sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Χωρίς πέναλτι δεν σκοράρει: Το πρώτο δείγμα του Κιλιάν Εμπαπέ στη Ρεάλ!

Μετά από 6 αγώνες στη LaLiga, ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι με διαφορά ο πιο δραστήριος επιθετικός του πρωταθλήματος, ωστόσο ακόμη δυσκολεύεται πολύ να βρει δίχτυα.

Όταν το καλοκαίρι η Ρεάλ Μαδρίτης, ενεργή κάτοχος του Champions League, πρόσθεσε στο δυναμικό της τον Κιλιάν Εμπαπέ, όλοι αισθάνθηκαν όπως όταν ο Thanos στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel συγκέντρωσε όλα τα Infinity Stones και είχε πλέον τη δύναμη να καταστρέψει το σύμπαν.

Η τοποθέτηση του (κατά πολλούς) κορυφαίου παίκτη αυτή τη στιγμή στον κόσμο, μέσα σε ένα ούτως ή άλλως σχεδόν ανίκητο σύνολο, θεωρήθηκε ως η απαρχή των νέων «Galacticos». Κάτι που δεν είναι απαραίτητα καλό, βέβαια, γιατί όλοι θυμόμαστε πώς πήγε αυτό παλιότερα...

Κάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά την έναρξη της σεζόν, τα πράγματα δεν έχουν πάει για τη Ρεάλ και τον Γάλλο όπως θα περίμεναν. Οι Μαδριλένοι βρίσκονται ήδη στο -4 από την αήττητη Μπαρτσελόνα, το σημαντικότερο είναι όμως πως δεν πείθουν με το αγωνιστικό τους πρόσωπο.

Παρόλο που οι περισσότεροι περίμεναν μία... μηχανοκίνητη επίθεση με τους Ροντρίγκο, Βινίσιους και Εμπαπέ, η «βασίλισσα» αντίθετα μοιάζει μία ταχύτητα κάτω σε σχέση με πέρυσι, παράγει λίγες φάσεις σε κάθε παιχνίδι και δυσκολεύεται να παίξει το άμεσο ποδόσφαιρο που είχε «τερματίσει» τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στη «δυστοκία» του Εμπαπέ. Ο Γάλλος σούπερ σταρ μοιάζει έξω από τα νερά του και εν έχει κατορθώσει ακόμη να ενσωματωθεί αρμονικά στο σύνολο. Για να μην τον αδικούμε, το προσπαθεί πάρα πολύ, είναι εξαιρετικά δραστήριος στις αναμετρήσεις της Ρεάλ, δυσκολεύεται όμως πάρα πολύ να βρει δίχτυα, κάτι που αποτυπώνεται και στατιστικά.

Μετά από 6 αγώνες πρωταθλήματος, ο 25χρονος έχει 4 γκολ στη LaLiga. Η επίδοση είναι κάθε άλλο παρά άσχημη, όμως δεν λέει όλη την αλήθεια, αφού ο Γάλλος έχει βάλει τρία πέναλτι! Με άλλα λόγια, σε open play έχει σκοράρει μόνο μία φορά, κόντρα στην Μπέτις για την 4η αγωνιστική!

Ρεάλ Μαδρίτης: Το πρώτο δείγμα του Κιλιάν Εμπαπέ στη LaLiga

Το νούμερο του ενός «κανονικού» γκολ σε 6 αγώνες σίγουρα είναι πολύ μακριά από αυτό που θα ήθελε ο Εμπαπέ, όμως και αυτό από μόνο του δεν αρκεί για την αξιολόγηση της επιθετικής του παρουσίας. Όταν τα xGoals μπαίνουν στην εξίσωση, γίνεται εμφανές ότι το πρόβλημα του Γάλλου είναι περισσότερο η αστοχία και λιγότερο η «απουσία» του από τις τελικές.

Για να είναι πιο «δίκαια» τα νούμερα, θα αναφερθούμε στα xGoals χωρίς τα πέναλτι, τα οποία είναι για τον Εμπαπέ μετά από αυτές τις πρώτες έξι αγωνιστικές 3,97. H επίδοσή του είναι η τρίτη καλύτερη στο πρωτάθλημα μετά από τους δύο πρώτους σκόρερ, δηλαδή τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (5,39 xGoals χωρίς πέναλτι) και τον Ραφίνια (4,30 xGoals χωρίς πέναλτι).

Αυτό που... βγάζει μάτι, είναι ότι με 3,97 xGoals, ο Εμπαπέ έχει βάλει μόλις 1! Η απόσταση μεταξύ αυτών των δύο αριθμών είναι με διαφορά η χειρότερη σε όλη τη λίγκα, κάτι που αποδεικνύει ότι ο σούπερ σταρ της «βασίλισσας» βρίσκει μεν ποιοτικές τελικές, ωστόσο δυσκολεύεται πάρα πολύ να τις μετατρέψει σε γκολ. Για του λόγου το αληθές, ο Γάλλος έχει (χωρίς τα πέναλτι) 35 σουτ στο πρωτάθλημα, νούμερο που είναι... by far το μεγαλύτερο (δεύτερος με 22 ο «Λέβα»).

Ρεάλ Μαδρίτης: Το πρώτο δείγμα του Κιλιάν Εμπαπέ στη LaLiga

Τι συμπέρασμα μπορούμε να εξάγουμε από αυτά τα νούμερα; Παρόλο που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζουν αρνητικά για τον Γάλλο, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το γεγονός πως είναι άστοχος και μακριά από τον γνωστό του εαυτό δεν αλλάζει, όμως παραμένει ένας παίκτης που ενώ δεν έχει ακόμη καλά καλά ενσωματωθεί στο σύνολο, βρίσκει πολύ ποιοτικές τελικές.

Το βασικό για έναν επιθετικό είναι αυτό, να εκτελεί δηλαδή υπό καλές προϋποθέσεις. Το αν θα σκοράρει, εξαρτάται από πολλά πράγματα, όμως όσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες, τόσο πιο πολλά θα είναι και τα γκολ. Προφανώς, η «πίεση» που βιώνει ο Εμπαπέ όντας πλέον παίκτης της Ρεάλ με υποχρέωση να αποδίδει στο ύψιστο επίπεδο, παίζει ρόλο στο «ψυχολογικό βάρος» που ίσως προκαλεί την αστοχία του. Το θετικό είναι πως είναι παρών στο εκτελεστικό κομμάτι, το προσπαθεί, και αν συνεχίσει να το κάνει, τα γκολ θα έρθουν, όπως έρχονταν και στην υπόλοιπη καριέρα του. Και όταν μπει το... νερό στο αυλάκι, η Ρεάλ δύσκολα θα έχει αντίπαλο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x