sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αναντολού Εφές: Έτοιμη για επιστροφή με... ενισχύσεις από το ΝΒΑ

Το sport-fm.gr παρουσιάζει το προφίλ της Αναντολού Εφές, η οποία το καλοκαίρι προχώρησε σε μερικές σπουδαίες κινήσεις με στόχο την επιστροφή στην κορυφογραμμή της Ευρωλίγκας.

Η περασμένη αγωνιστική περίοδος, η πρώτη της μετά-Αταμάν και μετά-Μίτσιτς εποχής για την Αναντολού Εφές, ήταν απόλυτα αποτυχημένη, με τον τουρκικό σύλλογο να χάνει όλους τους εγχώριους τίτλους και να μένει εκτός playoffs Ευρωλίγκας, παρά την αντεπίθεσή του από τη στιγμή που ανέλαβε ο Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς στη θέση του Ερντέμ Τσαν.

Για τον παραπάνω λόγο, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης κινήθηκε πολύ έξυπνα το καλοκαίρι και προχώρησε σε μερικές κινήσεις που την ισχυροποίησαν αισθητά. Αρχικά, κράτησε πολύ κομβικούς παίκτες του κορμού της, καθώς «έδεσε» τον Σέιν Λάρκιν, ενώ διατήρησε τους Ντάριους Τόμπσον, Ελάιτζα Μπράιαντ, Ροντρίγκ Μπομπουά, Ντάνιελ Οτούρου και Ντέρεκ Γουίλις, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στις προσθήκες, ο απογοητευτικός Γουίλ Κλάιμπερν αποχώρησε και στη θέση του αποκτήθηκαν δύο εξαιρετικά ποιοτικοί παίκτες με πλούσια καριέρα στο NBA, ο πρωταθλητής με τους Μπακς, Τζόρνταν Νουόρα και ο Στάνλεϊ Τζόνσον. Ο «γερασμένος» Τίμπορ Πλάις αντικαταστάθηκε από τον Βενσάν Πουαριέ, ενώ στη θέση «4» αποκτήθηκε ο Ρόλαντς Σμιτς, επί σειρά ετών κορυφαίος παίκτης της Ζάλγκιρις.

Όλα αυτά δείχνουν πως η Εφές, που έμεινε εκτός playoffs μετά τις συνεχόμενες κατακτήσεις του τίτλου το 2021 και το 2022, έβαλε τις βάσεις έτσι ώστε να επανέλθει αρχικά στην οκτάδα, και γιατί όχι, και στο Final Four, έχοντας ρόστερ για ψηλά.

Αναντολού Εφές: Έτοιμη για επιστροφή με... ενισχύσεις από το ΝΒΑ

Απέκτησε: Βενσάν Πουαριέ (Ρεάλ Μαδρίτης), Στάνλεϊ Τζόνσον (Στόκτον Κινγκς), Τζόρνταν Νουόρα (Τορόντο Ράπτορς), Ρόλαντς Σμιτς (Ζάλγκιρις Κάουνας).

Αποχώρησαν: Τίμπορ Πλάις (Τραπάνι), Μάικ Ντάουμ (Ερυθρός Αστέρας), Ερτέν Γκαζί (Φενέρ), Γουίλ Κλάιμπερν (Βίρτους Μπολόνια), Τάιρικ Τζόουνς (Παρτίζαν), Μελίχ Τουντσά (Τουρκ Τέλεκομ-δανεικός), Μεχμέτ Ντεμιρέλ (Καρσίγιακα-δανεικός).

Μεγάλο ατού: Η εντυπωσιακή ενίσχυση της ομάδας. Η Εφές έκανε λίγες και καλές κινήσεις, αποκτώντας δύο παίκτες με αξιόλογες πορείες στο NBA (Τζόνσον, Νουόρα) και δύο φτασμένους αθλητές Ευρωλίγκας (Πουαριέ, Σμιτς). Και το έκανε κρατώντας τα βασικά στοιχεία του κορμού της, με εξαίρεση τον απογοητευτικό Γουίλ Κλάιμπερν και τον εξουθενωμένο Τίμπορ Πλάις. Θα είναι σίγουρα βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλη αδυναμία: Η απειρία του προπονητή της. Ο Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς έδειξε πέρυσι καλά δείγματα, με την ομάδα να κάνει ένα τρομερό «ντεμαράζ» από τη στιγμή που ανέλαβε. Αυτό δεν αναιρεί όμως ότι είναι ένας «πρωτάρης» στο head coaching, καθώς η περασμένη σεζόν ήταν η πρώτη της καριέρας του ως προπονητή και όχι βοηθού. Μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί την πρώτη του πλήρη αγωνιστική περίοδο.

