Τι συμβαίνει όταν μία ομάδα χόκεϊ έχει σαν σήμα και όνομα τον αγκυλωτό σταυρό;

Πόσες αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει στη γυναικεία κοινότητα μία ομάδα που έχει «σχέση» με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη;

Ποιες οι πιθανότητες να προέρχονται και οι δύο από τον Καναδά;

Και όμως.

Ουίνδσορ Σβάστικας


Οι Ουίνδσορ Σβάστικας ήταν μία ομάδα χόκεϊ επί πάγου, στη Νέα Σκωτία του Καναδά, από το 1905 έως το 1916. Προπονητής της ήταν ο Ρόλαντ Μόρτον, ένας ράφτης από το Ουίνδσορ.

Το σήμα τους δεν είχε καμία σχέση με τη μετέπειτα σημασία του, μιας και τον καιρό εκείνο θεωρούνταν σύμβολο καλής τύχης και επιτυχίας. Υπήρχαν άλλες τέσσερεις ομάδες με το ίδιο έμβλημα, τότε, με πιο γνωστή την γυναικεία Φέρνι Σβάστικας.


Το ξεκίνημα

Το Ουίνσορ θεωρείται ως η γενέτειρα του ice hockey και αρκετές δεκαετίες τώρα είναι τόπος αναφοράς για το άθλημα. Όπως ήταν φυσικό, μιας και την εποχή εκείνη δεν υπήρχε οργανωμένο πρωτάθλημα, η μικρή αυτή πόλη δημιούργησε τη δική της ομάδα, που θα έκανε περιοδεία σε ολόκληρο τον Καναδά.

Η ομάδα ταξίδευε με τρένο, όπως ήταν σύνηθες την εποχή εκείνη, από πόλη σε πόλη, περνώντας πολύ καιρό στον δρόμο. Το κλαμπ συστάθηκε το 1905 και έκανε αγώνες σε όλη την Ανατολική ακτή της χώρας. Ήταν τόσα τα μίλια που ταξίδευε, ώσπου έφτασε μέχρι και στο Νιουφάουντλαντ, για να αγωνιστεί με άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Τα πρώτα τρόπαια

Στην αρχή έπαιξαν και κατάκτησαν το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα χόκεϊ της Δυτικής Νέας Σκωτίας. Επίσης, νίκησαν και άλλες ομάδες και πρόσθεσαν στην συλλογή τους το περίφημο Halifax Herald and Mail Τrophy. Η βασική έδρα τους ήταν το Στάνουνς Στριτ Ρινκ, το παλαιότερο παγοδρόμιο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη τους ήταν σημαντικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, εκτός παγοδρομίου είχαν κώδικα ένδυσης, με παλτά, καπέλα, γάντια και ό,τι πιο μοδάτο υπήρχε τότε.


Το πρόωρο τέλος λόγω του Μεγάλου Πολέμου

Η διάλυση για τους Ουίνδσορ Σβάστικας ήρθε κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μιας και πολλοί παίκτες, όπως ο Μπλέιν Σέξτον, κατατάχθηκαν στο Καναδικό Εκστρατευτικό Σώμα, που πολέμησε στο Δυτικό Μέτωπο. Ο συγκεκριμένος θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Αγγλία το 1924 και το 1928.

Κανείς, φυσικά, δεν μπορούσε να φανταστεί πως μία από τις πρώτες ομάδες χόκεϊ θα έφερε ένα σήμα, που δύο δεκαετίες αργότερα θα συνδεόταν με τον ναζισμό και έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην ιστορία, τον Αδόλφο Χίτλερ.

Λόντον Ρίπερς


Οι Λόντον Ρίπερς ήταν μία επαγγελματική ομάδα μπέιζμπολ από το Οντάριο του Καναδά, που δημιουργήθηκε το 2007.

Αγωνίζονταν στο Φροντίερ Λιγκ και είχαν σαν έδρα το Λαμπάτ Παρκ, όντας η δεύτερη ομάδα μετά τους Λόντον Γουέργουλβς που είχαν σαν έδρα την πόλη Λόντον στο Οντάριο.

Οι αντιδράσεις της γυναικείας κοινότητας του Οντάριο

Η επιλογή του ονόματος και της μασκότ προκάλεσε αντιδράσεις, μιας και θύμιζαν έντονα τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Η Μέγκαν Γουόκερ, διευθύντρια του τοπικού Κέντρου για Κακοποιημένες Γυναίκες δήλωσε πως «ο κόσμος είναι εξοργισμένος. Πιστεύω πως προκαλεί αποστροφή. Είναι προσβλητικό και ηλίθιο και καλύτερα να ξανασκεφτούν όλη την στρατηγική και το μάρκετινγκ τους».

Ο δήμαρχος της πόλης Τζο Φοντάνα, είπε πως «το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει το όνομα της ομάδας». Οι Λόντον Ρίπερς νομικά είχαν κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιούν το Λαμπάτ Παρκ, το οποίο ήταν ιδιοκτησία της πόλης.

Η υποστήριξη των δημοσιογράφων

Την επιλογή του ονόματος την υπερασπίστηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι, όπως οι Ρας Λίμπο, Ρικ Τσάντλερ και Ράιαν Μάχαν. Επίσης, ο κωμικός Άνταμ Μπάκλεϊ, που διετέλεσε μέλος των δημοσίων σχέσεων της ομάδας, υπερασπίστηκε και το όνομα και το σήμα.

Η πρώτη σεζόν

Το 2012 ξεκίνησαν την σεζόν απέναντι στους Σάουθερν Ιλινόι Μάινερς. Μετά από ένα ρεκόρ 1-5 σε εκτός έδρας παιχνίδια, έπαιξαν το πρώτο τους παιχνίδι στο Λαμπάτ Μεμόριαλ Παρκ κόντρα στους Γκετγουέι Γκρίζλις νικώντας με 4-3.



Η έξωση και το τέλος του «τρόμου»

Τον Ιούλιο του 2012 ένα σημείωμα έξωσης κολλήθηκε έξω από την μπουτίκ των Λόντον Ρίπερς. Η ομάδα, φυσικά, δεν είχε πληρώσει το νοίκι για μήνες. Η Frontier League έκανε συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη Όθμαν Κάντρι και φήμες για το μέλλον του club εξαπλώθηκαν.

Στις 25 Ιουλίου, η Φροντίερ Λιγκ ανακοίνωσε πως οι Λόντον Ρίπερς θα αντικατασταθούν από μία ομάδα που θα κάνει περιοδεία (ομάδα που δεν παίζει ποτέ στην έδρα της). Το τέλος για τους Ρίπερς είχε έρθει και τη θέση τους πήραν οι Ρόουντ Γουόριορς.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!

Ο Κάρμο βρήκε με την Ανγκόλα τον απαιτούμενο ρυθμό και ετοιμάζεται να κυριαρχήσει ξανά σε Ελλάδα και Ευρώπη!