sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πλέον (και) οι προπονητές στοιχίζουν ακριβά!

Ο Γκρέιαμ Πότερ είναι εδώ και λίγα 24ωρα τεχνικός της Τσέλσι και αποτελεί τη δεύτερη ακριβότερη αγορά προπονητή στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ποιοι είναι όμως οι υπόλοιποι;

Η ήττα της Τσέλσι από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ έμελλε να είναι ιστορική σε αρκετά επίπεδα τόσο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση όσο και για την ίδια την Τσέλσι. Ο Τόμας Τούχελ αποτελεί πλέον παρελθόν από την τεχνική ηγεσία των «μπλε» με τον Γκρέιαμ Πότερ να αναλαμβάνει να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να αλλάξει το αγωνιστικό ύφος, αλλά και το κλίμα στα αποδυτήρια της ομάδας του Λονδίνου.

Ωστόσο ο Άγγλος που ανέβασε επίπεδο τη Μπράιτον, αποχώρησε από τους «γλάρους» και μετατράπηκε στον δεύτερο πιο «δαπανηρό» προπονητή που μεταπηδά από μια ομάδα σε μια άλλη καθώς η Τσέλσι έκανε μια... δωρεά 23 εκατ. ευρώ στο «Άμεξ» για να αντικαταστήσει τον Γερμανό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο προπονητές έχουν κάνει «κατάληψη» στη λίστα αφού τους συναντάμε δύο φορές σε αυτή.

Στη 10η θέση συναντάμε τον Μπρένταν Ρότζερς. Ο 49χρονος Άγγλος τεχνικός εντυπωσίασε με την πορεία που κατέγραψε κατά τη διετία 2010 -2012 στον πάγκο της Σουόνσι, κάνοντας τη Λίβερπουλ να πληρώσει στους «γλάρους» 2,3 εκατ. ευρώ για να τον μετατρέψουν στον... άνθρωπο της επόμενης ημέρας. Μάλιστα ο Ρότζερς το 2014, βρέθηκε μια ανάσα από την κατάκτηση της Premier League με τους «reds» με το γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ στην ήττα από την Τσέλσι με 2-0 στο «Άνφιλντ» να κρίνει το μέλλον του.

Εντός λίστας βρίσκεται και ο Ρόναλντ Κούμαν. Ο θρυλικός Ολλανδός ποδοσφαιριστής που μεσουράνησε με τον Άγιαξ και τη Μπαρτσελόνα κατά την ποδοσφαιρική του καριέρα, αποχώρησε το 2014 από το «Σεντ Μέρις» και τη Σαουθάμπτον για να καθίσει στον πάγκο της Έβερτον. Μάλιστα οι «Άγιοι» εισέπραξαν μια «γενναία» προσφορά από τα «ζαχαρωτά» που άγγιζε τα 5,5 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά η θητεία του στο «Γκούντισον Παρκ» ήταν ομολογουμένως τραυματική καθώς μετά από 58 ματς είδε την πόρτα της εξόδου μετρώντας 20 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις.

Η δεκάδα των ακριβότερων προπονητών

Μεταφερόμαστε ξανά στην Αγγλία, όμως αυτή τη φορά μέσω… Ιταλίας. Το καλοκαίρι του 2018 και μετά από 148 ματς στον πάγκο της Νάπολι, ο Μαουρίτσιο Σάρι, αποχώρησε από το τότε «Σαν Πάολο» για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, που μόλοις είχε απολύσει τον Αντόνιο Κόντε. Οι «παρτενοπέι» ωστόσο δεν βγήκαν χαμένοι αφού εισέπραξαν 5,5 εκατ. ευρώ για να αποδεσμεύσουν τον Ιταλό κόουτς.

Ώρα Γερμανίας και συγκεκριμένα, Γκλάντμπαχ. Έχοντας συμπληρώσει τρία χρόνια στον πάγκο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης ο Άντι Χίτερ, αποχώρησε από τους «αετούς» για να γίνει προπονητής της Γκλάντμπαχ το καλοκαίρι του 2021. Μάλιστα ο Αυστριακός έγινε η αιτία που η Γκλάντμπαχ κατέθεσε περίπου 7,5 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς της Άιντραχτ για να τον κάνει δικό της. Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε «χρυσή», καθώς η Άιντραχτ προσέλαβε τον Όλιβερ Κλάσνερ που την οδήγησε και στην κατάκτηση του Europa League της περασμένης σεζόν.

Από μια τέτοια κατηγορία δε θα μπορούσε να λείπει και ο «Special One». O Zoσέ Μουρίνιο μετά από μια κατάκτηση Κυπέλλου UEFA και μια Champions League με την Πόρτο, αλλά και σωρεία τροπαίων με την Ίντερ, αποχώρησε από το «Τζουσέπε Μεάτσα» αμέσως μετά το Champions League με τους «νερατζούρι» για να γίνει προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης. Για να τον αντικαταστήσουν οι Μιλανέζοι έπρεπε φυσικά να εισπράξουν χρήματα με τη Ρεάλ να πληρώνει 8 εκατ. ευρώ για τον φέρει στον πάγκο της.

Λίγα χρόνια αλλά και χιλιόμετρα αργότερα συναντάμε την περίπτωση του Ρούμπεν Αμορίμ. Ο Πορτογάλος πρώην μέσος, είναι πλέον από τα πιο ενδιαφέροντα project των πάγκων και αυτό αποδεικνύεται από τη δουλειά που πραγματοποιεί στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να καθίσει στον πάγκο της Κάσα Πια και εν συνεχεία της Μπράγκα, η οποία μετά από μόλις τρείς μήνες παρουσίας του στον πάγκο εισέπραξε τα πιο «εύκολα» χρήματα που θα μπορούσε ποτέ, από την Σπόρτινγκ. Σχεδόν 10 εκατ. ευρώ κόστισε η μετακίνηση του 39χρονου προπονητή από το «Ντο Μπράγκα» στο «Ζοσέ Αλβαλάδε» με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά στην εξέλιξη των «λιονταριών».

Η δεκάδα των ακριβότερων προπονητών

Πίσω στην Αγγλία και ξανά στον Μπρένταν Ρότζερς που μετά την αποχώρηση του από τη Λίβερπουλ και το αήττητο ντάμπλ που κατέκτησε στη Σκωτία με τη Σέλτικ επέστρεψε στην Αγγλία για να γίνει προπονητής της Λέστερ. Το φορτίο του ήταν αρκετά βαρύ καθώς έπρεπε να αντικαταστήσει τον Κλαούντιο Ρανιέρι, «πρωτομάστορα» του θαύματος των «αλεπούδων» με την κατάκτηση της Premier League το 2016. Η Σέλτικ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη χτυπώντας την τιμή του Άγγλου τεχνικού και τερματίζοντας την στα 10,4 εκατ. ευρώ.

Πριν τον Γκρέιαμ Πότερ η Τσέλσι απέδειξε ξανά τη γενναιοδωρία της το 2011 όταν έφερε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τον Αντρέ Βίλας Μπόας, ο οποίος δύο μήνες νωρίτερα κατέκτησε με την Πόρτο το Europa League. Ωστόσο το πορτογαλικό «μοντέλο» που ακολούθησαν οι Λονδρέζοι δεν απέδωσε και έτσι τα 15,3 εκατ. ευρώ που ξόδεψαν για να τον αποκτήσουν έκαναν «φτερά» αφού ο Ίβηρας απολύθηκε τον Μάρτιο του 2012.

Στην κορυφή βρίσκεται το project που ακούει στο όνομα Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Μπάγερν Μονάχου, αποχώρησε από τη Λειψία το καλοκαίρι του 2019 καθώς η δουλειά του τόσο σε αυτή όσο και στη Χόφενχαϊμ είχε εντυπωσιάσει την διοίκηση των πρωταθλητών Γερμανίας. Αυτοί τον προσέγγισαν και εν τέλει τον απέκτησαν με τα περισσότερα χρήματα που θα μπορούσαν να διαθέσουν για έναν προπονητή. Το κόστος του ανήλθε στα 25 εκατ. ευρώ με τη Λειψία να προσλαμβάνει τον σημερινό προπονητή της Λιντς, Τζέσε Μάρς.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x