Πολυτιμότερος παίκτης: Η προφανής απάντηση είναι και η σωστή. Ο Σέιν Λάρκιν παραμένει ένας από τους 4-5 κορυφαίους γκαρντ της Ευρωλίγκας, κάνοντας την περασμένη σεζόν μία απίθανη χρονιά, που πέρασε λανθασμένα απαρατήρητη λόγω της απογοητευτικής πορείας της Εφές. Πρόκειται για μία... μηχανή σκοραρίσματος και δημιουργίας, και έχει αποδείξει πως αν έχει το κατάλληλο supporting cast, μπορεί να το φτάσει ψηλά.

Αναντολού Εφές: Έτοιμη για επιστροφή με... ενισχύσεις από το ΝΒΑ

Πιθανή «αποκάλυψη»: Αν κάποιος παρακολούθησε τους αγώνες προετοιμασίας της Εφές, υπάρχει ένας παίκτης τον οποίο σίγουρα θα ξεχώρισε. Ο λόγος για τον Τζόρνταν Νουόρα, 26χρονο φόργουορντ με elite ικανότητες στο σκοράρισμα και το μακρινό σουτ. Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει πρωτάθλημα NBA με τους Μπακς, ο οποίος μάλιστα έδειξε καλά στοιχεία και στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, όποτε πήρε ευκαιρίες. Αν προσαρμοστεί θα αποτελέσει έναν από τους καλύτερους παίκτες της σεζόν.

Μεγαλύτερο ερωτηματικό: Το ένα αναφέρθηκε ήδη παραπάνω, και είναι το πώς θα καταφέρει ο άπειρος Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς να διαχειριστεί την πρώτη του πλήρη σεζόν στην Ευρωλίγκα ως head coach. Το δεύτερο είναι αν οι δύο NBAers, στους οποίους η Εφές βασίζει πολλά, θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό στυλ μπάσκετ.

Πρόβλεψη: Η Εφές την περασμένη αγωνιστική περίοδο κατάφερε να μπει οριακά στη δεκάδα. Φέτος, το ρόστερ της μοιάζει καλύτερο και πιο ισορροπημένο, επομένως είναι πολύ πιθανό να τη δούμε μεταξύ 5ης και 8ης θέσης. Δύσκολα ψηλότερα, αφού Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρ μοιάζουν να έχουν καλύτερα ρόστερ.

Αναντολού Εφές: Έτοιμη για επιστροφή με... ενισχύσεις από το ΝΒΑ

Το ρόστερ:

0. Σέιν Λάρκιν – G – 1.83μ. – 31χρ.
1. Ροντρίγκ Μπομπουά – G/F – 1.88μ. – 36χρ.
3. Τζόρνταν Νουόρα – F – 2.03μ. – 26χρ.
6. Ελάιτζα Μπράιαντ – G/F – 1.96μ. – 29χρ.
8. Σαλίχ Άλτουντας – C – 2.10μ. – 18χρ.
9. Μελίχ Τουντσά – G – 1.97μ. – 18χρ.
10. Ριντβάν Οντσέλ – G – 1.91μ. – 27χρ.
11. Ρόλαντς Σμιτς – F/C – 2.08μ. – 29χρ.
13. Ντάριους Τόμποσν – G – 1.93μ. – 29χρ.
14. Στάνλεϊ Τζόνσον – F – 2.01μ. – 28χρ.
17. Βενσάν Πουαριέ – C – 2.13μ. – 30χρ.
18. Ντόγκους Οζντεμίρογλου – G – 1.91μ. – 28χρ.
19. Μπουράκ Τσαν Γιλντιζλί – F – 2.03μ. – 30χρ.
23. Γιούστους Χόλατζ – G – 1.91μ. – 23χρ.
24. Ερτσάν Οσμάνι – C – 2.13μ. – 26χρ.
25. Ντάνιελ Οτούρου – C – 2.03μ. – 24χρ.
33. Ερκάν Γιλμάζ – F – 1.96μ. – 26χρ.
35. Ντέρεκ Γουίλις – F – 2.06μ. – 29χρ.
Προπονητής: Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x