Η εικόνα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο Stoiximan Super Cup δεν απείχε και πολύ από το… φιλόξενο κλειστό της Ρόδου. Έχουν ομορφύνει, έχουν μεγάλες προοπτικές, αλλά θέλουν ακόμη… μερεμέτια. Και κάποια προβλήματα δεν διορθώνονται πάντα με ευρηματικές λύσεις, όπως έκαναν τα μαστόρια που έφτιαξαν την στεφάνη που ξερίζωσε ο Μόουζες Ράιτ.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες σημειώσεις από τον χθεσινό τελικό, με την ευγενική υπενθύμιση πως το δείγμα είναι ακόμη πολύ μικρό, δηλαδή… ανασφαλές και πως η υπομονή για να δούμε αυτά τα πραγματικά σπουδαία πράγματα που μπορούν να κάνουν οι «αιώνιοι» είναι αναγκαία.



*O… φετινός ενισχυμένος Ολυμπιακός νίκησε τον περσινό ταλαιπωρημένο Παναθηναϊκό, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του αγώνα. Την ώρα που οι «πράσινοι» με τους Μπράουν και Οσμάν εκτός ομάδας και τον εκτός κλίματος αγώνα Γιουρτσεβέν πόνταραν στην περσινή εκδοχή τους και σε αρκετούς παίκτες που πέρασαν δύσκολο καλοκαίρι (Λεσόρ, Σλούκας), οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τη διαφορά με παίκτες που ήταν φρέσκοι και μολονότι νέοι γνωρίζουν άριστα τα κατατόπια (Βεζένκοφ, Ντόρσεϊ) αφού επέστρεψαν σε γνώριμο περιβάλλον και σύστημα.

*Η βασική μεγάλη διαφορά του Ολυμπιακού σε σχέση με την περσινή σεζόν έγινε αισθητή από το πρώτο επίσημο παιχνίδι: οι Πειραιώτες πέτυχαν 86 πόντους με μόλις 13 ασίστ. Αυτό μαρτυρά πως φέτος υπάρχει πληθώρα παικτών με προσωπική φάση (και σκεφτείτε πως ακόμη δεν είναι ούτε στο 50% ο Φουρνιέ και απουσιάζει ο Έβανς), στοιχείο που έλειπε πολύ τις περιόδους που προηγήθηκαν και ειδικά πέρσι. Ο Ολυμπιακός, που ήταν από τις κορυφαίες ομάδες σε ασίστ και από τις τελευταίες σε καλάθια που δεν έρχονταν από ασίστ, φέτος έχει προσθέσει μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι του.



*Ο Αταμάν μπορεί να έχει ένα αναβαθμισμένο ρόστερ σε ποιότητα και βάθος, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει τη φιλοσοφία του. Θα πορεύεται και φέτος με τους παίκτες που του… κάνουν τη δουλειά και δεν θα «ρισκάρει» με αυτούς που είναι εκτός ρυθμού ή έστω σε κακή μέρα. Ενδεικτικά, χθες έκανε ροτέισον… περσινής σεζόν «παρκάροντας» Γιουρτσεβέν (6:09), Χουάντσο (10:42) και Μήτογλου (12:44) και βγάζοντας το παιχνίδι με 6 ή το πολύ 7 παίκτες. Μη σας κάνει εντύπωση αν οι χρόνοι δεν είναι πολύ διαφορετικοί όταν θα είναι όλοι διαθέσιμοι και σε καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας.

*H θεωρητική υπεροχή του Παναθηναϊκού μέσα στη ρακέτα, λόγω της απουσίας Φαλ και Μιλουτίνοφ στον Ολυμπιακό, δεν φάνηκε στην πράξη. Και παρότι οι δύο ομάδες πήραν από 30 πόντους μέσα από το ζωγραφιστό, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν 19 πόντους από δεύτερες ευκαιρίες με 12 επιθετικά ριμπάουντ, ενώ οι «πράσινοι» μόλις 6 πόντους με 7 επιθετικά ριμπάουντ.

*Η απουσία Φαλ-Μιλουτίνοφ και η ανετοιμότητα Φουρνιέ έχει δώσει «φτερά» σε Πετρούσεφ και Ντόρσεϊ, που παίζουν με τρομερή αυτοπεποίθηση χωρίς να λοξοκοιτάζουν κάθε λίγο στον πάγκο φοβούμενοι πότε θα αντικατασταθούν. Το θέμα είναι πώς θα ανταποκριθούν όταν ο χρόνος τους θα περιοριστεί, κάτι που μοιραία θα γίνει όταν θα μπουν στο ροτέισον οι «βασικοί». Ήδη βλέπουμε πώς η πληθωρικότητα του Βεζένκοφ περιορίζει τον Πίτερς σε λιγοστά λεπτά και επηρεάζει την απόδοσή του.



*Σύμφωνοι, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ ατομικό ταλέντο και ούτε πέρσι, που πήρε τους δύο μεγαλύτερους τίτλους, είχε μεγάλα νούμερα σε ασίστ, αλλά οι μόλις 9 σε παιχνίδι που έβαλε 85 πόντους είναι προβληματικός αριθμός. Σε αρκετές επιθέσεις υπήρχε πρόβλημα αποστάσεων και κατάχρησης ντρίμπλας, ενώ ο Σλούκας σε ένα ακόμη ντέρμπι με τον Ολυμπιακό εστίασε περισσότερο στο σκοράρισμα παρά στη δημιουργία (μια ασίστ σε 25:30). Σίγουρα, πάντως, η εικόνα θα βελτιωθεί με την επιστροφή του Λορέντζο Μπράουν στη δράση και του Σλούκα στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις.

*Νικητές και ηττημένοι δεν είναι ούτε καν στο 50-60% σε βαθμό ετοιμότητας. Δεν θα αποτελέσουν έκπληξη ενδεχόμενα «στραβοπατήματα» στην εκκίνηση της Ευρωλίγκας και οι προσδοκίες του κόσμου θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Γιατί καλές ομάδες υπάρχουν πολλές και κανένας δεν θα σου χαρίσει τίποτα. Κοινώς, μην περιμένετε να δείτε μια αντιπροσωπευτική εικόνα της πραγματικής ποιότητας και δυναμικής των δύο ομάδων πριν τον Δεκέμβριο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube