«Αν δεν σταματήσεις να πίνεις αμέσως, δεν θα μπορέσεις να ζήσεις», ήταν η ατάκα των γιατρών προς τον Φαμπιάν Ο’Νιλ προ μηνών. Η γυναίκα του και η κόρη του προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν. Η δεύτερη, μάλιστα, έκανε και δημόσια έκκληση για να βρει συμβατό δότη για μεταμόσχευση του ύπατος. Είχε υποστεί οξεία κίρρωση του ύπατος από το ποτό. Το σώμα του ήταν εξασθενημένο, είχε υποστεί ακόμη και ουρολοίμωξη, πολλά όργανά του είχαν επηρεαστεί προς το κακό, ενώ βρισκόταν συνολικά σε δύσκολη κατάσταση.

Το γνωστό του πάθος για το αλκοόλ, από τα χρόνια που έπαιζε κιόλας ποδόσφαιρο, τον είχε καταστρέψει. Ήταν μία από τις πολλές κακές του συνήθειες, ένας εθισμός που θα τον ακολουθούσε για πολλά έτη και θα τον κατέστρεφε. Ως ποδοσφαιριστής, ως άνθρωπο… «Σπαταλούσα τα πάντα, αλλά ποτέ δεν έχω κάνει κακό σε κανέναν, μόνο στον εαυτό μου. Πολλές γυναίκες προσπάθησαν να με αλλάξουν, αλλά δεν το ήθελα ποτέ. Αν είχαν προσπαθήσει να με βοηθήσουν στο παρελθόν, είχα αρνηθεί. Είμαι έτσι, επαναστάτης και περήφανος», είχε πει πολύ καιρό πριν, λίγο πριν χειρουργηθεί στη χοληδόχο κύστη.

Η ζωή του ήταν εξ αρχής δύσκολη. Οι γονείς του δεν τον ήθελαν και τον παράτησαν μωρό παιδί στη γιαγιά του, η οποία και τον μεγάλωσε. Πάμφτωχη η οικογένεια που ζούσε, οπότε αναγκαζόταν από πολύ μικρός να τρέχει στους δρόμους και να πουλάει πράγματα για να φέρει λεφτά στο σπίτι. Στα 9 του ξεκίνησε το ποτό (!), ενώ πιάστηκε από την αστυνομία στην ίδια ηλικία να μπαίνει σε οίκο ανοχής για να πουλήσει λουκάνικα! Ήξερε πως η μόνη δίοδος για να ξεφύγει ήταν το ποδόσφαιρο, αλλά δεν άφησε ποτέ πίσω του τις παθήσεις του.



Το ποδοσφαιρικό του IQ τεράστιο, όπως και το ταλέντο του. Δεν ήταν τυχαίο πως τον φώναζαν «μάγο». Ποτέ, όμως, δεν δικαίωσε τις τεράστιες προσδοκίες που υπήρχαν προς το πρόσωπό του. Ήταν ένας από τους παίκτες που άξιζαν να κάνουν μεγάλη καριέρα, αλλά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους «δαίμονές» τους. Ήταν ένα από εκείνα τα μεγάλα ταλέντα που χάθηκαν ως αποτέλεσμα ενός κακού τρόπου ζωής που δεν αρμόζει σε έναν επαγγελματία. Ένα αριστερό πόδι που δεν θυμούνται πολλοί αλλά όσοι το απόλαυσαν το θαυμάζουν με λαχτάρα.

Μετά από πέντε σεζόν στην Κάλιαρι, την πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που πόνταρε στον Ουρουγουανό, ο Φαμπιάν Ο’Νιλ «μετακόμισε» στη Γιουβέντους του Κάρλο Αντσελότι. Παρόλα αυτά, στο Τορίνο όπου συνυπήρξε σε μια σπουδαία ομάδα με συμπαίκτες τους Ζινεντίν Ζιντάν, Έντγκαρ Νταβίντς, Πίπο Ιντσάγκι, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Νταβίντ Τρεζεγκέ μεταξύ άλλων, δεν κατάφερε να στεριώσει. Έπαιξε μόλις 20 παιχνίδια στους «μπιανκονέρι», 8 ως βασικός και κατευθύνθηκε προς την Περούτζια. Δεν έφτασε ούτε τα 200 παιχνίδια ως επαγγελματίας, στα οποία σημείωσε 21 γκολ και μοίρασε 5 ασίστ.



Για να αναλογιστεί κανείς το ταλέντο του «Mago», o σπουδαίος Ζινεντίν Ζιντάν τον είχε χαρακτηρίσει σε συνέντευξή του ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή με τον οποίο είχε συνυπάρξει σε ομάδα. Για να λέει κάτι τέτοιο ο «Ζιζού», τότε φανταστείτε πόσο ταλέντο είχε αλλά δεν το δούλεψε ποτέ! Πριν κλείσει τα 30, είχε ήδη αποσυρθεί στον αγροτικό του παράδεισο, το «Paso de los Toros», μια πόλη 250 χιλιόμετρα από το Μοντεβιδέο. Περνούσε από τότε ώρες σε νυχτερινά μαγαζιά, με το αγαπημένο του ουίσκι στο χέρι.

Αφού καταδικάστηκε για στημένους αγώνες το 2012, ο Ο’Νιλ περνούσε τον χρόνο του ζώντας στο ράντσο βοοειδών του, έχοντας χάσει τα εκατομμύρια που κέρδισε ως επαγγελματίας. «Είχα 14 εκατ. δολάρια και τα έχασα όλα, δεν με νοιάζει να είμαι φτωχός», είπε σε συνέντευξή του για να προσθέσει: «Θέλω να συνεχίσω έτσι να ζω έτσι, δεν θέλω να είμαι δίπλα σε πλούσιους ανθρώπους. Ποτέ δεν το ήθελα αυτό, κάποτε ήμουν πλούσιος. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποια ηθικά άτομα στον κόσμο. Οι άνθρωποι που είδαν ότι παλεύω και μου δίνουν μια χείρα βοηθείας».

Έχασε υπερβολικά πολλά χρήματα στοιχηματίζοντας σε ιπποδρομίες και έφτασε στο σημείο να αγοράσει 1.104 αγελάδες έναντι 250 χιλ. δολαρίων. Γιατί το έκανε αυτό; Διότι στη δημοπρασία που συμμετείχε, ήταν τύφλα από το μεθύσι και δεν καταλάβαινε τι έκανε! Απίστευτος πραγματικά… Δεν ξεχνούσε τη φτώχεια που πέρασε, βοηθώντας συνανθρώπους του. «Έρχομαι εδώ κάθε ημέρα. Βοηθάω τη Τζάνετ, την ιδιοκτήτρια, η οποία είναι κόρη ενός φίλου μου που έχει μια αίθουσα μπόουλινγκ. Επίσης εδώ νιώθω ζεστασιά, αυτό είναι το θέμα. Ο κόσμος δεν εκπλήσσεται γιατί ξέρει ήδη ποιος είμαι», είχε πει.



Ένας άλλος που βοηθούσε όποτε μπορούσε, είναι ο Φρανσίσκο Πάκο Καζάλ, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπός του όταν έπαιζε ποδόσφαιρο: «Τον έστειλα να ζητήσει χρήματα για κάποια χρέη που πρέπει να πληρώσω, αλλά δεν θέλω να με κάνει και να δουλέψω. Δεν μου αρέσει πολύ να δουλεύω», ανέφερε. Ήταν, μάλιστα, αυτός που προσπάθησε να τον σώσει στις πιο παρακμιακές στιγμές του, αλλά ο Ο’Νιλ δεν άκουγε τίποτα: «Έκανε πάρα πολλά για μένα. Με έκανε να κερδίσω πολλά λεφτά, αλλά εγώ ο ίδιος ήμουν και αυτός που τα έχασα. Άλλωστε, δεν ήθελα ούτε ψυχολόγους ούτε τίποτα. Ήταν αδύνατο να με βοηθήσουν».

Η ζωή του ήταν ένα roller coaster, το οποίο όμως έδειχνε να… εκτροχιάζεται από τις ράγες εξ αρχής. Και στα μόλις 49 του χρόνια, αποχαιρέτησε τον κόσμο τούτο. Ζώντας μια ζωή όπως την ήθελε, η οποία εν τέλει τον κατέστρεψε και τον οδήγησε στον θάνατο…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…

Ολυμπιακός: Τι έχει να περιμένει αφήνοντας πίσω του το 2024 και με… φόντο τα σημαντικά που έρχονται

TAGS: Long Form