Όταν κάποιος σκέφτεται την πρωταρχική ουσία ενός αθλητή, το μυαλό πάει φυσικά στους τίτλους, στις ατομικές και συλλογικές διακρίσεις. Υπάρχουν, όμως, και κάποια συστατικά τα οποία οδηγούν στην επιτυχία και είναι πάντα θέμα προσωπικότητας. Η ψυχική αντοχή, ο επαγγελματισμός, η αφοσίωση στη βελτίωση και ο υγιής εγωισμός είναι κάποια από αυτά. Ο Τομ Μπρέιντι κατέχει όλα τα παραπάνω και για αυτό το λόγο είναι από τους καλύτερους αθλητές, όχι μόνο του αμερικανικού ποδοσφαίρου αλλά και του κόσμου.

Τα πρώτα χρόνια


Ο Τομ Μπρέιντι, γεννημένος στις 03/08/77 στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια, ένας και ίσως ο καλύτερος κουόρτερμπακ του ΝFL. Ξεκίνησε να παίζει εκπληκτικό football στο κολλέγιο του Μίσιγκαν, όταν το 2000, οι Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς τον έκαναν ντραφτ, στον 6ο γύρο.
Από μικρό παιδί, είχε έφεση στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο football, το μπέιζμπολ και το μπάσκετ. Μεγάλη έμπνευση για εκείνον ήταν ο κουόρτερμπακ των 49ερς,Τζο Μοντάνα. Πέρα από το NFL, λόγω της φοβερής επίδοσης του και στο μπέιζμπολ, πολλές ομάδες ήθελαν να τον αποκτήσουν αλλά εκείνος επέλεξε το αμερικάνικο ποδόσφαιρο.



Τίτλοι και διακρίσεις


Έχει κατακτήσει 6 φορές το Σούπερ Μπόουλ με τους Πάτριοτς. Έχει διακριθεί 5 φορές MVP στο Σούπερ Μπόουλ και 3 φορές στο Πρωτάθλημα. Τον έχουν διαλέξει 11 φορές να παίξει στο Προ Μπόουλ. Ήταν πρώτος στο Πρωτάθλημα στις πάσες 3 φορές. Με τον Μπρέιντι στις τάξεις τους, οι Πάτριοτς δεν έκαναν ποτέ αρνητική χρονιά. Έχουν κερδίσει 15 τίτλους Περιφέρειας και έχουν παίξει σε 12 AFC Championship παιχνίδια, κερδίζοντας τα 8 από αυτά.

Ο Τομ, μαζί με τον προπονητή του Μπιλ Μπέλιτσικ, έχουν την πιο επιτυχημένη συνεργασία, προπονητή - κουόρτερμπακ, δημιουργώντας έτσι τη «δυναστεία» των Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς.



Το τέλος μιας εποχής και συνέχεια στην Τάμπα


Στο τέλος της σεζόν 2019-2020 πήρε μία απόφαση η οποία σόκαρε τους οπαδούς των Πάτριοτς αλλά και την αθλητική κοινότητα γενικότερα.
Έφυγε από την ομάδα της Βοστόνης και κατευθύνθηκε νοτιότερα όπου και υπέγραψε συμβόλαιο με τους Τάμπα Μπέι Μπακανίρς. Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη και πήρε αυτήν την απόφαση αλλά πολλοί λένε πως είχε διαφορές με τον Μπιλ Μπέλιτισικ όσον αφορούσε τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας.



Στην Φλόριντα, κατάφερε να επαναφέρει τον πρώην συμπαίκτη του στους Πάτριοτς, Ρομπ Γκρονκόφσκι ο οποίος είχε αποσυρθεί μία χρονιά πριν. Μαζί και υπό την καθοδήγηση του αειθαλή προπονητή Άντι Ριντ κέρδισαν το Σούπερ Μπόουλ LV κόντρα στους περσινούς πρωταθλητές Κάνσας Σίτι Τσιφς. Εκείνο το βράδυ ο Τομ Μπρέιντι έγραψε ιστορία, μιας και έγινε ο γηραιότερος κουόρτερμπακ που κατακτάει τον τίτλο και μόλις ο δεύτερος που το πετυχαίνει με 2 διαφορετικές ομάδες μετά τον Πέιτον Μάνινγκ.



Παλαίμαχος για…40 μέρες


Την περασμένη σεζόν δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό με τους «πειρατές» και τον Ιούλιο του 2022 ανακοίνωσε την απόσυρση του. Αυτή η απόφαση του κράτησε μόλις 40 μέρες, γιατί δεν μπορούσε ακόμα να φανταστεί τον εαυτό του να κάθεται στις εξέδρες. Η πειθαρχία και η αγάπη για το άθλημα δεν τον έκανε ικανό να «σκοτώσει» τον παίκτη μέσα του. Ίσως, όταν το καταφέρει αυτό, να μπορεί να θεωρηθεί από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του.

Συνεχίζει και φέτος να αγωνίζεται με τους Μπακανίρς και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι θα γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο, μιας και βρισκόμαστε μόλις στην 4η αγωνιστική.

Η ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου»


Είναι ο καλύτερος σε αυτό που κάνει, είναι οικογενειάρχης, είναι fashion idol, επιχειρηματίας και όλα αυτά τον κάνουν, αυτό που λένε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, «all Αmerican hero»…



Επιμέλεια: Βασίλης Λαζάρου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!

Ο Κάρμο βρήκε με την Ανγκόλα τον απαιτούμενο ρυθμό και ετοιμάζεται να κυριαρχήσει ξανά σε Ελλάδα και Ευρώπη!