Σε ένα από τα πιο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια που έχει να δώσει στην κανονική περίοδο της φετινής Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός όχι απλά στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι στην Μπαρτσελόνα, αλλά μπήκε μέσα στην… πηγή, και για μια σειρά από λόγους, σταμάτησε να πίνει από το νερό της. Η επιτυχία δεν ήρθε για μια-δυο λεπτομέρειες, που του στέρησαν την ευκαιρία για ένα μεγάλο «διπλό» και ένα φοβερό 3/3 απέναντι στις ισπανικές ομάδες στο ξεκίνημα της διοργάνωσης.
Από την βραδιά όμως, προέκυψαν πολλά άλλα σημαντικά πράγματα, που στην οικονομία της διοργάνωσης, μπορεί να διαγράψουν την πικρία που υπήρχε στο τέλος για την μεγάλη προσπάθεια που πήγε στράφι. Ακόμα και αυτή η… τσαντίλα για την απώλεια ενός αγώνα που δεν είχε «πρέπει», είναι ένα κέρδος για την συνέχεια. Άλλωστε όταν χάνεις, χάνεις και δεν υπάρχουν, ναι μεν… αλλά. Η λογική λέει όμως πως για να προκριθεί ή να αποκλειστεί από τα πλέι οφ η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, δεν θα της χρειαστεί ή δεν θα της στοιχίσει αντίστοιχα, η ήττα στην έδρα της περυσινής φιναλίστ, Μπαρτσελόνα, που είναι στα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Ο Ολυμπιακός με την εμφάνισή του -εξαίρεση του τρίτο δεκάλεπτο, αλλά με την Μπαρτσελόνα έπαιζε- έστειλε μετά την νίκη επί της Ρεάλ, ένα ακόμα μήνυμα, πως έχει φτιαχτεί και ακόμα φτιάχνεται, μια ομάδα που θα είναι… κακός μπελάς για όλους τους πρωτοκλασάτους αντιπάλους της. Μπήκε στο παιχνίδι με εξαιρετικό αμυντικό πλάνο σε χαμηλό ποστ και περιφέρεια, με double team, αλλαγές όπου χρειαζόταν και σωστές περιστροφές, που εκτελέστηκε άψογα από τους παίκτες και είχε ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να μείνουν στους 27 πόντους σε ένα ημίχρονο. Έχοντας αρκετά αβίαστα λάθη, 0/12 τρίποντα και ελάχιστη δημιουργία. Η εικόνα στα μετόπισθεν, δεν ανταμείφθηκε όμως με λίγο μεγαλύτερη, για ψυχολογικούς λόγους, διαφορά, καθώς οι «ερυθρόλευκοι», αστοχούσαν και αυτοί με την σειρά τους στα τρίποντα.
Το +5 ήταν φτωχό για την εξαιρετική προσπάθεια περιορισμού των ατού του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, όπως και το συνολικό 6/26 τρίποντα. Με 23,1% από τα 6.75μ. δύσκολα κερδίζεις στο «Παλάου». Αποδείχθηκε όμως ότι όλα είναι θεωρίες, καθώς η δουλειά μπορούσε να γίνει και με αυτό το ποσοστό. Παρότι στο τρίτο δεκάλεπτο η Μπαρτσελόνα κυριαρχούσε, ο εξαιρετικός Φαλ, με επιθετικά ριμπάουντ και καλάθια και κάποιες επιθετικές λύσεις από Σλούκα, Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ (τα έδωσε όλα στην άμυνα απέναντι στον Μίροτιτς), έφεραν το ματς από το -9 στο -2, ένα λεπτό πριν το φινάλε. Μετά την μεγαλύτερη διαφορά που δεν πάρθηκε στο πρώτο μέρος, σε αυτό το σημείο, είναι το δεύτερο «κλειδί» της ήττας.
Έχοντας δύο φάουλ να δώσει χωρίς να στείλει την Μπαρτσελόνα στις βολές, ο Ολυμπιακός αφήνει δύο ανενόχλητα τρίποντα και μπαίνει στο τέταρτο δεκάλεπτο με -8. Παρόλα αυτά, ο Μπαρτζώκας βρίσκει ξανά σχήμα που βάζει δύσκολα στον αντίπαλο και οι πειραιώτες ισοφάρισαν ξανά. Με Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ αμυντικές «τανάλιες» και αποτελεσματικούς και στην επίθεση. Παρότι, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τρεις-τέσσερις αιφνιδιασμούς που δεν… χάνονται (σ.σ. πολύ φτωχή η συγκομιδή των δύο πόντων στο ανοικτό γήπεδο), τέλειωσαν το ματς με πέντε λιγότερες ασίστ, έκαναν ίδιο αριθμό λαθών και έδωσαν όσο επιθετικά ριμπάουντ πήραν στον αντίπαλο. Δυστυχώς το ένα από αυτά, του Οριόλα, ήταν άλλη μία αιτία που δεν ολοκληρώθηκε η ραψωδία της Βαρκελώνης. Δεύτερη επιστροφή από το -9 στο συγκεκριμένο γήπεδο πάντως και σε τόσο χαμηλής παραγωγικότητας παιχνίδι, λίγες ομάδες θα καταφέρουν. Και αυτό δείχνει μέταλλο, καλά δομημένη ομάδα, με πίστη στις δυνατότητές της.
Η Μπαρτσελόνα για να νικήσει, βρήκε δέκα από τους δώδεκα πόντους της με βολές στην παράταση, ενώ οι 14 από τους 16 τελευταίους γενικά στο παιχνίδι ήταν επίσης από την γραμμή. Οι δυο εξ’ αυτών ευγενική χορηγία του διαιτητή Ντιφαλά, καθώς δεν έγινε ποτέ φάουλ στον Μίροτιτς, όταν ο Βεζένκοφ έκλεψε την μπάλα. Φάουλ για να σκοράρει, έκανε ο εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης μαζί με τον… ριμπάουντερ Καλάθη, λίγες φάσεις πριν στον Βεζένκοφ, αλλά ο Γάλλος ρέφερι κοιτούσε την εξέδρα. Επιτρέποντας παράλληλα το πολύ σκληρό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Ακόμα και έτσι ο Ολυμπιακός, μπορούσε να νικήσει. Σε όλα τα σημεία «κλειδί» που προαναφέραμε, αλλά και στις δύο προσωπικές φάσεις του Σλούκα στο τέλος της κανονικής περιόδου και της παράτασης.
Η μπάλα δεν μπήκε, αλλά είναι θετικό που ο συγκεκριμένος πήρε την ευθύνη. Την επόμενη φορά θα μπει. Μιλάμε άλλωστε για παιχνίδι που θα μπορούσε να μην είχε φτάσει στην τελευταία φάση και τώρα να μιλάγαμε αλλιώς. Το σημαντικό πλέον είναι το αυριανό παιχνίδι με την Ζαλγκίρις. Ανεξάρτητα με τον τρόπο που ήρθε η ήττα στην Βαρκελώνη, δεν πληγώνει σε καμία περίπτωση τον Ολυμπιακό και ίσως μάλιστα τον κάνει ακόμα πιο δυνατό. Απέναντι στους κάκιστους φέτος, αλλά κακό δαίμονα τα προηγούμενα τρία χρόνια λιθουανούς όμως, υπάρχει «πρέπει» . Για να είναι γλυκιά το βράδυ της Παρασκευής με ένα ωραιότατο 3-1, η γεύση της πρώτης διαβολοβδομάδας.
Υ.Γ. Η τύχη χαμογέλασε στην Μπαρτσελόνα και στο σουτ τριών πόντων του Λαρεντζάκη από την γωνία. Όχι μόνο δεν μπήκε για να τελειώσει το ματς, αλλά ο Μάρτιν κάνει, μάλλον άθελά του, φάουλ στον Κούριτς, και με τους δύο εύκολους πόντους, αλλάζουν οι κατοχές…
Υ.Γ.2: Αύριο ο Ολυμπιακός δίνει το τέταρτο παιχνίδι του σε οκτώ μέρες και εκτός από το… καθάρισμα του μυαλού από το ματς στο «Παλάου», θα χρειαστεί σωστή διαχείριση δυνάμεων σε κάποιους παίκτες. Προέκυψε έξτρα κόπωση π.χ. σε Βεζένκοφ, Σλούκα, από την -ορθή- επιλογή του κόουτς να μείνει για αρκετή ώρα η ίδια πεντάδα στο τέλος, όμως τώρα θα χρειαστούν λίγο παραπάνω και οι υπόλοιποι. Δείχνουν άλλωστε έτοιμοι και… πεινασμένοι.
Υ.Γ.3: Επειδή αρκετοί απόρησαν γιατί δεν ζήτησε challenge ο προπονητής στο καθαρό κλέψιμο του Βεζένκοφ πάνω στον Μίροτιτς που σφυρίχτηκε φάουλ, η απάντηση είναι γιατί δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Στην περίπτωση των φάουλ, το χρησιμοποιείς μόνο για να αναβαθμιστεί από κανονικό σε αντιαθλητικό και όχι για… ακύρωση του σφυρίγματος.
Follow @ZervasNikolaos
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.