sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός: Ανανεωμένος και έτοιμος για μεγάλα πράγματα με… εχθρό τον χρόνο για το Super Cup

Λίγο πριν την έναρξη του Super Cup και το πιθανό ντέρμπι «αιωνίων» στον τελικό, το sport-frm.gr αναλύει τα συμπεράσματα, αλλά τα ερωτηματικά που προέκυψαν από την προετοιμασία των «ερυθρόλευκων».

Το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό ήταν ένα από τα πιο «καυτά» των τελευταίων ετών, με την «ερυθρόλευκη» διοίκηση να κάνει τη μία υπέρβαση μετά την άλλη, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη και τις προσδοκίες που αποδεδειγμένα υπάρχουν πλέον, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και σε εκείνο του μπάτζετ. Ελέω και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, οι ιθύνοντες των Πειραιωτών αποφάσισαν να… τραβήξουν την σκανδάλη, αποκτώντας παίκτες που ξεχειλίζουν από λάμψη, ταλέντο και ουσία, με στόχο φυσικά την κατάκτηση όλων των διαθέσιμων τίτλων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ολυμπιακός:

Μετά από μια σεζόν με αρκετά σκαμπανεβάσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε την ομάδα του στη φετινή preseason να ενισχύεται σημαντικά σε όλες τις θέσεις και με παίκτες μάλιστα από το υψηλότερο επίπεδο. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως πλέον ο Έλληνας κόουτς διαθέτει ένα από τα πληρέστερα ρόστερ στην ιστορία του συλλόγου, με 15 πρωτοκλασάτους παίκτες και – τουλάχιστον – τρεις λύσεις σε κάθε μία από τις πέντε θέσεις του παρκέ.

Η πρώτη ύλη υπάρχει, και μάλιστα στα χαρτιά, δείχνει ικανή να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου σε κάθε μία από τις τέσσερις διοργανώσεις που θα συμμετάσχει φέτος η ομάδα, αρχής γενομένης από το Super Cup της Ρόδου, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Κλειστό της Καλλιθέας. Έναν τίτλο που έχει κατακτήσει τα τελευταία δύο χρόνια και που σκοπεύει να το επαναλάβει ξανά κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR, θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα αντεπίθεσης μετά τους περσινούς χαμένους τελικούς στην Stoiximan Basket League και την απώλεια του πρωταθλήματος.

Το βράδυ της Κυριακής (22/09), ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε ουσιαστικά την περίοδο της καλοκαιρινής του προετοιμασίας, επικρατώντας δύσκολα της Τράπανι Σαρκς (90-95) στην Ιταλία, στο πέμπτο και τελευταίο φιλικό του παιχνίδι, πριν την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Ολυμπιακός:

Βλέποντας κανείς τα αποτελέσματα – όσο και αν δεν σημαίνουν κάτι σε αυτή τη φάση της σεζόν – οι «ερυθρόλευκοι» τα πήγαν εξαιρετικά, έχοντας το απόλυτο των νικών σε πέντε παιχνίδια. Συγκεκριμένα, οι Κυπελλούχοι Ελλάδος επικράτησαν με 84-83 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΣΕΦ στη μεγάλη βραδιά του – όπως εξελίχθηκε - ήρωα του αγώνα, Γιώργου Πρίντεζη, ενώ, και πάλι στο φαληρικό γήπεδο, λύγισαν με 87-83 τον Ερυθρό Αστέρα.

Ακολούθησαν δύο δυνατά φιλικά στο Ηράκλειο της Κρήτης για το International Basketball Tournament, εκεί όπου ο Ολυμπιακός κατέκτησε το εν λόγω τουρνουά με δύο δύσκολες νίκες επί της Βίρτους Μπολόνια (78-66) και της Φενέρμπαχτσε (73-70). Στο τελευταίο μάλιστα, χρειάστηκε το νικητήριο buzzer-beater του Τάιλερ Ντόρσεϊ για να έρθει το ροζ φύλλο αγώνα.



Έμεινε ο βασικός κορμός αλλά ψάχνει χημεία λόγω των πολλών μεταγραφών...



Ένα από τα κύρια συμπεράσματα που μπορεί κανείς να βγάλει από τα φιλικά προετοιμασίας του Ολυμπιακού, είναι το «πάντρεμα» που επιχειρεί να κάνει ο κόουτς Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του ανάμεσα στις παλιές... καραβάνες της ομάδας και τα νέα «λαμπερά» μεταγραφικά αποκτήματα. Η έλευση των Τάιλερ Ντόρσεϊ, Λούκα Βιλντόσα και Κίναν Έβανς (θα απουσιάσει αρκετό καιρό), σε συνδυασμό με την παρουσία των Τόμας Γουόκαπ και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, εκτοξεύουν την περιφερειακή γραμμή των «ερυθρόλευκων». Παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους, τους γύρω τους, αλλά και να δώσουν το απρόβλεπτο και την απαραίτητη ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας, στοιχεία στα οποία βασίζεται κατά πολύ το παιχνίδι της ομάδας.

Η μεγάλη επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ μετά από ένα χρόνο απουσίας για να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ, ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο την ήδη υπερταλαντούχα front line του Ολυμπιακού, εκεί όπου βρίσκονται οι Άλεκ Πίτερς, Φίλιπ Πετρούσεφ, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Μουσταφά Φαλ και Μόουζες Ράιτ. Το «κερασάκι» στην τούρτα ήρθε να προστεθεί με την «βόμβα» της απόκτησης του επί 12 χρόνια ΝΒΑερ, Εβάν Φουρνιέ, ο οποίος θα κληθεί να δώσει τα «φώτα» και το πλούσιο ταλέντο του στις θέσεις «2» και «3».

Συνολικά πέντε ήταν οι μεταγραφές των Πειραιωτών το φετινό καλοκαίρι. Μεταγραφές όμως που αναμενόμενα θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς δεν ήρθαν για να προσθέσουν βάθος και ποιότητα στον πάγκο, αλλά να ηγηθούν μέσα στη σεζόν (κυρίως οι Βεζένκοφ, Φουρνιέ και όταν επιστρέψει ο Έβανς). Επομένως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η χημεία, η διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, αλλά και οι κατανομή των ρόλων και των ξεκάθαρων θέσεων και κανόνων, αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό και μέλημα παράλληλα του οργανισμού και του τεχνικού τιμ.

Ολυμπιακός:

Επιθετικά ρολάρει καλά, αμυντικά βγάζει θεματάκια



Η έλλειψη χημείας και των ξεκάθαρων ρόλων που αναφέραμε παραπάνω, εμφανίστηκαν - όπως ήταν λογικό - και στα φιλικά προετοιμασίας. Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός νίκησε όλα τα παιχνίδια του - έστω και αν δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα τέτοια εποχή - δείχνει πολλά για το mentality και την ψυχοσύνθεση αυτής της ομάδας. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, πράγμα επίσης λογικό, μιας και ακόμα μοντάρετε η ομάδα.

Στο επιθετικό κομμάτι, οι Πειραιώτες πήραν πάρα πολύ καλό βαθμό, βρίσκοντας λύσεις από πολλούς και διαφορετικούς παίκτες, αλλά και από όλες τις θέσεις. Παρά την απουσία των Φαλ και Μιλουτίνοφ, οι «ερυθρόλευκοι» είδαν τους Ράιτ και Πετρούσεφ να καλύπτουν επάξια το «5», προσφέροντας αρκετά πράγματα στα περισσότερα φιλικά. Η περιφέρεια λειτούργησε επίσης καλά, ενώ, εκείνη που απογειώθηκε επιθετικά ήταν η θέση «4», με τον Βεζένκοφ να επιστρέφει σαν να μην... έλειψε μια μέρα και τον Άλεκ Πίτερς, να συνεχίζει από εκεί που το άφησε πέρσι.

Ολυμπιακός:

Όσον αφορά την άμυνα, εκεί παρατηρήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα. Η πρώτη ανάγνωση δείχνει πολλά και αβίαστα λάθη, αλλά και μια χαλαρότητα στο πίσω μέρος του γηπέδου, χωρίς καλές επιστροφές, αποστάσεις και αλληλοκαλύψεις. Η λογική και εδώ λέει πως όσο περνάει ο χρόνος και η ομάδα δουλεύει και παραμένει υγιής, συν, την επιστροφή των δύο «πύργων» στο «5», τότε πολλά από τα αμυντικά κενά θα διορθωθούν και θα καλυφθούν.

Άλλωστε, όπως είπε προσφάτως και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αυτό είναι το κομμάτι που χρειάζεται περισσότερη δουλειά, μιας και επιθετικά υπάρχουν πολλές και ποιοτικές λύσεις που μπορούν να τραβήξουν κουπί! Μην ξεχνάμε, πως φέτος, ο Ολυμπιακός αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο επιθετικό του παιχνίδι, αποκτώντας σταθερούς σκόρερ που διαθέτουν ως «όπλο» το μακρινό τους σουτ, όπως οι Σάσα, Ντόρσεϊ, Φουρνιέ, αλλά και ο Έβανς.

Ολυμπιακός:


Τα «ερυθρόλευκα» ερωτηματικά ενόψει Super Cup



Πλέον, ό,τι έγινε, έγινε στην προετοιμασία και δεν αλλάζει. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του την πρώτη πρόκληση της σεζόν, που δεν είναι άλλη η κατάκτηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς και το 3ο σερί βαρύτιμο τρόπαιο του Super Cup. Με δεδομένο πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο Παναθηναϊκός θα προκριθούν κόντρα σε Περιστέρι και Άρη, το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» βρίσκει τις δύο ομάδες σε μια κάπως πιο διαφορετική... αφετηρία.

Οι μεν «πράσινοι» είναι εκείνοι που φέτος ξεκινούν έχοντας το πάνω χέρι στην ομοιογένεια και τη χημεία, σε σχέση με τον Ολυμπιακό που ακόμα ψάχνει τους ρόλους και τα σχήματα στο παρκέ. Παράλληλα, η ενίσχυση του «τριφυλλιού» στη θέση του σέντερ με τον Γιουρτσεβέν, που άφησε θετικές εντυπώσεις στα φιλικά όπου έπαιξε, σε συνδυασμό με τον πάντα σταθερό Ματίας Λεσόρ, δείχνει πως η ομάδα του Αταμάν έχει μια μικρή υπεροχή στη θέση «5», ελέω φυσικά και της απουσίας των Φαλ και Μιλουτίνοφ από την άλλη πλευρά.

Με τα παραπάνω δεδομένα, και όσα αναφέραμε νωρίτερα, ο Ολυμπιακός μπαίνει στη μάχη του Super Cup όντας - έστω και μικρό - αουτσάιντερ σε πιθανό συναπάντημα με τον Παναθηναϊκό στον τελικό της διοργάνωσης. Κάτι, που όπως έχει αποδείξει και η σύγχρονη ιστορία των «ερυθρόλευκων», δεν αποτελεί ιδιαίτερα κακός οιωνός, αφού, πολλάκις, έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αυτή η ομάδα, δείχνοντας να λειτουργεί καλύτερα έτσι, με το... μαχαίρι στα δόντια!


Δίχως να υποτιμούμε το εξαιρετικό ρόστερ των Πειραιωτών, αλλά και τα προπονητικά «τρικς» του Γιώργου Μπαρτζώκα, μιλάμε ξεκάθαρα για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Άλλωστε, θυμόμαστε όλοι πέρσι, το πως ξεκίνησαν οι ρόλοι αυτού του «μπρα ντε φερε» των δύο ομάδων, το πως άλλαξαν μέσα στη σεζόν και τελικώς το πως ολοκληρώθηκαν.

Αντί επιλόγου, ο Ολυμπιακός μπαίνει στο κυνήγι του πρώτου τίτλου της σεζόν με σημαντικές απουσίες, με την ομοιογένεια σε μη επιθυμητά επίπεδα και με παίκτες όπως ο Φουρνιέ που αποδεδειγμένα χρειάζεται αρκετό ακόμα χρόνο για να ανεβάσει στροφές μετά και από ένα γεμάτο καλοκαίρι με την εθνική του, που ακόμα ψάχνονται εντός ομάδας. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στην περιφέρεια, εκεί όπου οι Γουόκαπ, Βιλντόσα και Γκος, καλούνται να μοιραστούν τον χρόνο, να βρουν ρόλους και να λειτουργήσουν-οδηγήσουν αρμονικά το «ερυθρόλευκο» καράβι.

Η ποιότητα ωστόσο ξεχειλίζει σε όλες τις θέσεις του ρόστερ και υπό αυτό το πρίσμα, ο Ολυμπιακός μπορεί να διεκδικήσει τις πιθανότητές του κόντρα στον «αιώνιο αντίπαλο» για την κατάκτηση της πρώτης κούπας της σεζόν, κερδίζοντας ψυχολογία, χρόνο και ηρεμία για τη συνέχεια. Πάντα, ένας τίτλος απέναντι στον μεγάλο σου αντίπαλο αποτελεί από μόνο του κίνητρο, και στις τάξεις των Πειραιωτών, η φετινή «δίψα» είναι ίσως μεγαλύτερη από ποτέ!

Ολυμπιακός:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x