Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης
Ότι ο Παναθηναϊκός είναι και φέτος εξαιρετική ομάδα το ξέρουμε και το βλέπουμε. Ότι υπάρχουν διακριτοί ρόλοι στη λειτουργία του και καθένας ξέρει καλά το καθήκον του και τα όρια δράσης του επίσης. Όπως και ότι ο Ομπράντοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης, ενώ Διαμαντίδης και Μπατίστ είναι οι κορυφαίοι στις θέσεις που αγωνίζονται. Ή πως η νίκη στη Μόσχα τον φέρνει αγκαλιά με την πρώτη θέση στον τέταρτο όμιλο. Πέρα από τα προφανή, ο Παναθηναϊκός αποκομίζει σημαντικά κέρδη, αλλά και διδάγματα για τη συνέχεια από αυτό το παιχνίδι.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο αναβαθμισμένος Στράτος Περπέρογλου, που φέτος δεν θυμίζει τον διστακτικό παίκτη των περασμένων ετών, αλλά με περισσότερη εμπιστοσύνη στις μεγάλες δυνατότητές του δίνει πολύτιμες λύσεις. Κέρδος αποτελεί επίσης η προσαρμογή-έστω και με ένα χρόνο καθυστέρησης-που δείχνει να έχει φέτος ο Μιλένκο Τέπιτς στα «θέλω» του Ομπράντοβιτς. Το πείραμα της χρησιμοποίησής του στη θέση «1» δοκιμάστηκε, απέτυχε κι εγκαταλείφθηκε νωρίς από τον «Ζοτς», αλλά στη θέση «2» ή και «3» σε σχήμα με τρεις κοντούς ο Σέρβος μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στην ομάδα του.
Πάμε όμως και στα ανησυχητικά σημάδια, που συνήθως καμουφλάρονται από τις νίκες, ειδικά αν είναι επί ενός μεγάλου αντιπάλου εκτός έδρας. Ο Παναθηναϊκός στα τελευταία δύο παιχνίδια του νικήθηκε μέσα στη ρακέτα. Έχασε πολλά ριμπάουντ, δέχτηκε πολλούς πόντους από ψηλούς όχι ιδιαίτερης ποιότητας (Λίστσουκ της Βαλένθια, Σοκόλοφ της ΤΣΣΚΑ) και δεν πήρε ο ίδιος σκορ από το ζωγραφιστό. Η αποχώρηση του Νίκολα Πέκοβιτς είναι η εύκολη απάντηση στο «γιατί», αλλά όχι και η σωστή. Άλλωστε η φετινή ομάδα δεν έχει ως βασικό της προσανατολισμό να «ακουμπά» την μπάλα στον φουνταριστό, κάτι που γινόταν-ίσως και σε υπερβολικό βαθμό-πέρυσι. Όμως εσχάτως φαίνεται να έχει χαθεί ισορροπία μεταξύ του inside game και της τακτικής με τα σπλιτ άουτ ή τις έξτρα πάσες στην περιφέρεια, σε σημείο που αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε 10/20 τρίποντα, θα έχανε στη Μόσχα. Η απουσία του Άλεξ Μάριτς σε αυτά τα δύο παιχνίδια, που παρουσιάστηκαν στα συμπτώματα αυτά, μόνο τυχαία δεν είναι. Ο Αυστραλός μπορεί να μην έχει προσαρμοστεί ακόμη πλήρως στο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, αλλά με την παρουσία του οι πρωταθλητές έχουν καλύτερη άμυνα στη ρακέτα και πιο εύκολο ριμπάουντ.
Μία ακόμη «σκιά» στο θρίαμβο του Παναθηναϊκού είναι η αδυναμία που παρουσιάζει, να καθαρίσει ένα ματς δικό του. Κόντρα στη Βαλένθια οι «πράσινοι» πλήρωσαν την κατάρρευσή τους στο τέταρτο δεκάλεπτο και λίγο έλειψε να συμβεί το ίδιο και στη Μόσχα.
Ο Ομπράντοβιτς σίγουρα θα έχει διαγνώσει τις «ασθένειες» και αναζητεί τη γιατρειά τώρα, που είναι νωρίς και δεν στοιχίζει, προτού τα συμπτώματα συνεχιστούν και στοιχίσουν σε μεταγενέστερες και καθοριστικές φάσεις της σεζόν.
Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com