Ας πάψουμε κάποια στιγμή να είμαστε αιχμάλωτοι της στιγμής και του αποτελέσματος. Το «στεφάνι και μέσα… ήρωας, στεφάνι και έξω… άχρηστος» δεν πρέπει να έχει θέση στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός την Τρίτη στη Βιτόρια και ο Ολυμπιακός την Τετάρτη στη Βαρκελώνη άγγιξαν θριάμβους που μπορεί να άλλαζαν σημαντικά τη ρότα τους στην Ευρωλίγκα. Λεπτομέρειες, ένα ριμπάουντ, ένα άστοχο buzzer beater ή κάποια φαλτσοσφυρίγματα, τους στέρησαν τη νίκη, αλλά δεν αμαυρώνουν την προσπάθειά τους.

Οι υποσχέσεις που άφησαν, οι μεν πως θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί από πέρσι κι… όπου βγάλει, οι δε για πρόκριση στα playoffs και… έχει ο Θεός, είναι αρκετές. Ας δούμε όμως κάποια επί μέρους στοιχεία των αγώνων τους που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.



Ολυμπιακός: Η άμυνα δείχνει το δρόμο, η διπλή ανάγνωση στα τρίποντα και το ασφυκτικά κλειστό ροτέισον

* Η άμυνα εξακολουθεί να είναι το μεγάλο όπλο του. Με 89,6 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές (το λεγόμενο defensive rating, που είναι πολύ πιο αξιόπιστο από τον μέσο όρο των 65,57 πόντων όπου είναι δεύτερος, πίσω μόνο από τον Ερυθρό Αστέρα που έχει 61,67), οι «ερυθρόλευκοι» χτίζουν το παιχνίδι τους από τα μετόπισθεν. Με παθητικό 50 από Μπασκόνια, 68 από Ρεάλ και 67 από Μπαρτσελόνα (79 μετά από παράταση) συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με την πίεση στην μπάλα, την αντιμετώπιση του πικ εν ρολ και τις περιστροφές τους. Με εξαίρεση τους 28 πόντους με 4/5 τρίποντα που είχε η «Μπάρτσα» στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός την βραχυκύκλωσε απόλυτα.

* Αποτελεί προέκταση του παραπάνω… Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στα τρία πρώτα ματς της Ευρωλίγκας σουτάρουν με μόλις 16,67% πίσω από τα 6,75μ. έχοντας 12/72! Τυχαίο δεν είναι, αφού η άμυνα των Πειραιωτών προσφέρει λίγα ελεύθερα σουτ και χαλάει τον ρυθμό και τη ροή των επιθέσεων για τους αντιπάλους της.



* Η αστοχία στα τρίποντα όμως είναι κολλητική για τον Ολυμπιακό. Την ώρα που οι αντίπαλοί του έχουν 12/72 τρίποντα, ο ίδιος στα τρία πρώτα ματς δεν τα πηγαίνει πολύ καλύτερα. Η επίδοσή του είναι 22/80, ήτοι μόλις 27,5%, μεγαλύτερη από μόλις δύο ομάδες στη διοργάνωση: την Μπασκόνια (26,25%) και τον Ερυθρό Αστέρα (26,56%).

* Η ήττα στο φινάλε ίσως να ήταν και θέμα ενέργειας. Ο Ολυμπιακός έβγαλε τα 15 τελευταία αγωνιστικά λεπτά με επτά παίκτες, εκ των οποίων οι δύο μπήκαν… αναγκαστικά. Ο μεν Φαλ αντί του Μάρτιν στο έξτρα πεντάλεπτο κι αφού ο Αμερικανός είχε εξαντληθεί παίζοντας όλο το τέταρτο δεκάλεπτο και έχοντας τέσσερα φάουλ, ο δε Ντόρσεϊ αντί του Λαρεντζάκη στα τελευταία 2:12 του ματς, μετά την αποβολή του «Λάρι». Μάλιστα, ο Βεζένκοφ και ο Σλούκας έπαιξαν σερί και χωρίς ανάσα στα τελευταία 27:27 και 19:53 του αγώνα, ενώ ο ΜακΚίσικ αδιάκοπα σε τέταρτη περίοδο και παράταση. Όσο κι αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπάθησε να απαλλάξει τον Σλούκα από το καθήκον να κατεβάσει την μπάλα αναθέτοντας την αποστολή στον ΜακΚίσικ, η έλλειψη καθαρού μυαλού και ενέργειας ίσως να επηρέασε τις αποφάσεις του στο φινάλε.

Παναθηναϊκός: Τρίποντο είχε, άμυνα είχε, έλειψε το ριμπάουντ και το σκορ των ψηλών

* Ο Παναθηναϊκός διαπίστωσε πόσο πιο ανταγωνιστικός είναι όταν συνδυάζει τη σκληράδα στην άμυνά του με ευστοχία στο μακρινό σουτ. Από το 21,2% (10/47) στις δύο πρώτες αγωνιστικές, οι «πράσινοι» σούταραν 11/23 στη Βιτόρια. Κι ας έχασαν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη με το σουτ του Παπαπέτρου που βρήκε σίδερο στην εκπνοή. Όταν υπάρχει απειλή από μακριά για τον αντίπαλο, η άμυνα ξεκλειδώνει πιο εύκολα και δημιουργούνται χώροι.



* Το πρόβλημα στη δημιουργία παραμένει, αλλά εσχάτως έχει μετριαστεί. Οι 13 ασίστ είναι λίγες για τους 79 πόντους του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» βασίστηκαν και πάλι πολύ στο ένας εναντίον ενός, αλλά τουλάχιστον αποφεύγονται οι υπερβολές. Οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη έκαναν μόλις 5 λάθη στη Βιτόρια και με 8,67 είναι κορυφαία σε αυτή τη στατιστική κατηγορία σε όλη τη διοργάνωση.

* Δεν χρειάζεται μεγάλες γνώσεις για να καταλάβει κανείς πως τα 15 επιθετικά ριμπάουντ, από τα οποία η Μπασκόνια πήρε 17 πόντους, είναι ο βασικός λόγος της ήττας. Γιατί όμως χάθηκαν τόσα ριμπάουντ; Με την πρώτη ζώνη άμυνας του Παναθηναϊκού, δηλαδή την περιφέρεια, να μην μπορεί (πλην Σαντ-Ροος και με τον Πέρι να παίζει λίγο) να πιέσει επαρκώς την μπάλα και την άμυνα με αλλαγές περίπου υποχρεωτική, οι έξοδοι Παπαγιάννη, Γουάιτ και Έβανς μακριά από το καλάθι και τα μικρά αθλητικά προσόντα των Μέικον και Νέντοβιτς τιμωρήθηκαν από τους Βάσκους που ούτως ή άλλως είναι η πρώτη ομάδα σε επιθετικά ριμπάουντ.



* Χρειάζεται επιτέλους σκορ από τους ψηλούς! Ο Παναθηναϊκός στη Βιτόρια πήρε σκορ κοντά στο καλάθι μόνο από τον Έβανς στο πρώτο ημίχρονο. Οι υπόλοιποι της front line έμειναν «ατάιστοι» και πάλι. Χαρακτηριστικά, ο Παπαγιάννης και ο Γουάιτ πέτυχαν από ένα καλάθι στο «ζωγραφιστό» (ο Αμερικανός είχε και 5 με μακρινά σουτ) από επιθετικό ριμπάουντ. Ακόμη πιο ενδεικτικό είναι πως από τους 27 πόντους που πήρε ο Παναθηναϊκός από pick and roll, όλοι ήρθαν από τον χειριστή και κανένας από τους ψηλούς που έδιναν το σκριν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube