Η κατάκτηση του τουρνουά της Κύπρου με τρεις νίκες απέναντι σε ισάριθμες ομάδες της Ευρωλίγκας με πολλαπλάσιο μπάτζετ ήταν το καλύτερο ορεκτικό για τους φίλους της ΑΕΚ. Όμως πιο σημαντικό κι αυτό ένα τρόπαιο σε φιλικά είναι ότι η «Ένωση» παρουσίασε αρκετά ελπιδοφόρα στοιχεία αλλάζοντας αρκετά το αγωνιστικό της προφίλ με τον Λούκα Μπάνκι. Ας τα δούμε…
Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης
-Η ΑΕΚ παίζει-επιτέλους-άμυνα: Η άμυνα δεν ήταν το… φόρτε της ΑΕΚ, ακόμη και την περασμένη σεζόν των δύο τίτλων. Στο τουρνουά της Κύπρου, απέναντι σε τρεις ομάδες της Ευρωλίγκας, η «Ένωση» παρουσίασε ένα πολύ βελτιωμένο πρόσωπο σε αυτό το κομμάτι. Χαρακτηριστικό η πολύ μεγάλη πίεση στην μπάλα, που αποτυπώνεται στα 12 δικά της κλεψίματα και τα περίπου 20 λάθη των αντιπάλων ανά αγώνα. Από αυτά τα λάθη η ΑΕΚ πήρε συνολικά στο τριήμερο 65 πόντους (!) και συνολικά 37 στον αιφνιδιασμό. Κι όλα αυτά χωρίς τους Σαντ-Ρόος και Λαρεντζάκη, που είναι αποδεδειγμένα καλοί στην πίεση στην μπάλα.
-Πρέσινγκ και ζώνη: Ο Λούκα Μπάνκι εφάρμοσε αρκετά νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ΑΕΚ, με κυριότερο την άμυνα ζώνης. Συχνά αυτή ξεκινούσε με πίεση στα 3/4 του γηπέδου, που κατέληγε σε διάφορες παραλλαγές ζώνης. Παρότι χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει καλύτερα η συγκεκριμένη τακτική, απέδωσε αρκετά καλά και έδωσε χρήσιμες λύσεις σε ένα διάστημα που υπήρχαν σημαντικές απουσίες. Είναι δύσκολο να δούμε την «Ένωση» να παίζει, τουλάχιστον για τόσο πολλή ώρα, ζώνη στα επίσημα ματς, ωστόσο πρόκειται για ένα «όπλο» που θέλει να έχει στη φαρέτρα του ο Ιταλός τεχνικός.
-Γρήγορη κυκλοφορία, «σημάδι» και ελάχιστο one-on-one: Η ΑΕΚ παρουσίασε αρκετά νέα στοιχεία και στο επιθετικό της παιχνίδι. Η μπάλα δεν «κολλάει» στα χέρια συγκεκριμένων παικτών, όπως πέρσι με Γκριν, Χάρις και Πάντερ, αλλά υπάρχει γρήγορη κυκλοφορία, κίνηση μακριά από την μπάλα και πολλά σκριν. Η «Ένωση» επιδιώκει να τρέξει σε κάθε ευκαιρία στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά και να παίζει γρήγορα στην επίθεση βγάζοντας αρκετές φάσεις στην αδύνατη πλευρά. Παράλληλα δείχνει διάθεση να σημαδεύσει τα μις-ματς (κυρίως με το ποστάρισμα του Ματσιούλις) και έχει plays για να βγάζει ελεύθερους τους καλούς της σουτέρ (Σάκοτα, Γιαννόπουλος).
-Η αποκάλυψη του Μωραΐτη: Ο Δημήτρης Μωραΐτης άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο Λούκα Μπάνκι και κερδίζει-όπως όλα δείχνουν-θέση στο ρόστερ για τη νέα σεζόν, με τις σκέψεις δανεισμού του να εγκαταλείπονται. Δεν αναδείχθηκε τυχαία MVP του τουρνουά μεταξύ τόσων αξιόλογων παικτών. Είχε 11,6 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (7/8 βολές, 5/8 δίποντα, 6/2 τρίποντα), 2,3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και μόλις 1 λάθος κατά μέσο όρο παίζοντας περίπου 23 λεπτά σε κάθε αγώνα. Έδειξε θράσος αλλά και ωριμότητα στην επίθεση, καθώς και διάθεση στην άμυνα. Με τέτοια εικόνα αξίζει όχι απλά θέση στο ρόστερ, αλλά και ουσιαστικό ρόλο στην ομάδα, γι’ αυτό και αναμένεται-τελικά-να παραμείνει στην ομάδα. Ακόμη κι όταν η περιφέρεια «γεμίσει» με τις επιστροφές των Λαρεντζάκη, Ρατάν-Μέις και Σαντ-Ρόος.
-Ο ηγέτης Ματσιούλις: Ο Γιόνας Ματσιούλις είναι ξεκάθαρα ο ηγέτης της ΑΕΚ. Δεν είναι μόνο ότι πέτυχε το τρίποντο της νίκης απέναντι στον Παναθηναϊκό ή που «καθάρισε» με δύο ακόμη μεγάλα σουτ στην παράταση τη Μακάμπι. Είναι ότι μιλά διαρκώς στους συμπαίκτες του, ειδικά στους νέους, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές. Και εκείνοι δεν τον αντιμετωπίζουν ως… δάσκαλο, αλλά ως έναν μεγαλύτερο και εμπειρότερο φίλο, καθώς ο Λιθουανός είναι μέλος της παρέας και βασικός παράγων για το εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια. Στο τριήμερο της Λευκωσίας είχε 14 πόντους με 8/18 τρίποντα (!) και πολύπλευρη συνεισφορά σε άλλους τομείς, με 5,3 ριμπάουντ, 3,3 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά αγώνα.
-Σούπερ ο Γκρίφιν, «άγουρος» ο Ρόμπερσον, βελτιωμένος ο Χάντερ: Οι τρεις Αμερικανοί της ΑΕΚ άφησαν ανάμεικτες εντυπώσεις. Ο Μάλκολμ Γκρίφιν έδειξε αμέσως την αξία του. Ανώτερος αμυντικά και δημιουργικά από τον προκάτοχό του, Μάικ Γκριν, έδειξε να μην υστερεί ούτε στο σκοράρισμα. Στο τριήμερο της Λευκωσίας ο άλλοτε γκαρντ του Κολοσσού είχε 16,6 πόντους και 4,3 ασίστ κατά μέσο όρο. Ο Τάιλερ Ρόμπερσον έδειξε αθλητικά προσόντα αλλά χρειάζεται χρόνο προσαρμογής στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που γνωρίζει για πρώτη φορά. Είχε 5,3 πόντους και 2 ριμπάουντ παίζοντας περίπου 15 λεπτά κατά μέσο όρο. Τουλάχιστον η βελτιωμένη έκδοση του Βινς Χάντερ κάλυψε τη «φτωχή» παρουσία του συμπατριώτη του. Ο Αμερικανός σέντερ είχε 15 πόντους, 5,3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα ανά αγώνα προσθέτοντας νέα στοιχεία στο παιχνίδι του, όπως ένα αρκετά καλό μακρινό σουτ.
-Ευκαιρίες στους νέους: Δεν έπαιξε μόνο ο Μωραΐτης πολύ στην Κύπρο. Ο Τσαλμπούρης έπαιξε συνολικά σχεδόν 25 λεπτά, ο Αγραβάνης 33 και ο Ρογκαβόπουλος 10 στα δύο πρώτα παιχνίδια. Ο Λούκα Μπάνκι δουλεύει πολύ μαζί τους, τους δείχνει εμπιστοσύνη και θεωρεί πως μπορούν να βοηθήσουν, αν όχι άμεσα, σίγουρα στο μέλλον, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο δανεισμού τους.
Follow @ChristosRobolis
ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube