Η σεζόν 2023/24 έμοιαζε να είναι η τελευταία που θα έβρισκε τον Βόιτσεχ Σέζνι στον ρόλο του τερματοφύλακα, κάτω από τα γκολπόστ, όχι απλά της Γιουβέντους, αλλά και οποιαδήποτε άλλης ομάδας. Ο Πολωνός λίγες μόλις εβδομάδες μετά το EURO, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη «γηραιά κυρία» και χαιρετάει μία και καλή τον κόσμο του ποδόσφαιρο, σε ηλικία 34 ετών.

Ο Σέζνι είχε συμβόλαιο σε ισχύει με τη Γιουβέντους που έληγε το 2025. Σαν βόμβες έσκαγαν τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως με κοινή συναινέση από τις δύο πλευρές έρχεται ένα πρόωρο διαζύγιο σε μία σχέση που διήρκησε επτά ολόκληρα χρόνια, γεμάτα τρόπαια και επιτυχίες. Ο Πολωνός δεν κουράστηκε, ούτε ένιωσε την ανάγκη να κάνει ένα διάλλειμα. Ο νέος καπετάνιος στον πάγκο της Γιουβέντους ήταν ο λόγος που οι δρόμοι τους χωρίστηκαν, με αυτόν τον κάπως άκομψο τρόπο.

Ο Τιάγκο Μότα από την πρώτη του μέρα στο Τορίνο είχε ενημερώσει τους ανθρώπους της ομάδας για ποιους παίκτες δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει, με τον Σέζνι να αποτελεί ένα από τα πρώτο ονόματα στη λίστα του. Όπως και ο Φεντερίκο Κιέσα, που έφυγε σαν κυνηγημένος για το Λίβερπουλ, με μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ.

Με την προσθήκη του Ντι Γκρεγκόριο από τη Μόντσα, ο κατά σειρά ετών βασικός και αναντικατάστατος Σέζνι αποτελούσε βάρος, λόγο του υψηλού του μισθού (6,5 εκατομμύρια τον χρόνο). Θέλοντας και μη ο Πολωνός έπρεπε να αποδεχθεί τη νέα τάξη πραγμάτων και να αποχωρήσει από την αγαπημένη του «Γιούβε» που έζησε τόσες και τόσες στιγμές. Άλλωστε οι 252 εμφανίσεις αποτελούν μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή.



Οι κρούσεις που είχε ήταν αρκετές, καθώς μπορεί ο Μότα να μην τον ήθελε στο ρόστερ του, όμως πολλοί θα έκαναν τα πάντα για να έχουν τον Σέζνι ως «κέρβερο» κάτω από την εστία τους. Ομάδες από Ιταλία, Σαουδική Αραβία και όχι μόνο, έκαναν μερικές διερευνητικές συζητήσεις με τον Πολωνό, ο ίδιος όμως δεν έδειχνε διατεθειμένος να ρίξει τις απαιτήσεις που είχε για τον εαυτό του και αυτό δεν αφορά το οικονομικό κομμάτι.

Ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο, γιατί εκεί ο ίδιος τοποθετούσε τον εαυτό του. Οι προτάσεις που έπεσαν στα χέρια του δεν τον ικανοποίησαν και από το να συμβιβαστεί πήρε ίσως την πιο δύσκολη απόφαση της καριέρας του. Στις 27 Αυγούστου ο Βόιτσεχ Σέζνι ανακοίνωσε την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο, ξεκαθαρίζοντας όμως πως:
«Έδωσα τα πάντα που είχα. Σήμερα παρ’ όλο που το σώμα μου νιώσει έτοιμο για νέες προκλήσεις, η καρδιά μου πλέον δεν είναι εκεί που θα ήθελα» (Τι να εννοεί άραγε…)




Όλα άλλαξαν όμως σε μία μαύρη στιγμή, που ολόκληρη η Βαρκελώνη πάγωσε. Στην 6η αγωνιστική της La Liga η Βιγιαρεάλ αντιμετώπισε εντός έδρας την Μπαρτσελόνα (22/09, 5-1) και στο 45+3’ ολόκληρο το γήπεδο κράτησε την ανάσα του, όταν ο Αντρέ Τερ Στέγκεν έπεσε στον αγωνιστικό χώρο και σφαδάζοντας στον πόνο έπιανε το δεξί του γόνατο.



Για τους επόμενους μήνες ο Γερμανός θα έμενε στα πιτς για να καταφέρει να αναρρώσει, από την ρήξη τένοντας που υπέστη και η μόνη λύση πλέον για τον Χάνσι Φλικ, ήταν ο Ινάκι Πένια. Ο 25χρονος κίπερ δεν είχε πείσει με τις μέχρι στιγμής εμφανίσεις του και η απόκτηση τερματοφύλακα έγινε επιτακτική ανάγκη για τους «μπλαουγκράνα».

Η Μπαρτσελόνα έπρεπε να κάνει άμεσα μία μεταγραφή ενός έμπειρου, με πολλές παραστάσεις τερματοφύλακα, που θα μπορεί να εμπνέει την εμπιστοσύνη στους αμυντικούς και ολόκληρη την ομάδα του. Και όλα αυτά στα τέλη Σεπτέμβρη. Η σκιαγράφηση αυτή, αποκάλυψε το πρόσωπο του Βόιτσεχ Σέζνι και οι κινήσεις για την επιστροφή του έγιναν αστραπιαία.



Ο ορισμός του «win-win situation». Η Μπαρτσελόνα βρήκε έναν κίπερ που μπορεί να βασιστεί πάνω του, μέχρι ο Τερ Στέγκεν να επιστρέψει υγιείς στα γήπεδα και ο Πολωνός βρήκε μία καινούργια πρόκληση που τον ικανοποιούσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παρατήσει την συνταξιοδότηση του, πριν ακόμη καλά καλά αρχίσει.

Ποιος άλλωστε θα έλεγε εύκολα όχι στην Μπαρτσελόνα, ακόμη και αν είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση;

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube