sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παναθηναϊκός: Με ταβάνι τον ουρανό, αλλά και με ερωτηματικά ενόψει Super Cup

Ο Παναθηναϊκός AKTOR πηγαίνει στο Super Cup ως πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδας, ενισχυμένος μάλιστα με σπουδαίες μεταγραφές. Αυτό όμως δεν αρκεί απαραίτητα για να πάρει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Η περσινή αγωνιστική περίοδος ξεπέρασε για κάθε φίλο του Παναθηναϊκού τα... πιο τρελά όνειρα. Μετά από ένα καλοκαίρι που δεν έμειναν στην ομάδα ούτε τα «καρεκλάκια», οι «πράσινοι» όχι μόνο βελτιώθηκαν, αλλά έφτασαν στο τέλος της σεζόν να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας.

Πολλοί λένε, ίσως και δικαίως, πως δεν υπάρχει δυσκολότερη χρονιά στον αθλητισμό από αυτή που ακολουθεί μετά τις μεγάλες επιτυχίες. Οι προσδοκίες είναι στα «ουράνια», καθώς πλέον κάθε απώλεια τίτλου, ειδικά από τον «αιώνιο» αντίπαλο, θα θεωρείται βήμα πίσω σε σχέση με την περσινή απίστευτη σεζόν. Όταν ανοίξει η όρεξη του κόσμου, δύσκολα κλείνει...

Από αυτή την «εύθραυστη» αφετηρία ξεκινάει ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2024-25. Πρώτος στόχος είναι αυτός του Super Cup (28-29 Σεπτεμβρίου), ο οποίος χάθηκε πέρυσι, και μάλιστα με ευρεία ήττα από τον Ολυμπιακό. Παρόλο που φαινομενικά δεν είναι και η πιο σπουδαία κούπα, ο κόσμος του «τριφυλλιού» διψά για τίτλους, και από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» περιμένουν στη γωνία έτσι ώστε να δουν την ομάδα τους να επανέρχεται στην κορυφή και να στέλνει ένα μήνυμα ενόψει της νέας χρονιάς.

Δεδομένα, ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR ξεκινά την πρώτη εγχώρια διοργάνωση ως φαβορί, έστω και μικρό. Είναι, άλλωστε, η ομάδα που πέρυσι κυριάρχησε, δεν έχασε ούτε έναν παίκτη από τον κορμό της, και έκανε μόνο μερικές προσεγμένες αλλαγές στο ρόστερ έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Η προετοιμασία, αν και δεν αποτελεί πιστό «καθρέφτη» της πραγματικότητας, μας δίνει μερικά συμπεράσματα για το πού βρίσκονται οι «πράσινοι» ενόψει της διεκδίκησης του πρώτου τίτλου.

Έτοιμος και... χαλαρός


Μετά από πολλά χρόνια, οι «πράσινοι» είχαν ένα πολύ ήρεμο καλοκαίρι. Mετά τις επιτυχίες της περασμένης σεζόν, η διατήρηση του βασικού κορμού ήταν το βασικό στο οποίο εστίασε η ομάδα. Ανανεώσεις συμβολαίων και υπομονή μέχρι να παρέλθει η προθεσμία του NBA-out για τον Κέντρικ Ναν. Στη συνέχεια, με υπομονή, ο Εργκίν Αταμάν και οι συνεργάτες του κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά του περσινού ρόστερ και να φτιάξουν μία ακόμη καλύτερη ομάδα από την ήδη εξαιρετική της περασμένης χρονιάς.

Ο Λούκα Βιλντόσα, που ποτέ δεν βρήκε τον ρόλο του, αντικαταστάθηκε από τον Λορέντζο Μπράουν, έναν από τους καλύτερους γκαρντ στην Ευρώπη. Ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι, που πέρασε και δεν ακούμπησε, έδωσε τη θέση του στον Ομέρ Γιουρτσεβέν, ο οποίος ήδη από την προετοιμασία δείχνει ότι πρόκειται για μία σπουδαία κίνηση. Και τέλος, ο Τσεντί Οσμάν πήρε τη θέση του... κανένα, δίνοντας άλλη διάσταση στη θέση «3» του Παναθηναϊκού.



