Τα καλοκαιρινά προκριματικά ολοκληρώθηκαν με δύο εκ των τριών ελληνικών ομάδων που ξεκίνησαν την πορεία τους τον Ιούλιο να φτάνουν στη league phase.

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός κατάφεραν να φτάσουν στο Europa και στο Conference League αντίστοιχα, με τους Θεσσαλονικείς να βρίσκουν εκεί τον Ολυμπιακό που είχε εξασφαλισμένη την παρουσία του στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA χάρη στην περσινή κατάκτηση του τίτλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μοναδική απούσα η ΑΕΚ, που είδε μια εφιαλτική βραδιά στην Αρμενία να της στερεί την ευκαιρία να φτάσει κι αυτή μέχρι το τέλος της διαδρομής, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράφει 3/4.

Με το νέο φορμάτ της UEFA να τίθεται σε εφαρμογή, οι τρεις εκπρόσωποί μας έμαθαν τι τους περιμένει τους επόμενους μήνες, με την κληρωτίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να είναι σχετικά γενναιόδωρη με όλους εξ αυτών.

Ταχύτατη υπενθύμιση, πως ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει Ρέιντζερς, Πόρτο, Μπράγκα, Λιόν, Καραμπάγκ, Μάλμε, Τβέντε και Στεάουα Βουκουρεσατίου, ο ΠΑΟΚ Σλάβια Πράγας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φερεντσβάρος, Σοσιεδάδ, Βικτόρια Πλζεν, Γαλατάσαραϊ, Στεάουα και Ρίγας και ο Παναθηναϊκός Τσέλσι, Τζουργκάρντεν, Ελσίνκι, Νιου Σεντς, Μπόρατς Μπάνια Λούκα και Ντινάμο Μινσκ.

Πρόκληση για δύο


Στο Europa League, το οποίο έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει σταθερά μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Πειραιώτες και Θεσσαλονικείς είχαν την τύχη να αποφύγουν ομάδες όπως η Ρόμα, ο Άγιαξ, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η Λάτσιο και η Τότεναμ, με τις κληρώσεις τους να είναι... φυσιολογικές και να αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία πως θα έρθουν προκρίσεις έστω στα playoffs.

Με τον διψήφιο αριθμό πόντων να εξασφαλίζει, πιθανότατα, μίνιμουμ την 24η θέση, άρα και την πρόκριση στα νοκ άουτ, οι δύο ελληνικές ομάδες καλούνται να ψάξουν 3+ νίκες για να είναι σε μεγάλο βαθμό σίγουρες - συνεπώς ειδικά τα εντός έδρας ματς είναι κρίσιμα, με τους αντιπάλους να είναι βατοί.



Τόσο η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ λοιπόν, όσο και εκείνη του Ραζβάν Λουτσέσκου, έχουν μπροστά τους μια πρόκληση. Να επιβεβαιώσουν πως δεν βρίσκονταν τυχαία στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας του θεσμού, όπως και ότι οι περσινές ευρωπαϊκές τους πορείες στην... παρακάτω διοργάνωση δεν ήταν τυχαίες.

Η χρυσή ευκαιρία


Στο Conference League, ο Παναθηναϊκός κάνει ντεμπούτο στον θεσμό με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη μεγαλοπρεπή πρόκριση επί της Λανς. Από την ώρα που είχαν κλειδώσει τα 36 εισιτήρια ήταν σαφές πως η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο είχε καλές πιθανότητες για μια καλή κλήρωση και αυτό επιβεβαιώθηκε μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Πλην του άκρως ενδιαφέροντος ραντεβού στο ΟΑΚΑ με την Τσέλσι, οι εντός έδρας αγώνας με Ελσίνκι και Ντινάμο Μινσκ αφήνουν υποσχέσεις για 2/2, ενώ τα ταξίδια σε Ουαλία, Σουηδία και Βοσνία κρύβουν ασφαλώς κινδύνους αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικά για να κάνεις διπλό ή διπλά.

Και φυσικά, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι οι διοργανώσεις της UEFA παύουν να αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία μετά το πέρας των προκριματικών.

Και στο Europa, και στο Conference, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν ξαφνικά μια Ατλέτικο Μαδρίτης ή μια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα. Γι’ αυτό και το «τριφύλλι» φιγουράρει στην τέταρτη θέση των φαβορί για την κατάκτης του τίτλου. Γιατί μετά τις Τσέλσι, Μπέτις και Φιορεντίνα, ακολουθεί το χάος! Με την άπειρη Χάιντενχαϊμ να εκπροσωπεί τη Γερμανία και ομάδες όπως η Μπασακσεχίρ, η Κοπεγχάγη, η Ραπίντ Βιέννης, ο ΑΠΟΕΛ και η Γκιμαράες να αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα...



Φως φανάρι πλέον πως το Conference έχει αλλάξει, κάτι που πρέπει να ταρακουνήσει τις ελληνικές ομάδες και για το μέλλον. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως από το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε δύο ομάδες στα προκριματικά του θεσμού, ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού/ών σε Champions & Europa League μπορεί στη league phase να βρεθούν με ακόμη περισσότερες – ενδεικτικό πως η Κύπρος έχει τρεις ομάδες φέτος στην Ευρώπη, όλες στην Τρίτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν λογίζεται ως φαβορί για να μπει στην πρώτη οκτάδα, παίρνοντας απευθείας εισιτήριο για τους «16», φτιάχνοντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό του συντελεστή, ο οποίος του έχει φέρει πολλές ζόρικες κληρώσεις τα τελευταία χρόνια. Μια χρυσή ευκαιρία να ενισχυθεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα και να επιστρέψει σε ευρωπαϊκά ματς μετά τις γιορτές για πρώτη φορά μετά από μια 15ετία.

Το έγκλημα της ΑΕΚ


Βλέποντας την κλήρωση του Παναθηναϊκού αλλά και γενικά τις ομάδες που μετέχουν στη league phase του Conference League, γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή η αποτυχία της ΑΕΚ να φτάσει ως εκεί.

Για μια ομάδα με χαμηλό συντελεστή, ένα μονοπάτι με ομάδες από την Ανδόρα, την Αρμενία και τη Σλοβακία είναι... ταμάμ. Ασφαλώς κανένας δεν προκρίθηκε ποτέ (ούτε αποκλείστηκε) από την ημέρα της κλήρωσης, ωστόσο είναι σαφές πως η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα όφειλε να ξεπεράσει αρχικά το εμπόδιο της Νόα και εν συνεχεία εκείνο της Ρουζόμπεροκ, το οποίο εμφανίστηκε στα playoffs αντί της Χάιντουκ Σπλιτ.



Με δύο ομάδες στη league phase της διοργάνωσης, η Ελλάδα θα είχε την ευκαιρία να βάλει πολλούς περισσότερους βαθμούς στο σακούλι της, στην προσπάθεια που κάνει αρχικά για να διατηρήσει τη 15η θέση και ακολούθως να πλασαριστεί όσο το δυνατόν πιο ψηλά στη βαθμολογία της UEFA.

Η δε Ένωση, θα μπορούσε, όπως μπορεί τώρα ο Παναθηναϊκός, να βελτιώσει επιτέλους τον ευρωπαϊκό της συντελεστή, εξασφαλίζοντας πιο βατές κληρώσεις στα μελλοντικά προκριματικά.

Δυστυχώς, οι «κιτρινόμαυροι» θα συνεχίσουν να πορεύονται για τουλάχιστον μία σεζόν ακόμα με χαμηλή βαθμολογία...

Με 22 τουλάχιστον ματς για την εκτόξευση


Στα της βαθμολογίας της UEFA, το 500άρικο που μας χάρισαν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός το βράδυ της Πέμπτη (29/08) έφερε την εκ νέου προσπέραση της Δανίας στη 15η θέση του πίνακα, με τη μεγάλη πρόκριση του «τριφυλλιού» βέβαια να μας εξασφαλίζει μίνιμουμ άλλα έξι ματς.

Συνολικά, μαζί με τα 16 Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, έχουμε τουλάχιστον 22 αγώνες μπροστά μας, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου που θα ολοκληρωθεί και η league phase στο Europa League.



Ενδεικτικά, το 13ο Ισραήλ και η 16η Δανία έχουν από μία και δύο ομάδες αντίστοιχα, συνεπώς λιγότερες ευκαιρίες να πάρουν βαθμούς. Τρεις, όπως και η χώρα μας, έχει η 14η Ελβετία αλλά και η 17η Σκωτία, με τις χώρες αυτές να είναι που θα μας απασχολήσουν, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, στη φετινή κούρσα.

Παράλληλα, στα συν είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως και το Ισραήλ και η Δανία, ξεκίνησε με τέσσερις ομάδες φέτος, συνεπώς κάθε νίκη θα φέρνει 500 βαθμούς και κάθε ισοπαλία 250, την ώρα που Ελβετοί και Σκωτσέζοι θα παίρνουν 400 και 200 αντίστοιχα, έχοντας ξεκινήσει με πέντε.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube