Το ημερολόγιο έδειχνε 1η του Νοέμβρη το μακρινό 1897. Μια παρέα στο Τορίνο αποφάσισε πριν από 45.305 ημέρες ή πιο εύκολα, πριν από 124 χρόνια και 27 ημέρες να δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα που αργότερα θα ήταν η κυρίαρχος στην Ιταλία.

Η Sports Club Juventus δημιουργήθηκε και λίγα χρόνια αργότερα έγινε απλώς... Γιουβέντους. Ένας σύλλογος που έχει κατακτήσει τόσες κούπες εντός των συνόρων, η οποία έχει τα περισσότερα χρόνια το πάνω χέρι στην Serie A, αλλά αρκετές φορές έχει κατηγορηθεί για αρκετά ζητήματα, όπως η εύνοια από τη διαιτησία, οι αθέμιτοι τρόποι να παίρνει παιχνίδια και φυσικά για το σκάνδαλο «Calciopolis». Για το τελευταίο άλλωστε η Γηραιά Κυρία είχε υποβιβαστεί το 2006 μετά από απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, αφαιρώντας της και τίτλους, αλλά δεν ήταν και η μοναδική φορά που συνέβη αυτό. Υπάρχει άλλη μια φορά που οι «μπιανκονέρι» υποβιβάστηκαν. Ήταν τη σεζόν 1913/14, όταν έπεσαν αγωνιστικά αλλά σώθηκαν... εξωαγωνιστικά βρίσκοντας ένα παραθυράκι στον κανονισμό και τη βοήθεια της ιταλικής ομοσπονδίας.

Γιατί... θυμόμαστε σήμερα αυτή την ιστορία που λίγος κόσμος γνωρίζει; Διότι η Γιουβέντους αντιμετωπίζει την Αταλάντα, η οποία εδρεύει στη Λομβαρδία και η Γηραιά Κυρία χρησιμοποίησε ξαφνικά την πόλη της για έδρα, άλλαξε... ρίζες για να σώσει την παρτίδα. Πάμε, όμως, να το δούμε λίγο αναλυτικά.

Η ομοσπονδία είχε αποφασίσει να κάνει μια αναδιάρθρωση στο πρωτάθλημα. Το πρότζεκτ «Vavassori-Faroppa» εγγυόταν μια νέα πνοή στο ποδόσφαιρο της Ιταλίας, το οποίο είχε αρχίσει να μεταδίδεται-διαδίδεται σε όλη την χώρα και γενικότερα στον πλανήτη. Η πρώτη κατηγορία, λοιπόν, συμπεριλάμβανε 30 ομάδες, οι οποίες είχαν χωριστεί σε δύο ομίλους: στον Βόρειο (Βένετο-Εμιλιάνο, Λομβαρδία-Λιγκούρια, Πιεμοντέζε) και στον Νότιο (Τοσκάνη, Λάτσιο, Καμπανια) και τον τίτλο κατέκτησε η Προ Βέρτσελι. Ως τώρα, όλα καλά...



Ο κανονισμός προέβλεπε φυσικά και υποβιβασμό-προβιβασμό, ώστε να είναι δίκαιο το άθλημα και να μπορούν άλλες ομάδες να αγωνιστούν στα σαλόνια. Η Γιουβέντους είχε κάκιστη ομάδα, τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου της Πιεμοντέζε, έχοντας 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 8 ήττες με 14-35 τέρματα. Ένα γεγονός πως δεν αντιμετωπίστηκε από τη Γηραιά Κυρία με αγωνιστικό τρόπο, αλλά εξελίχθηκε σε ένα διπλωματικό επεισόδιο.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Ουμπέρτο Μαλβάνο, ζητά μια έκτακτη συνεδρίαση στην FIGC (σσ. ιταλική ομοσπονδία). Οι «μπιανκονέρι» έχουν τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, της φρουράς τους (Βασιλική Αστυνομία) και απειλούν πως εάν υποβιβαστούν, τότε η κυβέρνηση θα σταματήσει τη χρηματοδότηση στις ομάδες και ο Μαλβάνο ζητάει τη σωτηρία της Γιουβέντους. Ήταν ένα τέχνασμα, ένας εκβιασμός ώστε η ομάδα να σώζει την παρτίδα. Παράλληλα, ο Μαλβάνο έχοντας αγωνιστεί σε Γιουβέντους και Μίλαν νωρίτερα, είχε την προσωπικότητα και την αναγνώριση σε όλη την Ιταλία, ενώ διατηρούσε και άριστες σχέσεις με την ομοσπονδία και τον Τζιοβάνι Μάουρο. Κάπως έτσι, η FIGC έγερνε προς το «ναι» στην σωτηρία της Γιουβέντους.