Το «τριφύλλι», επομένως, μοιάζει να βρίσκεται σε... χαλαρό μουντ, κάτι που φάνηκε και στην προετοιμασία. Αυτό, φυσικά, έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία πλευρά, οι «πράσινοι» έχουν ήδη τις βασικές αρχές στο παιχνίδι τους από την περσινή σεζόν, είναι μία σχετικά έτοιμη ομάδα, και χρειάζεται απλώς να εντάξουν στο σύνολο τους νέους παίκτες που αποκτήθηκαν. Έχουν να διαβούν, δηλαδή, μικρότερη απόσταση για να φτάσουν μέχρι εκεί που μπορούν σε σχέση με τον ανανεωμένο Ολυμπιακό.

Από την άλλη, ωστόσο, αυτή η «χαλαρότητα» μπορεί να κάνει και κακό ενόψει της διεκδίκησης ενός τίτλου. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσέξει μην πέσει στην «παγίδα» του φαβορί, καθώς ναι μεν ήταν πέρσι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και φέτος ενισχύθηκε, όμως ο «αιώνιος» αντίπαλος άλλαξε τελείως το επίπεδό του σε θέμα ρόστερ και είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω. Έχοντας και μεγαλύτερο κίνητρο λόγω του πληγωμένου «εγωισμού» από την απώλεια των δύο βασικών περσινών στόχων.

Υπερτερεί εκεί που πέρσι υστερούσε



Το «παράδοξο» στην περίπτωση του Παναθηναϊκού είναι πως ενόψει Super Cup, δείχνει να υπερτερεί εκεί που την περασμένη αγωνιστική περίοδο λέγαμε πως υστερεί. Αρχικά, στη «χημεία» του συνόλου. Εκεί που πέρυσι ο Ολυμπιακός ήταν η «έτοιμη» ομάδα όταν ξεκινούσε η χρονιά, φέτος οι «πράσινοι» μοιάζουν να εκκινούν από υψηλότερη αφετηρία, αφού ο κορμός που τους οδήγησε στις επιτυχίες έμεινε απαράλλαχτος. Ακόμη και αν αυτή η εύρυθμη λειτουργία του συνόλου «αλλοιωθεί» από τις νέες προσθήκες, ο Αταμάν έχει πάντα την επιλογή να επιστρατεύσει το περσινό ροτέισον.



Το δεύτερο σημείο που υπερτερούν οι «πράσινοι» είναι η γραμμή των ψηλών. Εκεί που πέρυσι πάλευε με τα... θηρία ο Ματίας Λεσόρ, φέτος ο Γάλλος έχει την ευτυχία να μοιράζεται τη θέση με τον Ομέρ Γιουρτσεβέν. Ο Τούρκος ψηλός ήταν εύκολα το καλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού, αφού έδειξε απίστευτη ικανότητα στα ριμπάουντ και τις τοποθετήσεις, αλλά και μεγάλη ποικιλία στα τελειώματα κοντά στο καλάθι. Συν ότι σουτάρει βολές καλύτερα από τον Λεσόρ και μπορεί να βάλει και τρίποντα στην καλή του μέρα.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο Ολυμπιακός θα έχει να αντιπαρατάξει μόνο τον Μόουζες Ράιτ ως καθαρό πεντάρι, αφού οι Νίκολα Μιλουτίνοφ και Μουσταφά Φαλ είναι τραυματίες. Σίγουρα θα βοηθήσει και ο Φίλιπ Πετρούσεφ, όμως αμυντικά μοιάζει δύσκολο οι δύο ψηλοί των «ερυθρολεύκων» να τα βγάλουν πέρα κόντρα στην πλήρη, φέτος, φροντ λάιν του Παναθηναϊκού.

Ονειρεμένη περιφέρεια, με ερωτηματικά ετοιμότητας


Παναθηναϊκός: Από ψηλότερη αφετηρία και με ταβάνι τον ουρανό, αλλά πρέπει να το αποδείξει

Αυτό που επίσης γίνεται εύκολα αντιληπτό αν ρίξει κανείς μία ματιά στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, είναι πως η περιφέρειά του είναι πιθανώς η καλύτερη στην Ευρώπη και μία από τις κορυφαίες της ιστορίας του. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει να αντιπαρατάξει μία τριπλέτα όπως το Σλούκας-Ναν-Μπράουν σε άποψη επιθετικής ποιότητας. Προσθέστε σε αυτούς το «γαλλικό κλειδί» Τζέριαν Γκραντ και τον εξαιρετικό ρολίστα Μάριους Γκριγκόνις, και γίνεται αντιληπτό πως οι «πράσινοι» στα γκαρντ είναι ασυναγώνιστοι.

Παρόλα αυτά, από την προετοιμασία, προκύπτουν και μερικά ερωτηματικά. Αρχικά, η κατάσταση του Κώστα Σλούκα είναι αμφίβολη. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι μέχρι να συνέλθει από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε στο φινάλε της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, έχασε σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας και έδειξε στα φιλικά να έχει μείνει λίγο πίσω στο κομμάτι του ρυθμού.



Όλοι γνωρίζουν πως ο Σλούκας είναι το σημαντικότερο βαρόμετρο στο ρόστερ του «τριφυλλιού», επομένως η κατάστασή του θα αποτελέσει κομβικό παράγοντα για το πώς θα μπορέσει να σταθεί το σύνολο του Εργκίν Αταμάν απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Έλληνας γκαρντ δίνει μία διαφορετική διάσταση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, κυρίως λόγω της ικανότητάς του στη δημιουργία, η οποία αποτέλεσε και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας στην προετοιμασία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο «Π. Γιαννακόπουλος» κόντρα στην Παρτίζαν, όπου ο Σλούκας αγωνίστηκε ελάχιστα και ο Λορέντζο Μπράουν, που επίσης δημιουργεί ικανοποιητικά, έμεινε εκτός, ο Παναθηναϊκός έβαλε μόνο 64 πόντους και έδειξε μεγάλη έλλειψη φαντασίας στην επίθεση.

Η κατάσταση του Μπράουν είναι επίσης αμφίβολη. Ο Αμερικανός γκαρντ με ισπανικό διαβατήριο έκανε εντυπωσιακή εκκίνηση στην προετοιμασία και έβγαλε από νωρίς όλη του τη «μαεστρία» στο παρκέ. Ωστόσο, από τη στιγμή που ενσωματώθηκαν Ναν και Σλούκας η απόδοσή του έπεσε λίγο, ενώ στα τελευταία φιλικά απουσίασε λόγω ενός προβλήματος το οποίο ελπίζει να έχει ξεπεράσει μέχρι τη Ρόδο.

Ο Παναθηναϊκός ελπίζει, επομένως, ότι θα έχει σε καλή κατάσταση τον Σλούκα, θα πάρει πράγματα από τον Λορέντζο Μπράουν, και θα μπορέσει να βρει το σκοράρισμα που του προσφέρει ο Κέντρικ Ναν. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η προσθήκη ενός τρίτου παίκτη που θέλει για πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια χρειάζεται χρόνο μέχρι να έχει θετικό «αποτύπωμα» στο παρκέ, επομένως μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί ο Εργκίν Αταμάν την κατάσταση στο Super Cup.

Ο Οσμάν που μοιάζει ξένο σώμα και το ερωτηματικό στα «κοψίματα»



Αυτός που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να δείξει πράγματα στην προετοιμασία είναι ο Τσεντί Οσμάν. Ο Τούρκος αποτέλεσε το μεταγραφικό... κερασάκι του Παναθηναϊκού και άργησε να ενσωματωθεί, ωστόσο η εικόνα του στα φιλικά, αν και πολύ πρώιμη, έχει προβληματίσει. Ειδικά στο ματς με την Παρτίζαν, έμοιαζε να μην έχει καθαρό μυαλό, σαν να ήθελε διαρκώς να αποδείξει την (αδιαμφισβήτητη) αξία του στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο Καλλιμάρμαρο.

Το θέμα είναι πως ο Οσμάν, αν και εξαιρετικός παίκτης, ακόμη δεν δείχνει να έχει θέση στο σύνολο του Εργκίν Αταμάν. Είναι κάτι λογικό, αφού ο Παναθηναϊκός είχε μάθει πέρυσι να παίζει αλλιώς, χρησιμοποιώντας κυρίως σχήματα με τρία γκαρντ. Η ύπαρξη ενός καθαρού «τριαριού», και μάλιστα ενός παίκτη που (σε αντίθεση με τον Παπαπέτρου) θέλει να έχει την μπάλα στα χέρια και να διαχειρίζεται κατοχές, δημιουργεί μέχρι στιγμής μία έλλειψη συνοχής στην ομάδα όταν αυτός βρίσκεται εντός παρκέ.



Δεν θα προκαλέσει εντύπωση, επομένως, αν ο Οσμάν ο ένας εκ των δύο παικτών που θα χρειαστέι να «κόψει» ο Αταμάν από τους 8 ξένους που διαθέτει η ομάδα του. Ο Τούρκος, γενικά, έχει δείξει πως δεν... λογαριάζει από ονόματα, και επιλέγει τους παίκτες που θεωρεί πως μπορούν να του κάνουν τη «δουλειά» την εκάστοτε στιγμή.

