Stories

11/9: Όταν η UEFA έκρινε πως το ποδόσφαιρο είναι υπεράνω τρομοκρατικών επιθέσεων

Η ανθρωπότητα βρισκόταν σε σοκ από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, αλλά ο αγώνας Σάλκε-Παναθηναϊκός έγινε κανονικά, όπως και τα υπόλοιπα ματς. Τίποτα, όμως, δεν θύμιζε ποδόσφαιρο.

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού προετοιμάζονταν για το μεγάλο παιχνίδι με τη Σάλκε. Ένας αγώνας για την 1η αγωνιστική του Champions League, που το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποτελούσε τη βασική είδηση στον ελληνικό Τύπο.

Και όμως, μέσα σε λίγες ώρες όλα άλλαξαν, όταν οι ΗΠΑ δέχθηκαν ένα ασύλληπτο τρομοκρατικό χτύπημα, που όμοιό του δεν είχε ζήσει ξανά η ανθρωπότητα. Περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, οι περίφημοι Δίδυμοι Πύργοι, έπεσαν σαν να ήταν χάρτινοι. Ήταν η ημέρα, όπου άλλαξε ο κόσμος.

Το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο η UEFA αποφάσισε να γίνουν τα παιχνίδια του Champions League εκείνης της ημέρας κανονικά. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία φέρεται να πίεσε να διεξαχθούν τα ματς για οικονομικούς λόγους ή και άλλους, που ποτέ κανείς δεν θα μάθει. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε, λοιπόν, με τη Σάλκε και πήρε μια τεράστια νίκη με σκορ 2-0, χάρη στα τέρματα του Βλάοβιτς και του Μπασινά.



Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, όμως, ήταν για την περισσότερη ώρα του αγώνα μακάβρια. Κανείς δεν μπορούσε να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο συγκεντρωμένος. Κανείς δεν ένιωθε ασφαλής. Ακόμη και οι ίδιοι οι παίκτες. Κατά την επιστροφή της αποστολής του Παναθηναϊκού στην Αθήνα, υπήρχε ένας φόβος. Ότι κάτι μπορεί να γίνει. Οι έλεγχοι, που έγιναν, δεν είχαν προηγούμενο. Ακόμα και όταν οι πόρτες του αεροπλάνου έκλεισαν, κανείς δεν ήταν σίγουρος ότι αυτό θα απογειωθεί.

Ένας εκ των ποδοσφαιριστών της Σάλκε εκείνη τη βραδιά, ο Αντρέας Μέλερ, έδωσε πριν από μερικά χρόνια μία συγκλονιστική συνέντευξη για εκείνο το παιχνίδι κόντρα στους «πράσινους», εξαπολύοντας επίθεση κατά της UEFA και της απόφασης, που πήρε, να γίνουν τα ματς. Την κατηγόρησε, ουσιαστικά, πως με σκοπό το κέρδος δεν ακύρωσε όλες τις αναμετρήσεις.

«Κάπου αλλού ο κόσμος πέθαινε με περίεργο τρόπο και εμείς έπρεπε να διασκεδάσουμε τον κόσμο. Ήταν ένα από τα πιο περίεργα παιχνίδια της καριέρας μου. Κανονικά έπρεπε να γιορτάζουμε, όμως για πρώτη φορά στην καριέρα μου βίωσα το πιο "ήσυχο" ματς. Οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαμε να βγάλουμε από το μυαλό μας τις εικόνες, που είδαμε νωρίτερα στο ξενοδοχείο μαζί», είχε πει ο Γερμανός.

Ακόμα και ο προπονητής της Σάλκε πίεζε να μη γίνει το ματς, ενώ ο Όλιβερ Ρεκ, τερματοφύλακας της Σάλκε εκείνο το βράδυ, παραδέχθηκε πως «δεν έχω καμία ανάμνηση από εκείνο το ματς. Δεν ήταν ποδοσφαιρικός αγώνας».

Η απόφαση, που πάρθηκε στα γραφεία της Νιόν, ηχεί μέχρι και σήμερα κάπως περίεργα. Πώς γίνεται μετά από κάτι τόσο τραγικό, να σκέφτεσαι πως πρέπει να παιχτεί ποδόσφαιρο; Το μόνο, που έκανε η UEFA, ήταν να προτείνει πριν την έναρξη των αναμετρήσεων να κρατηθει ενός λεπτού σιγή.

«Μας συμβούλευσαν να μην αναβάλλουμε τα ματς, γιατί θα προέκυπταν περισσότερα θέματα ασφάλειας», εξήγησε άνθρωπος, που εργαζόταν τότε στη διοργανώτρια αρχή. «Πήραμε την απόφαση να τελεστεί ενός λεπτού σιγή για να αποτίσουμε φόρο τιμής, αλλά πέρα από αυτό τα ματς έπρεπε να γίνουν κανονικά».

Η UEFA προέβη την επόμενη μέρα, τη 12η Σεπτεμβρίου, σε μία λογική κίνηση. Να αναβάλλει όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες που απέμεναν εκείνη την εβδομάδα. Ο Ολυμπιακός ήταν προγραμματισμένο να αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία εν τέλει βρήκε μπροστά του στις 10 Οκτωβρίου (ήττα με 2-0).

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έφτασαν στην Αθήνα τη ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης. Η αποστολή της Γιουνάιτεντ έμαθε το τραγικό συμβάν στο πούλμαν από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο, όταν ο Φαμπιάν Μπαρτέζ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τη σύντροφο του εκείνη την περίοδο, Λίντα Εβαντζελίστα, η οποία έμενε στις ΗΠΑ.

Αμέσως χλόμιασε. Όλοι οι συμπαίκτες του κατάλαβαν πως κάτι συνέβη. Το ίδιο και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος κατευθείαν πήγε στο πίσω μέρος του πούλμαν και ενημερώθηκε για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Το ματς με τον Ολυμπιακό δεν έγινε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε κλοιό όπως ήταν φυσιολογικό. Κάποιοι παίκτες της Γιουνάιτεντ ήταν χαρούμενοι, που επέστρεφαν σπίτι τους. Άλλοι ήταν αγχωμένοι υπό τον φόβο μήπως συμβεί κάτι. Όλα ευτυχώς κύλησαν ομαλά, με την 11η Σεπτεμβρίου να αφήνει το αποτύπωμα της και στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x