sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Aποδυναμωμένη και συνεχώς ξεσπιτωμένη η ομάδα του Κάτας

Το προφίλ της Μακάμπι Τελ Αβίβ για την αγωνιστική σεζόν 2024/25 της Ευρωλίγκας.

Καταδικασμένη από την «πλούσια» ιστορία της να πρωταγωνιστεί, η Μακάμπι Τελ Αβίβ φέτος καλείται να καταφέρει αυτό που έχασε στο… νήμα τις δύο προηγούμενες σεζόν. Πρόπερσι έχασε με 3-2 τη σειρά των playoffs με τη Μονακό, ενώ πέρσι τερμάτισε 7η με ρεκόρ 20-14 στη regular season, ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπασκόνια στα play-in, αλλά στα playoffs βρήκε απέναντί της τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, χάνοντας την πρόκριση στο πέμπτο ματς.

Για μία ακόμα σεζόν… ξεσπιτωμένη και αναγκασμένη να δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της πολύ μακριά από το σπίτι της, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που συνεχίζει να επικρατεί ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η «ομάδα του λαού» έχασε τους τέσσερις από τους πέντε βασικούς της από την περσινή σεζόν (Μπράουν, Μπόλντγουιν, Κόλσον και Νίμπο), με τον Όντεντ Κάτας να πρέπει να βρει τον τρόπο να αναπληρώσει τα κενά, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Γουένιεν Γκάμπριελ και Κόμπι Σίμονς ήρθαν από το ΝΒΑ για να δώσουν λύσεις, αλλά μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στα νέα για εκείνους δεδομένα, Λέβι Ράντολφ και Τζέιλεν Χορντ έρχονται από εξαιρετική σεζόν με τη Χάποελ Τελ Αβίβ, αλλά δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας, ενώ Ρόκας Γιοκουμπάιτις και Τζόρνταν Λόιντ αποτελούν μάλλον… safe επιλογές, έχοντα αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν. Με αλλαγές στο ρόστερ της, μένει να δούμε αν η Μακάμπι θα μπορέσει να διεκδικήσει και φέτος με αξιώσεις την επιστροφή της σε Final 4 μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

Απέκτησε: Κόμπι Σίμονς (Τορόντο Ράπτορς), Γουένιεν Γκάμπριελ (Μέμφις Γκρίζλις), Λέβι Ράντολφ (Χάποελ Τελ Αβίβ), Τζέιλεν Χορντ (Χάποελ Τελ Αβίβ), Τζόρνταν Λόιντ (Μονακό), Ρόκας Γιοκουμπάιτις (Μπαρτσελόνα).



Αποχώρησαν: Αντόνιους Κλίβελαντ (Λοκομοτίβ Κουμπάν), Τζο Τόμασον (Γκραν Κανάρια), Τζέιμς Γουέμπ (Καρσίγιακα), Τζος Νίμπο (Αρμάνι Μιλάνο), Γουέιντ Μπόλντγουιν (Φενέρμπαχτσε), Μπόνζι Κόλσον (Φενέρμπαχτσε), Λορέντζο Μπράουν (Παναθηναϊκός).

Μεγάλο ατού: Για μία ακόμα σεζόν, η Μακάμπι θα βασιστεί στην αθλητικότητα των παικτών της και στον γρήγορο ρυθμό που θα προσπαθεί να δώσει στα παιχνίδια της. Ο Όντεντ Κάτας κατάφερε πέρσι να παρουσιάσει μια ομάδα άκρως ανταγωνιστική, παίρνοντας την πρόκριση στα playoffs (όπου αποκλείστηκε με 3-2 από τον Παναθηναϊκό), ενώ θετικό είναι και το ότι η φετινή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη σεζόν του στον πάγκο της ομάδας, δίνοντας της την απαραίτητη σταθερότητα.

Μεγάλη αδυναμία: Και φέτος, η Μακάμπι θα είναι αναγκασμένη να δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της μακριά από το σπίτι της και στο Βελιγράδι, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το «καυτό» γήπεδό της θα αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» της, οπότε αυτόματα χάνει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της.

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Aποδυναμωμένη και συνεχώς ξεσπιτωμένη ομάδα του Κάτας

Πολυτιμότερος παίκτης: Ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις άφησε την Μπαρτσελόνα μετά από τρεις σεζόν που φόρεσε τη φανέλα της, για να ενταχθεί στη Μακάμπι του Κάτας. Φέτος, μπορεί να βρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δεν είχε ποτέ στην ομάδα το Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ξεδιπλώνοντας το δεδομένο ταλέντο στο παρκέ.

Πιθανή «αποκάλυψη»: Ο Γουένιεν Γκάμπριελ αποτέλεσε (στα χαρτιά τουλάχιστον) την καλύτερη προσθήκη τη Μακάμπι στο φετινό καλοκαίρι. Έτοιμος για την πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη, ο 27χρονος ψηλός από το Νότιο Σουδάν ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τους Σακραμέντο Κινγκς το 2018, ενώ κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν φόρεσε τη φανέλα του Μέμφις Γκρίζλις, παίζοντας επίσης σε G-League και Πουέρτο Ρίκο. Φουλ αθλητικός, φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στην ομάδα του Τελ Αβίβ.

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Aποδυναμωμένη και συνεχώς ξεσπιτωμένη ομάδα του Κάτας

Μεγαλύτερο ερωτηματικό: Το πώς θα παρουσιαστεί έχοντας χάσει τους πολυτιμότερους παίκτες της κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Μπράουν, Κόλσον, Μπόλντγουιν και Νίμπο, οι οποίοι αποτελούσαν το «Α και το Ω» της μέχρι πριν από μερικούς μήνες, αποχώρησαν όλοι για… άλλες πολιτείες και τα κενά τους μοιάζουν δυσαναπλήρωτα.

Πρόβλεψη: Αποδυναμωμένη σε σύγκριση με πέρσι, θα παλέψει ξανά για είσοδο έστω στα play-in, όμως μοιάζει δύσκολο να επαναλάβει την πορεία της περασμένης regular season, την οποία ολοκλήρωσε στην 7η θέση με ρεκόρ 20-14, χάνοντας οριακά την παρουσία της στο Final 4.

Ρόστερ:
1. Τζέιλεν Χορντ (Γάλλος)-F/C-2.03μ.-35 χρ.
3. Τζόρνταν Λόιντ (Αμερικανός)-G-1.93μ.-31 χρ.
8. Ράφι Μένκο (Ισραηλινός)-SF-2μ.-30 χρ.
9. Ρομέιν Σόρκιν (Ισραηλινός)-F/C-2.08μ.-28 χρ.
10. Ομέρ Μάγερ (Ισραηλινός)-G-1.90μ-28 χρ.
11. Γουίλ Ρέιμαν (Ισραηλινός)-PF-2.03μ.-27χρ.
12. Τζον Ντι Μπαρτολομέο (Ισραηλινός)-G-1.83μ-33 χρ.
14. Τζασιέλ Ριβέρο (Πουέρτο Ρίκο)-F/C-2.06μ.-30 χρ.
15. Τζέικ Κοέν (Ισραηλινός)-F/C-2.09μ-33χρ.
20. Λέβι Ράντολφ (Αμερικανός)-G/F-1.98μ-31 χρ.
31. Ρόκας Γιοκουμπάιτις (Λιθουανός)-G-1.93μ.- 23 χρ.
32. Γουένιεν Γκάμπριελ (Νότιο Σουδάν)-F/C-2.06μ-27 χρ
45. Ταμίρ Μπλατ (Ισραηλινός)-PG-1.78μ-27 χρ.
Προπονητής: Όντεντ Κάτας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x