Εχθρός του πολύ καλού είναι το… ακόμη καλύτερο. Ο Παναθηναϊκός διέθετε φέτος με τους Σλούκα, Ναν και Γκραντ την κορυφαία τριπλέτα γκαρντ στην Ευρώπη, αλλά με την επικείμενη προσθήκη του Λορέντζο Μπράουν το επίπεδο απογειώνεται. Ο Αμερικανός γκαρντ έρχεται να πάρει τη θέση του Λούκα Βιλντόσα, αλλά όχι και τον περιορισμένο ρόλο του. Άλλωστε μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους παίκτες στη θέση του στα ευρωπαϊκά γήπεδα και πλέον η στελέχωση στην περιφέρεια των «πράσινων» μοιάζει ασυναγώνιστη για τον ανταγωνισμό.
Elite προσθήκη
Τι θα προσφέρει ο Λορέντζο Μπράουν στον Παναθηναϊκό; Κατ’ αρχάς πρόκειται για έναν elite δημιουργό, που έχει άριστο χειρισμό μπάλας, εξαιρετική ικανότητα στο playmaking, δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του σουτ, διαθέτει κάθετο παιχνίδι, αλλά και σουτ από ντρίμπλα, μέση ή μακρινή απόσταση. Όλα αυτά τα συνδυάζει με μεγάλο μέγεθος για γκαρντ (1,96μ.) και ηγετικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει αποδείξει στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς υπήρξε ο πραγματικός MVP στο Ευρωμπάσκετ του 2022 (άσχετα αν-μάλλον για λόγους ισορροπιών-δεν αναδείχθηκε ένας Αμερικανός αλλά ο original Ισπανός Γουίλι Ερνανγκόμεθ), ενώ ήταν πέρσι στην καλύτερη και φέτος στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκας.
Stats don’t lie
Οι αριθμοί καταδεικνύουν την κλάση του Μπράουν. Φέτος ολοκλήρωσε την Ευρωλίγκα με 13,2 πόντους έχοντας 85,9% στις βολές, 45,4% στα δίποντα και 34,5% στα τρίποντα, παρότι έπαιζε για 2-3 μήνες με ένα πρόβλημα στη μέση. Η εκτέλεσή του απογειώθηκε στην post season καθώς μέτρησε 29 πόντους (4/7 δίποντα, 7/8 τρίποντα) στο play in με την Μπασκόνια και στα playoffs με τον… Παναθηναϊκό «κουβάλησε» στις πλάτες του τη Μακάμπι απόντος του Γουέιντ Μπόλντγουιν με 17,2 πόντους (χωρίς να πέσει από τους 16 σε κανένα ματς της σειράς) έχοντας 76,9% στις βολές, 59,1% στα δίποντα και 38,1% στα τρίποντα.
Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις του Μπράουν και στο κομμάτι της δημιουργίας. Είχε 6,1 ασίστ για μόλις 2,6 λάθη ανά αγώνα όλη τη σεζόν στην Ευρωλίγκα, καθώς «μετρούσε» το 33,2% των ασίστ της ομάδας του όσο βρισκόταν στην πεντάδα. Από τη δική του δημιουργία η Μακάμπι έπαιρνε 13,9 πόντους ανά αγώνα, πράγμα που σε συνδυασμό με τους 13,2 πόντους που πετύχαινε ο ίδιος έφερναν την «παραγωγή» του στους 27,1 πόντους κατά μέσο όρο. Στη σειρά με τον Παναθηναϊκό ο Μπράουν είχε πέρα από τους 17,2 πόντους που σκόραρε άλλους 13,6 που δημιουργούσε, φέρνοντας την «παραγωγή» του στους 30,8 πόντους ανά αγώνα.
