Η εικόνα και το αποτέλεσμα του χθεσινού ντέρμπι «αιωνίων» για την Ευρωλίγκα ήταν το συνεπακόλουθο όσων συνέβησαν το καλοκαίρι.

Ο Ολυμπιακός καρπώθηκε τις άριστες επιλογές στη στελέχωση του ρόστερ του, με τον προπονητή του στο πιο ώριμο κοουτσάρισμά του στο ΟΑΚΑ να αξιοποιεί άριστα τα όπλα του, την ώρα που ο Παναθηναϊκός πληρώνει τις καλοκαιρινές του αστοχίες στον σχεδιασμό και ο δικός του κόουτς την αδυναμία της διοίκησης να του προσφέρει τα μέσα για διορθωτικές κινήσεις.

Ο Ολυμπιακός νίκησε γιατί:

-Σε αντίθεση με το ΣΕΦ, δεν αντιμετώπισε τη ζώνη με στατικά σουτ που έβγαιναν δίχως κίνηση της μπάλας. Στο ΟΑΚΑ κυκλοφόρησε την μπάλα με ταχύτητα και υπομονή, είχε κίνηση μακριά από την μπάλα και δεν εξαπέλυε μακρινό σουτ στο πρώτο… ξέφωτο, αλλά αναζητούσε την καλύτερη επιλογή. Έτσι η άμυνα των αντιπάλων ξεχαρβαλώθηκε πότε με σουτ μέσης απόστασης, πότε με off ball κινήσεις, πότε με επίθεση στα close out των «πρασίνων» και φυσικά με τρίποντα υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

-Η είσοδος του Σλούκα στα δυόμισι λεπτά λόγω των δύο γρήγορων φάουλ του Γουόκαπ αποδείχτηκε κρυμμένη ευλογία. Ο Έλληνας γκαρντ, που υπερέχει του Αμερικανού σε απειλή και δημιουργία, κατεύθυνε με μαεστρία όλες τις επιθέσεις παίρνοντας σχεδόν πάντα τις σωστές αποφάσεις. Η παρουσία, του, δε σε ένα σχήμα μαζί με Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ συνιστούσε πολλαπλό κίνδυνο από μακριά για τον αντίπαλο και ουσιαστικά απέφερε τα 4/9 τρίποντα της πρώτης περιόδου.



-Μετά το τραγικό 4/27 του ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός εξ αρχής σούταρε εξαιρετικά στο ΟΑΚΑ. Ξεκίνησε με 4/7 και το τελικό 13/37 οφείλεται στο κακό εκτελεστικά βράδυ του Λαρεντζάκη (0/7) και στο πνευματικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο Γουόκαπ, ο οποίος μετρά 0/11 στα τελευταία πέντε ματς και φέτος μετρά 19% (8/42), ενώ πέρσι είχε 37,1% και πρόπερσι 46,7% με την Ζαλγκίρις.

-Ακόμη και στα διαστήματα αφλογιστίας και με εξαίρεση το κακό τρίτο δεκάλεπτο, η άμυνά του ήταν καταπληκτική. Η προσαρμογή πάνω σε Νέντοβιτς ή/και Μέικον έγινε άψογα, ο Ολυμπιακός δεν πρόσφερε ελεύθερα σουτ στους δύο γκαρντ και τους υποχρέωνε να επιτεθούν στο σκιάχτρο Φαλ ή σε κακές αποφάσεις, πολλές εκ των οποίων… στον αέρα. Είναι ενδεικτικό πως οι δύο βασικές πηγές σκορ/δημιουργίας των «πράσινων» έμειναν στο πρώτο ημίχρονο μαζί στους 11 πόντους με 4/13 σουτ και είχαν 7 λάθη.

-Έδειξε το βάθος του έχοντας X-Factor στο ματς τον Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός που φέτος είναι απλός ρολίστας με 5,6 πόντους ανά αγώνα ήρθε από το βάθος του πάγκου με 18 πόντους σε ισάριθμα λεπτά «χτυπώντας» σε σημεία που η ομάδα του έμοιαζε βραχυκυκλωμένη. Χθες είχε το μεγαλύτερο +/- στο ματς, καθώς με εκείνον στο παρκέ ο Ολυμπιακός ήταν στο +21 (ο Σλούκας είχε +20 και ο Βεζένκοφ +19).



