Ο Άλεκ Πίτερς είναι προ των πυλών του Ολυμπιακού. Η συμφωνία με τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ είναι δεδομένη και στο πρόσωπό του οι νταμπλούχοι βρίσκουν πολλά στοιχεία που έψαχνε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Έναν πολύτιμος ρολίστα, που είναι έτοιμος να θυσιαστεί για το σύνολο, όπως έκανε και όταν άφησε το κολέγιό του για να βοηθήσει στην πληγωμένη από φονικό ανεμοστρόβιλο γενέτειρά του. Αυτή είναι η ιστορία του 27χρονου άσου.

Με προπονητή τον… μπαμπά


Γεννημένος στις 13 Απριλίου του 1995 στην Γουάσινγκτον, ο Άλεκ Πίτερς είχε μάλλον προδιαγεγραμμένο μέλλον. Ο πατέρας του, Τζεφ, ήταν προπονητής μπάσκετ και ο υιός δεν θα μπορούσε να του… ξεφύγει. Όταν ανέλαβε ένα πρωτοποριακό για την εποχή πρόγραμμα για 32 ομάδες στο Σικάγο, ο πιτσιρικάς Άλεκ ήταν αυτός στον οποίο «δοκίμαζε» τις ασκήσεις του.



«Ήμουν το πειραματόζωό του, το… ινδικό χοιρίδιό του. Έκανα πολλές προπονητικές ασκήσεις μαζί του, ειλικρινά ένιωθα πως είχα κάνει πάνω από 100 τέτοιες», είχε πει ο ίδιος για αυτές τις πρώτες εμπειρίες που τον βοήθησαν να εξελιχθεί. «Οι ασκήσεις ήταν παρόμοιες, αλλά ένιωθα να γίνομαι συνεχώς καλύτερος. Ασκήσεις στον χειρισμό της μπάλας στο σουτ, στη μεταφορά στο γήπεδο… Το κάναμε τόσες και τόσες φορές, που κάποια στιγμή γινόταν από μόνο του».

Πλέον ο πατέρας του έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά «… με παρακολουθεί σε ό,τι κάνω. Είναι ο πρώτος που θα μου ασκήσει κριτική αν δεν να κάνω κάτι λάθος, αλλά και ο πρώτος που θα μου ανεβάσει την ψυχολογία όταν δει ότι δεν είμαι καλά».

Ανεμοστρόβιλος στο κολέγιο


Έχοντας εξαιρετική «πρώτη ύλη» αλλά και πολύ καλές μπασκετικές βάσεις, ο Άλεκ Πίτερς ξεχώρισε από νεαρή ηλικία. Στο σχολείο του, το Washington Community High School, είχε εντυπωσιακές επιδόσεις με αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολύ καλών κολεγίων της ευρύτερης περιοχής, όπως Boston College, Missouri και Tennessee. Ο ίδιος επέλεξε, ωστόσο, το Valparaiso και αμέσως εξελίχθηκε σε ηγέτη της ομάδας. Έστω κι αν ένα φυσικό φαινόμενο απείλησε να τον εκτροχιάσει…



Ήταν Νοέμβριος του 2013, όταν ο πρωτοετής φοιτητής Πίτερς ενημερώθηκε για τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο που έπληττε την Γουάσινγκτον (και όλες τις περιοχές της Midwest). Αμέσως ζήτησε άδεια από το κολέγιό του και επέστρεψε στη γενέτειρά του για να βοηθήσει. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περισσότερα από 500 σπίτια και εκατοντάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου. Παρότι το δικό του σπιτικό δεν επλήγη, ο ίδιος ένιωσε την ανάγκη να προσφέρει στους συντοπίτες του.

