Ο Ολυμπιακός έχει υμνηθεί αυτή τη σεζόν για την επίθεσή του. Για τη γεωμετρία, τις αποστάσεις, την κίνηση χωρίς την μπάλα, την γρήγορη κυκλοφορία, τα καλής ποιότητας σουτ που δημιουργεί και δικαίως τον έχρισαν την πιο ελκυστική ομάδα της κανονικής περιόδου. Η εικόνα αυτή… μουτζουρώθηκε στα playoffs, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στον προορισμό τους, το Κάουνας, από άλλον δρόμο. Επιδεικνύοντας μια αρετή που δεν είναι αντίστοιχα όμορφη στο μάτι, όμως τελικά είναι όχι ανάλογα αλλά περισσότερο σημαντική για μια ομάδα που θέλει να φτάσει σε τίτλους μέσω playoffs ή νοκ άουτ: αυτή της προσωπικής και ομαδικής άμυνας.
Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σειράς απέναντι στη Φενέρ έγινε-και δικαίως-πολύς λόγος για το πώς ο Δημήτρης Ιτούδης κέρδιζε τακτικά την παρτίδα βγάζοντας τον Ολυμπιακό από τη βολή του και αναγκάζοντάς τον να επιτεθεί όπως δεν έχει συνηθίσει, με περισσότερη ντρίμπλα και λιγότερη πάσα, με στατικότητα, ατομικό μπάσκετ και όχι υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις σουτ. Όμως όλοι μας υποτιμήσαμε πόσο σπουδαία δουλειά έκανε στην άλλη πλευρά του παρκέ η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Όχι μόνο στα παιχνίδια που κέρδισε, αλλά σχεδόν σε όλη τη σειρά.
Η καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας, μην το ξεχνάτε!
Για όσους τυχόν το ξεχάσαμε (ανάμεσά τους κι ο υπογράφων), ο φοβερά ελκυστικός Ολυμπιακός δεν ήταν η καλύτερη επίθεση στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, αλλά ήταν η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης. Αυτή τον οδήγησε στις περισσότερες μεγάλες νίκες του, όπως απέναντι σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Εφές, αυτή τελικά τον έβγαλε νικητή και στην κυνομαχία με τη Φενέρ. Οι «ερυθρόλευκοι» βραχυκύκλωσαν μια επίθεση που σε απόλυτους αριθμούς ήταν ελαφρώς καλύτερη από τη δική τους στην κανονική περίοδο και την έριξαν από τους 84,2 στους 73,2 πόντους. Έντεκα ολόκληρους πόντους!
Η αποθέωση της καλύτερης άμυνας στην Ευρωλίγκα ήταν το Game 5. Ο Ολυμπιακός έπαιξε στο όριο του φάουλ, όπως είχε επιτραπεί στη Φενέρ να κάνει και στα αντίστοιχα ματς της Πόλης. Ίσως αυτό να είναι πλέον και το μοναδικό πραγματικό ατού που προσφέρει το πλεονέκτημα έδρας. Η ένταση ήταν στο κόκκινο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ορθώς περιόρισε το ροτέισον χρησιμοποιώντας όσους εκτελούσαν καλύτερα το πλάνο του (ακόμη κι αν χρειάστηκε να μειώσει τον ρόλο πολύτιμων παικτών όπως οι Γουόκαπ και Μπλακ) κι αν δεν ήταν τα εξωπραγματικά τρίποντα του Γκούντουριτς (μόνος του είχε 8/12 και όλοι οι άλλοι 0/15!) το παιχνίδι θα είχε κριθεί ακόμη πιο νωρίς.
Το παράδειγμα του Κάνααν και ο παίκτης της… σειράς
Η αγωνιστική συμπεριφορά του Κάνααν ήταν η επιτομή αυτού που ζητά ο Μπαρτζώκας. Ο Αμερικανός που δικαίως έχει επικριθεί για την ασυνέπειά του στην επίθεση έγινε X-Factor όχι όπως στο Game 1 που τα… «έσταζε» από παντού, αλλά με άλλον τρόπο: πέτυχε μόλις δύο πόντους, αλλά ήταν τέτοια κολλιτσίδα σε Γκούντουριτς, Καλάθη, Ντόρσεϊ και Έντουαρντς, που εκνεύρισε και απορρύθμισε την επίθεση της Φενέρ.
