sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η «αέρινη» Μπαρτσελόνα του Φλικ εξαφανίζει το τόπι

Με ποδόσφαιρο που θυμίζει το «τίκι – τάκα» χωρίς να είναι αμιγώς προσωποκεντρικό λόγω Μέσι, η Μπαρτσελόνα του Χάνσι Φλικ παίρνει μορφή και τρομάζει.

Ομολογουμένως η επιλογή Χάνσι Φλικ δεν ενθουσίασε τον κόσμο της Μπαρτσελόνα, αλλά και όσους συμπαθούν αρκετά τον σύλλογο. Για πολλούς οι «μπλαουγκράνα» έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις καλύτερες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις της σύγχρονης εποχής. Είναι δεδομένη λοιπόν η επιθυμία για την επιστροφή της ομάδας στην ελίτ, αφού έλειψε σημαντικά την τελευταία τετραετία λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που έφεραν και την αποχώρηση του Λίονελ Μέσι.

Όταν ο Γερμανός κόουτς έφτασε τον Ιούλιο στην καλοκαιρινή Βαρκελώνη για να επικυρώσει τη συμφωνία με τον Ζοάν Λαπόρτα υπήρξαν φυσιολογικά φωνές κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι περίμεναν να δουν στον αγωνιστικό χώρο τη δουλειά και τη φιλοσοφία του Φλικ. Εκείνος είχε στις πλάτες του τον βαρύ αποκλεισμό της εθνικής Γερμανίας από τον όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, με τις Ισπανία και Ιαπωνία να προκρίνονται στους «16». Πριν αναλάβει τα «πάντσερ» είχε μία σούπερ διετία σε αυτόν της Μπάγερν Μονάχου με την οποία κατέκτησε ισάριθμες φορές τη Bundesliga.

Η «αέρινη» Μπαρτσελόνα του Φλικ εξαφανίζει το τόπι

Το πιο σημαντικό του επίτευγμα βέβαια ήταν η επιστροφή της Μπάγερν στην κορυφής της Ευρώπης και του τροπαίου του Champions League στη Βαυαρία. Ήταν ο τελικός του κορωνοϊού απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν στη Λισαβόνα. Για να φτάσει εκεί ο Φλικ απέκλεισε στον προημιτελικό τη νυν ομάδα του με το ιστορικό και ανεπανάληπτο 8-2! Η φουρνιά των Μέσι, Σουάρεζ, Μπούσκετς, Άλμπα και Πικέ είχε υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα που ένα χρόνο μετά οδήγησε και στην «αποσύνθεση» της. Σταδιακά η πιο συμπαθητική ποδοσφαιρική παρέα «έσπασε», αφού τα χρόνια πέρασαν, οι προτάσεις από Αμερική και Αραβία έφτασαν σωρηδόν, την ώρα που η «Μπάρτσα» είχε διοικητικά και οικονομικά προβλήματα.

Με τον Λαπόρτα λοιπόν ξεκίνησε η «ανοικοδόμηση». Το Financial Fair Play και ο περιορισμός στις μεταγραφές ώθησε τους διοικούντες στη Μασία και οι Γκάβι – Πέδρι επιβεβαίωσαν στα δύσκολα της εξαιρετική δουλειά στις καλύτερες ποδοσφαιρικές ακαδημίες. Ένα πρότζεκτ που περιλάμβανε την ανακαίνιση του Καμπ Νου και την προσωρινή μετακόμιση στο αχανές «Μοντζουίκ». Ήταν δεδομένο λοιπόν ότι ο σύλλογος θα υπέφερε ή τουλάχιστον θα έχανε λίγη από τη δυναμική του. Ωστόσο η «αύρα» και τη μεθοδικότητα του Τσάβι βοήθησαν σε ένα επιτυχημένο πλάνο. Η Μπαρτσελόνα παρέμεινε ανταγωνιστική στη La Liga, έγινε πρωταθλήτρια το 2023 παρότι δεν προμήνυε κάτι τέτοιο το ρόστερ!

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2010 με τη «φούρια ρόχα» προετοίμασε το έδαφος και μετά από αρκετή κριτική παρέδωσε τη σκυτάλη στον Χάνσι Φλικ. Αυτός κράτησε πολλά στοιχεία του προκατόχου του και πήγε ένα βήμα παραπέρα την ομάδα. Σε αγωνιστικό επίπεδο. Έκανε ελάχιστες μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι και στάθηκε περισσότερο σε παίκτες κλειδιά οι οποίοι φέτος κάνουν σεζόν καριέρας.