Τάιλερ Ντόρσεϊ στο πρώτο του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, αλλά και ο Σάσα Βεζένκοφ που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο γήπεδο αυτό με το νέο του στάτους, έδειξαν χαρακτήρα. Μαζί είχαν 32 πόντους με 7/14 τρίποντα και 7 ασίστ για μόλις 2 λάθη.

Χασάν Μάρτιν συνέχισε την ανοδική του πορεία. Ο Φαλ ήταν επιδραστικός μόνο στην άμυνα, αλλά ο Αμερικανός έκανε καλή δουλειά στο διάστημα που απουσίαζε από το παρκέ ο Γάλλος γίγαντας. Και ο Ζαν-Σαρλ δεν χρειάστηκε να πατήσει καν στο παρκέ…

Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε ίσως το πιο ώριμο και ψύχραιμο κοουτσάρισμά του στο ΟΑΚΑ. Σε αντίθεση με το ΣΕΦ, όπου έδειξε και ο ίδιος (πέρα από τους παίκτες του) θολωμένος, αυτή τη φορά πέρα από την εξαιρετική του τακτική αντέδρασε σωστά στην αντεπίθεση του Παναθηναϊκού, δεν μετέδωσε νεύρα στους παίκτες του και πήρε έγκαιρα τα τάιμ άουτ. Και φυσικά εξακολουθεί να δρέπει τους καρπούς των πολύ καλών επιλογών στη στελέχωση του ρόστερ που έκανε το καλοκαίρι.



-Διαχειρίστηκε πολύ καλύτερα πνευματικά την αντεπίθεση του Παναθηναϊκού. Στο ΣΕΦ οσμιζόσουν στην ατμόσφαιρα το άγχος όταν οι «πράσινοι» επέστρεφαν από το -14. Στο ΟΑΚΑ, όταν το -16 έγινε -3, το βλέμμα ήταν σίγουρο και τα χέρια δεν έτρεμαν όπως στο Φάληρο.

-Πολύ απλά, γιατί είναι καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό φέτος και η χαώδης απόστασή τους στην κατάταξη της Ευρωλίγκας δεν λέει ψέματα. Πολύ πιο ορθολογικά δομημένος, με έναν στιβαρό κορμό από πέρσι, σωστή κατεύθυνση από τον πάγκο και με την ασφάλεια μιας διοίκησης που του έχει προσφέρει ένα μπάτζετ 3-4 εκατομμυρίων παραπάνω από τον αντίπαλο.

Ο Παναθηναϊκός έχασε γιατί:

-Η ζώνη σώζει ζωές μόνο στα αυτοκίνητα. Όχι στο μπάσκετ, παρά μόνο… προσωρινά. Σε αντίθεση με το ΣΕΦ, που οι σύνθετες άμυνες βραχυκύκλωσαν τον Ολυμπιακό, χθες δεν μπορούσαν να κρύψουν όλες τις αμυντικές αδυναμίες και ελλείψεις του Παναθηναϊκού. Οι παίκτες του Πρίφτη είχαν πολλές τρύπες στη ζώνη τους, κάτι που οφείλεται και στη σημαντική (ανασταλτικά και όχι μόνο) απουσία του Σαντ-Ρος.

-Μπήκε στο ματς πολύ νωθρά και όχι όσο σκληρά απαιτείτο. Σε όλο το πρώτο ημίχρονο οι «πράσινοι» έκαναν όλα κι όλα μόνο επτά φάουλ (!), εκ των οποίω τα δύο ήταν σε καλάθι που δέχτηκαν, ένα που πρόσφερε βολές και άλλα δύο στο φινάλε κάθε περιόδου έχοντας δικαίωμα να κάνουν φάουλ χωρίς να στείλουν τον αντίπαλο στη γραμμή. Μοιραία, ο Ολυμπιακός ένιωσε εξ αρχής σαν στο σπίτι του.

-Ο Νέντοβιτς μπήκε με λάθος νοοτροπία στο ματς. Έχοντας στο μυαλό του τα «όργια» που έκανε στο ΣΕΦ και την προσμονή του κόσμου να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, ο Σέρβος γκαρντ κατέφυγε σε υπερβολές, εκβίασε προσπάθειες και εκνευρίστηκε από την προσαρμοσμένη πάνω του άμυνα και κάποια σφυρίγματα που δεν πήρε. Η κλάση του επέτρεψε να τελειώσει το ματς με 17 πόντους και 7 ασίστ, αλλά… καμία σχέση με όσα έκανε στο Φάληρο.