Τα μικρά ερωτηματικά…
Αν υπάρχουν κάποιες μικρές «ατέλειες» στην προσθήκη του Λορέντζο Μπράουν, αυτές έχουν να κάνουν με την ηλικία του (τον Αύγουστο κλείνει τα 34), σε συνδυασμό με την… ταλαιπωρία που θα υποστεί το καλοκαίρι με τις υποχρεώσεις στην Εθνική Ισπανίας και ένα ιστορικό που περιλαμβάνει κάποιους μικροτραυματισμούς μέσα στη σεζόν. Παράλληλα, ο Αμερικανός άσος παρότι διαθέτει μεγάλο μέγεθος (1,96μ. με άνοιγμα χεριών 2,04μ.) θεωρείται μέτριος αμυντικός και ριμπάουντερ. Πάντως η Μακάμπι της τελευταίας διετίας δεν ήταν και η καλύτερη αμυντική ομάδα, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, όπου οι αμυντικές απαιτήσεις του Αταμάν είναι μεγαλύτερες και μπορεί να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό προφίλ για τον Μπράουν.
Η πολυτέλεια και η… δυσκολία του Αταμάν
Ο Εργκίν Αταμάν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πλέον μια υπερπλήρη γραμμή γκαρντ. Δίχως υπερβολή, μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με αυτή που διέθετε στην Εφές με Μίσιτς, Λάρκιν, Μπομπουά και Σίμον (ή Μπράιαντ). Ο Μπράουν θεωρητικά μπορεί να ταιριάξει άριστα με όλους τους υπάρχοντες γκαρντ στο ρόστερ σε δίδυμα, ενώ το μεγάλο του μέγεθος επιτρέπει στον Τούρκο προπονητή να χρησιμοποιεί για μεγάλα διαστήματα και σχήματα με τρεις γκαρντ.
Ασφαλώς ένα ρόστερ με περιφερειακούς τέτοιου επιπέδου είναι… ευλογία για κάθε κόουτς, αλλά υπάρχουν και «πονοκέφαλοι». Μιλάμε άλλωστε για μια τετράδα που φέτος αθροιστικά στην Ευρωλίγκα άγγιζε το… 100% στο Usage (ποσοστό των επιθέσεων που διαχειρίζεται κάθε παίκτης). Για του λόγου το αληθές ο Ναν είχε 31%, ο Σλούκας 22,5% και ο Γκραντ 14,8%, με τον Μπράουν να καταγράφει 24,3%, ενώ η μπάλα είναι… μία. Πάντως ο Αταμάν έχει αποδείξει πως γνωρίζει άριστα να διαχειρίζεται ένα τόσο πλούσιο υλικό (αλλά και τόσο μεγάλες προσωπικότητες), ενώ και η ευχέρεια για σχήματα με τρεις γκαρντ τού επιτρέπει να μην αφήνει κανέναν παραπονεμένο.
Ευτυχισμένοι συμπαίκτες
Αυτοί που θα πρέπει να πανηγυρίζουν για την προσθήκη του Μπράουν είναι οι συμπαίκτες τους και ειδικά οι «ετερόφωτοι», δηλαδή οι ψηλοί. Έχοντας έναν ακόμη παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα, να σκοράρει από ντρίμπλα και να σερβίρει ασίστ, η front line του Παναθηναϊκού μπορεί να νιώθει ευτυχισμένη. Ο Ματίας Λεσόρ θα βρει έναν ακόμη γκαρντ να τον ταΐζει, ομοίως και ο έτερος σέντερ που θα αποκτηθεί και θα είναι ανάλογου επιπέδου με τον Γάλλο. Παράλληλα, ο Μπράουν μπορεί να αξιοποιήσει άριστα τόσο το εξαιρετικό off ball παιχνίδι του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, με τον οποίο είχαν άριστη συνεργασία στην εθνική Ισπανίας, όσο και την ικανότητα του Ντίνου Μήτογλου στα pick’n’ pop. Ασφαλώς με έναν παίκτη τέτοιας κλάσης, η πίεση που θα πέφτει πάνω στα άλλα γκαρντ θα… μοιράζεται, ενώ ακόμη και οι ανάσες που θα παίρνουν θα είναι πιο ποιοτικές.