Ευρωπαϊκό νταμπλ: Οι νέοι έδειξαν τον δρόμο, οι μεγάλοι… τερμάτισαν την πίστα

Ευρωπαϊκό νταμπλ: Οι νέοι έδειξαν τον δρόμο, οι μεγάλοι τερμάτισαν την πίστα

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία το βράδυ της Τετάρτης με την κατάκτηση του Conference League, όμως νωρίτερα οι νέοι του συλλόγου είχαν φροντίσει να ανέβουν πρώτοι στην κορυφή της Ευρώπης!

Δημήτρης Παπαδήμας |

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ολυμπιακός έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της ένδοξης ιστορίας του, καταφέρνοντας να φτάσει μέχρι την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κούπας μετά τη σπουδαία νίκη του επί της Φιορεντίνα στην OPAP Arena, στέλνοντας στον έβδομο ουρανό τους απανταχού οπαδούς του!

Έναν μήνα νωρίτερα, η Κ19 των «ερυθρόλευκων» είχε προλάβει να γράψει και εκείνη ιστορία, δείχνοντας τον δρόμο στην ομάδα του Μεντιλίμπαρ και ολοκληρώνοντας την παραμυθένια πορεία της στο φετινό Youth League (το Champions League των Νέων) με την κατάκτηση του τροπαίου!

Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού με… πρωτομάστορα τον προπονητή τους, Σωτήρη Συλαϊδόπουλο, κατάφεραν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά να φτάσουν μέχρι την κορυφή της Ευρώπης και το sport-fm.gr σας θυμίζει τη μαγική του πορεία μέχρι την κατάκτηση της ευρω-κούπας, από τον πρώτο γύρο και την πρόκριση κόντρα στη Λέτσε, μέχρι τον θρίαμβο στον μεγάλο τελικό με τη Μίλαν!

Ολυμπιακός-Λέτσε 6-2 (συνολικό σκορ)


Η Κ19 του Ολυμπιακού ρίχτηκε στη μάχη του Youth League ως πρωταθλητής της Super League Κ19, ξεκινώντας τις υποχρεώσεις του από το μονοπάτι των πρωταθλητών της διοργάνωσης. Πρώτος αντίπαλος η Λέτσε, ομάδα η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε στεφθεί πρωταθλήτρια στο άκρως ανταγωνιστικό «πρωτάθλημα των μικρών» στην Ιταλία.

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στο γήπεδο του προπονητικού κέντρου στου Ρέντη, με τους φιλοξενούμενους να μένουν με παίκτη λιγότερο λόγο αποβολής από το 16’ και με τον Ολυμπιακό να εκμεταλλεύεται την περίσταση, όντας σαφώς ανώτερος και πανηγυρίζοντας τη νίκη με 3-1 χάρη σε γκολ των Παπακανέλλου, Πνευμονίδη και Κωστούλα. Επιβλητικοί και στη ρεβάνς της Ιταλίας οι Πειραιώτες, άνοιξαν το σκορ μόλις στο 7’ με πέναλτι του Μουζακίτη και ουσιαστικά «κλείδωσαν» το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο της διοργάνωσης από το 19’, όταν ο Κώστας Κωστούλας «έγραψε» το 2-0, με το τελικό 3-1 να δίνει διαστάσεις θριάμβου στην πρόκριση.



Ολυμπιακός-Γκαμπάλα 7-0 (συνολικό σκορ)


Επόμενο αντίπαλος για την ομάδα του Συλαϊδόπουλου ήταν η πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν, Γκαμπάλα, η οποία νωρίτερα είχε αφήσει εκτός την ουγγρική Πούσκας Ακαδέμια. Πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας, με τους «ερυθρόλευκους» να κυριαρχούν από τα πρώτα λεπτά.

Ο Μουζακίτης άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 4’ και έχασε ένα ακόμα στο 17’, ενώ οι Χαράλαμπος Κωστούλας και Δαρβίρας βρήκαν δίχτυα στο δεύτερο ημίχρονο διαμορφώνοντας το τελικό 3-0. Ο Μουζακίτης ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ και στη ρεβάνς που διεξήχθη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο 15’, με τον Ολυμπιακό να μετατρέπει σε θρίαμβο την πρόκρισή του στο δεύτερο ημίχρονο, όταν οι Γατόπουλος, Μουζακίτης και Κουτσογούλας πέτυχαν τρία ακόμα γκολ, για το τελικό και απολύτως επιβλητικό 4-0! Έτσι, οι Πειραιώτες πήραν την πρόκριση με συνολικό σκορ 7-0, κλείνοντας θέση στην επόμενη φάση, όπου θα συναντιόνταν με τις ομάδες από το άλλο μονοπάτι, εκείνο στο οποίο βρισκόντουσαν οι Κ19 των ομάδων που αγωνίστηκαν στο φετινό Champions League των Ανδρών.



Ολυμπιακός-Ίντερ 0-0 (6-5 στα πέναλτι)


Στα νοκ-άουτ playoffs της διοργάνωσης, η Κ19 του Ολυμπιακού κλήθηκε να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο όνομα που είχε βρει απέναντί της μέχρι εκείνο το σημείο. Ο λόγος για την «φανταχτερή» Ίντερ, με τη διοίκηση των «ερυθρόλευκων» να αποφασίζει ξανά το παιχνίδι να διεξαχθεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»!

Με χιλιάδες φίλους των Πειραιωτών να δημιουργούν πάρα πολύ ζεστή ατμόσφαιρα στις κερκίδες, οι πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού «κοίταξαν κατάματα» μια ομάδα που ξεχείλιζε από ταλέντο, καταφέρνοντας να παρουσιαστούν άψογα αμυντικά, αντέχοντας στη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν και παρότι αγωνίστηκαν με παίκτη λιγότερο από το 75’, όταν ο Παπακανέλλος αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Το 0-0 παρέμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, οι Μουζακίτης, Μπάκουλας, Χ. Κωστούλας, Λιατσικούρας, Τανούλης και Κ. Κωστούλας έκαναν το 6/6, με τον Κότσι να στέλνει άουτ το τελευταίο πέναλτι των «νερατζούρι» και με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει τη μεγάλη πρόκριση!



Ολυμπιακός-Λανς 2-2 (4-2 στα πέναλτι)


Ακολούθησε η φάση των «16», εκεί όπου οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν απέναντί τους την πρωταθλήτρια Γαλλίας, Λανς. Παρότι οι Γάλλοι έδειξαν τη μεγάλη τους ποιότητα και αιφνιδίασαν παίρνοντας το προβάδισμα με 2-0 στο 52’, ο Ολυμπιακός κατάφερε να αντιδράσει από το σοκ, δείχνοντας χαρακτήρα και καταφέρνοντας να ισοφαρίσει σε 2-2, πετυχαίνοντας δύο γκολ μέσα σε ένα πεντάλεπτο. Αρχικά, στο 58’ ο Κωστούλας εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι που πήρε ο ίδιος, ενώ στο 63’ ο Πνευμονίδης εκμεταλλεύτηκε λάθος της άμυνας ισοφαρίζοντας σε 2-2!

Ο Ολυμπιακός έχασε ευκαιρίες για την ολική ανατροπή, αλλά τελικά δεν βρήκε τρίτο γκολ και κλήθηκε να διαχειριστεί ξανά την ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, τα «ερυθρόλευκα» πιτσιρίκια πήραν ξανά άριστα, με τους Μπάκουλα, Κωστούλα, Λιατσικούρα και Τανούλη να κάνουν το 4/4, παίρνοντας τη νίκη με 4-2 και παράλληλα την πρόκριση στα προημιτελικά!



Μπάγερν Μονάχου-Ολυμπιακός 3-1


Στους «8», ο Ολυμπιακός βρήκε απέναντί του την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου, έναν σύλλογο του κορυφαίου επιπέδου και ξακουστό για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του. Το γεγονός ότι την αντιμετώπισε εκτός έδρας, προφανώς δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την υπόθεση-πρόκριση.

Ωστόσο, εκείνο το απόγευμα της 12ης Μαρτίου στο Μόναχο, η ομάδα του Συλαϊδόπουλου πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή της εμφάνισή και κατάφερε να πανηγυρίσει, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά! Άκρως αποτελεσματικοί, οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύτηκαν ένα μεγάλο λάθος του αντίπαλου τερματοφύλακα και άνοιξαν το σκορ με τον Μουζακίτη στο 32’, ενώ στο 37’ ο Παπακανέλλος απέφυγε υπέροχα δύο αμυντικούς και σκόραρε από αδιανόητα πλάγια θέση, πετυχαίνοντας ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ, πριν ο Κωστούλας «γράψει» το 3-0 δύο λεπτά αργότερα! Το μόνο που κατάφεραν οι Γερμανοί ήταν να μειώσουν για το τελικό 3-1 στο 63’, με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει τη μεγάλη πρόκριση στο Final 4 της διοργάνωσης!



