NBA

Καρμέλο Άντονι: O βασιλιάς που αναζητά ακόμα το στέμμα του (videos)

Η απόφαση του Καρμέλο Άντονι να υπογράψει στους Χιούστον Ρόκετς, ήταν από τις πιο ηχηρές του καλοκαιριού στο ΝΒΑ και όπου αναμένεται να απασχολήσει έντονα όλη την σεζόν, λόγω της ιδιαιτερότητάς της.

Η έλευση του έμπειρου πάουερ φόργουορντ στους Χιούστον Ρόκετς σηματοδότησε την δημιουργία μιας εντυπωσιακής και συνάμα δυναμικής τριάδας σούπερ σταρ αθλητών (Καρμέλο Άντονι – Κρις Πολ – Τζέιμς Χάρντεν), ικανής να πραγματοποιήσει το βήμα παραπάνω σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δηλαδή, την είσοδο του οργανισμού στους τελικούς του ΝΒΑ και στην συνέχεια την κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου, έπειτα από 23 χρόνια (1995) αναμονής.

Οι Ρόκετς ευελπιστούν ότι ο «Μέλο» αποτελεί το κομμάτι εκείνο του «παζλ», όπου τους έλειψε πέρυσι στους τελικούς της περιφέρειας, με αντίπαλο τους μετέπειτα πρωταθλητές ΝΒΑ, Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Ωστόσο, το ξεκίνημα της σεζόν δεν είναι το καλύτερο δυνατό για τους Ρόκετς, καθώς βρίσκονται προτελευταίοι στην Δυτική Περιφέρεια (14η θέση, με ρεκόρ 1-4) και με βασικότερο όλων ότι η εικόνα τους εντός παρκέ δεν πείθει. Η εξέλιξη αυτή επανέφερε στο προσκήνιο το ερώτημα που συνοδεύει τον Άντονι, από την αρχή της καριέρα του. Δηλαδή, αν διαθέτει την ικανότητά να διεκδικήσει αλλά και ταυτόχρονα να κατακτήσει το δακτυλίδι του πρωταθλητή στο ΝΒΑ.

Προς το παρόν με την φανέλα των Ρόκετς, ο Άντονι σε πέντε αγώνες έχει κατά μέσο όρο, 14.2 πόντους (41.3% σουτ και 36.4% 3π), 5.8 ριμπάουντ και 0.8 ασίστ σε 31.2 λεπτά συμμετοχής, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον οργανισμό ως προς την κατάκτηση της κορυφής.

Οι προσδοκίες για την πορεία του Καρμέλο Άντονι στον χώρο του μπάσκετ ήταν από την αρχή ιδιαίτερα υψηλές, καθώς οι ειδικοί τον θεωρούσαν από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του και το επόμενο μεγάλο «πρότζεκτ» του ΝΒΑ, ώστε να στηρίξει πάνω του την προώθηση του προϊόντος παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο 34χρονος αθλητής ήταν μέλος του Draft 2003, όπου κατά πολλούς θεωρήθηκε το κορυφαίο στην ιστορία του ΝΒΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι, στην εν λόγο διαδικασία επιλογής μετείχαν σπουδαία ονόματα του χώρου του μπάσκετ, όπως οι ΛεΜπρόν Τζέιμς (νούμερο 1, Κλίβελαντ Καβαλίερς), Κρις Μπος (νούμερο 4, Τορόντο Ράπτορς) και Ντουέιν Γουέιντ (νούμερο 5, Μαϊάμι Χιτ), όλοι επιλογές πρώτου γύρου στο «draft». Ο Καρμέλο Άντονι είχε επιλεγεί τρίτος από τους Ντένβερ Νάγκετς ενώ υπήρχε και ελληνική εκπροσώπηση την συγκεκριμένη χρονιά, αφού ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης (νούμερο 34, Λος Άτζελες Κλίπερς) και ο Αντρέας Γλυνιαδάκης (νούμερο 58, Ντιτρόιτ Πίστονς) επιλέχθηκαν αμφότεροι στον δεύτερο γύρο του «draft».

To ελπιδοφόρο ξεκίνημα στο Ντένβερ (2003 - 2011):

Η διοίκηση του ΝΒΑ έβλεπε στο πρόσωπο του Άντονι τον ιδανικό υποψήφιο, προκειμένου θα στηρίξει πάνω του όλη την προώθηση του οργανισμού στο παγκόσμιο στερέωμα. Στο διάστημα της παραμονής του στους Ντένβερ Νάγκετς (2003 - 2011), ο Άντονι κατάφερε να δικαιώσει σε σημαντικό βαθμό, τα άκρως θετικά σχόλια που τον συνόδευαν και τους λόγους όπου το ΝΒΑ έδειχνε τεράστια πίστη για τις ικανότητες και το ταλέντο του.

Στα οκτώ χρόνια παρουσίας στο Ντένβερ, ο Άντονι θα καταγράψει κατά μέσο όρο σε 36.7 λεπτά συμμετοχής, 24.8 πόντους, 6,3 ριμπάουντ και 3.1ασίστ ενώ θα αποτελέσει βασικό κομμάτι της συμμετοχής του οργανισμού στα playoffs του ΝΒΑ από το 2003 έως το 2010. Η απόδοση του Άντονι για λογαριασμό των Νάγκετς στα playoffs ήταν εξίσου σημαντική, αφού σε 45 αγώνες στην συγκεκριμένη κατηγορία συνέχισε να έχει υψηλούς μέσους όρους, με 24.5 πόντους (81.8 β., 43.8% διπ. και 33.9% τριπ), 7.1 ριμπάουντ και 3.0 ασίστ, σε 38.6 λεπτά συμμετοχής.

Η σεζόν 2008 - 2009, αποτελεί την καλύτερη περίοδο της καριέρας του σε επίπεδο playoffs, καθώς οδήγησε τους Νάγκετς μέχρι τους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας, όπου ηττήθηκε από τους μετέπειτα πρωταθλητές του ΝΒΑ, Λος Άντζελες Λέικερς με σκορ 4-2 στην σειρά. Στην εν' λόγω σεζόν, ο έμπειρος φόρφουορντ είχε καταγράψει 27.2 πόντους (82.6% β., 47.7% διπ. και 36.4% τριπ), 5.8 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ, κατά μέσο όρο, σε 38.3 λεπτά συμμετοχής.


Η πρόκληση της Νέας Υόρκης (2011 - 2017):

Ο επόμενος στόχος του Άντονι ήταν να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα, ωστόσο το Ντένβερ δεν μπορούσε να του προσφέρει αυτήν την δυνατότητα, με αποτέλεσμα το 2011 να ζητήσει ανταλλαγή και να μετακινηθεί στην Νέα Υόρκη και τους Νικς (2011-2017, 24,7π. 7ρ., 3.2 ασίστ κατά μέσο όρο).

Στην ιστορική ομάδα της Νέας Υόρκης, θα γίνει ο απόλυτος ηγέτης της και θα προσπαθήσει να την οδηγήσει στην κορυφή του ΝΒΑ, έπειτα από 38 χρόνια από το τελευταίο πρωτάθλημα του οργανισμού.

Όμως, η πορεία του «Μέλο» στους Νικς δεν θα είναι ανάλογη των προσδοκιών. Ορισμένοι τραυματισμοί, σε συνδυασμό με μερικές λάθος επιλογές τόσο του ίδιου όσο και της ομάδας του, θα οδηγήσει στην αγωνιστική του στασιμότητα αλλά και την σταδιακή πτώση της απόδοσής του πάνω στο παρκέ. Η πίεση του Τύπου και του κόσμου για το πολυπόθητο πρωτάθλημα, δημιούργησε προβλήματα ισορροπίας και ηρεμίας εντός του οργανισμού, με αποτέλεσμα πολλάκις ο Καρμέλο Άντονι και οι συμπαίκτες του να «λυγίσουν» στο ασφυκτικό περιβάλλον των Νικς.

Ειδικά για τον Άντονι, η πίεση ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, καθώς πέρα από το γεγονός ότι ήταν ο ηγέτης και ο σούπερ σταρ της ομάδας, η καταγωγή του από το Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης, πρόσθετε επιπλέον φορτίο στις πλάτες του.

Τα ανεπιτυχή αποτελέσματα, η έλλειψη ισορροπίας στην πορεία των Νικς και η σταδιακά σκληρή κριτική που ασκούνταν από ειδικούς και μη για την εικόνα και λειτουργία του οργανισμού, δημιουργούσε πολλά νεύρα στον Άντονι, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχανε την συγκέντρωσή του κατά την διάρκεια των αγώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολλάκις ο Άντονι εξέφραζε παράπονα, ως προς την σκληρή αντιμετώπιση που είχε από τους αντιπάλους του αλλά και την ανοχή που έδειχναν οι διαιτητές στα μαρκαρίσματα που δεχόταν στους αγώνες, με αποτέλεσμα να μην σφυρίζονται υπέρ του φάουλ.

Η παρουσία του στην Νέα Υόρκη, βοήθησε τους Νικς να ανέβουν επίπεδο και να παρουσιαστούν διαδοχικές χρονιές στα playoffs του ΝΒΑ, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Σταδιακά η αμφισβήτηση και οι σκληρές κριτικές προς το πρόσωπό του γίνονταν συχνότερες ενώ ταυτόχρονα έχανε και την εμπιστοσύνη της Λίγκας, ως προς το ζήτημα της προώθησης του προϊόντος, αφού άλλοι συναθλητές - συνάδελφοί του (πχ. Λεμπρόν Τζέιμς) είχαν μεγαλύτερη εξέλιξη.

Οι επικριτές του θα υποστηρίξουν σε κάθε ευκαιρία ότι, δεν διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες, προκειμένου να ηγηθεί της ομάδας ενώ θα τονίσουν την αδυναμία του να διαχειριστεί την πίεση στα κρίσιμα σημεία.

Στην επταετή παρουσία του στους Νικς, θα αγωνιστεί σε 412 αγώνες, όπου θα καταγράψει κατά μέσο όρο 24.7 πόντους (83% β., 46.8% διπ. και 36.9 τριπ), 7.0 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ σε 36 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Όσον αφορά σε επίπεδο playoffs, θα καταφέρει να οδηγήσει τους Νικς σε τρεις διαδοχικές παρουσίες στην διαδικασία (2010-2013), ουδέποτε όμως κατάφερε να διασχίσει όλην την διαδρομή και να φέρει το πρωτάθλημα στην πόλη.

Στην πρώτη απόπειρα (2010 - 2011) οι Νικς αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των playoffs από τους Μπόστον Σέλτικς με «σκούπα» 4-0, στην συνέχεια ακολούθησε η σεζόν 2011 - 2012 όπου ηττήθηκαν εξίσου στον πρώτον γύρο από τους μετέπειτα πρωταθλητές του ΝΒΑ, Μαϊάμι Χιτ, με σκορ 4-1 στην σειρά ενώ την περίοδο 2012 - 2013 θα ξεπεράσουν στον πρώτο γύρο το εμπόδιο των Σέλτικς (4-2) όμως στην συνέχεια θα ηττηθούν από τους Ιντιάνα Πέϊσερς (4-1) στην ημιτελική φάση των playoffs, της Ανατολικής Περιφέρειας.

Σε εικοσιπέντε αγώνες playoffs, o «Μέλο» είχε κατά μέσο όρο 28.0 πόντους (84.6% β., 43.0% διπ. και 29.7% τριπ), 7.7 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ, σε 40 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι.

Η αποτυχημένη επιλογή των Θάντερ (2017 - 2018):

Το 2017 θα αφήσει το ασφυκτικό περιβάλλον των Νικς (τελευταίο πρωτάθλημα 1973) με προορισμό τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, όπου θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους Πολ Τζορτζ και Ράσελ Ουέστμπρουκ με στόχο το πρωτάθλημα.

Ωστόσο, η χρονιά δεν θα εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον «Μέλο», αφού θα πραγματοποιήσει την χειρότερη ίσως σεζόν της καριέρας του με 16,2 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ κατά μέσο όρο σε 78 αγώνες και μακριά από τον στόχο του πρωταθλήματος.

Οι Θάντερ θα δώσουν μεν το παρών στα playoffs, ωστόσο το ταξίδι τους θα διακοπεί από τον πρώτο κιόλας γύρο, αφού θα ηττηθούν στη σειρά αγώνων (4-2) με αντίπαλο τους τους Γιούτα Τζαζ, παρά το γεγονός ότι είχαν πλεονέκτημα έδρας. Η απόδοση του Άντονι κυμάνθηκε σε μέτρια για τα δεδομένα του επίπεδα, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 11.8 πόντους (73.3% β., 47.7% διπ. και 21.4% τριπ), 5.7 ριμπάουντ και 0.3 ασίστ, σε 32.3 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι.

Πλέον, στους Χιούστον Ρόκετς φαίνεται να έχει μια τελευταία ίσως ευκαιρία, όντας ήδη 34 ετών, να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα, με σκοπό να μην συμπεριληφθεί στην λίστα του ΝΒΑ, με τους σπουδαίους αθλητές που δεν κατάφεραν ποτέ να κατακτήσουν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Οι «ρουκέτες» θεωρητικά, διαθέτουν την δυναμική και το περιβάλλον, ώστε να το πετύχει, με την αποστολή όμως, σε καμία περίπτωση να μπορεί να θεωρηθεί εύκολη, από την στιγμή που υπάρχει η «υπερηχητική» ομάδα της εποχής, οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, με τους σούπερ σταρ σε κάθε γραμμή.

Οι Ρόκετς την περσινή σεζόν βρέθηκαν πολύ κοντά στο όνειρο του τίτλου, όμως στις λεπτομέρειες έχασαν την πρόκριση για τους τελικούς του ΝΒΑ. Φέτος, ελπίζουν ότι η προσθήκη του Καρμέλο Άντονι θα προσδώσει τα στοιχεία εκείνα που έλειπαν από την ομάδα και θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία. Εξάλλου, δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός ότι πρόκειται για έναν έμπειρο και ποιοτικό αθλητή, με απολογισμό 24.1 πόντους, 6.5 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσο όσο, σε 1054 αγώνες ΝΒΑ. Σε επίπεδο «playoffs» ο Άντονι έχει αγωνιστεί συνολικά σε 72 αγώνες, με μέσο όρο 24.5 πόντους, 7.1 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 0.4 κοψίματα.

Ο «Μελο» εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει θυσίες και υποχωρήσεις για τους Ρόκετς, προκειμένου να διεκδικήσει το στέμμα του πρωταθλητή, ωστόσο χρειάζεται αρκετό χρόνο για να βρει την κατάλληλη «χημεία» και ισορροπία πάνω στο παρκέ, έπειτα από τις σημαντικές προσθαφαιρέσεις του καλοκαιριού.

Δείτε τα βίντεο:













Επιμέλεια: Γιώργος Μαργέτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x