να αντηχεί σε όλη την Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης (29/05), αλλά και να σείεται για πάρτι του η OPAP Arena στιγμές πριν ολοκληρωθεί ο ιστορικός τελικός του Europa Conference League, η αρμάδα του «στρατηγού», Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα, γράφοντας το όνομά της με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού!

Τα όνειρα υπάρχουν μονάχα για να τα κυνηγάς… Να τα κυνηγάς για να τα πετύχεις, ακόμα και αν χρειαστεί ένας ολόκληρος αιώνας για να γίνουν αληθινά, όπως στην περίπτωση των Πειραιωτών!



Το «ερυθρόλευκο» αυτό έπος στη Νέα Φιλαδέλφεια ήρθε να προσθέσει ακόμα ένα πετράδι, ίσως και το πιο λαμπερό, στο στέμμα του μεγαλύτερου πολυαθλητικού συλλόγου της Ευρώπης, που έφτασε συνολικά τους 313 τίτλους σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, κατακτώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του αλλά και σε εκείνη του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Από αυτό τον αριθμό τροπαίων, οι 19 έχουν άρωμα ευρωπαϊκό, καθώς, πέραν από τις πρόσφατες επιτυχίες του ποδοσφαίρου – συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της K19 στο Youth League – τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου έχουν προσφέρει κατά το παρελθόν μεγάλες και ιστορικές συγκινήσεις στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια στο ευρωπαϊκό στερέωμα.



Πρώτο και καλύτερο το πόλο


Το άθλημα το οποίο έχει φέρει τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τίτλους στον «δαφνοστεφανομένο» δεν είναι άλλο από το πόλο. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει συνολικά 10 τίτλους στην εν λόγω λίστα σε πόλο Ανδρών και Γυναικών, τρόπαια τα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια, ως επιστέγασμα της κυριαρχίας του τμήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι κοριτσάρες του Ολυμπιακού έχουν κατακτήσει 7 ευρωπαϊκούς τίτλους! Η αρχή έγινε στις 5 Απριλίου του 2014 με το Len Trophy και τη νίκη στον τελικό της Φλωρεντίας επί της οικοδέσποινας Φιρένσε με 10-9. Ένα χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου του 2015, η ομάδα του Χάρη Παυλίδη ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας την πρώτη Len Euroleague της ιστορίας της στον αλησμόνητο τελικό επί της Σαμπαντέλ με 10-9 στο κατάμεστο «Παπαστράτειο», ενώ, λίγους μήνες αργότερα, θα επιβεβαιώσει την απόλυτη κυριαρχία της στην Ευρώπη, κερδίζοντας και το Super Cup επί της Πάντοβα (10-6), και πάλι στο «Πέτρος Καπαγέρωφ»!

Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!

Μπορεί να χρειάστηκαν να περάσουν έξι χρόνια για να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, όμως το έκανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Και αυτό διότι για μία διετία (2021-2022), οι «ερυθρόλευκες» μεσουρανούσαν στις ευρωπαϊκές πισίνες, κατακτώντας ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους! Πρώτα, σήκωσαν το δεύτερο Len Euroleague της ιστορίας τους στον τελικό της Βουδαπέστης επί της Ουγγρικής, Ντουναϊσβάρος (7-6), για να ακολουθήσει η κατάκτηση του Super Cup Ευρώπης στο «Παπαστράτειο» με 14-11 επί της ρωσικής Κίνεφ Κιρίσι. Την αμέσως επόμενη σεζόν, και παρά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία – αποχώρησε ο Παυλίδης για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας ο Αλεξάντραρ Τσίριτς – το έργο επαναλήφθηκε, με τον Ολυμπιακό αυτή τη φορά να ξεπερνά το εμπόδιο της πανίσχυρης Σαμπαντέλ (11-7) στον τελικό τη Ευρωλίγκας, κάνοντας το back to back στα πρωταθλήματα Ευρώπης! Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, κατέκτησε και το ευρωπαϊκό Super Cup κόντρα στον Εθνικό (11-4), ολοκληρώνοντας έτσι μια μυθική διετία με συνολικά 8 κατακτήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη σε ισάριθμες διοργανώσεις!

Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!

Από την πλευρά της, η ομάδα πόλο Ανδρών των «ερυθρόλευκων» έχει φέρει τρία Ευρωπαϊκά τρόπαια στον Πειραιά. Το πρώτο ήρθε το 2002 στη Βουδαπέστη απέναντι στην οικοδέσποινα Χόνβεντ (9-7) στον τελικό του Len Euroleague, με τον Ολυμπιακό να γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα στο πόλο που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μάλιστα, στις 29 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, η ομάδα του Ζόλταν Κάσας - που είχε ως βοηθό του τον μετέπειτα επί σειρά ετών προπονητή του συλλόγου, Θοδωρή Βλάχο – κατέκτησε το Super Cup Ευρώπης και πάλι στη μαγική πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, επικρατώντας με 6-5 της οικοδέσποινας Βάσας.

Ο τρίτος και τελευταίος – προς ώρας πάντα – τίτλος που κατέκτησαν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν τη σεζόν 2017-18, στο Len Champions League (είχε αλλάξει η ονομασία από Euroleague). Και μάλιστα ήταν ο πιο «γλυκός» καθώς ήρθε στην έδρα της πανίσχυρης Προ Ρέκο στη Γένοβα! Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου με τρομερό πάθος και αυταπάρνηση υπέταξαν τους Ιταλούς μέσα στην έδρα τους, σηκώνοντας το 2ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας τους με το τελικό 9-7!

Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!


Το πρώτο στη Ρώμη, το έπος της Πόλης και ο Σπανούλης του Λονδίνου


Ο μπασκετικός Ολυμπιακός έχει χαρίσει αμέτρητες δυνατές στιγμές χαράς, λύπης, στεναχώριας, αλλά και στιγμές περηφάνιας στους απανταχού φιλάθλους της ομάδας.

Η πρώτη ευρωπαϊκή στιγμή περηφάνιας για τους «ερυθρόλευκους» ήρθε το μακρινό 1997 στο Final 4 της Ρώμης. Μετά από δύο χαμένους τελικούς σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα το 1994 και 1995 αντίστοιχα, οι Πειραιώτες ταξίδεψαν τον Απρίλη του 1997 στην πρωτεύουσα της Ρώμης με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου της Ευρωλίγκας.

Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!

Με τον αείμνηστο, Ντούσαν Ίβκοβιτς, να καθοδηγεί μαεστρικά την ομάδα, και τον Ντέιβιντ Ρίβερς να κάνει «παπάδες» στον ημιτελικό επί της Σμελτ Ολίμπια (65-74) με 28 πόντους και στον τελικό επί της πανίσχυρης Μπαρτσελόνα (73-58) με άλλους 26 πόντους, ο Ολυμπιακός στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης!

Η… μοίρα τα έφερε έτσι, όπου μετά από 15 χρόνια ο «Ντούντα», αυτός ο τεράστιος δάσκαλος του μπάσκετ, θα οδηγούσε για ακόμη μία φορά τον σύλλογο στην ευρωπαϊκή Γη της… Επαγγελίας. Το 2012, στο έπος της Πόλης, τα «πιτσιρίκια» του Ολυμπιακού έγιναν άνδρες, κατακτώντας τη δεύτερη Ευρωλίγκα τους μετά από μια μυθική ανατροπή επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το ιστορικό πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη στο φινάλε του ματς.

Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!

Ακόμα και όσοι πίστεψαν πως σε εκείνο το Final 4… κοιμήθηκε ο Θεός, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Βασίλης Σπανούλης τους διέψευσαν πανηγυρικά έναν χρόνο αργότερα στο Λονδίνο! Τι και αν βρέθηκαν πίσω με 17 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο; Οι «ερυθρόλευκοι» με ηγέτη τον νυν προπονητή της Εθνικής ομάδας και του Περιστερίου bwin στο δεύτερο ημίχρονο και αυταπάρνηση από όλη την ομάδα, διέλυσαν τη Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88 στον τελικό, πανηγυρίζοντας την back-to-back κατάκτηση της Ευρωλίγκας!

Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!

Το βόλεϊ που κρατά ψηλά την «ερυθρόλευκη» σημαία


Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος στην πλούσια τροπαιοθήκη του Ολυμπιακού ωστόσο ήρθε από το τμήμα βόλεϊ Ανδρών το μακρινό 1996, έναν χρόνο πριν την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Τότε, ανήμερα των γενεθλίων του συλλόγου, η ομάδα του Γιάννη Λάιου σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο του CEV Cup στο κατάμεστο από 18.000 φίλους της ομάδας, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, επικρατώντας με 3-2 σετ της Μπάγερν Βούπερταλ!



Οι Άνδρες του Ολυμπιακού ωστόσο, έχουν φέρει στον Πειραιά δύο ακόμα ευρωπαϊκούς τίτλους. Το 2005, σε μια απίθανη ευρωπαϊκή χρονιά για το τμήμα βόλεϊ, οι «ερυθρόλευκοι» ανέβηκαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή της Ευρώπης, επικρατώντας στον τελικό του Final 4 του CEV Cup που διεξήχθη στο ΣΕΦ με 3-0 της Ολλανδικής, Όρτεκ Νεσελάντε! Ενδεικτικό της τρομερής ομάδας που είχε φτιάξει ο Κλαούντιο Κουέγιο με παίκτες όπως οι Χριστοφιδέλης, Τσικιρόπουλος, Μιλίνκοβιτς και Ντράγκοβιτς, ήταν το γεγονός πως στα δέκα παιχνίδια της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός έχασε μονάχα ένα σετ (!), εκείνο στη φάση των ομίλων κόντρα στη Φενέρμπαχτσε (1-3 σετ).

Το 19ο και πιο γλυκό: Η πλούσια τροπαιοθήκη ευρωπαϊκών τίτλων του Ολυμπιακού!

Το τρίτο τρόπαιο ήρθε πέρσι, με την κατάκτηση του Challenge Cup! Η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι αφού έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, κάνοντας εκεί τη μεγάλη ανατροπή επί του «αιωνίου αντιπάλου», καθώς είχε χάσει με 3-1 σετ στο Ρέντη και βρισκόταν πίσω με 1-0 στο κλειστό του Αμαρουσίου από τον Παναθηναϊκό, κατάφερε να στείλει το ματς στο «χρυσό σετ», εκεί όπου με σκορ 15-6 πήρε το εισιτήριο για τους τελικούς!

Στους τελικούς της διοργάνωσης, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν επίδειξη δύναμης επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, επικρατώντας με 3-0 σετ στο Ισραήλ, ολοκληρώνοντας έτσι τη δουλειά και την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου στο ΣΕΦ μπροστά σε τουλάχιστον 12.000 φίλους της ομάδας!



Τέλος, ευρωπαϊκό τίτλο στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια έχει φέρει και η ομάδα βόλεϊ Γυναικών. Το 2018, με τον Μπράνκο Κοβάτσεβιτς στο τιμόνι του, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε ένα ιστορικό τρεμπλ στα ελληνικά και ευρωπαϊκά τάραφλεξ! Εκείνη την χρονιά, πέρα από το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος, τα κορίτσια του Ολυμπιακού κατέκτησαν και το Challenge Cup, λυγίζοντας την τουρκική Μπουγιουκσεχίρ Προύσας σε διπλούς τελικούς!


Αναλυτικά οι τίτλοι του Ολυμπιακού:


Ποδόσφαιρο 81: (Europa Conference League 1, Βαλκανικό Kύπελλο 1, Πρωταθλήματα Ελλάδος 47, Κύπελλα Ελλάδος 28, Super Cup Ελλάδας 4)

Πόλο Ανδρών 71: (LEN Champions League 2, LEN Super Cup 1, Πρωταθλήματα Ελλάδας 38, Κύπελλα Ελλάδας 25, Super Cup Ελλάδας 5)

Βόλεϊ Ανδρών 61: (Κύπελλα Κυπελλούχων 2, CEV Challenge Cup 1, Πρωταθλήματα Ελλάδας 32, Κύπελλα Ελλάδας 18, League Cup Ελλάδος 6, Super Cup Ελλάδος 2)

Μπάσκετ 32: (Διηπειρωτικό Κύπελλο 1, Euroleague 3, Πρωταθλήματα Ελλάδας 14, Κύπελλα Ελλάδας 12 Super Cup Ελλάδας 2)

Πόλο Γυναικών 28: (Len Euroleague 3, Len Trophy 1, Len Super Cup 3, Πρωταθλήματα Ελλάδας 15, Κύπελλα Ελλάδας 5, Super Cup 1)

Βόλεϊ Γυναικών 19: (CEV Challenge Cup 1, Πρωταθλήματα Ελλάδας 8, Κύπελλα Ελλάδος 10)

Μπάσκετ Γυναικών 13: (Πρωταθλήματα Ελλάδας 8, Κύπελλα Ελλάδος 5)

Χάντμπολ 8: (Πρωταθλήματα Ελλάδας 3, Κύπελλα Ελλάδος 3, Super Cup: 2)


ΥΓ1: Σε λίγες ημέρες, υπάρχει η πιθανότητα οι ευρωπαϊκοί τίτλου του Ολυμπιακού να γίνουν 20, καθώς η ομάδα πόλο των Ανδρών συμμετέχει στο Final 4 του Champions League που διεξάγεται στη Μάλτα.

ΥΓ2: Πέραν από τους 19 ευρωπαϊκούς τίτλους, ο Ολυμπιακός έχει πανηγυρίσει δύο ακόμα διεθνής. Το μακρινό 1963 στο ποδόσφαιρο με την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου, αλλά και το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο μπάσκετ το 2013.

ΥΓ3: Χαριτολογώντας, ελπίζουμε οι φίλαθλοι των «ερυθρόλευκων» να… έγιναν καλά και να έβαλαν μυαλό αφού πανηγύρισαν και το ευρωπαϊκό! Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» και αυτή η τεράστια επιτυχία θα φέρει την «φλόγα» και για άλλες πολλές στο μέλλον!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού σε 4 μήνες!

Ο Βάσκος στρατηγός κατάφερε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον ανεπανάληπτο ευρωπαϊκό θρίαμβο, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου!

01.06.24 | 07:00

Ο game changer του τελικού, Στέβαν Γιόβετιτς: «Τώρα πανηγυρίζουμε, μετά θα μιλήσω για το συμβόλαιό μου»

Ένα πρόσωπο-κλειδί στον ευρωπαϊκό τελικό που βάφτηκε ερυθρόλευκος ήταν ο Στέβαν Γιόβετιτς, ο οποίος με την τεράστια προσωπικότητα και ποιότητα που διαθέτει, έσπρωξε τον Ολυμπιακό στην κούπα.

01.06.24 | 07:00

Πατέρα σε ευχαριστώ, που με έκανες Ολυμπιακό!

Υπερηφάνεια, αφοσίωση, λατρεία για τα ερυθρόλευκα χρώματα και τον δαφνοστεφανομένο έφηβο. Το να υποστηρίζεις τον Ολυμπιακό είναι στο μυαλό, κάτι μαγικό και γι' αυτό πατέρα μου σε ευχαριστώ!

01.06.24 | 07:00

Για τον Κόντε, τον Τζέραρντ, τη Μέταλιστ: Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω τους εφιάλτες του παρελθόντος και πέτυχε κάτι μοναδικό

Την είχε μαράζι ο Ολυμπιακός, όπως και οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» μία τέτοια πορεία στην Ευρώπη, όπως η φετινή. Για τις χαμένες ευκαιρίες του πρόσφατου παρελθόντος και όχι μόνο.

01.06.24 | 07:00
x