Ολυμπιακός-Ναντ 0-0 (3-1 στα πέναλτι)


Ήδη με την παρουσία του στο Final 4 που διεξήχθη στη Νιόν της Ελβετίας από 19-22 Απριλίου, η παρουσία του Ολυμπιακού χαρακτηριζόταν απόλυτα επιτυχημένη, αφού για πρώτη φορά μια ελληνική ομάδα έφτανε σε μία τέτοιου μεγέθους ευρωπαϊκή διάκριση. Ωστόσο, όταν φτάνεις τόσο κοντά στην κορυφή, στόχος σου δεν μπορεί να είναι άλλος από το να την κατακτήσεις! Αντίπαλος στα ημιτελικά η Ναντ, μια ομάδα που διαθέτει μια από της καλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης και έχοντας στο ρόστερ της νεαρούς ποδοσφαιριστές που συνδυάζουν τρομερά σωματικά προσόντα με άψογη τεχνική κατάρτιση.

Σε ένα παιχνίδι που είχε όλα τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι, με πολλές δυνατές μονομαχίες και με τις δύο ομάδες να δίνουν έμφαση στις αμυντικές τους λειτουργίες, ο Ολυμπιακός στάθηκε ξανά άψογα στον αγωνιστικό χώρο κόντρα σε έναν ποιοτικότατο αντίπαλο! Μετά το τελικό 0-0, ο ημιτελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι. Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού πανηγύριζε την ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League, επικρατώντας της Φενέρμπαχτσε στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Το ίδιο έμελλε να συμβεί και στους «μικρούς», με τον Σίνα να… ντύνεται Τζολάκης, χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη με της σωτήριες αποκρούσεις του!



Ολυμπιακός-Μίλαν 3-0


Αντίπαλος στον μεγάλο τελικό η Μίλαν, η οποία στα ημιτελικά της διοργάνωσης είχε ξεπεράσει και εκείνη μέσω της διαδικασίας των πέναλτι, το εμπόδιο της Πόρτο. Εκεί, όταν η μπάλα «έκαιγε» περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα τρομερά μωρά του Συλαϊδόπουλου έβγαλαν στο χορτάρι όλο τους το ταλέντο, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αντίδρασης στους αντιπάλους τους!



Έχοντας βγάλει το πρώτο ημίχρονο χωρίς να κινδυνέψει, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στο 60’, όταν ο Μουζακίτης εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι που δόθηκε για χέρι αμυντικού των «ροσονέρι», ενώ μόλις δευτερόλεπτα αργότερα, ο Παπακανέλλος σκόραρε ένα πανέμορφο γκολ από πολύ πλάγια θέση και μετά από φανταστική ντρίμπλα, διαμορφώνοντας το 2-0! Το ονειρεμένο εξάλεπτο των «ερυθρόλευκων» ολοκληρώθηκε στο 66’ με τον ιδανικότερο τρόπο, αφού ο Μπάκουλας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με αδιανόητο ανάποδο ψαλίδι, κάνοντας το 3-0 με ένα γκολ που θα ζήλευαν οι κορυφαίοι επιθετικοί! Η Μίλαν προσπάθησε, αλλά δεν είχε τρόπο να επιστρέψει, με τον Ολυμπιακό να φτάνει στη νίκη και να γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο! Λίγους μήνες αργότερα, οι μεγάλοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους και… τερμάτισαν την πίστα, ανεβαίνοντας και εκείνοι στην κορυφή της Ευρώπης!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού σε 4 μήνες!

Ο Βάσκος στρατηγός κατάφερε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον ανεπανάληπτο ευρωπαϊκό θρίαμβο, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου!

01.06.24 | 07:00

Ο game changer του τελικού, Στέβαν Γιόβετιτς: «Τώρα πανηγυρίζουμε, μετά θα μιλήσω για το συμβόλαιό μου»

Ένα πρόσωπο-κλειδί στον ευρωπαϊκό τελικό που βάφτηκε ερυθρόλευκος ήταν ο Στέβαν Γιόβετιτς, ο οποίος με την τεράστια προσωπικότητα και ποιότητα που διαθέτει, έσπρωξε τον Ολυμπιακό στην κούπα.

01.06.24 | 07:00

Πατέρα σε ευχαριστώ, που με έκανες Ολυμπιακό!

Υπερηφάνεια, αφοσίωση, λατρεία για τα ερυθρόλευκα χρώματα και τον δαφνοστεφανομένο έφηβο. Το να υποστηρίζεις τον Ολυμπιακό είναι στο μυαλό, κάτι μαγικό και γι' αυτό πατέρα μου σε ευχαριστώ!

01.06.24 | 07:00

Για τον Κόντε, τον Τζέραρντ, τη Μέταλιστ: Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω τους εφιάλτες του παρελθόντος και πέτυχε κάτι μοναδικό

Την είχε μαράζι ο Ολυμπιακός, όπως και οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» μία τέτοια πορεία στην Ευρώπη, όπως η φετινή. Για τις χαμένες ευκαιρίες του πρόσφατου παρελθόντος και όχι μόνο.

01.06.24 | 07:00
x