Το ΝΒΑ είναι η λίγκα στην οποία κάνουν κουμάντο οι σταρ, αλλά κερδίζουν οι πραγματικές ομάδες. Οι Σέλτικς ήταν αυτή απέναντι στους Μπακς, για τους οποίους δεν έφτανε η συγκινητική προσπάθεια του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Το υπέροχο σύνολο της Βοστώνης απέδειξε πως είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα του ταλέντου του ρόστερ, απέναντι στους πρωταθλητές που πληγώθηκαν από την απουσία του Κρις Μίντλετον, τη λιγοψυχία του supporting cast και την αστάθεια των στηριγμάτων του Greek Freak που πρόσφεραν μόνο με εκλάμψεις.



Χαώδης διαφορά στα τρίποντα


Ακούγεται ως απλοϊκή εξήγηση, αλλά είναι τόσο μεγάλη η διαφορά που λέει πολλά για την έκβαση της σειράς. Οι Μπακς, παραδοσιακά ομάδα που στηρίζει πολλά στο μακρινό της σουτ τόσο για να παίρνει σκορ όσο και για να ανοίγει το γήπεδο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, είχαν στα επτά ματς της σειράς 27,9% στα τρίποντα! Οι Σέλτικς, από την άλλη πλευρά, είχαν 37,7% πίσω από τα 7,25μ. και ευστόχησαν περίπου στα διπλάσια τρίποντα από τους πρωταθλητές σε όλη τη σειρά: 110 για τη Βοστώνη (σε 292 προσπάθειες) έναντι 57 για το Μιλγουόκι (σε 204 προσπάθειες). Συνολικά, οι Σέλτικς πήραν 327 πόντους από τρίποντα και οι Μπακς 171, με αυτή τη διαφορά των 156 πόντων να είναι πολύ σημαντική σε μια σειρά με ως επί το πλείστον κλειστά παιχνίδια. Έτσι η ομάδα του Ίμε Ουντόκα δεν χρειάστηκε να επιτεθεί πολύ στο καλάθι όπου υστερούσε σε μέγεθος και ταυτόχρονα πρόσφερε άφθονα σουτ στα «ελάφια» που όσο πυροβολούσαν με… άσφαιρα επέτρεπαν στη Βοστώνη να κλείνει τους διαδρόμους προς το καλάθι της.



Γιάννης, αλλά μόνος


Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδωσε τα πάντα στα επτά ματς της σειράς με τους Σέλτικς έχοντας 34 πόντους, 17 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά αγώνα (πρώτος παίκτης στην ιστορία που τελειώνει μια σειρά playoffs με 200+ πόντους, 100+ ριμπάουντ και 50+ ασίστ). Όμως η συμπαράσταση που είχε ήταν πενιχρή. Με εξαίρεση τον Τζρου Χόλιντεϊ, που είχε 21 πόντους, 6,3 ασίστ και 6 ριμπάουντ ανά αγώνα στη σειρά (χωρίς όμως να έχει σταθερή απόδοση και όντας κακώς στο κρίσιμο Game 6), ουδείς άλλος στάθηκε στο ύψος της περίστασης. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση, ένας από τους παίκτες που είχε βοηθήσει ως έξτρα πρωταγωνιστής στη regular season αλλά και στον πρώτο γύρο απέναντι στους Μπουλς, ο Γκρέισον Άλεν, ο οποίος έμεινε στους 5 πόντους ανά αγώνα με 17,9% στα τρίποντα και 40,5% στις βολές στα επτά ματς με τους Σέλτικς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε στον δεύτερο γύρο των playoffs 37,3% στο Usage (διαχείριση κατοχών), πίσω μόνο από τον Λούκα Ντόντσιτς που είχε 39,3%. Μόνο που ο Σλοβένος είδε στη σειρά να βρίσκει στηρίγματα σε παίκτες όπως οι Ντινγουίντι, Μπράνσον, Φίνεϊ-Σμιθ, Κλέμπερ και Μπράνσον.



Ήρωες από το πουθενά


Σε μια σειρά με τόσο λεπτές ισορροπίες, τα παιχνίδια κρίνονται συχνά όχι από την απόδοση των σταρ και αναμενόμενων πρωταγωνιστών, αλλά από τους X-Factors. Οι Μπακς, με εξαίρεση τον Πόρτις στο Game 5 (14π.-15 ριμπ. και το νικητήριο καλάθι), δεν ανέδειξαν κανέναν τέτοιο σε αντίθεση με τους Σέλτικς. Ενδεικτικά, η ομάδα της Βοστώνης πήρε 30 πόντους από τον 36χρονο Αλ Χόρφορντ στο νικηφόρο Game 2 στο Μιλγουόκι και στο Game 7 πήρε 27 από τον Γκραντ Γουίλιαμς, ο οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας και ήταν για πρώτη φορά στην καριέρα του πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Για να μην αναφέρουμε και τη θετική παρουσία του Ντέρικ Γουάιτ στα περισσότερα ματς της σειράς.



Η απουσία του Μίντλετον «φώναζε»


Σύμφωνοι, ο Κρις Μίντλετον δεν έκανε κάποια σπουδαία regular season αλλά ήταν αρκετά καλός προσφέροντας 20,1 πόντους, 5,4 ριμπάουντ και 5,4 ασίστ ανά αγώνα. Η απουσία του αποδείχτηκε καθοριστική για τους Μπακς. Γιατί είναι ο καλύτερος σουτέρ της ομάδας (37,3% στα τρίποντα στη regular season), γιατί είναι ο ένας από τους μόλις τρεις παίκτες των πρωταθλητών με προσωπική φάση, αλλά και για τη βοήθεια που προσφέρει στον Αντετοκούνμπο. Με το σουτ του Khash όχι απλώς ανοίγει το γήπεδο για τον Greek Freak, αλλά απασχολείται η αντίπαλη άμυνα, υπάρχει ένας ακόμη πόλος δημιουργίας και σκορ, αλλά και αποφορτίζεται ο ηγέτης της ομάδας. Ο Γιάννης έπαιζε 40 λεπτά ανά αγώνα στη σειρά έχοντας ελάχιστες ευκαιρίες για ανάσες και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας όσο βρισκόταν στο παρκέ, ακριβώς επειδή έλειπε το βασικότερο (μαζί με τον Χόλιντεϊ) στήριγμά του.



Άμυνα για σεμινάριο


Οι Σέλτικς παρουσιάζουν, όχι τώρα αλλά από την αρχή του 2022, μια ιστορικά καλή άμυνα. Αυτή, επωφελούμενη και από την απουσία του Κρις Μίντλετον αλλά και την αδυναμία των συμπαικτών του Γιάννη να του προσφέρουν βοήθεια, κατάφερε να κρατήσει τους Μπακς πολύ χαμηλά. Σε όλη τη σειρά οι πρωταθλητές είχαν 97,7 πόντους ανά αγώνα με μόλις 41,4% στα σουτ και 19 ασίστ ανά αγώνα. Ενδεικτικά, στον πρώτο γύρο απέναντι στους Μπουλς, το Μιλγουόκι είχε 109,8 πόντους με 47,2% στα σουτ και 23,4 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ στη regular season μετρούσαν 115,5 πόντους με 46,8% στα σουτ και 23,9 ασίστ ανά αγώνα. Οι Μπακς από τους έπεσαν από τους 108,3 στους 99,7 πόντους ανά 100 κατοχές (Offensive Rating).

Ακόμη και τα ποσοστά του Γιάννη Αντετοκούνμπο κατάφεραν να τα μειώσουν αισθητά. Τα ποσοστά του έπεσαν στο 45,7% στα σουτ, ενώ είχε 56,8% στον πρώτο γύρο απέναντι στους Μπουλς και 55,3% στην κανονική περίοδο. Οι Σέλτικς τον αντιμετώπισαν όχι μόνο με το κλασικό πλέον «τείχος» αμυντικών που του κλείνει τους περισσότερους διαδρόμους προς το καλάθι, αλλά και επιστρατεύοντας πολλούς διαφορετικούς αμυνόμενους, ακόμη και μέσα στην ίδια φάση. Γκραντ Γουίλιαμς, Αλ Χόρφορντ, Μάρκους Σμαρτ, Τζέισον Τέιτουμ, Τζέιλεν Μπράουν, Ντάνιελ Τάις και Ρόμπερτ Γουίλιαμς ήταν αυτοί που έκαναν… βάρδιες στο μαρκάρισμα του Greek Freak, με αποτέλεσμα να τον κουράζουν αποφεύγοντας οι ίδιοι φθορά σε ενέργεια και φάουλ.



Ο coach Bud ήταν… bad


Ασφαλώς κι ο Μάικ Μπουντενχόλζερ πιστώνεται τις πορείες των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα το περσινό πρωτάθλημα. Όμως η αλήθεια είναι πως ηττήθηκε κατά κράτος από τον άλλοτε παίκτη και μαθητευόμενό του στους Σπερς, Ίμε Ουντόκα, στη μάχη των πάγκων. Οι Μπακς είχαν ελάχιστη φαντασία στην επίθεση, με το συνηθέστερο play να είναι «δώστε την μπάλα στον Γιάννη (ή τον Χόλιντεϊ) και αυτοί κάτι θα κάνουν». Οι Μπακς δεν μπόρεσαν να κυκλοφορήσουν σωστά την μπάλα, να βρουν ανάλογο αριθμό ελεύθερων σουτ με τους Σέλτικς, να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο ή να εκμεταλλευτούν το μέγεθός τους. Στην άμυνα, δε, η το ρίσκο να δώσουν τα σουτ σε παίκτες όπως οι Χόρφορντ και Γκραντ Γουίλιαμς δεν απέδωσε στη διάρκεια της σειράς κι όμως επέμειναν σε έναν συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης που ήταν αναποτελεσματικός σε διάρκεια.

ΥΓ1: Οι δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το ματς πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία για το πώς οφείλεις να αναγνωρίζεις την ανωτερότητα του αντιπάλου, αλλά και πώς πρέπει να διαχειρίζεσαι μια αποτυχία για να γίνεις καλύτερος

ΥΓ2: Αφού δεν πήρε ξανά το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, ας πάρει το Ευρωμπάσκετ.

ΥΓ3: Οι Σέλτικς είναι φαβορί για τον τίτλο. Έχουν την ποιότητα, έχουν τη σκληράδα, έχουν το μομέντουμ και την αυτοπεποίθηση. Αλλά το κυριότερο, έβγαλαν από τη μέση τους πρωταθλητές.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube