Ξεκίνησε ως φήμη που δεν έμοιαζε να έχει μεγάλη βάση. Οι μέρες, ωστόσο, περνούν και η πιθανότητα να πάει ο Μάικ Τζέιμς στον Ολυμπιακό δείχνει να κερδίζει έδαφος. Κι αν για την κλάση του Αμερικανού δεν υπάρχει κανένας να αμφιβάλλει, πολλοί αναρωτιούνται αν ταιριάζει στη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα και αν υπάρχει κίνδυνος να διαταράξει το εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια των «ερυθρόλευκων». Εδώ θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε...

Ο Τζέιμς δεν θα ταίριαζε στον… περσινό Ολυμπιακό-Φέτος όμως;


Ο Ολυμπιακός αποθέωσε το ομαδικό μπάσκετ, την κυκλοφορία της μπάλας και τις συνεργασίες στα χρόνια του Γιώργου Μπαρτζώκα, με αποκορύφωμα την περασμένη σεζόν. Ήταν η ομάδα που το 71,1% των καλαθιών της προέρχονταν από ασίστ, που οι κατοχές της είχαν συνήθως περισσότερες πάσες από ντρίμπλες και που παρουσίασε ένα πολύ μοντέρνο και απολαυστικό για τον θεατή μπάσκετ. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό, ειδικά της σεζόν 2022/23, ο Μάικ Τζέιμς όπως τον έχουμε γνωρίσει, δεν θα «κολλούσε» τόσο καλά.



Η Μονακό έπαιζε το… άκρως αντίθετο μπάσκετ από τους Πειραιώτες, λόγω κυρίως (αλλά όχι μόνο) του Μάικ Τζέιμς. Ήταν πρώτη σε isolation καταστάσεις, με τον Αμερικανό να έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό πως η ομάδα του Πριγκιπάτου ήταν μόλις 15η στην Ευρωλίγκα σε καλάθια από ασίστ (μόλις 52,9%), ενώ ο Αμερικανός σε μια γραμμή γκαρντ με παίκτες όπως οι Οκόμπο και Λόιντ διαχειριζόταν το 25,4% των κατοχών όσο ήταν στο παρκέ. Παρότι, δε, είχε 4,5 ασίστ ανά αγώνα, αυτές προέρχονταν κατά βάση από τις καταστάσεις που δημιουργούσε ο ίδιος στο ένας εναντίον ενός ή παίρνοντας ένα σκριν και εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα που αυτό του έδινε.

Ο ρόλος του Μάικ Τζέιμς δεν ήταν πολύ διαφορετικός και στις προηγούμενες ομάδες του. Από την Μπασκόνια και τον Παναθηναϊκό, μέχρι την Αρμάνι Μιλάνο και την ΤΣΣΚΑ, αυτό είναι το μπάσκετ που έμαθε να υπηρετεί. Μπαίνοντας όμως σε ένα σύνολο με συγκεκριμένες δομές, που απαγορεύει τη «γεώτρηση» από την πολλή ντρίμπλα και υποχρεώνει άπαντες να μην κοιτάζουν μόνο το καλάθι, αλλά εξίσου και τους συμπαίκτες τους, θα αντιμετώπιζε δυσκολίες.

Αυτά όμως για τον περσινό Ολυμπιακό… Στον φετινό, που έχει χάσει το 50% της επίθεσής του, σε σκορ και δημιουργία που πρόσφεραν ο Κώστας Σλούκας και ο Σάσα Βεζένκοφ, ο Μάικ Τζέιμς θα έλυνε αρκετά ζητήματα. Όχι απλώς επειδή θα είχε έναν παίκτη ικανό να βάλει και 20-25 πόντους όταν η ομαδική λειτουργία θα «κολλούσε», όπως σωστά τόνισε σε συνέντευξή του στο Basketnews ο Τόμας Γουόκαπ, αλλά και επειδή θα είχε έναν γκαρντ με κάθετο παιχνίδι, απειλή από κάθε απόσταση, αλλά και δημιουργία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τζέιμς στη Μονακό της περασμένης σεζόν πρόσφερε 26,7 πόντους από δικό του σκορ ή δημιουργία , κάτι παραπάνω από το 32% της παραγωγής της Μονακό.



«Κλειδί» η… προσαρμογή Τζέιμς και Μπαρτζώκα


Εφόσον γίνει τελικά ένας τέτοιος «γάμος», για να πετύχει θα χρειαστεί… δουλειά και από τις δύο πλευρές. Ο μεν Μάικ Τζέιμς θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε ένα πλαίσιο ομάδας που δεν περιμένει τα πάντα από αυτόν, να ντριμπλάρει λιγότερο, πιθανώς και να αγωνίζεται λιγότερο. Όχι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου για έναν παίκτη που είναι πλέον 33 ετών και έχει παίξει σε όλη την καριέρα του ένα συγκεκριμένο μπάσκετ. Όμως, όπως θα έχει και ο ίδιος αντιληφθεί, αυτή η νοοτροπία δεν τον έχει οδηγήσει πουθενά ως τώρα, αφού βάσει ταλέντου θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερα «παράσημα», όπως μια-δυο Ευρωλίγκες, ένα-δυο βραβεία MVP.

«Ο Σπανούλης το έθεσε πολύ σωστά όταν μίλησα μαζί του μέσα στη χρονιά. Μου είπε ότι για να βρεθώ εκεί που θα πρέπει να είμαι και να αναφέρεται το όνομά μου ανάμεσα στα ονόματα που πρέπει, χρειάζομαι να κερδίσω δύο τίτλους στην Ευρωλίγκα. Οπότε αυτό προσπαθώ να κάνω», είχε δηλώσει τον Μάιο. Λίγες μέρες μετά, πάντως, «άδειαζε» δημόσια τον προπονητή και τους συμπαίκτες του για την κατάρρευση της τρίτης περιόδου στον ημιτελικό του Κάουνας απέναντι στον Ολυμπιακό. Ένα από τα πολλά πειθαρχικά παραπτώματα που έχει κάνει κατά καιρούς πλήττοντας τις εκάστοτε ομάδες του και αδικώντας τον εαυτό του.

Αν, πάντως, υπάρχει ένας οργανισμός που μπορεί να τιθασεύσει ακόμη και τον Μάικ Τζέιμς, αυτό είναι ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα. Που θα χρειαστεί κι αυτός από την πλευρά του να προσαρμοστεί. Άλλωστε, θα πει εύλογα κάποιος, «δεν τα βρήκε με τον Κώστα Σλούκα επειδή ήθελε περισσότερο χρόνο και την μπάλα στα χέρια του και πήρε τον Μάικ Τζέιμς;». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, είναι αλήθεια, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, αλλά δεν είναι δογματικός. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με παίκτες που έκαναν την μπάλα… κομπολόι, από την ήπια βερσιόν του Ντιλέινι μέχρι την ακραία του Σβεντ και αμφότεροι έχουν να λένε τα καλύτερα για εκείνον. Αντίστοιχα, στη Λοκομοτίβ Κουμπάν «λάνσαρε» μια πολύ ευέλικτη front line με τον Ράντολφ και τον Σίνγκλετον και φέτος στον Ολυμπιακό θα έχει τους «δεινόσαυρους» Φαλ και Μιλουτίνοφ. Κοινώς, δεν είναι προσκολλημένος σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, αλλά δείχνει ευέλικτος.



Είναι μέσα στις «υποχρεώσεις» ενός top level προπονητή να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των παικτών του και τις ανάγκες της εποχής. Ο Ολυμπιακός θα ήταν αδύνατο να βρει στην αγορά νέο Σλούκα και νέο Βεζένκοφ, που να υπηρετούν απόλυτα το μπάσκετ που έπαιξε πέρσι η ομάδα (έστω και με… παράπονα από τον πρώτο), επομένως είναι αναγκασμένος να προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά των παικτών που έχει ή θα αποκτήσει. Άλλωστε δεν μπορείς με διαφορετικά υλικά να φτιάξες την ίδια πετυχημένη συνταγή. Πρέπει να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, με ό,τι έχεις στη διάθεσή σου και να προσπαθήσεις να το κάνεις όσο πιο «νόστιμο» γίνεται. Από τη στιγμή, λοιπόν, που Σλούκας και Βεζένκοφ είναι αλλού και που ο Κέντρικ Ναν (που θα υπηρετούσε καλύτερα τον Ολυμπιακό που είδαμε την τελευταία διετία) ακόμη δεν το’ χει πάρει απόφαση να μην περιμένει το ΝΒΑ, ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να ψαχτεί αλλού.

Συμπερασματικά, για την κλάση του Μάικ Τζέιμς δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία. Αυτό που μένει να απαντηθεί, είναι αν στα 33 του είναι διατεθειμένος να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του εντός κι εκτός παρκέ, να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας ομάδας με συγκεκριμένες αρχές και να δοκιμάσει έναν διαφορετικό δρόμο προς την Ιθάκη του, που είναι η κατάκτηση μιας Ευρωλίγκας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, εφόσον τελικά αποκτηθεί ο Αμερικανός, δείχνει την πρόθεση να τον προσαρμόσει σε ένα σύνολο, ειδάλλως δεν θα το συζητούσε καν. Όμως δεν είναι από τους ανθρώπους που θα ρισκάρει την «υγεία» της ομάδας που με τόσο κόπο έχει δημιουργήσει ο ίδιος και ο οργανισμός του Ολυμπιακού, αν διαπιστώσει πως ο Τζέιμς και ο κάθε Τζέιμς προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει με την παρουσία του.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube