Ευρώπη

ΤαΣόν Τόμας: Έτοιμος για το επόμενο βήμα στη καριέρα του

Η αποκάλυψη της φετινής Χαποέλ Ιερουσαλήμ ονομάζεται ΤαΣόν Τόμας. Ένας πάουερ φόργουορντ/σέντερ που είναι έτοιμος για την Ευρωλίγκα.

Μπορεί μέχρι στιγμής να είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, ωστόσο ο ΤαΣόν Τόμας με την παρουσία του στο παρκέ δείχνει πως είναι έτοιμος για το επόμενο ευρωπαικό... «σκαλοπάτι» που δεν είναι άλλο από την Ευρωλίγκα.

Τη σεζόν που διανύσαμε η παρουσία του στην πολύ δυνατή και οικονομικά εύρωστη Χαποέλ Ιερουσαλήμ ήταν εξαιρετική και στο Basketball Champions League, αλλά και στο στο πρωτάθλημα του Ισραήλ.

Ο απόφοιτος της Οκλαχόμα έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής σε τέσσερις ομάδες στην καριέρα του. Ξεκίνησε το ταξίδι του στα ευρωπαϊκά σαλόνια από την γερμανική Μίτελντόιτσερ (2015-16), όπου μέτρησε 12.8 πόντους και 7.2 ριμπάουντ μέσο όρο. Το καλοκαίρι του 2016 έκανε την προσπάθεια του για να μεταπηδήσει στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, ωστόσο μέτρησε μόνο δύο παιχνίδια με τη φανέλα των Los Angeles Clippers στο Summer League. Η άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν μπόρεσε να γίνει το «σπίτι» του και η επιστροφή στην Ευρώπη; Μονόδρομος.

Επόμενη ομάδα του ήταν η ιταλική Κρεμόνα. Στην γειτονική χώρα δεν πέρασε τους εννέα πόντους ανά παιχνίδι και παρόλο που είχε έφεση στο ριμπάουντ (περίπου 7) δεν συνέχισε.



Έτσι προέκυψε το Ισραήλ και η Χαποέλ Χολόν με την οποία έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την Μακάμπι Τελ Αβίβ να σηκώνει τελικώς τη κούπα (2017-18). Προπονητής του Τόμας τότε ο Νταν Σαμίρ που με την πολύχρονη εμπειρία του στους πάγκους (βοηθός στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι Τελ Αβίβ) μπόρεσε να εξελίξει τον ΤαΣόν και να τον οδηγήσει στο επόμενο βήμα της καριέρας του, την Χαποέλ Ιερουσαλήμ το 2018.

Το ξεκίνημα του δεν ήταν όπως το περίμενε

Στις 31 Ιουλίου του 2018 έγινε γνωστό πως βρέθηκε θετικός σε χρήση κάνναβης, έπειτα από τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί στους τελικούς του πρωταθλήματος. Το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνα με τα αρμόδια όργανα του Ισραήλ να αποβληθεί για τρεις μήνες από τους αγωνιστικούς χώρους. Ο ίδιος πάντως δεν πτοήθηκε από το γεγονός και η χρονιά που θα ακολουθούσε για εκείνον φάνταζε ιδανική...



Κυπελλούχος και καλύτερος αμυντικός για το 2019 στο Ισραήλ

14 Φεβρουαρίου του 2019 αναμφίβολα μια σημαντική ημερομηνία για εκείνον. Ο Αμερικανός με το "35" στη πλάτη σαν τον Κέβιν Ντουράντ είδε τον εαυτό του να σηκώνει την κούπα του ισραηλινού Κυπέλλου απέναντι στην Μακάμπι Ρισόν, όντας ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας του σημειώνοντας 15 πόντους και μαζεύοντας 10 ριμπάουντ.

7 Ιουνίου του 2019 πήρε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της λίγκας ολοκληρώνοντας τη σεζόν με εμφατικό τρόπο πέρα από τους 12.5 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 1.5 τάπες τα οποία και προσέφερε.

Η ανανέωση δεν άργησε να έρθει για τον... ηγέτη της Χαποέλ

Η αξία του για την Χαποέλ Ιερουσαλήμ ήταν τέτοια που έκανε τη διοίκηση της ομάδας να ανανεώσει τον Τόμας για δύο επιπλέον χρόνια το προηγούμενο καλοκαίρι, θέλοντας να τον «δέσει» τουλάχιστον μέχρι το 2021 στον σύλλογο. Το κλαμπ και ο προπονητής του Όντεντ Κάτας είχαν αντιληφθεί πως οι δυνατότητες του είναι τέτοιες που οι μνηστήρες θα αυξάνονται... ραγδαία. Εκείνος μέσα του ήξερε πως συνεχίζοντας να προσφέρει στους «κόκκινους» το επόμενο βήμα του δεν θα αργήσει να έρθει...



Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του

Δεν είναι λίγοι οι προπονητές που αρέσκονται να έχουν διπλοθεσίτες στις ομάδες τους. Ένας από αυτούς είναι ο ΤαΣόν Τόμας, ο οποίος μπορεί να παίξει με την ίδια ευχαίρια και τη θέση του πάουερ φόργουορντ, αλλά και εκείνη του σέντερ. Είναι μακρύς και για το ύψος του (203 εκατοστά) η ντρίπλα του και το κατέβασμα της μπάλας που κατέχει είναι αξιοπρόσεκτα. Μπορεί να τρέξει το γήπεδο με τέτοιο τρόπο και να καρφώσει εμφατικά που ακόμα και από τα πιο αθλητικά γκαρντ της Ευρώπης δυσκολεύονται να κάνουν. Αν του δώσεις χώρο μπορεί να περάσει τους αντίπαλους ψηλούς χωρίς δύσκολία και είτε να τελειώσει με προσωπική φάση είτε να πασάρει στον εκάστοτε παίκτη δίπλα του.

Η δημιουργία και το σκοράρισμα με πλάτη δεν είναι στοιχεία που τον διακρίνουν κάτι που ο ίδιος γνωρίζει από τη στιγμή που έχει έφεση να βοηθά την ομάδα του... πρόσωπο με πρόσωπο.

Για τους αντίπαλους ψηλούς αποτελεί «σκιάχτρο» στην άμυνα, ενώ έχει την ταχύτητα να σταματήσει γκαρντ (συγκεκριμένων δυνατοτήτων) που θέλουν να σκοράρουν με διείσδυση στο καλάθι. Το ριμπάουντ για εκείνον θα λέγαμε πως δεν αποτελεί πρόβλημα, τουλάχιστον όταν αντιμετωπίζει παίκτες στο επίπεδο του BCL.

Έξω από την γραμμή των "6.75" δεν έχει χαμηλά ποσοστά, ωστόσο δεν θα είναι στις πρώτες του σκέψεις να σουτάρει από τη συγκεκριμένη απόσταση. Στην φετινή του ευρωπαϊκή πορεία σούταρε μόνο 0.7 τρίποντα ανά παιχνίδι όντας εύστοχος σε 0.2 από αυτά. Σαν να λέμε, ένας πάουερ φόργουορντ/σέντερ που μοιάζει με τον Ζακ Λεντέι σε αυτό το κομμάτι. Ίσως γι' αυτό το λόγο δεν είναι ένα καθαρό "τεσσάρι".

«Όργια» απέναντι σε ΑΕΚ και Περιστέρι

Οι ελληνικές ομάδες δεν μπόρεσαν να γλυτώσουν από τις... «ορέξεις» του. Ο 27χρονος βρήκε απέναντι του για λογαριασμό του Basketball Champions League τη φετινή χρονιά την ΑΕΚ και το Περιστέρι και μέτρησε συνολικά 66 πόντους σε τέσσερις αγώνες, πανηγυρίζοντας παράλληλα τρεις φορές. Μάλιστα οι δύο από αυτές ήταν εκείνες που οδήγησαν την Χαποέλ Ιερουσαλήμ στην επόμενη φάση (στους "8") αφήνοντας εκτός το σύνολο του Νίκου Παπανικολόπουλου από την διοργάνωση.



Τα χαρακτηριστικά του και η γενικότερη παρουσία του δείχνουν πως πρόκειται για παίκτη καλής «πάστας», ο οποίος δείχνει έτοιμος να μεταγραφεί στην Ευρωλίγκα. Θα μπορούσε να ήταν ιδανική λύση για τις ελληνικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό καθώς τα οικονομικά δεδομένα του ταιριάζουν με αυτά των «αιωνίων». Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό πως και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ψάχνει για έναν παίκτη στην γραμμή των ψηλών, αλλά αναμφίβολα και οι «πράσινοι» ζητούν ενίσχυση σε μία θέση που είναι αχίλλειος πτέρνα για εκείνους (σέντερ).

Γενικότερα, είναι ένας μπασκεμπολίστας που αξίζει το ρίσκο και στην περίπτωση που δεν αντιμετωπίσει θέμα προσαρμοστικότητας θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα που θα τον επιλέξει άμεσα...

Επιμέλεια: Θανάσης Ρενδούμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x