Η «αέρινη» Μπαρτσελόνα του Φλικ εξαφανίζει το τόπι

Τρανό παράδειγμα ο Ραφίνια. Ο νέος αρχηγός είναι απολαυστικός. Με βραζιλιάνικο στυλ σουλουπωμένο στη γερμανική νοοτροπία του προπονητή κάνει μάγια στο γρασίδι. Σε 28 αγώνες μετράει 20 γκολ και 11 ασίστ, είναι από τους πιο φορμαρισμένους και πιο θεαματικούς ποδοσφαιριστές στον πλανήτη μαζί με τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Δεν είναι μόνο τα στατιστικά του, αλλά η ηγετική παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο. Έχει αφομοιώσει πλήρως το σκεπτικό του Φλικ, γνωρίζει άριστα τα προσόντα των νεαρών συμπαικτών του και είναι ο άνθρωπος – σημείο αναφοράς στη μετάβαση της Μπαρτσελόνα στη νέα εποχή. Χαρακτηριστικά τα κατορθώματά του στο πρόσφατο Final Four του Ισπανικού Super Cup.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πλέον ώριμος Λαμίν Γιαμάλ. Στα 17 του το παιδί – «θαύμα» του ισπανικού ποδοσφαίρου αγωνίζεται σαν πολύ... ώριμος. Σαφώς «ψήλωσε» αρκετά με τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης στα γήπεδα της Γερμανίας και νιώθει πλέον ελεύθερος να απολαύσει το ποδόσφαιρο. Ένας 17χρονος απολαμβάνει αυτό που κάνει σε τόσο μικρή ηλικία λες και έχει πάρει τα πάντα. Λες και είναι ο κορυφαίος που έχει ποτέ ο πλανήτης. Τα νούμερά του μέχρι στιγμής αγγίζουν τα εννέα γκολ και τις 13 ασίστ σε μόλις 24 αγώνες. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό και φυσικά… τρομακτικό ενόψει της συνέχειας!



Φυσικά στους προαναφερθέντες «κολλάνε» άριστα οι πιο έμπειροι Λεβαντόφσκι και Τόρες, οι μοναδικοί Γκάβι – Πέδρι που θυμίζουν Τσάβι – Ινιέστα, ο υποτιμημένος Όλμο και οι «πολεμική» άμυνα των Αραούχο, Κουντέ, Μπαλντέ, Μαρτίνεζ και Κρίστενσεν. Όλοι τους με διαφορετικά χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όμως για την τακτική του Φλικ. Η Μπαρτσελόνα είναι «αέρινη», τρέχει πολύ τη μπάλα, πάει σε ατομικές και ομαδικές ενέργειες με την ίδια ευχέρεια και έχει δουλεμένο αρκετά τόσο το επιθετικό, όσο και το αμυντικό τρανζίσιον. Χρειάστηκε χρόνος, λίγος, για να δεθούν όλοι αυτοί οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες ουσιαστικές οδηγίες για να φτάσουν στο πικ της απόδοσής τους. Φανταστείτε την συνέχεια σε συνεργασίες μεταξύ των συγκεκριμένων.

Βέβαια αν και η σεζόν ξεκίνησε στα «κόκκινα» με 10 νίκες στις πρώτες 11 αγωνιστικές, έναν θρίαμβο επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου και αμέτρητα γκολ κάποια στιγμή ήρθε η «κοιλιά». Από τις 3 του Νοέμβρη και το 3-1 επί τις Εσπανιόλ στο ντέρμπι της πόλης, η Μπαρτσελόνα έχει μόλις μία νίκη στους τελευταίους επτά αγώνες πρωταθλήματος! Πριν από τα Χριστούγεννα μάλιστα ηττήθηκε από την Ατλέτικο στο σπίτι της και έπεσε τρίτη στη βαθμολογία. Σε αντίθεση με τη La Liga πάντως, έμεινε σταθερά καλή στο Champions League, γι’ αυτό και τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της league phase.



Μετά τις γιορτές όμως και το ταξίδι στην Τζέντα εμφανίστηκε εντυπωσιακά αλλαγμένη, πιο συγκεντρωμένη και πολλά περισσότερα στοιχεία στο παιχνίδι της. Κυρίως αποτελεσματική μπροστά στην αντίπαλη εστία. Όπως έγινε στον ημιτελικό και το 2-0 επί της Μπιλμπάο, πριν ακολουθήσει η «ραψωδία» στον τελικό. Εκεί η Ρεάλ παραδόθηκε. Οι παίκτες του Αντσελότι αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν το ασφυκτικό πρέσινγκ, την ταχύτητα με την οποία μετέβαιναν οι «μπλαουγκράνα» από την άμυνα στην επίθεση και την εξαιρετική ευστοχία μετά τη εντυπωσιακή εναλλαγή της μπάλας. Ουσιαστικά το τόπι χάθηκε και η δικαίως ήρθε το ευρύ 5-2. Όλοι ανεξαιρέτως μπήκαν στον πίνακα των σκόρερς και η Μπαρτσελόνα έστειλε ηχηρό μήνυμα στους ανταγωνιστές της εντός και εκτός συνόρων. Αυτή η ομάδα θα γίνει ακόμη καλύτερη και τότε ίσως θα έχουμε την καλύτερη Μπαρτσελόνα στη μετά Μέσι εποχή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x