Στις 21 Μαρτίου του 2004, ενώ διεξαγόταν το «Derby della Capitale», οπαδοί τόσο της Ρόμα, όσο και της Λάτσιο, αντέδρασαν στο άκουσμα ότι ένα αγόρι δολοφονήθηκε από ένα αμάξι της αστυνομίας πριν το ματς και ζήτησαν να διακοπεί ο αγώνας.

H φήμη του ντέρμπι μεταξύ της Ρόμα και της Λάτσιο πολύ συχνά αμαυρώνεται από σκηνές των οργανωμένων οπαδών. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως μιλάμε για ένα από τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια του πλανήτη. Είναι επίσης το ντέρμπι που στοίχισε κάποτε τη ζωή ενός οπαδού της Λάτσιο. Είναι κάτι που έπρεπε να αναφέρουμε, αλλά κάτι που δεν θα έπρεπε να θυμόμαστε μετά από ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.

Όταν ο διαιτητής Ρομπέρτο Ροζέτι ξεκίνησε ένα ντέρμπι με μεγάλες υποσχέσεις για να έχει θέαμα στον αγωνιστικό χώρο -με τη Ρόμα να είναι δεύτερη στον πίνακα και να μάχεται ενάντια στη Μίλαν για το πρωτάθλημα και τη Λάτσιο να βρίσκεται στην τέταρτη θέση- η ατμόσφαιρα ήταν ήδη αρκετά τεταμένη.

Οι συγκρούσεις έξω από το «Stadio Olimpico» πριν από τον αγώνα, είχαν ως αποτέλεσμα τέσσερις οπαδοί να νοσηλευτούν με τραύματα από μαχαίρι σε νοσοκομεία της Ρώμης: δύο φίλοι της Ρόμα και δύο της Λάτσιο. Μετά από 45 λεπτά, σκορ δε υπήρχε και παρέμενε το αρχικό 0-0, παρόλο που και οι δύο πλευρές πέτυχαν μία φορά στο δοκάρι.

Όμως στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, κάτι περίεργο άρχισε να συμβαίνει στις εξέδρες του «Olimpico». Πρώτα, οι οπαδοί και από τις δύο πλευρές άρχισαν να διπλώνουν τα πανό τους. Τότε, από την κερκίδα, κάποιος άρχισε να ουρλιάζει: «Δολοφόνοι! Δολοφόνοι!» Ο Ροζέτι αναγκάστηκε να σταματήσει το παιχνίδι και να καλέσει και τους δύο αρχηγούς κοντά του. Ήταν όλοι μπερδεμένοι. Τι συνέβαινε; Κανείς δεν φαινόταν να ξέρει...



Ξαφνικά τρεις οπαδοί της Ρόμα κατέβηκαν από την κερκίδα στον αγωνιστικό χώρο και ζήτησαν να μιλήσουν με τον Φραντσέσκο Τότι. Το πώς κατάφεραν αυτά τα τρία άτομα –που τελικά θα προσδιορίζονταν ως μερικοί εκ των αρχηγών των «τιφόζι» της Ρόμα- να μπουν στο γήπεδο καθώς δεν ήταν και το πιο... φυσικό πράγμα στον κόσμο είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ. Αυτό, όμως, λέει και πολλά για την επιρροή που μπορούν να έχουν οι χούλιγκανς και τα «κεφάλια» των οργανωμένων οπαδών στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, ακόμη και στους ανθρώπους που υποτείθεται βρίσκονται στο γήπεδο για να λειτουργούν όλα με ασφάλεια.



Μόλις τους επιτράπηκε να πλησιάσουν τον αρχηγό Φραντσέσκο, οι τρεις τους παρέδωσαν το μήνυμά τους καθώς οι παίκτες και το προσωπικό παρακολουθούσαν σαστισμένοι. Το παιχνίδι πρέπει να διακοπεί. «Μα γιατί», ήταν η ερώτηση και ήρθε η αποστομωτική απάντηση: «Ένα παιδί σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς. Πριν τον αγώνα χτυπήθηκε από περιπολικό».

Τα νέα ήταν ανατριχιαστικά... Από την άλλη, όμως, έδειξαν να μην είχαν νόημα. Το παιχνίδι είχε ήδη μπει στο δεύτερο ημίχρονο, γιατί τότε αποφάσισε ο κόσμος να το πει αυτό; Πώς άργησε η φήμη του θανάτου ενός παιδιού να κυκλοφορήσει τόσο πολύ; Ακούγονταν περίεργα όλα, αλλά την ίδια ώρα μιλάγαμε για τον θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου. Κανείς δεν τόλμησε να τους αμφισβητήσει, παρότι κανένας δεν είχε ακούσει τίποτα.




Η εντολή των οργανωμένων ήταν ρητή: «Το παιχνίδι πρέπει να διακοπεί». Και ξαφνικά, αρχίζει να γίνεται ο χαμός στις κερκίδες. Οι οπαδοί της Ρόμα και της Λάτσιο δείχνουν για μια φορά να γίνονται ένα, να λειτουργούν απλώς ως... Ρωμαίοι και να βάζουν στο στόχαστρο την αστυνομία, θέλοντας να τους κάνουν να πληρώσουν για όσα έπραξαν.