-Τα άλλα δύο σημεία αναφοράς του Παναθηναϊκού, που μπορούν να δημιουργήσουν για τους εαυτούς τους και τους συμπαίκτες τους, ήταν (ξανά) σε κακή μέρα. Μέικον και Παπαπέτρου είχαν μαζί 16 πόντους με 1/9 τρίποντα και 5 λάθη για μόλις 3 ασίστ. Σε ένα φτωχό ρόστερ σαν των «πράσινων» δεν υπάρχει πολυτέλεια να είναι σε κακό βράδυ τα βαριά χαρτιά της ομάδας, αν θες να κερδίσεις μια καλύτερη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός.

-Ο Παπαγιάννης έμοιαζε με τερματοφύλακα που δέχεται ομοβροντία επιθέσεων. Πόσα να… αποκρούσει πια; Ο διεθνής σέντερ ήταν συγκινητικός, αλλά απελπιστικά μόνος. Χάρη στη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει στο σώμα του άντεξε 37 λεπτά στο παρκέ (είχε παίξει 38 κόντρα στην Μπαρτσελόνα) παίζοντας στο κόκκινο, αφού προστάτευε το καλάθι, έβγαινε στην περιφέρεια, έδινε σκριν και έκοβε για να πάρει alley oop πάσες. Δεν είχε όμως βοήθεια.



-Έπαιξε το ντέρμπι ουσιαστικά με επτά παίκτες. Τρεις δεν αγωνίστηκαν καθόλου (Καββαδάς, Μαντζούκας, Αβδάλας) και δύο ακόμη (Πέρι και Έβανς) δεν πάτησαν παρκέ πάνω από εξίμισι λεπτά. Φυσικό κι επόμενο να υπάρχει κόπωση, φθορά και όχι καθαρό μυαλό.

-Ορισμένοι παίκτες αποδεικνύονται κατ’ επανάληψη ανεπαρκείς. Πέρι, Έβανς αλλά και (ο ακριβοπληρωμένος) Γουάιτ φάνηκε και πάλι πως όχι απλώς δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά (όπως θα έπρεπε να κάνουν οι ξένοι μιας ομάδας) αλλά ούτε καν να σταθούν σε αυτόν τον προβληματικό Παναθηναϊκό. Χίλιες φορές να παίζουν ο Μποχωρίδης και ο Μαντζούκας.

-Καλώς αποδεσμεύτηκαν Φέρελ και Φλόιντ, από τη στιγμή που δεν πρόσφεραν ή δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς. Όμως ο Παναθηναϊκός «φωνάζει» πως χρειάζεται όχι αποχωρήσεις, αλλά… αφίξεις.

-Το ρόστερ έχει δομηθεί λάθος από το καλοκαίρι κι αυτό δύσκολα μπορεί να διορθωθεί σε ομάδες με πολύ περιορισμένο μπάτζετ. Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν πήρε πλέι μέικερ το καλοκαίρι και πόνταρε σε στοιχήματα που χάθηκαν (π.χ. Πέρι, Φλόιντ), μοιάζει πολύ δύσκολο (όχι αδύνατο όμως) να καλύψει τώρα τα κενά. Πόσω μάλλον όταν με πιθανό κλείσιμο των γηπέδων ή έστω περιορισμό της χωρητικότητας θα μειωθούν και τα προσδοκώμενα έσοδα της ΚΑΕ.



-Οι ευθύνες του Δημήτρη Πρίφτη σταματούν στις καλοκαιρινές επιλογές για την επάνδρωση του ρόστερ. Από εκεί και μετά, ο προπονητής του Παναθηναϊκού προσπαθεί χωρίς την απαιτούμενη διοικητική στήριξη να κάνει αλχημείες. Όμως με φτωχά υλικά δεν μπορείς να φτιάξεις γκουρμέ γεύμα και νίκες όπως αυτή στο ΣΕΦ ή απέναντι σε Ζενίτ, Εφές και Φενέρμπαχτσε θα αποτελούν την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube