Μία σεζόν... roller coaster ήταν η περασμένη για τη Φενέρμπαχτσε. Ο τουρκικός σύλλογος ξεκίνησε άσχημα τη χρονιά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη λύση της συνεργασίας της με τον Δημήτρη Ιτούδη και την πρόσληψη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Από εκεί και πέρα, η ομάδα της Πόλης ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της, εξασφάλισε τους εγχώριους τίτλους, και έφτασε μέχρι το Final Four της Euroleague, αν και τελικά τερμάτισε τέταρτη.

Πλέον, η Φενέρ ξεκινά τη σεζόν 2024-25, την πρώτη πλήρη του «Σάρας» στον πάγκο της, με στόχο να κάνει το βήμα παραπάνω που της έλειψε την περασμένη χρονιά. Ο Λιθουανός προπονητής προχώρησε σε ριζική αναδόμηση του ρόστερ, καθώς αρκετά βασικά «γρανάζια» όπως ο Νικ Καλάθης, ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Τζόναθαν Μότλεϊ αποχώρησαν. Παράλληλα, έγιναν μερικές «ηχηρές» κινήσεις, όπως η απόκτηση του Γουέιντ Μπόλντγουιν, του Μπόνζι Κόλσον, του Νικολό Μέλι και του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς.

Σε γενικές γραμμές, η Φενέρμπαχτσε μπαίνει στη σεζόν έχοντας ένα από τα πιο ακριβά και ταλαντούχα ρόστερ της διοργάνωσης. Ο Γιασικεβίτσιους απέδειξε πέρυσι ότι έχει όλα τα «φόντα» ώστε να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή, αναλαμβάνοντας μάλιστα ένα σύνολο το οποίο δεν είχε «χτίσει» ο ίδιος. Πλέον, θα παρουσιάσει το δικό του πρότζεκτ, με τον τουρκικό σύλλογο να στοχεύει φυσικά στο Final Four και τον τίτλο.



Απέκτησε: Γουέιντ Μπόλντγουιν (Μακάμπι), Μπόνζι Κόλσον (Μακάμπι), Νικολό Μέλι (Αρμάνι Μιλάνο), Αρτούρς Ζάγκαρς (επιστροφή από δανεισμό στη Γουλβς), Ερτέν Γκαζί (Αναντολού Εφές), Ντέβον Χολ (Αρμάνι Μιλάνο), Κεμ Μπιρτς (Τζιρόνα), Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (Χιούστον Ρόκετς)

Αποχώρησαν: Νικ Καλάθης (Μονακό), Γιώργος Παπαγιάννης (Μονακό), Τζόναθαν Μότλεϊ (Χάποελ Τελ Αβίβ), Τάιλερ Ντόρσεϊ (Ολυμπιακός), Ραούλ Νέτο (Ελεύθερος), Γιαμ Μαντάρ (Μπάγερν Μονάχου), Νέιτ Σέστινα (Βαλένθια), Σεχμούς Χαζέρ (Μπαχτσεσεχίρ), Αμίν Νουά (Γρανάδα).

Το μεγάλο ατού: Πρόκειται για μία επιθετική... υπερδύναμη. Δίπλα στους εξαιρετικούς σκόρερ Σκότι Γουίλμπεκιν, Μάρκο Γκούντουριτς και Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις προστέθηκαν παίκτες που μπορούν να βάλουν την μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο, όπως ο Γουέιντ Μπόλντγουιν και ο Μπόνζι Κόλσον.

Η μεγάλη αδυναμία: Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει στο ρόστερ κάποιος καλός χειριστής και δημιουργός. Οι περιφερειακοί της ομάδας που αναμένεται να παίρνουν μεγάλο χρόνο, δηλαδή ο Σκότι Γουίλμπεκιν και ο Γουέιντ Μπόλντγουιν, είναι παίκτες που έχουν το μυαλό τους στο σκοράρισμα και όχι την πάσα. Για να το πούμε πιο απλά, το κενό του Νικ Καλάθη μοιάζει να μην έχει καλυφθεί.



Ο πολυτιμότερος παίκτης: Από την περσινή σεζόν φάνηκε πως η Φενέρ είναι πλέον η ομάδα του Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις. Ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε μαγική χρονιά, έβαλε την πρώτη 50άρα της Ευρωλίγκας και ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα, επομένως δεν φαίνεται να συντρέχει κάποιος λόγος ώστε να μην το ξανακάνει.

Η πιθανή «αποκάλυψη»: Ένας παίκτης που ίσως γίνει απαραίτητος στην πορεία της σεζόν είναι ο Αρτούρς Ζάγκαρς. Ο «κοντοπίθαρος» που είχε κλέψει την παράσταση στο Παγκόσμιο του 2023 με τη Λετονία επέστρεψε απο τον δανεισμό του και είναι ο μοναδικός περιφερειακός της Φενέρ με δημιουργικές «αρετές». Αν πάρει χρόνο, έχει τις δυνατότητες να δώσει μία διαφορετική «νότα» στο παιχνίδι της ομάδας.

Το μεγάλο ερωτηματικό: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στο ρόστερ υπάρχει μία... υπερσυγκέντρωση παικτών που λειτουργούν καλά στο isolation παιχνίδι και θέλουν πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια. Μένει να φανεί αν ο Γιασικεβίτσιους θα καταφέρει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο σύνολο.

Η πρόβλεψη: Η οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη Φενέρ θα αποτελεί εικασία, καθώς προχώρησε σε ριζικές αλλαγές επομένως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα παρουσιάσει. Το σίγουρο είναι ότι στα «χαρτιά» έχει ένα από τα καλύτερα ρόστερ της διοργάνωσης. Θα είναι σίγουρα στην 8άδα και αποτελεί ένα από τα φαβορί για Final Four.



Το ρόστερ

1. Μετετζάν Μπιρσέν – F – 2.08μ. – 29χρ.
2. Γουέιντ Μπόλντγουιν – G – 1.93μ. – 28χρ.
3. Σκότι Γουίλμπεκιν – G – 1.88μ. – 31χρ.
4. Ερτέν Γκαζί – G – 1.91μ. – 27χρ.
5. Σερτάτς Σανλί – C – 2.13μ. – 33χρ.
8. Νικολό Μέλι – F/C – 2.05μ. – 33χρ.
10. Μελίχ Μαχμούτογλου – G – 1.91μ. – 34χρ.
11. Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις - F – 2.03μ. – 29χρ.
13. Ταρίκ Μπιμπέροβιτς – F – 2.01μ. – 23χρ.
15. Μερτ Εμρέ Εκσιόγλου – G – 1.88μ. – 22χρ.
20. Ντέβον Χολ – G – 1.96μ. – 29χρ.
21. Νταϊσόν Πιερ – F – 1.98μ. – 30χρ.
22. Χάμζα Μεστόγλου – F – 2.03μ. – 20χρ.
23. Μάρκο Γκούντουριτς – G/F – 1.98μ. – 29χρ.
32. Αρτούρς Ζάγκαρς – G – 1.90μ. – 24χρ.
50. Μπόνζι Κόλσον – F – 1.98μ. – 28χρ.
51. Μπόμπαν Μαριάνοβιτς - C - 2.24μ. - 36χρ.
92. Κεμ Μπιρτς – C – 2.06μ. – 31χρ.
Προπονητής: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Οι Μπακς και ο Γιάννης στο σταυροδρόμι: Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη απόφαση στο Μιλγουόκι;

Asteras AKTOR: Τα βήματα προόδου και οι… κρυφές ματιές

Φετινό Big-5 εναντίον περσινού: Η εκτόξευση του Άρη και η πτώση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Έτσι… γύρισε τον διακόπτη: Η αγωνιστική μεταμόρφωση του Ολυμπιακού με αριθμούς

Πίτσι για Ρουί Βιτόρια στο sport-fm.gr: «Ιδανικός για τον Παναθηναϊκό, θα τον λατρέψουν»!

Σακίλ ΜακΚίσικ: Ο game changer του Ολυμπιακού, καλύτερος από ποτέ

Μπαριέντος στο sport-fm.gr: «Καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ ο Βιτόρια - Ιδανική επιλογή για τον Παναθηναϊκό»

Ρουί Βιτόρια: Η δουλειά που δεν κρίνεται μόνο από τίτλους και η ιστορία με τον βιολιστή

«Δεν είμαι ήρωας, αλλά ξέρω τι είναι σημαντικό στη ζωή»: Η τραγωδία που διαμόρφωσε την προσωπικότητα του Ρουί Βιτόρια

Τι να πει και ο… Λεβαντόφσκι: Ήταν, τελικά, ληστεία το ότι δεν πήρε τη Χρυσή Μπάλα ο Βινίσιους;