Οι παίκτες ξαφνιάστηκαν, ο διαιτητής δεν φαινόταν να ξέρει τι να κάνει και το προσωπικό των δύο ομάδων να πηγαίνει πέρα δώθε προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει. Ένας αστυνομικός εθεάθη να συνομιλεί με τον διαιτητή και στη συνέχεια ο ομιλητής του γηπέδου έδωσε τελικά ένα επίσημο μήνυμα από το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Ρώμης.

«Σε ό,τι αφορά τη φήμη ότι ένα παιδί φέρεται να πέθανε μετά από χτύπημα αστυνομικού αυτοκινήτου, το Αρχηγείο της Αστυνομίας ενημερώνει ότι η είδηση αυτή είναι απολύτως αβάσιμη».




Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Η φήμη συνέχισε να κυκλοφορεί. Ο Ροζέτι προσπάθησε να ξαναρχίσει το παιχνίδι, αλλά οι παίκτες έδειχναν ιδιαίτερα σοκαρισμένοι για να συνεχίσουν. Ο Αντόνιο Κασάνο της Ρόμα ήταν ένας από τους... αντάρτες: «Θα φαινόμαστε σαν ηλίθιοι αν παίζαμε». Πείστηκε και ο Τότι, όπως και οι παίκτες της Λάτσιο. Ο Φάμπιο Λιβεράνι των «μπιανκοσελέστι» πέταξε την μπάλα άουτ και αρνήθηκε να συνεχίσει να παίξει.

Στις εξέδρες οι οπαδοί και από τις δύο πλευρές ήταν ανένδοτοι. Παρά τα όσα έλεγε ο ομιλητής, πίστευαν πως ένα παιδί σκοτώθηκε από την αστυνομία και το παιχνίδι έπρεπε να ακυρωθεί. Οι απειλητικές τους φωνές και τα καπνογόνα δεν έκαναν την κατάσταση να φαίνεται καθόλου καλή. Αντ' αυτού, γινόταν χειρότερη...

Τελικά, αφού πέρασε αρκετή ώρα μιλώντας στο τηλέφωνο, πιθανότατα περιμένοντας οδηγίες, ο διαιτητής πήρε μια απόφαση. Ο αγώνας ακυρώθηκε, στο 48ο λεπτό. Τελικά, θα αποκαλυπτόταν αργότερα ότι πίσω από την απόφαση για τη διακοπή του αγώνα ήταν ο τότε πρόεδρος της Serie A, Γκαλιάνι. Ήταν αυτός που μιλούσε με τον Ροζέτι στο τηλέφωνο.



Οι παίκτες έφυγαν με στεναχώρια από το γήπεδο εκτός από λίγους, όπως ο Φραντσέσκο Τότι και ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς, που προσπάθησαν να μιλήσουν με τους οπαδούς τους και να τους ηρεμήσουν. Γιατί ακόμα κι αν ακυρωνόταν το παιχνίδι, υπήρχε ακόμα ένα πρόβλημα: Σύμφωνα με την αφήγηση των ultras, η αστυνομία ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία ενός αγοριού και υπήρχε συγκεκριμένος κίνδυνος: Οι «τιφόζι» θα προσπαθούσαν να πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους.

Καθώς ο ομιλητής συνέχισε να φωνάζει από τα μεγάφωνα, επαναλαμβάνοντας ότι ο θάνατος του αγοριού ήταν ψευδής είδηση, η ένταση τελικά φάνηκε να μειώνεται και ο κόσμος άρχισε να βγαίνει από το «Stadio Olimpico». Έδειξαν να συμβιβάζονται, αλλά όχι για πολύ. Ίσα-ισα, μέχρι να βγουν έξω από το γήπεδο όπου οι οργανωμένοι συνέχισαν τα επεισόδια.

Υπήρξαν άλλες δύο ώρες συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των οπαδών των Ρόμα και της Λάτσιο, με άπειρο ξύλο, ρίψεις πετρών, καπνογόνων, αντικειμένων, προτού τελικά οι τα πλήθη διαλυθούν και μερικοί από αυτούς συλληφθούν. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά το δελτίο ειδήσεων ανέφερε για 14 τραυματίες. Έξι οπαδούς και οκτώ αστυνομικούς.





Το ντέρμπι επαναλήφθηκε ένα μήνα αργότερα και έληξε 1-1 με τα γκολ των Μπερνάρντο Κορράντι και Φραντσέσκο Τότι. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που έχει σημασία. Ποτέ δεν έγινε σαφές ποιος δημιούργησε τη φήμη για τον θάνατο του αγοριού και γιατί. Κανείς δεν κατάλαβε ποτέ γιατί το ντέρμπι σταμάτησε στου δρόμου τα μισά, χωρίς να υπάρξει κάποιος προφανής λόγος. Το μόνο στο οποίο μπόρεσε να καταλήξει η έρευνα της αστυνομίας είναι ότι η είδηση δεν προήλθε από μια προκαθορισμένη συμφωνία μεταξύ των οπαδών της Ρόμα και της Λάτσιο.

Και έτσι, το μόνο που είχε απομείνει από το «Derby di Roma» της 21ης Μαρτίου 2004, ήταν ένα φρικτό ενθύμιο για το πόση δύναμη, πόση επιρροή μπορεί να έχουν οι οι «τιφόζι» στο ποδόσφαιρο, φτάνοντας στο σημείο να αναγκάσει τις αρχές να διακόψουν έναν αγώνα...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Long Form