sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Ο σπουδαιότερος μέσος της γενιάς του»

Τρίτη 31 Μαΐου 2011. Ο 37χρονος Πολ Σκόουλς ανακοινώνει πως έπειτα από μία πλούσια καριέρα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Τα πληκτρολόγια, οι πέννες, το twitter, τα status στο facebook, τα blogs… όλα παίρνουν φωτιά! Συμπαίκτες, δημοσιογράφοι, παλαίμαχοι, προπονητές, οπαδοί, όλοι έχουν κάτι καλό να πουν γι’ αυτόν τον «άγιο», που εντός αγωνιστικού χώρου ήταν ικανός να μετατραπεί σε «δολοφόνο».

Τρίτη 31 Μαΐου 2011. Ο 37χρονος Πολ Σκόουλς ανακοινώνει πως έπειτα από μία πλούσια καριέρα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Τα πληκτρολόγια, οι πέννες, το twitter, τα status στο facebook, τα blogs… όλα παίρνουν φωτιά! Συμπαίκτες, δημοσιογράφοι, παλαίμαχοι, προπονητές, οπαδοί, όλοι έχουν κάτι καλό να πουν γι’ αυτόν τον «άγιο», που εντός αγωνιστικού χώρου ήταν ικανός να μετατραπεί σε «δολοφόνο».

Μία καριέρα, μία στάση ζωής, βγαλμένη από μία άλλη ποδοσφαιρική γενιά. Μία άλλη εποχή, πολύ πιο ρομαντική από τη σημερινή. Με σεμνότητα, ταπεινότητα και απόλυτη προσήλωση στον στόχο, ο Πολ Σκόουλς θεωρείται από πολλούς, όπως είχε πει και ο Ζινεντίν Ζιντάν, «ο σπουδαιότερος μέσος της γενιάς του».

Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1994, που άφησε τις ακαδημίες για να μπει στην πρώτη ομάδα της Γιουνάιτεντ, μέχρι και σήμερα, κατάπιε τίτλους, χιλιόμετρα και κομπλιμέντα όσο λίγοι άλλοι.

Κι όμως, το κεφάλι του παρέμεινε σκυμμένο… Δεν το σήκωσε ποτέ χωρίς λόγο! Ό,τι είχε να πει το έλεγε στο γήπεδο.

«Σπουδαίοι παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παίκτες που έχασα στην τραγωδία του Μονάχου, παίκτες όπως ο Τζορτζ Μπεστ και ο Ντένις Λόου με τους οποίους υπήρξα συμπαίκτης, παίκτες που δημιούργησαν την τεράστια ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Όμως παίκτης σαν τον Πολ Σκόουλς δεν υπήρξε ποτέ».

Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός χαρακτήρας για να ακούς τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον να μιλάει με αυτόν τον τρόπο για σένα και το ύφος σου να παραμένει ίδιο. Ακέραιο, ατόφιο, ειλικρινές, χωρίς ίχνος έπαρσης.

Ακόμα και οι αποχαιρετιστήριες δηλώσεις του στο επίσημο site των «κόκκινων διάβολων» ήταν στο πνεύμα που τον χαρακτηρίζει. «Δεν είμαι άνθρωπος που λέει πολλά λόγια και το μόνο που μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια είναι ότι το να παίζω ποδόσφαιρο ήταν πάντα αυτό που ήθελα».

Πώς να αφήσεις αυτό τον άνθρωπο να φύγει μακριά; Πώς να μην εξαντλήσεις όλες τις πιθανότητες για να τον έχεις μαζί σου κοντά σου, ακόμα και όταν σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα;

Οι διοικούντες τον σύλλογο του Μάντσεστερ πήραν την πιο σωστή απόφαση και του ζήτησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, με το Σκόουλς να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μέλος του προπονητικού τιμ.

Είναι το απόλυτο πρότυπο, ο καταλληλότερος για να εμφυσήσει το πνεύμα του νικητή, του αθλητή- πρωταθλητή, σε όλους τους πιτσιρικάδες που το ταλέντο τους είναι τόσο πλούσιο όσο χρειάζεται για να περάσουν το κατώφλι του «Ολντ Τράφορντ».

Κι αν ανοίξει το «κεφάλαιο» αριθμοί, αυτοί μπορούν να μιλούν από μόνοι τους γι’ αυτόν για πάντα.

Έχει κατακτήσει τα 10 από τα 19 πρωταθλήματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχει σημειώσει το 8% των τερμάτων της ομάδας του, από το 1994 μέχρι σήμερα, με τα 14 γκολ τη σεζόν 2002-2003 να είναι η κορυφαία προσωπική του επίδοση. Κι αυτά ήταν μόνο μια «γεύση», απο τα στατιστικά του, που απλώς θα υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον μύθο του στο πέρασμα του χρόνου.

Κανείς επίσης δεν πρόκειται να ξεχάσει τη μαχητικότητά του. Καμιά φορά η δίψα του να αποδείξει σε κάθε αγώνα ότι αυτός ήταν ο άρχοντας του κέντρου ξέφευγε από τα όρια. Οι 90 κίτρινες και οι τέσσερις κόκκινες κάρτες που αντίκρισε κατά την παρουσία του στην Premier League μιλούν από μόνες τους.

Αυτή του η έφεση στο «κιτρίνισμα» ήταν που του στέρησε τη συμμετοχή στον μεγάλο τελικό του Champions League το 1999 κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Όλοι θυμούνται ότι δεν κατάφερε να δηλώσει «παρών» εξαιτίας των καρτών που συμπλήρωσε στον ημιτελικό με τη Γιουβέντους.

Ακόμα και την ύστατη στιγμή, λίγο καιρό πριν αποφασίσει να αποχωρήσει, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον φρόντισε να το πετάξει το «καρφάκι» του για αυτή την… σκοτεινή πλευρά (όπως την είχε χαρακτηρίσει και ο Βενγκέρ) του χαρισματικού μέσου .

Στον φετινό ημιτελικό του FA Cup, κόντρα στη μισητή Σίτι, ο Σκόουλς σε ρόλο «τσεκουριού» ξαπλώνει με μία εν ψυχρώ κλωτσιά τον Ζαμπαλέτα στο χορτάρι και παίρνει από νωρίς το δρόμο για τα αποδυτήρια.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Είχε πολλές παρόμοιες στιγμές στην καριέρα του», ήταν το σχόλιο του «Φέργκι».

Ένα είναι το μόνο σίγουρο: Ο Πολ Σκόουλς, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ο ντράμερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (και αρκετό διάστημα της εθνικής Αγγλίας). Αυτός έδινε την πνοή, αυτός καθόριζε το ρυθμό. Χωρίς, αυτόν, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Δείγμα της φωτεινής πλευράς του…





Δείγμα της σκοτεινής πλευράς του…




Κώστας Τσούγκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x