Οι εποχές που η αξία ενός παίκτη «μετριόταν» μόνο από τους πόντους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όσοι γνωρίζουν και παρακολουθούν μπάσκετ αντιλαμβάνονται πως η συνεισφορά ενός αθλητή μπορεί να μην αποτυπώνεται σε πόντους ή ακόμη και σε οποιαδήποτε άλλη στατιστική κατηγορία, αλλά να παραμένει πολύτιμη, έστω και «αθόρυβα». Ο Τσαρλς Τζένκινς από νωρίς στην καριέρα του αποδέχτηκε τους δεύτερους ρόλους. Άλλωστε αυτό τον οδηγεί στην εκπλήρωση της αποστολής του.

Η τραγωδία που τον στιγμάτισε

Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1989 στο Μπρούκλιν, αλλά μεγάλωσε «βίαια», όταν στα 11 του χρόνια ο αδερφός του, Καρίμ, σκοτώθηκε από πυροβολισμό. Ήταν μόλις 22 ετών… «Η χειρότερη μέρα της ζωής μου! Ο αδερφός μου ήταν η κολώνα της οικογένειας και ο καλύτερός μου φίλος», δηλώνει για την μαύρη μέρα ο Τσαρλς Τζένκινς.

Η απώλεια τον επηρέασε σημαντικά. «Δεν μπορούσα να λειτουργήσω. Δεν είχα όρεξη να κάνω τίποτα. Για δύο εβδομάδες δεν πήγαινα στο σχολείο και ήμουν στα χαμένα. Ένιωθα πως τίποτα δεν είχε νόημα. Γρήγορα όμως με τη βοήθεια των γονιών μου διαπίστωσα πως δεν πρέπει να καταστρέψω τη ζωή μου». Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να αφιερώσει όλη του την καριέρα στον Καρίμ. Το «22» στη φανέλα του τον συντροφεύει μέχρι και σήμερα, ενώ έχει δηλώσει πως στόχος καριέρας δεν είναι για εκείνον απλώς να πετύχει, αλλά και να εξασφαλίσει χρήματα για να μεγαλώσει με ασφάλεια και την σπουδές η ανιψιά του.

Στροφή στο μπάσκετ και το διάβασμα

Με την ώθηση του πατέρα του, που έπαιζε μπάσκετ σε κολεγιακό επίπεδο, ο Τσαρλς στράφηκε στην πορτοκαλί μπάλα και γρήγορα το ταλέντο του φάνηκε. Ουδέποτε όμως αμέλησε την μόρφωσή του και βρήκε τον τρόπο να συνδυάσει και τα δύο. «Έβλεπα πως το μπάσκετ ήταν το μόνο μου εισιτήριο για να πάρω δωρεάν πανεπιστημιακή μόρφωση και να γνωρίσω τον κόσμο». Η υποτροφία του πανεπιστημίου Χόφστρα ήρθε την κατάλληλη στιγμή.



Στο κολέγιο ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Από την ρούκι σεζόν ανέλαβε ηγετικό ρόλο και ολοκλήρωσε την τετραετία έχοντας 19,6 πόντους, 4,3 ριμπάουντ, 3,8 ασίστ, και 1,7 κλεψίματα σε 35,9 λεπτά κατά μέσο όρο αποφοιτώντας ως πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο κολέγιό του, που απέσυρε τη φανέλα του. Μάλιστα για τρεις σερί σεζόν κέρδισε το βραβείο Haggerty, που δίνεται στον καλύτερο παίκτη της περιοχής της Νέας Υόρκης σε κολεγιακό επίπεδο!

Επιλογή στο ντραφτ δίπλα από τον Στεφ Κάρι!

Οι επιδόσεις του Τζένκινς στο κολέγιο δεν πέρασαν απαρατήρητες και οι Γουόριορς τον επέλεξαν στο νούμερο 44 του ντραφτ του 2011, που βρήκε στην κορυφή τον Κάιρι Ίρβινγκ, στο 10 τον Τζίμερ Φρεντέτ, στο 11 τον Κλέι Τόμπσον και στο 15 τον… Κογουάι Λέοναρντ. Όμως το lockout στο ΝΒΑ οδήγησε σε επ’ αόριστον αναβολή το ντεμπούτο του. Ανυπόμονος να κερδίσει χρήματα, το Νοέμβριο του 2011 υπέγραψε στην ιταλική Τέραμο, αλλά δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της επειδή τον Δεκέμβριο το ΝΒΑ άρχισε ξανά.



Ανήμερα των Χριστουγέννων του 2011 έκανε το ντεμπούτο του, έστω και για ένα μόλις λεπτό. Όμως το χρόνιο (τότε) πρόβλημα του βασικού Στεφ Κάρι στον αστράγαλο έδωσε την ευκαιρία στον Τζένκινς να αυξήσει προοδευτικά τα λεπτά του και να μετρήσει 51 συμμετοχές, τις 28 στην πρώτη πεντάδα, με 5,8 πόντους, 3,3 ασίστ και 1,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Παρά την καλή παρουσία του στο Summer League, ο χρόνος του περιορίστηκε την επόμενη σεζόν, καθώς ο Στεφ Κάρι άρχιζε να παίρνει τη σημερινή… μορφή του και οι Γουόριορς απέκτησαν τον Τζάρετ Τζακ. Μοιραία ήρθε η ανταλλαγή στους Σίξερς τον Φλεβάρη του 2013, αλλά στη Φιλαδέλφεια είχε μόλις 12 συμμετοχές με ακόμη μικρότερο ρόλο.



Έφυγε για Ευρώπη και δεν επέστρεψε ξανά

Δίχως αξιόλογες προσφορές από το ΝΒΑ, η ευρωπαϊκή καριέρα του αρχίζει και διαρκεί μέχρι και σήμερα. Ο Ερυθρός Αστέρας έγινε το δεύτερο σπίτι του, έστω κι αν από την πρώτη μέρα παρουσίας του στην Ευρώπη έκανε όνομα όχι ως ηγέτης, αλλά ως ρολίστας. Έμεινε στο Βελιγράδι συνολικά τέσσερις σεζόν, τη διετία 2013-2015, το 2016/17 και το 2019/20 κατακτώντας δύο φορές την Αδριατική Λίγκα (2015, 2017), ενώ ήταν και MVP των τελικών το 2017. Μέσα σε όλα πήρε και την σερβική υπηκοότητα. Στο μεσοδιάστημα κατέκτησε το νταμπλ με την Αρμάνι Μιλάνο το 2016 και πέρασε από τη Χίμκι με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα από το 2017 μέχρι το 2019. Πλέον θα σμίξουν ξανά στον Πειραιά.



Αγωνιστικά χαρακτηριστικά

Ο Τσαρλς Τζένκινς μετάλλαξε το αγωνιστικό του προφίλ στη… διαδρομή. Από σκόρερ και ηγέτης στο κολέγιο Hofstra έγινε (λόγω ιεραρχίας) ρολίστας στους Γουόριορς και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο στην Ευρώπη. Είναι αξιοπρεπής χειριστής και δημιουργός, αλλά όχι για να λογίζεται πλέι μέικερ, ενώ σκοράρει με φειδώ καθώς παίρνει ελάχιστες προσπάθειες.



Το μεγάλο του όπλο είναι η προσωπική άμυνα, καθώς διαθέτει γρήγορα πόδια, δυνατό κορμό και αντίληψη για να αναλαμβάνει και να περιορίζει τον καλύτερο αντίπαλο γκαρντ. Φέτος είχε μόλις 3,4 πόντους (πήρε μόλις 82 σουτ σε 23 αγωνιστικές), 2,2 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα αλλά μετρούσε 18:40 κατά μέσο όρο στο παρκέ. Το ποσοστό του στα τρίποντα ήταν μεν αποκαρδιωτικό, μόλις 7,4% (2/27), ωστόσο μέχρι πέρσι είχε 43,1% (147/341). Λόγω χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας είναι παίκτης ομάδας, δίχως απαίτηση για πολλά λεπτά στο παρκέ ή πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες. Αυτός αναμένεται να είναι και ο ρόλος του στον Ολυμπιακό…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube