sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας απέχει από τις διεθνείς διοργανώσεις εδώ και 4,5 χρόνια, χωρίς επίσημη εξήγηση από τις αρμόδιες αρχές.

Οι προηγούμενες ημέρες ήταν αφιερωμένες στις εθνικές ομάδες, με αγώνες για το Nations League της UEFA, τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 αλλά και άλλων διοργανώσεων ανά τον κόσμο να διεξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη που παίζεται ποδόσφαιρο.

Στην Ερυθραία, ωστόσο, οι μέρες πέρασαν δίχως κάποια συμμετοχή σε διεθνές ματς. Βλέπετε, την τελευταία φορά που έπαιξε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας από τη βορειοανατολική Αφρική, το ημερολόγιο έδειχνει 25 Ιανουαρίου 2020! Τότε, που η λέξη κορωνοϊός είχε αρχίσει δειλά δειλά να μπαίνει στην καθημερινότητά μας, το Σουδάν είχε επικρατήσει 1-0 των «αγοριών της Κόκκινης Θάλασσας», σε φιλικό αγώνα.

Έκτοτε, η εθνική ομάδα της Ερυθραίας αποσύρεται διαρκώς από τις αγωνιστικές τη υποχρεώσεις, δίχως η αρμόδια Ομοσπονδία να δίνει εξηγήσεις.

Αυτές ωστόσο, είναι μάλλον γνωστές. Βλέπετε, το αυταρχικό καθεστώς του Ισάιας Αφουέρκι, ο οποίος κάθεται στον προεδρικό θώκο από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, το 1991, αποτελεί πόλο... απώθησης για τα περίπου έξι εκατομμύρια κατοίκων της, με τις τελευταίες εκτός έδρας αναμετρήσεις της εθνικής ομάδας να καταλήγουν συχνά σε εξαφανίσεις!



Πολλοί διεθνείς βλέπετε έβρισκαν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν τη χώρα και να ψάξουν ένα καλύτερο αύριο είτε εντός, είτε εκτός Αφρικής. Ενδεικτικά, το 2007, έξι διεθνείς παίκτες παρέμειναν στην Ανγκόλα μετά από αγώνα εκεί, με άλλους δώδεκα να τους μιμούνται στην Κένυα το 2009.

Τρία χρόνια αργότερα, ακολούθησαν το παράδειγμά τους... 18 παίκτες, που αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο στην Ουγκάντα, όπως έπραξαν άλλοι δέκα το 2015, στην Μποτσουάνα... Ακόμα και το 2019, όταν η Ερυθραία έφτασε στον τελικό του Cecafa Cup, που έγινε στην Ουγκάντα, επτά εκ των φιναλίστ εξαφανίστηκαν και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους!

Μάλιστα, τέτοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί και στις αντίστοιχες εθνικές ομάδες των γυναικών, με πέντε παίκτριες της Κ20 να γίνονται καπνός μετά από αγώνα στην Ουγκάντα.

Συνολικά, πάνω από 60 αθλητές έχουν εκμεταλλευτεί τις εκτός έδρας διεθνείς τους υποχρεώσεις προκειμένου να γλιτώσουν από τη δικτατορία του Αφουέρκι... Κάπως έτσι, οι αρμόδιοι φορείς της χώρας αποφάσισαν να αποσυρθεί η Ερυθραία από τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις τα επόμενα χρόνια.



«Σκοτώνουν το ποδόσφαιρο και αν αντιδράσεις, κινδυνεύεις να μπεις φυλακή» ανέφερε πηγή που έμεινε ανώνυμη από τον Guardian το φθινόπωρο του 2023.

Η Ερυθραία θεωρείται ως ένα από τα κράτη με τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα παγκοσμίως, καθώς είναι ουσιαστικά μονοκομματικό, με εκλογές να διεγάγονται μονάχα για τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν, πρακτικά, άγνωστες έννοιες, ενώ φαινόμενα όπως οι παράνομες φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις είναι συνήθη.

Όταν λοιπόν δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε έναν τόπο η ανθρωπιά, πώς να βρει πρόσφορο έδαφος το ποδόσφαιρο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x