Η κανονική περίοδος του ΝΒΑ ολοκληρώθηκε και η συζήτηση για τον MVP έχει φουντώσει για τα καλά. Μοιάζει με κούρσα για δύο άλογα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τζέιμς Χάρντεν, αλλά στην πραγματικότητα δεν (πρέπει να) υπάρχει κανένα σοβαρό δίλημμα: ο Giannis είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος.
Ουδείς αμφιβάλλει πως ο «μούσιας» είναι πιο ταλαντούχος επιθετικός της λίγκας. Όμως το βραβείο του MVP δεν αφορά αυτή την αρετή, αλλά αποδίδεται στον παίκτη που είναι ο πιο επιδραστικός σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί. Και είναι πανθομολογούμενο πως ο Αντετοκούνμπο επιδρά θετικά στο παιχνίδι και την πορεία της ομάδας του με πολλούς περισσότερους τρόπους από ό,τι ο Χάρντεν. Αν δεν πιστεύετε εμάς, μια ματιά στα advanced stats, που πλέον αποτυπώνουν με σχετική ακρίβεια τα πάντα στο μπάσκετ, θα σας πείσει.
Ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας
Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά και βασικά… Ο Γιάννης αγωνίζεται στην καλύτερη βάσει και της συνολικής κατάταξης ομάδα του ΝΒΑ, που ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 60-22 σημειώνοντας 16 νίκες περισσότερες από πέρσι, όταν οι Μπακς ήταν έβδομοι στην Ανατολή. Ο Χάρντεν τερμάτισε τέταρτος με τους Ρόκετς στη Δύση με 53-29, με δώδεκα νίκες λιγότερες από την περασμένη σεζόν όταν είχαν το καλύτερο ρεκόρ σε όλο το ΝΒΑ. Πέρα από τη διαφορά επτά νικών μεταξύ των δύο ομάδων στη regular season, οι Μπακς κέρδισαν τους Ρόκετς ΚΑΙ στις δύο αναμετρήσεις τους φέτος, 116-109 στο Χιούστον στις 9 Ιανουαρίου και 108-94 στις 26 Μαρτίου στο Χιούστον.
Σκοράρει περισσότερο ο Χάρντεν, αλλά…
Η εύκολη ανάγνωση είναι πως ο Χάρντεν ολοκλήρωσε τη regular season με 36,13 πόντους ανά αγώνα, που είναι ο έβδομος μεγαλύτερος μέσος όρος στην ιστορία και ο κορυφαίος από τους 37,09 του Μάικλ Τζόρνταν τη σεζόν 1986/87. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε τη διόλου αμελητέα επίδοση των 27,7 πόντων ανά αγώνα και ήταν τρίτος στο πρωτάθλημα, με τον Πολ Τζορτζ με 28 να μεσολαβεί ανάμεσα στους δύο διεκδικητές. Πέρα από το «εύκολο» επιχείρημα πως ο Χάρντεν έπαιζε τέσσερα λεπτά παραπάνω ανά αγώνα (36,8 αντί 32,8) η μεγάλη διαφορά έγκειται στα ποσοστά και στον αριθμό των επιθέσεων. Ο «μούσιας» είχε 44,2% στα σουτ που δεν συγκρίνεται με το εξωπραγματικό 57,8% του Γιάννη, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στο Χιούστον, που είχε 87,4 σουτ ανά αγώνα ο Χάρντεν έπαιρνε τα 24,5 εξ αυτών έχοντας επίσης 11 από τις 24,4 βολές που εκτελούσαν οι Ρόκετς ανά αγώνα. Ο 24χρονος Έλληνας διεθνής ήταν πολύ πιο οικονομικός με μόλις 17,3 από τα 91,1 σουτ και 9,5 από τις 23,2 βολές των Μπακς ανά αγώνα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως ο Χάρντεν πετυχαίνει το 87% των σουτ του χωρίς να παίρνει ασίστ από συμπαίκτες του και δημιουργώντας ουσιαστικά για τον εαυτό του, ενώ ο Γιάννης έχει πολύ μεγαλύτερη ισορροπία με 51,3% εμπλέκοντας στο παιχνίδι περισσότερο τους συμπαίκτες του.
Δεν βάζει τρίποντα. Ε και;
Το μεγαλύτερο «μείον» που προσάπτουν στον Αντετοκούνμπο οι υποστηρικτές του Χάρντεν είναι πως δεν αποτελεί απειλή από το τρίποντο. Και, πράγματι, με ποσοστό 25,6% σε αντιδιαστολή με το 36,8% του «μούσια» είναι… ριγμένος. Όμως αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Κατ’ αρχάς ο Γιάννης δεν εκβιάζει προσπάθειες πίσω από τα 7,25μ., παρά μόνο επιχειρεί όταν τον προκαλεί ανοιχτά η αντίπαλη άμυνα. Για του λόγου το αληθές σουτάρει μόνο 2,8 τρίποντα ανά αγώνα, σε σχέση με το σχεδόν… καταχρηστικό 13,2 του Χάρντεν. Παράλληλα, ο τρόπος που αγωνίζεται κάνει την ομάδα του πολύ πιο αποτελεσματική από μακριά. Αναγκάζοντας τους αντιπάλους προπονητές να βάζουν όχι ένα ή δύο αλλά συχνά και τρία σώματα μπροστά του σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη δράση του από έξω προς τα μέσα ή κοντά στο καλάθι, ελευθερώνονται οι πολλοί καλοί σουτέρ της ομάδας. Οι Μπακς ήταν φέτος η δεύτερη ομάδα σε εκτελεσμένα (38,2 ανά αγώνα) και εύστοχα (13,5) τρίποντα ανά αγώνα, πίσω μόνο από τους Ρόκετς (με 45,4 και 16,1 αντίστοιχα). Κι αν ο Χάρντεν σκοράρει το 40,2% των πόντων όλης της ομάδας του από το τρίποντο, ο Γιάννης που πετυχαίνει το 63,1% αυτής από το ζωγραφιστό, γιατί να βγει παραέξω να σουτάρει; Όσοι, δε, τον κατηγορούν πως μόνο… καρφώνει, ας έχουν υπόψη πως μπορεί να ήταν δεύτερος σε καρφώματα σε όλο το ΝΒΑ με 279, αλλά μόνο τα 163 εξ αυτών ήρθαν χωρίς ασίστ (58,4%), ενώ ο πρώτος Ρούντι Γκομπέρ με 306 καρφώματα είδε να του «σερβίρονται» τα 248 (81%).
Περισσότερες ασίστ μεν, αλλά και μια μπάλα δική του
Ο Χάρντεν μπορεί να τελείωσε τη regular season με 7,5 ασίστ ανά αγώνα αντί 5,9 του Αντετοκούνμπο, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά «αλλά» και δεν στεκόμαστε τόσα στα 5 λάθη που έκανε κατά μέσο όρο σε σχέση με τα 3,7 του ηγέτη των Μπακς. Ο Giannis στο Assists Ratio, που μετρά τον αριθμό ασίστ ανά 100 κατοχές, είναι στις 19 έναντι 18,2 του μεγάλου του ανταγωνιστή. Ο «μούσιας» είχε με διαφορά τον περισσότερο χρόνο την μπάλα στην κατοχή του από οποιονδήποτε άλλο στο πρωτάθλημα, με 9,3 λεπτά ανά αγώνα (!), υπερδιπλάσιο από τον Αντετοκούνμπο (4,6), καθώς επίσης είχε 87,5 επαφές με την μπάλα ανά αγώνα (τέταρτος σε όλο το ΝΒΑ) έναντι 82,6 του Γιάννη. Ταυτόχρονα ήταν τρίτος σε αριθμό ντριμπλών ανά επαφή με την μπάλα έχοντας 5,91 (μόλις 2,37 ο Γιάννης), ενώ κατέγραψε 49,7 «απλές πάσες» κατά μέσο όρο τη στιγμή που ο Γιάννης είχε 54,3 και αντίστοιχα έπαιρνε από τους συμπαίκτες του την μπάλα 73,8 φορές σε σχέση με τις μόλις 54 του Γιάννη. Ο περίφημος πλέον δείκτης usage percentage, που μετρά το ποσοστό κατοχών που διαχειρίζεται ένας παίκτης όταν βρίσκεται στο παρκέ, τα λέει όλα: ο Χάρντεν είναι πρώτος σε όλο το ΝΒΑ με 39,5% κι ο Γιάννης μόλις ένατος με 31,1%.
Ο εκ των κορυφαίων αμυντικών απέναντι στον εκ των χειρότερων
Εκεί που πραγματικά δεν χωρά η παραμικρή σύγκριση μεταξύ Αντετοκούνμπο και Χάρντεν είναι στο αμυντικό κομμάτι. Από τη μια πλευρά έχουμε έναν παίκτη που με τα εντυπωσιακά φυσικά προσόντα, τη συγκέντρωση και το πάθος του μπορεί να μαρκάρει… πέντε θέσεις, να καλύπτει χώρους και να αλλοιώνει πάσες και σουτ κι από την άλλη έναν τύπο που παρουσιάζεται συνήθως αδιάφορος στην πίσω πλευρά του παρκέ, ίσως εξοικονομώντας ενέργεια για το επιθετικό κομμάτι. Ο Γιάννης παίρνει σχεδόν διπλάσιο αριθμό ριμπάουντ (12,5 αντί για 6,6), κάνει διπλάσιες τάπες (1,5 αντί για 0,7), ενώ στα σουτ που μαρκάρει οι αντίπαλοί του έχουν 40% ευστοχία και του Χάρντεν 44,4%. Ο εξελιγμένος δείκτης Defensive Win Shares, που μετρά το μερίδιο νικών που δίνει ένας παίκτης στην ομάδα του μέσω άμυνας φέρνει τον Greek Freak δεύτερο στη λίστα με 0,179, αλλά ουσιαστικά πρώτο καθώς ο Αρ Τζέι Χάντερ του 0,294 έπαιξε μόλις ένα ματς με τους Σέλτικς. Ξέρετε πού βρίσκεται ο Χάρντεν; Στην 103η θέση με 0,094… Για να το δούμε και ομαδικά, οι Μπακς ήταν η κορυφαία ομάδα στο ΝΒΑ σε Defensive Rating (τους πόντους που δέχονται ανά 100 κατοχές) με 104,9, ενώ οι Ρόκετς μόλις 18η με 110,1.
Συνολικά… επιδραστικότερος
Ο Τζέιμς Χάρντεν είχε αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο στην πορεία των Ρόκετς. Όμως πόσο πραγματικά καλύτερους τους έκανε σαν ομάδα σε σχέση με τη συνεισφορά του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς. Με τον ηγέτη του στο παρκέ το Χιούστον είχε 6,2 πόντους περισσότερους από τους αντιπάλους ανά 100 κατοχές, ενώ δίχως αυτόν μόλις 1,1. Αντίστοιχα, όμως, όταν ο σούπερ σταρ των Μπακς ξεκουραζόταν η ομάδα του είχε +4,3 πόντους από τον αντίπαλο, αλλά με εκείνον στην πεντάδα η διαφορά εκτοξευόταν στο +12,5! Ειδικότερα, με τον Χάρντεν στο γήπεδο η ομάδα του σκοράρει 116,2 πόντους και δέχεται 109,8 ανά 100 κατοχές, ενώ με τον Γιάννη το Μιλγουόκι έχει παραγωγή 113,3 πόντων και παθητικό 100,5 ανά 100 κατοχές. Πιο «μπακαλίστικα», οι Μπακς με τον Γιάννη στο παρκέ έχουν +652 πόντους (τρίτος σε όλο το ΝΒΑ) και οι Ρόκετς με τον Χάρντεν +357 (22ος).
Στην τελική ο δείκτης Player Impact Estimate, που θεωρείται στη σύγχρονη στατιστική ό,τι πιο αξιόπιστο για την εύρεση της επιρροής ενός παίκτη στο παιχνίδι της ομάδας του, φέρνει τον Γιάννη στην κορυφή με 21,8 και τον Χάρντεν να βλέπει την πλάτη του, έστω και ως δεύτερος, με 20,1.
Στα μάτια του υπογράφοντος, δίχως καμία χαριστική διάθεση επειδή πρόκειται για ένα δικό μας παιδί απέναντι σε έναν «ξένο», ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δικαιούται πέραν πάσης αμφιβολίας το βραβείο του MVP. Αυτή τη γεύση αφήνει η ολοκλήρωση της regular season και απλώς οι αριθμοί έρχονται να το αποδείξουν.
*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.
Follow @ChristosRobolis
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.