Το οποίο μας φέρνει και στο πιο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει, και δη τους παίκτες που θα «κόψει» ο Αταμάν σε ενδεχόμενο τελικό με τον Ολυμπιακό. Ο Οσμάν και ο Γκριγκόνις μοιάζουν δύο προφανείς επιλογές, όμως δύσκολα θα κοπούν αμφότεροι αφού καλύπτουν την ίδια θέση. Εφόσον ένας εξ αυτών θα «κοπεί» σίγουρα και Γκραντ, Ναν, Λεσόρ δεν «αγγίζονται», ο «κλήρος» πέφτει στους Ερνανγκόμεθ, Γιουρτσεβέν και Μπράουν για τον άλλο που θα μείνει εκτός.

Από τη μία πλευρά, ο Μπράουν είναι ένας υπερταλαντούχος παίκτης που μπορεί να πάρει ματς «μόνος» του, ωστόσο αν ο Σλούκας και ο Ναν είναι σε καλή κατάσταση, ίσως θα μπορούσε να κριθεί «περιττός» αν μιλάμε για ένα μόνο ματς. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ είναι πολύτιμος και το μοναδικό back-up του Μήτογλου στο «4», και ο Ομέρ Γιουρτσεβέν είναι απαραίτητος, καθώς χωρίς αυτόν ο Παναθηναϊκός χάνει το μεγάλο του πλεονέκτημα στους ψηλούς κόντρα στον Ολυμπιακό. Γρίφος για τον Τούρκο τεχνικό...

Η ανάγκη για... ηρεμία και όχι υπερβολές


Παναθηναϊκός: Από ψηλότερη αφετηρία και με ταβάνι τον ουρανό, αλλά πρέπει να το αποδείξει

Είναι κατανοητό πως οι φίλοι του Παναθηναϊκού δυσανασχετούν λίγο μετά τις συνεχόμενες ήττες της ομάδας στα φιλικά. Οι προσδοκίες μετά την περσινή σεζόν και τις μεταγραφές είναι πολύ υψηλές και η τάση προς «υπερβολές» πιο έντονη όταν τα αρνητικά αποτελέσματα έρχονται αμέσως μετά από επιτυχίες. Ωστόσο, τα ματς προετοιμασίας είναι μόνο αυτό: αγώνες για δοκιμές που δεν σημαίνουν στην ουσία τίποτα.

Ναι, ο Παναθηναϊκός έδειξε πολύ άστοχος στα μακρινά σουτ, όμως γνωρίζουμε ότι έχει σουτέρ και κάποια στιγμή θα τα βάλει. Ναι, ο Οσμάν είναι μέχρι στιγμής «άγουρος», όμως πρόκειται για παίκτη εγνωσμένης αξίας και όταν βρει ρυθμό θα βοηθήσει. Ναι, μέχρι στιγμής οι «πράσινοι» δείχνουν να πάσχουν επιθετικά, όμως έχουν πάρα πολλούς αθλητές με ταλέντο και θα τη βρουν την άκρη.

Με άλλα λόγια, το «τριφύλλι» ξεκινάει τις επίσημες υποχρεώσεις του ως μικρό φαβορί του Super Cup, αλλά και με ερωτηματικά, όπως και κάθε ομάδα τόσο νωρίς στη σεζόν. Θα πρέπει από τον κόσμο να υπάρξει υπομονή ακόμη και σε περίπτωση απώλειας του τίτλου, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένα... πρόγευμα για την υπόλοιπη χρονιά. Το ρόστερ είναι εντυπωσιακό, οι προσδοκίες υψηλές και ο ενθουσιασμός τεράστιος, όμως επειδή ζούμε στην Ελλάδα, η κατάσταση αυτή μπορεί με μία ήττα να γίνει γρήγορα εσωστρέφεια.

Άλλωστε, και ο Ολυμπιακός είναι μία τρομερή ομάδα, ενισχυμένη και επιπέδου Final Four, την οποία ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο πρωτάθλημα με ανατροπή από το 0-2 και ουσιαστικά στον πόντο. Το Super Cup θα κρίνει έναν τίτλο, τον λιγότερο σημαντικό από όλους που έρχονται, και τίποτα παραπάνω. Είτε σε περίπτωση νίκης, είτε σε περίπτωση ήττας, θα πρέπει όλος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού να συνεχίσει να «πατάει στο έδαφος» και να λειτουργεί με τον τρόπο που τον οδήγησε πέρυσι στην κορυφή. Αν το καταφέρει, έχει όλα τα φόντα για να ξαναφτάσει πολύ ψηλά...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x