sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι πρώτοι των... τελευταίων στο ΝΒΑ

Ποιοι είναι οι πρώτοι των χειρότερων στατιστικών επιδόσεων στην ιστορία της λίγκας;

Οι σταρ του ΝΒΑ συγκρούονται καθημερινά μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό την εαυτόν καλύτερη υστεροφημία, που θα τους χρήσει ως εκ των κορυφαίων που αγωνίστηκαν ποτέ. Στατιστικές κατηγορίες, όπως οι πόντοι, οι ασίστ και τα ριμπάουντ μαγνητίζουν το βλέμμα όλων και μοχθούν να συγκρατήσουν τα ηνία τους. Άλλες πάλι, δεν θέλουν να τις βλέπουν ούτε ζωγραφιστές...

Ποιοι είναι οι πρώτοι των χειρότερων στατιστικών επιδόσεων στην ιστορία της λίγκας;

Εν αρχή ήν η ομάδα

Ανά τα χρόνια έχουμε θαμπωθεί από αξιομνημόνευτες φουρνιές συλλόγων που κυριάρχησαν εντός του παρκέ, με δυναστείες, όπως οι Σέλτικς, οι Λέικερς, οι Μπουλς και οι Ουόριορς, να αφήνουν ανεξίτηλα το σημάδι τους στη μετεξέλιξη του παιχνιδιού. Υπάρχουν όμως και αυτές που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά...

Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς κατέχουν το χειρότερο ποσοστό νικών τόσο στη κανονική διάρκεια όσο και στα Playoffs, αφού έχουν νικήσει μόλις το 37% των παιχνιδιών τους, ενώ η ομάδα με τις περισσότερες ήττες συνολικά διαχρονικά είναι οι Σακραμέντο Κινγκς, που μετρούν 3,053.

Όσον αφορά το χειρότερο ρεκόρ σε ένα έτος, αυτό το κατέχουν περήφανα οι Σάρλοτ Μπόμπκατς του 2012, όταν κατάφεραν να κερδίσουν μόλις 7 παιχνίδια, με το win percentage τους να μην ξεπερνά το 10,6%.

Επιπρόσθετα, οι Φιλαδέλφια Σίξερς της διετίας 2014-2016 έχουν στη κατοχή τους τις περισσότερες συνεχόμενες ήττες, καθώς μέτρησαν ένα σερί 28 ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, από τις 27 Μαρτίου 2015 έως και τη 1η μέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ταυτόχρονα, ο σύλλογος με τις λιγότερες εμφανίσεις είναι οι Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης, που έχουν αγωνιστεί μονάχα σε 1,378 ματς, ενώ η χαμηλότερη συγκομιδή πόντων ανήκει από κοινού στους Μπόστον Σέλτικς και τους Πίτσμπουργκ Άιρονμεν, όταν σκόραραν συνολικά 90 πόντους (46-44 οι Κέλτες) στις 2 Δεκεμβρίου 1946, στο Πίτσμπουργκ.

Ατομικές κατηγορίες

Περνώντας στις ατομικές στατιστικές αστοχίες, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ μετρά τα περισσότερα λάθη καριέρας κατά μέσο (4.08 ανά παιχνίδι), ενώ ο Καρλ Μαλόουν, θρυλικός power forward των Γιούτα Τζαζ, προηγείται της κούρσας των συνολικών λαθών με 4.524.

Για την ιστορία, τα περισσότερα λάθη σε έναν αγώνα έχουν καταγραφεί από τον Τζέισον Κιντ, τότε αθλητή των Φοίνιξ Σανς, όταν στις 17 Νοεμβρίου του 2000, σε έναν αγώνα κόντρα στους Νικς, υπέπεσε σε 14, ενώ τα περισσότερα ομαδικά λάθη που έχουν ποτέ λάβει χώρα είναι τα 45 των Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς, στις 9 Μαρτίου του 1971.

Όσον αφορά τα σουτ, ο αδικοχαμένος Κόμπε Μπράιαντ αριθμεί τις περισσότερες χαμένες προσπάθειες εντός παιδιάς(14.481), ενώ ο Ουίλτ Τσάμπερλεν τις περισσότερες χαμένες ελεύθερες βολές, αφού αστόχησε σε 5.805 από τις 11.862 απόπειρές του, στα 15 χρόνια που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ.

Βέβαια, όσο άσχημο και αν φαντάζει το ποσοστό του εκκωφαντικού σέντερ των Ουόριος, των Σίξερς και των Λέικερς (51.1%), το χειρότερο ποσοστό ανήκει δικαιωματικά στον Μπεν Ουάλας των Ντιτρόιτ Πίστονς, που σούταρε από τη γραμμή της φιλανθρωπίας με 41,5% ως μέσο όρο καριέρας!

Τα περισσότερα χαμένα καρφώματα σε μια σεζόν ανήκουν στον Ντουάιτ Χάουαρντ, τότε σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ, που κατά τη διάρκεια της σεζόν 2004-2005, σπατάλησε πάνω από 40 καρφώματα!

Σημειωτέον, εκείνη τη σεζόν, χάθηκαν συνολικά περί των 420 καρφωμάτων, με τους Χάουαρντ, Στίβεν Χάντερ και Ντγουέιν Ουέιντ να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.

Τέλος, το ρεκόρ με τις περισσότερες τεχνικές ποινές σε μια σεζόν ανήκει στον Ρασίντ Ουάλλας των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, όταν το 2001 του απονεμήθηκαν συνολικά 41 σε 77 παιχνίδια! Διαχρονικά, οι περισσότερες τεχνικές ποινές ανήκουν στον Καρλ Μαλόουν, με 329.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Στρουμπάκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x