Ο Μπιλ Γκέιτς έχει πει πως «το διαδίκτυο γίνεται η κεντρική πλατεία στο παγκόσμιο χωριό του αύριο» και είναι αλήθεια πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, από τότε που εισέβαλε το ίντερνετ στην καθημερινότητα μας.
Ποδοσφαιρικά, βρισκόμαστε στο κατώφλι της εποχής που οι πίνακες της τακτικής θα αντικατασταθούν από τα «τάμπλετ», αφού το ίντερνετ και η τεχνολογία βρίσκονται στη διάθεση των προπονητών, κάνοντας τη δουλειά τους πιο εύκολη.
Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε πολλά για τον Βέλικο Παούνοβιτς, τον άνθρωπο που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού και θα διαδεχθεί στο τιμόνι της ομάδας, τον Γιάννη Αναστασίου.
Ο Σέρβος, που οδήγησε την εθνική ομάδα της Σερβίας Κ-20 στην κορυφή του κόσμου, είναι ένας σύγχρονος προπονητής, ένας μάνατζερ βγαλμένος από το μέλλον, που σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως... προπονητής «next generation».
Το μαγικό ραβδί
Στα 38 του χρόνια, ο Βέλικο Παούνοβιτς φαίνεται πως διαθέτει ένα μαγικό ραβδί, έτοιμο να κάνει... θαύματα. Ο Σέρβος, έχοντας πρότυπο το κατόρθωμα εκείνης της χρυσή γενιάς της Γιουγκοσλαβίας, που κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο νέων το 1987 στη Χιλή, οδήγησε τους νέους της πατρίδας του, στην κορυφή του κόσμου.
Η συγκεκριμένη επιτυχία στα γήπεδα της Νέας Ζηλανδίας, που ήρθε μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο στον τελικό απέναντι στη Βραζιλία, έκανε αρκετούς στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, να μάθουν για τις ποδοσφαιρικές αρετές του ανθρώπου, που ως ποδοσφαιριστής έχει περάσει από 16 συλλόγους, ανάμεσα στους οποίους η Ατλέτικο, η Μαγιόρκα και η Παρτίζαν.
Ο Παούνοβιτς, με το... καλημέρα, άφησε άριστες εντυπώσεις ως προπονητής, με τους συμπατριώτες του Σέρβους να τον θεωρούν ως ένα από τα βαριά χαρτιά της προπονητικής του σέρβικου ποδοσφαίρου.
Ο «Στιβ Τζομπς» των πάγκων
Στα γήπεδα της Νέας Ζηλανδίας, του αποδόθηκε από τον Τύπο το παρατσούκλι «ο Στιβ Τζομπς των πάγκων» εξαιτίας των καινοτομιών που εισήγαγε και της απόφασης του να χρησιμοποιεί κατά κόρον την τεχνολογία.
Ο Παούνοβιτς είναι λάτρης της τεχνολογίας και δεν το κρύβει, αφού την θεωρεί απαραίτητη, σε μια πιο σύγχρονη εφαρμογή της προπονητικής. «Το ίντερνετ και τα social media, παίζουν ρόλο στο να είναι όλη η ομάδα μαζί, ακόμα και όταν είναι μακριά» θα δηλώσει ο 38χρονος προπονητής, δίνοντας το στίγμα του.
Και η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο σχόλιο, το εφαρμόζει μέχρι κεραίας.
Με όπλα το Facebook, το twitter και το Google Plus, των οποίων είναι λάτρης, κατάφερε να ενώσει τους παίκτες του και να τους κάνει να νιώθουν ομάδα.
Μέσα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθιέρωσε μια σειρά καινοτομιών, της προπονητικής του μέλλοντος.
Οι παίκτες της εθνικής Σερβίας είχαν την ευκαιρία να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους και με τον προπονητή τους, ενώ παράλληλα είχαν άμεση πρόσβαση σε βίντεο ανάλυσης αγώνων, λεπτομέρειες για την τακτική, ακόμα και σε παιχνίδια γνώσεων για να χαλαρώνουν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.
Άλλωστε το κομμάτι των παιχνιδιών γνώσεων ήταν κάτι που βοήθησε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των σχέσεων και το δέσιμο της ομάδας.
Αυτός ήταν και ο σκοπός αφού ο Παούνοβιτς στην εθνική Σερβίας θέλησε να κάνει πράξη την φράση που είχε ως έμπνευση από τους Τρεις Σωματοφύλακες του Αλέξανδρου Δουμά, «ένας για όλους και όλοι για έναν».
«Το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας επιτρέπουν να μένουμε ενωμένοι ακόμα κι αν βρισκόμαστε μακριά. Αυτό ενδυναμώνει τη δουλειά μέσα στον αγωνιστικό χώρο όταν είμαστε μαζί στις προπονήσεις. Μας βοηθάει να είμαστε ενωμένοι σε πραγματικό χρόνο μέσω των κινητών και των τάμπλετς και έτσι δεν έχει καμία σημασία αν εγώ βρίσκομαι στη Μαδρίτη, ο Βελίκοβιτς στο Λονδίνο και ο Ζίβκοβιτς στο Βελιγράδι. Προσπαθούμε να δώσουμε θάρρος στους ποδοσφαιριστές μέσω δραστηριοτήτων, εικόνων, ζωγραφιών και γραφικών, και το αποτέλεσμα ως τώρα ήταν εξαιρετικό. Ο καθένας έχει έναν ρόλο και περνάει καλά. Αυτές οι τακτικές μας βοηθούν να αποκτούμε ομοιογένεια παρότι βρισκόμαστε σε απόσταση. Τη σημερινή εποχή τα παιδιά περνούν ώρες μπροστά στο Facebook και στο Twitter, συνεπώς γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της ομάδας» θα δηλώσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Confidecial, δίνοντας το στίγμα του.
Έτσι «ντόπαρε» τους Σέρβους
Η ψυχολογία είναι κάτι που πάντα υπολογίζει ο Παούνοβιτς που φρόντισε να τονώσει την ομάδα του, που έφτασε στην κορυφή του κόσμου.
Ένα βίντεο από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Κ-20 της Γιουγκοσλαβίας στα γήπεδα της Χιλής το 1987, ήταν ικανό να πορώσει τους Σέρβους πιτσιρικάδες να κάνουν το θαύμα.
Η ενότητα και το πάθος, ήταν τα συστατικά σύμφωνα με τον Παούνοβιτς, που συνετέλεσαν στην ομάδα του, να κοιτάξει και πάλι προς τη Σερβία, ο ποδοσφαιρικός κόσμος.
Γιώργος Σπανομανώλης