Την Παρτίζαν που ξέρατε, να την… ξεχάσετε! Ο στοίχος , «και ράβε-ξήλωνε, ράβε-ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει», από το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη με τίτλο «Αυτόν τον κόσμο τον καλό», ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση της φετινής ομάδας του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Και αυτό διότι, οι «ασπρόμαυροι» του Βελιγραδίου προχώρησαν σε ολικό λίφτινγκ στο ρόστερ τους μετά την άκρως απογοητευτική περσινή σεζόν που πραγματοποίησαν, ξεπερνώντας ακόμα και την περσινή – πρωταθληματική όπως αποδείχθηκε στο τέλος – αναδόμηση του Παναθηναϊκού AKTOR.

Η παταγώδης αποτυχία με την απώλεια των τίτλων σε Σερβία και Αδριατική Λίγκα, αλλά και το γεγονός πως έμεινε εκτός playoffs στην Ευρωλίγκα, οδήγησαν τον σύλλογο στην απόφαση να τα «ξηλώσει» όλα και να χτίσει πάλι από την αρχή!

Για του λόγου το αληθές, συνολικά 26 (!) ήταν οι ανακοινώσεις της Παρτίζαν μέσα στο φετινό καλοκαίρι, με τις μισές να έχουν να κάνουν με παίκτες που αποχώρησαν από το Βελιγράδι, και τις άλλες μισές για τις νέες προσθήκες! Μοναδικός «διασωθέντας» του εγχειρήματος αυτού, ο αναπληρωματικός σέντερ, Μπάλσα Κοπρίβιτσα, ο οποίος είναι και ο μόνος που θα συνεχίσει να φορά τη φανέλα του συλλόγου από όσους υπήρξαν την περσινή σεζόν.

Όσον αφορά τις προσθήκες, αποκτήθηκαν παίκτες με εμπειρία και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο της Ευρωλίγκα, όπως οι Ντέιβις, Μπόνγκα, Μαρίνκοβιτς, Μπράουν και Λούντμπεργκ, ενώ, στο Βελιγράδι προσγειώθηκαν και rookies του θεσμού (Ποκουσέφσκι, Ντιλικινά, Τζόουνς κ.α.), οι οποίοι – στα «χαρτιά» - τουλάχιστον μπορούν να ανεβάσουν αγωνιστικό επίπεδο τον σύλλογο.



Απέκτησε: Αλεξέι Ποκουσέφσκι (Χόρνετς), Ντουάνε Ουάσινγκτον Τζούνιορ (Θυγατρική Νικς), Αϊζέια Μάικ (Μπουργκ), Άριαν Λάκιτς (Ζαντάρ), Ταϊρίκ Τζόουνς (Εφές), Μπράντον Ντέιβις (Βαλένθια), Στέρλινγκ Μπράουν (Άλμπα Βερολίνου), Κάρλικ Τζόουνς (Zhejiang Golden Bulls), Μάριο Νάκιτς (Ιγκοκέα), Αϊζάκ Μπονγκά (Μπάγερν Μονάχου), Φρανκ Ντιλικινά (Χόρνετς), Γκάμπριελ Λούντμπεργκ (Βίρτους Μπολόνια), Βάνια Μαρίνκοβιτς (Μπασκόνια).

Αποχώρησαν: Μπρούνο Καμπόκλο (Χάποελ Τελ Αβίβ), Όγκνιεν Γιάραμαζ (Μπασκόνια), Κέβιν Πάντερ (Μπαρτσελόνα), Ματέουζ Πονίτκα (Μπαχτσεσεχίρ), Πι Τζέι Ντόζιερ (Τίμπεργουλβς), Τζαλίν Σμιθ (Μπαχτσεσεχίρ), Άλεν Σμαΐλαγκιτς (Ζάλγκιρις), Ζακ ΛεΝτέι (Αρμάνι Μιλάνο), Αλέκσα Αβράμοβιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ντανίλο Άντζουσιτς (Dubai BC), Τζέιμς Νάναλι (Ελεύθερος), Ούρος Τριφούνοβιτς (Τόφας), Φρανκ Καμίνσκι (Ελεύθερος).

Μεγάλο ατού: Όταν διαθέτεις στη θέση του head coach τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τότε δεν χρειάζεται να ψάξεις κάπου αλλού το μεγάλο «ατού» της ομάδας. Ο πολύπειρος Σέρβος τεχνικός έχει όλα τα φόντα και τις γνώσεις να κάνει ξανά ομάδα την Παρτίζαν και να παρουσιάσει ένα καλό και δυνατό σύνολο που θα δώσει τις μάχες του για τα playoffs. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο είχε κάνει το 1996 στη Ρεάλ, αλλά και μία χρονιά στη Φενέρ, όταν «αναγκάστηκε» να προβεί σε πολλές προσθαφαιρέσεις.

Μεγάλη αδυναμία: Μα φυσικά η χημεία και η ομοιογένεια που απουσιάζουν με 13 νέους παίκτες, με την Παρτίζαν και τον Ομπράντοβιτς να καλούνται άμεσα να «δέσουν» την ομάδα σαν σύνολο. Θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς πως η νέα version του συλλόγου έχει ως στόχο τη σεζόν 2025/26, όμως σε ένα τέτοιο κλαμπ όπως είναι η Παρτίζαν, με απαιτήσεις και νοοτροπία νικητή, όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ άμεσα.



Πολυτιμότερος παίκτης: Από το νέο ρόστερ της Παρτίζαν ξεχωρίζει το όνομα του Κάρλικ Τζόουνς. Στην πρώτη του ευρωπαϊκή εμπειρία, ο Αμερικανός – διεθνής με το Νότιο Σουδάν – γκαρντ θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί στο σκοράρισμα και τη δημιουργία. Εξαιρετικός σκόρερ και πασέρ, εφόσον καταφέρει να εγκλιματιστεί άμεσα στα δεδομένα της Ευρώπης, τότε αναμένεται να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Το 2023 είχε ξεχωρίσει στο Μουντομπάσκετ με 20,4 πόντους και 10,4 ασίστ (κορυφαίος του τουρνουά) μέσο όρο, ενώ την ίδια χρονιά αναδείχθηκε MVP στην G-League με 23,4 πόντους και 7,1 ασίστ μ.ο. με τη θυγατρική των Μπουλς.

Πιθανή «αποκάλυψη»: Φρανκ Ντιλικινά και Αλεξέι Ποκουσέφσκι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες. Για αμφότερους υπήρξαν μεγάλες προσδοκίες ως προς της καριέρας τους, εξού και ο πρώτος επιλέχθηκε στο Νο.8 του ντραφτ 2017 και ο δεύτερος στο Νο.17 του 2020. Στο ΝΒΑ δεν μπόρεσαν να καθιερωθούν και πλέον έρχονται στην Ευρώπη «πεινασμένοι» για απαντήσεις. Άλλωστε, και οι δύο είναι γνώστες του ευρωπαϊκού μοντέλου μπάσκετ και σε πολύ καλή ηλικία (26 ο πρώτος, 22 ο Σέρβος).

Μεγαλύτερο ερωτηματικό: Το πότε, και αν φυσικά, καταφέρει να δέσει σαν ομάδα και να αποκτήσει την κατάλληλη χημεία και ταυτότητα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος, όταν αυτό συμβεί, να έχει χαθεί το «τρένο» των playoffs της Ευρωλίγκας.

Πρόβλεψη: Το ρόστερ που έχει χτίσει φέτος η Παρτίζαν είναι αρκετά καλό, με potential και ενδιαφέροντα «στοιχήματα» παικτών και σίγουρα θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Το αν θα γίνει γρήγορα ομάδα θα κρίνει και την τελική θέση της στην κατάταξη. Ρεαλιστικός στόχος παραμένει η μάχη για την είσοδο στα play-in.



Ρόστερ:


0. Μπράντον Ντέιβις (Αμερικανός)- C-2,08μ.-33χρ.
01. Γκάμπριελ Λούντμπεργκ (Δανός)-G-1,93μ.-29χρ.
02. Κάρλικ Τζόουνς (Αμερικανός)-PG-1,85μ.-26χρ.
03. Φρανκ Ντιλικινά (Γάλλος)-G-1,93μ.-26χρ.
04. Ντουάνε Ουάσινγκτον Τζούνιορ (Γερμανός)-G-1,88μ.-24χρ.
05. Μπάλσα Κοπρίβιτσα (Σέρβος)-C-2,16μ.-24χρ.
07. Μάριο Νάκιτς (Σέρβος)-SF-2,02μ.-23χρ.
09. Βάνια Μαρίνκοβιτς (Σέρβος)-G/F-1,99μ.-27χρ.
11. Αλεξέι Ποκουσέφσκι (Σέρβος)-F-2,13μ.-22χρ.
12. Μπράουν Στέρλινγκ (Αμερικανός)-G/F-1,96μ.-29χρ.
17. Άιζακ Μπονγκά (Γερμανός)-F-2,03μ.-24χρ.
19. Άριαν Λάκιτς (Σέρβος)-G-1,98μ.-24χρ.
24. Αϊζέια Μάικ (Καναδός)-PF-2,03μ.-27χρ.
88. Ταϊρίκ Τζόουνς (Αμερικανός)-F/C-2,06μ.-27χρ.
Προπονητής: Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube