Μασόνους αποκαλούν πολλοί υποτιμητικά τους μπασκετικούς, καθώς-κακά τα ψέματα-αρκετοί έχουν μία ελιτίστικη συμπεριφορά: υποτιμούν, ορμώμενοι από τις επιτυχίες που έχει διαχρονικά το μπάσκετ, τα υπόλοιπα αθλήματα και τις λιγότερο τακτικές διακρίσεις τους, χαρακτηρίζουν το δικό τους άθλημα για έξυπνους και τα υπόλοιπα πεζά και για κουτούς, απαγορεύουν σε όσους δεν ανήκουν στην... κάστα τους να ασχολούνται με την πορτοκαλί μπάλα και συχνά (όχι πάντως δίχως αφορμές, αλλά μάλλον χωρίς πραγματικές αιτίες) διαβλέπουν σχέδιο εξόντωσης του αθλήματος από τους ποδοσφαιρικούς και τα ΜΜΕ, κατηγορώντας τους πως «θάβουν» το μπασκετάκι.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Η συμπεριφορά αυτή ενοχλεί αρκετό κόσμο που δεν αποδέχεται το εκβιαστικό δίλημμα «μπάσκετ ή τίποτα» αυτού του κλειστού κλαμπ και απλώς θέλει να παρακολουθεί το άθλημα, έστω και ευκαιριακά, όπως κάνει και με τα υπόλοιπα, από το ποδόσφαιρο μέχρι και τα λιγότερο λαοφιλή, όπως βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ, τένις και πάει λέγοντας…

Είναι από μικροπρεπής ως κομπλεξική συμπεριφορά από ορισμένους μπασκετικούς να υποβαθμίζουν οτιδήποτε καλό πετυχαίνει άλλο άθλημα και ειδικά το-σε κάθε περίπτωση-περισσότερο λαοφιλές ποδόσφαιρο. Αυτοί που με περισσή ευκολία απέδωσαν στο… εύρος των οπισθίων από τον άθλο του 2004 μέχρι τη νίκη στη Σλοβακία απλώς εθελοτυφλούν.

Ασφαλώς ομοίως πράττουν και οι ποδοσφαιρικοί, για τους οποίους μπάλα είναι μόνο μία κι οτιδήποτε παίζεται με τα χέρια παραπέμπει σε άλλες… λειτουργίες. Γι’ αυτούς κάθε επιτυχία άλλου αθλήματος και προπαντός του μπάσκετ δεν έχει αξία και η απορία τους «πόσες χώρες ασχολούνται με το σπορ;» αποτελεί μόνιμη επωδό τους.

Και κάπως έτσι προκύπτει εύλογα το ερώτημα του απλού φιλάθλου; Ποιος απαγορεύει να σου αρέσουν εξίσου ή να παρακολουθείς με ενδιαφέρον και τα δύο σπορ; Γιατί να χρειάζεσαι άδεια για να δεις ή να σχολιάσεις το «απέναντι» άθλημα; Ποιος ο Έλληνας δεν πανηγύρισε με την καρδιά του θρίαμβο του 2004, αλλά και το Ευρωμπάσκετ του 1987; Τη νίκη-πρόκριση επί της Ρωσίας στο Euro 2012, αλλά και το έπος απέναντι στη Dream Team το 2006; Γιατί πράγματα που μας δίνουν χαρά να καταντήσουν ένοχες απολαύσεις;

Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει να είναι «Ή ποδόσφαιρο Ή μπάσκετ» και να μην είναι «ΚΑΙ ποδόσφαιρο ΚΑΙ μπάσκετ»;

Δυστυχώς έχουμε καταφέρει επιτυχίες που θα έπρεπε να μας ενώνουν τελικά να μας χωρίζουν…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube