Μια μέρα σαν τη σημερινή πριν ακριβώς από 20 χρόνια, ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας των All Star Game, κατακτώντας τον διαγωνισμό τριπόντων κόντρα σε «ιερά τέρατα» του ΝΒΑ!
Το ημερολόγιο έγραφε 10 Φεβρουαρίου του 2002, όταν ο Πέτζα επέστρεψε στη μεγάλη γιορτή της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη που διεξήχθη στη Φιλαδέλφεια, με στόχο να πάρει… το αίμα του πίσω, έναν μόλις χρόνο μετά την ήττα του στον τελικό του διαγωνισμού και την «υπόκλισή» του στον θρυλικό, Ρέι Άλεν!
Μια επιτυχία που έμελλε να γραφτεί με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του ΝΒΑ, καθώς ο Σερβοέλληνας φόργουορντ έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός παίκτης που κέρδισε διαγωνισμό σε All Star Weekend!
Στην τέταρτη χρονιά του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, ο 25χρονος τότε Πέτζα Στογιάκοβιτς αποτελούσε ήδη τον ηγέτη των Σακραμέντο Κινγκς πλάι στον Κρις Γουέμπερ, παίζοντας το πιο ώριμο και πλήρες μπάσκετ της καριέρας του.
Με μέσους όρους 21.2 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, αλλά και 41.6% στο τρίποντο, η επιλογή του για πρώτη φορά στοAll Star Game ήρθε απόλυτος φυσιολογικά, σαν επιστέγασμα της εξαιρετικής σεζόν που πραγματοποιούσε με τους «βασιλιάδες».
Ωστόσο, ο ίδιος είχε θέσει έναν εξ αρχής έναν και μοναδικό στόχο. Την κατάκτηση του διαγωνισμού τριπόντων! Ο ανταγωνισμός βέβαια εκείνη τη σεζόν ήταν μεγάλος.
Συγκεκριμένα, στο παρκέ του «First Union Center» πέραν του Στογιάκοβιτς βρέθηκαν ακόμα οι Ρέι Άλεν (Μπακς), Γουέσλι Πέρσον (Καβαλίερς), Στιβ Νας (Μάβερικς), Πολ Πιρς (Σέλτικς), αλλά και οι Μάικ Μίλερ (Μάτζικ), Κουέντιν Ρίτσαρντον (Κλίπερς) και Στιβ Σμιθ (Σπερς).
Την αυλαία στον διαγωνισμό άνοιξε ο Πέτζα, ο οποίος σημείωσε 20 πόντους. Στη συνέχεια ήταν σειρά του Γουέσλι Πέρσον, με τον άσο των «Καβς» να πετυχαίνει 21 πόντους. Ακολούθησαν οι Πολ Πιρς και Κουέντιν Ρίτσαρντον, οι οποίοι τέθηκαν γρήγορα εκτός συνέχειας με μόλις 8 και 12 πόντους αντίστοιχα.
Στιβ Νας και Μάικ Μίλερ ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους με 15 και 9 πόντους αντίστοιχα. Ωστόσο, οι μεγάλες εκπλήξεις του διαγωνισμού ήταν εκείνες των Στιβ Σμιθ και Ρέι Άλεν που έμειναν εκτός τελικού. Ο πρώτος – είχε το καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα εκείνη τη σεζόν με 47.2% - πέτυχε μόλις οκτώ πόντους, ενώ ο νικητής της περσινής σεζόν σταμάτησε στους 14.
Κάπως έτσι, ο Στιβ Νας ακολούθησε στον τελικό του διαγωνισμού τους Πέτζα Στογιάκοβιτς και Γουέσλι Πέρσον.
Ο νυν προπονητής των Μπρούκλιν Νετς ξεκίνησε πρώτος τη διαδικασία, σταματώντας στους 18 πόντους. Την «σκυτάλη» πήρε ο Πέτζα, που με ένα απίθανο ντεμαράζ με 11 εύστοχα τρίποντα στα 13 τελευταία σουτ, πέρασε στην πρώτη θέση με 19! Ο Πέρσον λίγο έλειψε να κατακτήσει τον τίτλο, όταν αστόχησε στο τελευταίο σουτ της προσπάθειάς του, μένοντας και εκείνος στους 19.
Κάπως έτσι λοιπόν, ο διαγωνισμός τριπόντων οδηγήθηκε στον… ξαφνικό θάνατο, για πρώτη φορά στην ιστορία των All Star Game. Εκεί, ο Στογιάκοβιτς σημείωσε 9 πόντους έναντι τεσσάρων του Πέρσον σε 24 δευτερόλεπτα, κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο!
Μόλις είχε γραφτεί ιστορία! Ο Πέτζα δεν εκπροσωπούσε μόνο τον εαυτό του και τους Κινγκς, αλλά όλη τη «Γηραιά Ήπειρο», μαζί και τη σπουδαία γιουγκοσλαβική σχολή!
«Πέρσι τερμάτισα δεύτερος, αλλά φέτος είχα μια ακόμα ευκαιρία! Τελικά τα κατάφερα. Ήμουν ζεστός!», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του διαγωνισμού, ενώ αστειευόμενος αναφέρθηκε και στα όσα του είχαν πει νωρίτερα οι συμπατριώτες του:
«Δεν μπορούσα να μην τα καταφέρω, γιατί οι άλλοι Γιουγκοσλάβοι του ΝΒΑ μού έλεγαν “αν ξαναχάσεις να μην πατήσεις το πόδι σου στην πατρίδa”!».
Ένα επίτευγμα που ο ίδιος φρόντισε να επαναλάβει έναν χρόνο αργότερα, κατακτώντας στο All Star Game της Ατλάντα, και έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία πίσω μόνο από τους Λάρι Μπερντ και Κρεγκ Χότζες με συνεχόμενες κατακτήσεις!