Περίπου τέσσερις μήνες πέρασαν από την ημέρα που η τουρκική Super Lig, υποδέχθηκε στο «θρόνο» της την Τράμπζονσπορ του Τάσου Μπακασέτα και του Μανώλη Σιώπη. Από εκείνο το απόγευμα του Αυγούστου όμως, το πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας έχει αναπτυχθεί εξαιτίας της έλευσης σημαντικών αστέρων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχουν βάλει σκοπό να… εκθρονίσουν την «Τράμπζο» και τους δύο Έλληνες διεθνής.

Μπεσίκτας


Η χρονιά στη «Vodafone Arena» έχει ξεκινήσει με πολύ καλούς οιωνούς για την Μπεσίκτας, η οποία στις πρώτες τρεις αγωνιστικές έχει μαζέψει 7 βαθμούς παίζοντας ουσιαστικό ποδόσφαιρο. Mε τον πρώην προπονητή του Απόλλωνα Σμύρνης, Βαλεριέν Ίσμαελ στον πάγκο, οι «αετοί» της Κωνσταντινούπολης μπορεί να μην ενισχύθηκαν υπέρ του δέοντος έχουν όμως προχωρήσει σε σημαντικές για το ρόστερ τους κινήσεις, δαπανώντας μόλις 5.4 εκατ. ευρώ. Κι όμως τα χρήματα αυτά δόθηκαν για μόλις δύο ποδοσφαιριστές ( Εμρεντσάν Ιζουχάν και Τζάκσον Μουλεκά).

Οι σημαντικότερες προσθήκες δεν κόστισαν στη Μπεσίκτας ούτε cent, αφού ο Ρόμαν Σάις αποκτήθηκε ως ελεύθερος αφήνοντας τη Γουλβς. όπως ακριβώς και ο Τσενκ Τοσούν που επέστρεψε μετά από την περιπέτεια του στην Έβερτον, αλλά και ο Βάουτ Βέγκχορστ που αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Μπέρνλι με οψιόν αγοράς.



Τέλος, η Μπεσίκτας απέκτησε ως δανεικό από τη Γουέστ Χαμ τον πρώην «ερυθρόλευκο», Αρτούρ Μαζουακού για την ενίσχυση της αριστερής οπισθοφυλακής, ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται και ο δανεισμός του Ντέλε Άλι από την Έβερτον.

Φενέρμπαχτσε


Γερό «μπάσιμο» στο μεταγραφικό παζάρι έκανε και η Φενέρ, ξεκινώντας από τη θέση του προπονητή, με τον πολύπειρο Ζοσέ Ζεσούς. Η συνέχεια ήταν εφάμιλλη των απαιτήσεων του Βραζιλιάνου που πάντοτε θέλει να πραγματοποιεί πορείες πρωταθλητισμού. Γι’ αυτόν το λόγο εκτός από την επιστροφή των δανεικών παικτών υπήρξαν και νέες αφίξεις στο «Σουκρού Σαράτσογλου». Και τι αφίξεις!

Ζοάο Πέδρο από την Κάλιαρι, Λίνκολν από την Σάντα Κλάρα, Ντιέγκο Ρόσι από τους Los Angeles FC είναι κάποια από τα νέα αποκτήματα της Φενέρμπαχτσε. Ωστόσο, τα «μπαμ» δε σταματούν εκεί καθώς αποκτήθηκαν ο Λουάν Πέρες από τη Μαρσέιγ, ο Ουίλιαν Αράο από τη Φλαμένγκο, ο Τζόσουα Κίνγκ από την Γουότφορντ καθώς Εζγκάν Αλιόσκι ως δανεικός από την Αλ Αχλί.

Η συγκομιδή της Φενέρμπαχτσε στις τρεις πρώτες αγωνιστικές ωστόσο είναι ίδια με εκείνη της Μπεσίκτας. 2 νίκες και μια ισοπαλία.

Μπασακσεχίρ


Οι πρωταθλητές του 2020 μετά από δύο κακές σεζόν έχουν θέσει ως στόχο της επιστροφή τους στην κορυφή. Μόλις τέσσερις προσθήκες πραγματοποίησε η Μπασακσεχίρ το φετινό καλοκαίρι χωρίς καν να χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού ξόδεψε μόλις 1.5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Μουνίρ Σουγιάρ από τη Ντιζόν.

Κατά τα λοιπά, αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την Άστον Βίλα ο Μπερτράντ Τραορέ, ενώ με μόνιμη μεταγραφή εντάχθηκαν στο ρόστερ της «Μπασάκ» ο Λέο Ντουάρτε από τη Μίλαν αλλά και ο Μεσούτ Οζίλ που αποχώρησε… κακήν κακώς από το «Σουκρού Σαράτσογλου» και τη Φενέρμπαχτσε.



Ούτε όμως η ομάδα του Εμρέ Μπελοζόγλου έχει κάνει το «3 στα 3» στην εκκίνηση, καθώς έχει μαζέψει 7 βαθμούς στις τρεις πρώτες αγωνιστικές.

Γαλατασαράι


Πιθανότερα η άτυπη «πρωταθλήτρια» των φετινών μεταγραφών. Το «Αλί Σαμιγέν» ζει ένδοξες ημέρες καθώς η ανομβρία τίτλων δημιούργησε την ανάγκη για restart. Το αποτέλεσμα της ανάγκης αυτής έχει μέχρι στιγμής «φέρει» στη Γαλατά αρκετούς «πρωτοκλασσάτους» ποδοσφαιριστές. Χάρις Σεφέροβιτς, Σέρτζιο Ολιβέιρα, Φρέντρικ Μίντσγιο, Λεό Ντιμπουά αλλά και τους βραχύσωμους Λούκας Τορέιρα και Ντρίες Μέρτενς, που αδιαμφισβήτητα αποτελούν τις δύο πιο «εκκωφαντικές» μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού στην Super Lig.



Ωστόσο, από το επονομαζόμενο «Big 3» του τουρκικού ποδοσφαίρου η Γαλατασαράι είναι η μοναδική που έχει γνωρίσει την ήττα στις τρείς πρώτες αγωνιστικές.

Τραμπζονσπόρ


H ώρα των πρωταθλητών. Η Τραμπζονσπόρ που έφτασε την περσινή σεζόν στην κορυφή με «μπροστάρηδες» τον Τάσο Μπακασέτα και τον Μανώλη Σιώπη θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα της και τη φετινή χρονιά. Για τον λόγο αυτό η ομάδα της Τραπεζούντας έβαλε … «πλώρη» για ουσιαστικές κινήσεις που θα τη βοηθήσουν να πάρει το εισιτήριο και για τους ομίλους του Champions League.

Βγάζοντας από το «σακούλι» 12.5 εκατ. ευρώ η «Τράμπζο» έκανε 8 μεταγραφές εις εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά «βαριά», για τα δεδομένα της, ονόματα.

Σημαντικότερη αλλά και πιο δαπανηρή (4 εκατ. ευρώ) από όλες ήταν εκείνη του Αιγύπτιου εξτρέμ Τρεζεγκέ από την Άστον Βίλα. Επιπλέον αποκτήθηκε και ο Βορειομακεδόνας Ένις Μπάρντι το όνομα του οποίου «έπαιξε» και για τον Ολυμπιακό, αλλά και ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός Μαρκ Μπαρτρά από τη Ρεάλ Μπέτις.

Τέλος ως ελεύθεροι αποκτήθηκαν ο Γενς Στρίγκερ Λάρσεν από την Ουντίνεζε, ο Στεφάνο Ντένσβιλ απ’ την Μπολόνια αλλά και ο Ερέν Ελμαλί από την Κασίμπασα.

Η αρχή για την Τραμπζονσπόρ στο πρωτάθλημα ήταν μέτρια αφού μετά το «2 στα 2» ακολούθησε η βαριά ήττα στην έδρα της Αντάλιασπορ με σκορ 5-2.

Γιώργος Ζαχαρίου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!