Ασφαλώς, καμία σπουδαία άμυνα δεν χαρίζει νίκες, αν δεν πετύχεις έστω κι έναν παραπάνω πόντο από τον αντίπαλο. Γι’ αυτό φρόντισε (κυρίως αλλά όχι μόνο) ο Κώστας Σλούκας. Με το σκορ στο 29-31 στη δεύτερη περίοδο, έφερε μόνος του τούμπα το μομέντουμ του αγώνα, καθώς «υπέγραψε» το 15-0 της ομάδας του με 8 πόντους και 2 ασίστ. Σε ένα ακόμη παιχνίδι-«φωτιά», πήρε τις σωστές αποφάσεις και ως άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από όλους τον δρόμο για τα Final 4, καθοδήγησε και τους υπόλοιπους. Κάποιοι τόλμησαν να τον αποκαλέσουν με το ντεφορμάρισμά του τους προηγούμενους μήνες παίκτη της σειράς, αλλά ο ηγέτης του Ολυμπιακού φρόντισε να τους αποστομώσει και να είναι τελικά ο παίκτης ΑΥΤΗΣ της σειράς. O τύπος ολοκλήρωσε τα πέντε ματς με 14 πόντους έχοντας 100% βολές, 69,2% δίποντα, 47,1% τρίποντα, 4 ασίστ και 2 λάθη σε κάτι λιγότερο από 23 λεπτά. Κυρίως όμως ήταν αυτός που «μίλησε» στα δύσκολα.
Είχε όμως και συμπαραστάτες. Ο Κώστας Παπανικολάου δεν επέτρεψε στην αμυγδαλίτιδα να τον καταβάλει, άναψε από νωρίς την σπίθα και έγινε παράγοντας (ΚΑΙ) στην επίθεση, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ απέδειξε για πολλοστή φορά πώς μπορείς να γίνεις επιδραστικός χωρίς φανφάρες, παίρνοντας πολύ καλό βαθμό στην άτυπη οντισιόν μπροστά στα μάτια του προπονητή των Κινγκς, Μάικ Μπράουν. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός με μόλις 4/19 τρίποντα έβαλε 84 πόντους και έκανε το καλύτερο ΚΑΙ επιθετικά παιχνίδι του στη σειρά. Φυσικά όμως όλα άρχισαν και τελείωσαν από την άμυνά του.
Μέταλλο πρωταθλητή
Η πρόκριση στο Final 4 συνιστά απονομή μπασκετικής δικαιοσύνης για τον Ολυμπιακό. Όχι γιατί τη δικαιούτο αυτομάτως ως η αναμφίβολα καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου! Άλλωστε η regular season είναι σαν το Λας Βέγκας, αφού ό,τι γίνεται εκεί, μένει εκεί και όλοι εκκινούν από την ίδια αφετηρία. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Κάουνας γιατί ΚΑΙ στα playoffs ήταν καλύτερος από τη Φενέρ, έστω και στα σημεία. Όχι θαμπώνοντας με το μπάσκετ του, όπως έκανε αρκετές φορές μέσα στη χρονιά, αλλά γιατί έδειξε το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένοι οι πρωταθλητές.
Το ίδιο μέταλλο σφυρηλατήθηκε ακόμη περισσότερο σε αυτή τη σειρά κάτι που σίγουρα αποτελεί παρακαταθήκη και για το Final 4 του Κάουνας. Πιθανότατα ο ημιτελικός με Μονακό ή Μακάμπι, είθε και ο τελικός με μία εκ των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ ή Παρτιζάν, θα έχει ανάλογη μορφή. Άλλωστε αν έχει διδάξει κάτι η Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια είναι πως στο τέλος στέφεται όχι η πιο εντυπωσιακή ομάδα, αλλά η πιο σκληρή και αποτελεσματική. Και τέτοια, αποδεδειγμένα πλέον, είναι ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα.
ΥΓ: Ο Ολυμπιακός πάει ως φαβορί στον ημιτελικό σε δέκα μέρες στο Κάουνας, αλλά το έργο του δεν θα είναι εύκολο. Μονακό και Μακάμπι έχουν αθλητικότητα και ατομικό ταλέντο, κυρίως στα γκαρντ, που… παραδοσιακά ζορίζουν τους Πειραιώτες. Όμως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τα δικά τους όπλα και ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν. Άλλωστε πλέον έχουν αποφύγει και το «βάρος» της… ρετσινιάς πιθανού αποκλεισμού του πρώτου από τον όγδοο, κι ας ήταν η Φενέρ η καλύτερη όγδοη στην ιστορία των playoffs. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη πετύχει και στο Final 4 έχει μια μεγάλη ευκαιρία να βάλει το θαυμαστικό σε μια καταπληκτική σεζόν στην Ευρωλίγκα.
*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.
Follow @ChristosRobolis
ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube