Γυρνάμε τον χρόνο πίσω, συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου 2009.

Τελευταία και καθοριστική αγωνιστική στην Premier League. Η Νιούκαστλ των Κολοτσίνι, Όουεν και Κάρολ οδεύει προς το «Βίλα Παρκ» με μοναδικό στόχο τους τρεις βαθμούς, που θα σηματοδοτήσουν την παραμονή των «καρακαξών» στη μεγάλη κατηγορία.

Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο μεγάλος Άλαν Σίρερ, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει την αγαπημένη του ομάδα από τον υποβιβασμό. Στον αντίποδα, η γηπεδούχος Άστον Βίλα καταλαμβάνει την τιμητική έκτη θέση στην κατάταξη, είναι σχετικά αδιάφορη και δεν καίγεται για τους βαθμούς.

Οι ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων προσπαθούν σκληρά, κερδίζουν τις περισσότερες μονομαχίες, είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους. Δεν καταφέρνουν, ωστόσο, να ανοίξουν το σκορ, να φτάσουν σε ένα πολυπόθητο γκολ.

Στο 38ο λεπτό ο Ντάμιεν Νταφ, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα χάνει μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου να χριστεί σκόρερ, γίνεται μοιραίος. Ο χαφ της Άστον Βίλα, Μπάρι, σουτάρει από μακριά, η μπάλα βρίσκει το πόδι του Νταφ και καταλήγει αργά και βασανιστικά στο τέρμα της ομάδας του.

Στο υπόλοιπο κομμάτι του παιχνιδιού, οι παίκτες του Σίρερ στάθηκαν ανήμποροι να αντιδράσουν και οι «χωριάτες» διατήρησαν σχετικά άνετα το υπέρ τους 1-0 , στέλνοντάς την αντίπαλό τους στην Championship.





Η Νιούκαστλ δεν είχε σκοπό να παραμείνει για πολύ στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τερματίζοντας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, εξασφάλισε την επάνοδό της στην Premier League. Όταν γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα της σεζόν 2010/11, όλοι στον σύλλογο είχαν κυκλώσει μία και μόνο ημερομηνία: 22 Αυγούστου, όταν θα υποδέχονταν την Άστον Βίλα.

Η μεσημεριανή συνάντηση στο «Σαιντ Τζέιμς Παρκ», γήπεδο της Νιούκαστλ, αποδείχθηκε εφιαλτική για τους φιλοξενούμενους, που πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα την ταπείνωση που είχαν προξενήσει πριν από ενάμισι χρόνο. Τελικό αποτέλεσμα 6-0, με τον Άντι Κάρολ να σημειώνει χατ-τρικ.



Τα παιχνίδια των δύο ομάδων κουβαλάνε από τότε μεγάλη ένταση, με τη Νιούκαστλ να υπερισχύει σταθερά.

Στην ιστορία έχει μείνει και ο αγώνας του 2016. Μια στροφή πριν την ολοκλήρωση της σεζόν 2015/16, για την 37η αγωνιστική, η Άστον Βίλα, σε μια τραγική για εκείνη χρονιά, έχει προ πολλού υποβιβαστεί μαθηματικά και περιμένει στην έδρα της τη Νιούκαστλ, που δίνει μάχη -και πάλι- υπέρ βωμών και εστιών, ώστε να παραμείνει στην Premier League.

Η λευκή ισοπαλία 0-0 είναι οδυνηρή για την τελευταία. Η μοίρα της δεν θα αλλάξει την τελευταία μέρα του πρωταθλήματος, μια εβδομάδα αργότερα, παρά την εμφατική νίκη επί της Τότεναμ με 5-1. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και η Άστον Βίλα ρίχνει ξανά τη Νιούκαστλ στην Championship!

Κανείς δεν φανταζόταν πως, έναν χρόνο αργότερα, η Άστον Βίλα, ισοφαρίζοντας την τελευταία αγωνιστική την Μπράιτον, βασική ανταγωνίστρια της Νιούκαστλ, θα χάριζε την άνοδο στους μέχρι πρότινος αντιπάλους της, που τερμάτισαν, έτσι, στην πρώτη θέση!

Στα 13 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το ξεκίνημα της αντιπαλότητας των δύο ομάδων, η Νιούκαστλ πανηγύρισε οκτώ φορές, ενώ η Άστον Βίλα τέσσερις. Οκτώ αγώνες έχουν λήξει χωρίς νικητή.

Επιμέλεια: Λευτέρης Παύλου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!

Ο Κάρμο βρήκε με την Ανγκόλα τον απαιτούμενο ρυθμό και ετοιμάζεται να κυριαρχήσει ξανά σε Ελλάδα και Ευρώπη!