Απέμενε το πώς θα δικαιολογηθεί η απόφαση αυτή. Ένα νέο πρότζεκτ εμφανίζεται, το «Baraldi-Baruffini» το οποίο προέβλεπε την επέκταση του πρωταθλήματος. Περισσότερες ομάδες από διάφορες περιοχές της Ιταλίας να αγωνίζονται, με τις ομάδες που υποβιβάστηκαν την περασμένη σεζόν να σώζονται. Μια εξαιρετική λύση για τη Γιουβέντους, αλλά όχι και για την περιφέρεια του Πιεμοντέζε που είχε την πίεση των Νοβάρα, Αλεσάντρια για να προβιβαστούν.

Η ιταλική ομοσπονδία δεν ενδιαφέρεται από τις αντιδράσεις κανενός. Ο χάρτης της σεζόν 1913/14 αλλάζει ξανά παρά τα όσα πρότζεκτ αναφέρονταν ανά καιρούς. Οι ομάδες χωρίζονται έτσι σε γκρουπ ώστε να χωρέσουν όλες. Η ομάδα Λιγκούρια που βρισκόταν στο γκρουπ Λομβαρδία-Λιγκούρια πετάγεται εκτός με συνοπτικές διαδικασίες. Τελικά, συμμετέχει και αυτή αλλά το γκρουπ μετατρέπεται σε Λιγκούρια-Πιεμοντέζε. Η Γιουβέντους δεν έχει πρόβλημα να «κλέψει» τη θέση μιας άλλης ομάδας που άξιζε να ανέβει, απαρνείται την έδρα της, τις ρίζες της και παίζει κάπου που δεν της επιτρεπόταν και ουσιαστικά δεν άξιζε. Όλα γίνονταν όμως με καλή θέληση...



Η Μπρέσια βολεύεται σε άλλον όμιλο γιατί είχε ισχυρές περσόνες, ενώ οι Γιουβέντους, Νοβάρα χωράνε και αυτές στο γκρουπ της Λομβαρδίας, στο οποίο δεν είχαν καμία σχέση. Για να αντιληφθεί κανείς, άλλες δύο ομάδες από το Τορίνο έπαιξαν στομ όμιλο Λομβαρδία-Λιγκούρια, ενώ όπως προείπαμε χωρίς κανέναν διασταγμό δέχτηκαν να αλλάξουν έδρες, να παίξουν σε άλλες περιοχής. και σε έναν σαφώς πιο εύκολο όμιλο. Ακολουθούν ενστάσεις. Ε και; Απορρίπτονται όλες με συνοπτικές διαδικασίες από την ιταλική ομοσπονδία. Και για να είναι όλοι σίγουροι και καλυμμένοι, να μην κινδυνέψει κανένας και να μην κάνει πάλι τα... δικά της η FIGC, παίρνει μια έξτρα απόφαση για κερασάκι στην τούρτα.

Υποβιβασμός τέλος, κανείς δεν πέφτει, κανείς δεν ανεβαίνει και η Γιουβέντους μπορεί να συνεχίσει χωρίς άγχος! Για την ιστορία, το «σκουντέτο» της σεζόν 1913/14 το κατέκτησε η Καζάλε. Προσθέτοντας με την αξία της, μια πραγματικά ωραία ιστορία στην «Βίβλο» του ιταλικού πρωταθλήματος...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο Άρης μένει στην κορυφή και θυμάται τα τέλη των '70s και την ιστορική σεζόν με το μπαράζ τίτλου!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Αμορίμ έρχεται για να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα και να της αλλάξει το DNA!

Και όμως, υπήρξαν και αυτές: Οι έξι καλύτερες στιγμές του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Έρικ Τεν Χαγκ: Δίνοντας την πιο αρνητική ερμηνεία ακόμα και στο Fergie Time

H Μπριάνα Στιούαρτ μπορεί επιτέλους να κοιμηθεί: Ξόρκισε το φάντασμα της κακοποίησης που υπέστη μικρή

Βαθμοί, πρόκριση, έξτρα ευκαιρία... Τα γκολ του Τετέ είναι «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό!

Θυμίζοντας… Σερ Άλεξ: Πώς ένας άγνωστος Σουηδός έχει οδηγήσει την Αμπερντίν στο καλύτερο ξεκίνημα φέτος στην Ευρώπη!

Έρχεται… εμφύλιος στο Παρίσι: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να αγοράσει την Παρί FC σε συνεργασία με τη Red Bull!

To 33,3 του Τούχελ που μπορεί να κάνει την Αγγλία να ελπίζει

Γίγαντας ύψους… 1.68μ.: Πώς ο Μανώλης Σιώπης έχει βοηθήσει την επιθετική γραμμή της Εθνικής

TAGS: Extended