sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι 5+5 πιο απογοητευτικοί ξένοι στη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού

Με αφορμή την πρόσφατη αποχώρηση του Κέντρικ Πέρι, το sport-fm.gr θυμάται και καταγράφει τις πιο… κραυγαλέες περιπτώσεις απογοητευτικών ξένων στη σύγχρονη ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού!

Ο Κέντρικ Πέρι αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό μετά από ένα περίπου εξάμηνο πενιχρής παρουσίας, αφού δεν κατάφερε ποτέ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσφέρει τα… δέοντα.

Το sport-fm.gr θυμάται και καταγράφει ανάλογες περιπτώσεις ξένων στη σύγχρονη ιστορία του «τριφυλλιού» (σ.σ. από το 2000 και μετά), οι οποίοι απογοήτευσαν με την παρουσία τους και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, είτε βάσει βιογραφικού και περγαμηνών, είτε βάσει συμβολαίου και απαιτήσεων που υπήρχαν.

Αναλυτικά (με χρονολογική σειρά):


Κέντρικ Πέρι (2021-22):

Προερχόμενος από μια εξαιρετική σεζόν με την Τσεντεβίτα/Ολίμπια (16,1 πόντους και 6,1 ασίστ/μέσο όρο στο EuroCup), αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2021 για να καλύψει το κενό στον «άσο», αλλά δεν κατάφερε να προσφέρει ούτε τα… βασικά, αφού αστοχούσε ακόμα και στα λέι-απ. Ο Αμερικανός γκαρντ αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων στην παρθενική παρουσία του στην Ευρωλίγκα και ολοκλήρωσε τη θητεία του στο «τριφύλλι» μετά από περίπου ένα εξάμηνο (για να μετακομίσει στην Μπουντούτσνοστ), έχοντας μόλις 4,8 πόντους, 1,7 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ/μέσο όρο στην Ευρωλίγκα και τραγικά ποσοστά ευστοχίας (32,3%). Ούτε στο ελληνικό πρωτάθλημα κατάφερε να δείξει κάτι: 6 πόντοι και 1,8 ασίστ/μέσο όρο με 6/33 τρίποντα! Άνθρακες ο θησαυρός λοιπόν…

Γουέσλι Τζόνσον (2019-20):

Από τα μεγαλύτερα ονόματα που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήρθε στο «τριφύλλι» τη σεζόν 2019-20 στα 32 του, μετά από γεμάτη δεκαετία στο ΝΒΑ: αγωνίστηκε σε 609 ματς κανονικής περιόδου στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με 7 πόντους/μέσο όρο κι ενώ είχε επιλεχθεί στο νούμερο 4 του ντραφτ του 2010. Παρ’ όλα αυτά, πέρασε και δεν ακούμπησε από τους «πράσινους». Υπερβολικά… χαλαρός και soft στο παιχνίδι του, είχε μόλις 3,3 πόντους (με 26,3% στα τρίποντα) και 2,4 ριμπάουντ/μέσο όρο στην Ευρωλίγκα. Ελάχιστες οι καλές στιγμές που θα θυμούνται από εκείνον οι φίλαθλοι της ομάδας. Πλέον βγάζει τα «προς το ζην» ως μέλος του τεχνικού επιτελείου των Κλίπερς.

Παναθηναϊκός: Οι απογοητευτικοί ξένοι στη σύγχρονη ιστορία

Αλεσάντρο Τζεντίλε (2016-17):

Αποκτήθηκε μετά… βαΐων και κλάδων από τον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 2016, με τη μορφή δανεισμού από την Αρμάνι Μιλάνο. Η προσθήκη του Ιταλού φόργουορντ δημιούργησε κύμα ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών, διότι προερχόταν από 3 «γεμάτες» σεζόν, όπου πρωταγωνιστούσε με τους Ιταλούς στην Ευρωλίγκα. Συν τοις άλλοις, είναι ο γιος του Νάντο Τζεντίλε, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με το «τριφύλλι» και αγαπήθηκε πολύ από τους φίλους της ομάδας. Μόνο που στο παρκέ δεν έδειξε απολύτως τίποτα και μετά από περίπου 2,5 μήνες λύθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλεσάντρο έφυγε από τους «πράσινους» έχοντας μόλις 3,2 πόντους/μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, με 36,4% στα δίποντα, 20% στα τρίποντα και 22,2% στις βολές! Έκτοτε ψάχνει μάταια να βρει το «λιμάνι» του και δεν λέει να στεριώσει πουθενά.

Σάσα Πάβλοβιτς (2015-16):

Ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2015, όταν και ανέλαβε ο συμπατριώτης του, Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς, το «τιμόνι» της ομάδας. Ο Σέρβος φόργουορντ είχε στις πλάτες του μια δεκαετία στο ΝΒΑ (2003-13), όπου -μεταξύ άλλων- υπήρξε βασικό στέλεχος των Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς, ενώ ακολούθησε μια… συμπαθητική σεζόν στην Παρτιζάν (2014-15). Στο «τριφύλλι» ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει το κάτι παραπάνω και μοιραία αποχώρησε τον Απρίλιο του 2016. Σε 25 ματς στην Ευρωλίγκα είχε 5,6 πόντους και 2,6 ριμπάουντ/μέσο όρο με 25% στα τρίποντα. Οι φίλοι της ομάδας θα έχουν να θυμούνται μόνο τις καλές εμφανίσεις του κόντρα στον Ολυμπιακό τον Οκτώβριο του 2015 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Από το 2018 είναι μέλος της διοίκησης της Παρτιζάν.

Παναθηναϊκός: Οι απογοητευτικοί ξένοι στη σύγχρονη ιστορία

Τόνι Ντελκ (2006-07):

Από τις εξαιρέσεις του… κανόνα που αφορούσε τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος προπονητής δεν συνήθιζε να στρέφεται σε παίκτες που δεν είχαν προϋπηρεσία στα ευρωπαϊκά παρκέ και στην ουσία δεν εμπιστεύτηκε ποτέ τον Αμερικανό γκαρντ, ο οποίος έκανε αξιόλογη καριέρα στο ΝΒΑ κι αφού είχε… οργιάσει στο Final Four του NCAA το 1996: αγωνίστηκε για περίπου 10 χρόνια σε διάφορες ομάδες του «μαγικού πλανήτη», έχοντας 9,1 πόντους/μέσο όρο σε 545 ματς κανονικής περιόδου. Στο «τριφύλλι» πάντως δεν προσαρμόστηκε και -παρά το βαρύ συμβόλαιό του- βρισκόταν στην άκρη του πάγκου, ειδικά στα κρίσιμα παιχνίδια. Στους «πράσινους» είχε μόλις 7,5 πόντους και 1 ασίστ/μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, ενώ στο Final Four της διοργάνωσης που διεξήχθη στην Αθήνα, αγωνίστηκε μόλις για 7 λεπτά! Τουλάχιστον, ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το triple crown εκείνη την περίοδο.

Bonus:
Τζίμερ Φριντέτ (2019-20):

Σκόρερ ολκής και «δολοφόνος» έξω από τα 6,75μ., μετακόμισε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2019, ως επιλογή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που του έδωσε ένα πολύ βαρύ συμβόλαιο (περί τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ) και μάλλον θα το μετάνιωσε εκ των υστέρων. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν κατάφερε ποτέ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Πεδουλάκη και μετέπειτα του Πιτίνο, αφού όλοι σχεδόν οι αντίπαλοι στην Ευρωλίγκα τον «χτυπούσαν» στο αδύναμο στοιχείο του, που ήταν η άμυνα, ενώ ακόμα και επιθετικά δεν κατάφερε να βρει τους χώρους για να επιδοθεί στις αγαπημένες του εκτελέσεις. Η θητεία του στο «τριφύλλι» κράτησε μία σεζόν (12,9 πόντοι/μέσο όρο στην Ευρωλίγκα) και ακολούθως πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την «αγαπημένη» του, Κίνα.

Παναθηναϊκός: Οι απογοητευτικοί ξένοι στη σύγχρονη ιστορία

Τζέισον Καπόνο (2012-13):

Σε μια δύσκολη σεζόν για τη σύγχρονη ιστορία της ομάδας λόγω της αποχώρησης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο NBAer φόργουορντ μετακόμισε στους «πράσινους» με στόχο να προκαλέσει πάταγο με το εξαιρετικό σουτ του. Άλλωστε, είχε κερδίσει δύο φορές τον διαγωνισμό τριπόντων στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου (2007, 2008), ενώ για 9 χρόνια αγωνίστηκε -ως ρολίστας- σε αρκετές ομάδες της λίγκας, όπου κατέκτησε και ένα πρωτάθλημα (σ.σ. το 2006 με τους Χιτ). Παρ’ όλα αυτά, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην ομάδα του Πεδουλάκη και όσο περνούσε ο καιρός, έχανε τον ρόλο του και μοιραία αποχώρησε τον Μάρτιο του 2013. Έπαιξε μόλις σε 9 αγώνες Ευρωλίγκας με 7,8 πόντους/μέσο όρο.

Άντι Πάνκο (2012-13):

Αναφερθήκαμε νωρίτερα στις δυσκολίες που υπήρχαν εκείνη την πρωτόγνωρη -για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού- σεζόν. Ο Αμερικανός φόργουορντ -στα 35 του τότε- αποκτήθηκε από τους «πράσινους» έχοντας πίσω του μια καταπληκτική χρονιά: MVP της ACB με τη Χιπούθκοα, την οποία οδήγησε στην 5η θέση της πιο ανταγωνιστικής λίγκας της Ευρώπης. Μόνο που δεν κατάφερε να σηκώσει στους ώμους του το βάρος της φανέλας του «Εξάστερου» (9,2 πόντοι με 25% στα τρίποντα, 56,3% στις βολές και 4,8 ριμπάουντ/μέσο όρο στην Ευρωλίγκα) και μετά από 4 μήνες δόθηκε με ανταλλαγή στη Μάλαγα για τον Τζέιμς Γκιστ. Η συνέχεια γνωστή για το «τριφύλλι»…

Παναθηναϊκός: Οι απογοητευτικοί ξένοι στη σύγχρονη ιστορία

Χίλτον Άρμστρονγκ (2012-13):

Με αξιοπρεπέστατη προϋπηρεσία στο ΝΒΑ (νούμερο 12 στο ντραφτ του 2006), όπου αγωνιζόταν για 5 χρόνια (2006-11) κι ενώ ακολούθησε μια σεζόν στη Βιλερμπάν, ήρθε στους «πράσινους» το ανατρεπτικό καλοκαίρι του 2012 με στόχο να «γεμίσει» με την παρουσία του τη ρακέτα. Η παρουσία του ωστόσο ήταν άκρως απογοητευτική και το συμβόλαιό του λύθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς: σε 6 ματς στην Ευρωλίγκα είχε 1,2 πόντους και 0,7 ριμπάουντ/μέσο όρο!

Μάρκους Χέισλιπ (2009-10):

Ελάχιστοι θα θυμούνται τον εκρηκτικό πάουερ φόργουορντ/σέντερ, που επιλέχθηκε από τον Ομπράντοβιτς τον Ιανουάριο του 2010 με στόχο να καλύψει το κενό του τραυματία Τσαρτσαρή, καθώς είχε μεγάλη εμπειρία από Ευρώπη (Ούλκερ, Εφές, Μάλαγα). Στα 32 του τότε, ο Αμερικανός αποχώρησε από τους Σπερς και ήρθε στην Αθήνα, αλλά δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου και εκδιώχθηκε από τους «πράσινους» έπειτα από περίπου 2,5 μήνες. Στα 6 ματς που έπαιξε σε εκείνη την Ευρωλίγκα είχε 5,7 πόντους και 3,3 ριμπάουντ/μέσο όρο.

Παναθηναϊκός: Οι απογοητευτικοί ξένοι στη σύγχρονη ιστορία

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x