«Είχαμε μόλις τελειώσει έναν αγώνα και προπονητής ήρθε με ένα ανησυχητικό ύφος να μου πει κάτι. Αμέσως κατάλαβα πως κάτι δεν πάει καλά. Μίλησα με τη μητέρα μου στο τηλέφωνο και διαπίστωσα πως η οικογένειά μου ήταν καλά, αλλά πολλοί δικοί μου άνθρωποι είχαν πληγεί. Με επηρέασε πολύ. Πήρα το λεωφορείο από το Οχάιο και μετά από έξι ώρες διαδρομής έφτασα στην πόλη μου. Το πρώτο που έκανα ήταν να βάλω τα ρούχα της δουλειάς και να πάμε με το φορτηγάκι του πατέρα μου να βοηθήσουμε. Πίστευα πως είχα εικόνα για το τι είχε συμβεί από τα ΜΜΕ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Όταν έφτασα ένιωσα ότι μπήκα σε εμπόλεμη ζώνη», ανέφερε.



Η κοινότητά του επούλωσε σταδιακά τις πληγές της και ο Άλεκ Πίτερς επέστρεψε σύντομα στα καθήκοντά του. Η απόδοση και οι αριθμοί του είχαν σταθερή άνοδο και μετά την τρίτη του σεζόν στο κολέγιο, όπου μετρούσε 18,4 πόντους, 8,4 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ ανά αγώνα, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ για να την αποσύρει λίγες μέρες μετά. Ολοκλήρωσε την τετραετία του στο κολέγιο με τη μακράν καλύτερη προσωπική του σεζόν έχοντας το 2016/17 κατά μέσο όρο 23 πόντους (με 36,3% στα τρίποντα), 10,1 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ σε 35,1 λεπτά.

Ξεκίνησε στραβά, τελείωσε γρήγορα το ΝΒΑ


Η όχι elite αθλητικότητά του αλλά και ένα κάταγμα κόπωσης που υπέστη στην περίοδο που έκανε προπονήσεις με κάποιες ομάδες του ΝΒΑ πριν το ντραφτ είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει έδαφος στη διαδικασία του 2017. Οι Σανς τον επέλεξαν στο νούμερο 54 του ντραφτ, αλλά ο τραυματισμός δεν του επέτρεψε να λάβει μέρος στο summer league και τελικά υπέγραψε μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου του 2017 ένα two-way συμβόλαιο.



Αυτό είχε συνέπεια να «μοιράσει» τη σεζόν μεταξύ των Σανς και της θυγατρικής τους στην G League (Northern Arizona Suns). Τελικά μέτρησε μόλις 20 εμφανίσεις στο ΝΒΑ με 4,1 πόντους και 1,9 ριμπάουντ σε 11,3 λεπτά ανά αγώνα, ωστόσο κρατούσε το καλύτερο για το τέλος. Στην τελευταία του εμφάνιση στη ρούκι του σεζόν, στη νίκη με 124-97 επί των Μάβερικς στις 10 Απριλίου του 2018, είχε 36 πόντους με 8/13 τρίποντα, μαζί με 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 28 λεπτά.



Η πολύ καλή τελευταία εντύπωση δεν έφτανε, ωστόσο, στον Πίτερς να «ριζώσει» στο ΝΒΑ και μετά την παρουσία του στο Summer League αναζήτησε την τύχη του στην Ευρώπη, ελλείψει προτάσεων από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Πάντως ο ίδιος δεν κρύβει πως θα ήθελε κάποια στιγμή να έχει μια δεύτερη ευκαιρία στο ΝΒΑ.

Πολύτιμο κομμάτι δύο υπερομάδων


Ο Δημήτρης Ιτούδης είδε στο πρόσωπο του Άλεκ Πίτερς όχι έναν ηγέτη, αλλά ένα πολύτιμο κομμάτι στο παζλ της ΤΣΣΚΑ και έτσι τον πήρε στη Μόσχα το καλοκαίρι του 2018. Ως ρολίστας πρόσφερε 5,3 πόντους (με 43,3% στα τρίποντα) και 2,7 ριμπάουντ σε 16:16 ανά αγώνα και σε 36 εμφανίσεις βάζοντας το λιθαράκι του στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2019. «Μας βοήθησε πολύ με το εξαιρετικό του μακρινό σουτ, το παιχνίδι του στο ποστ, την αντίληψή του για το παιχνίδι, την έλλειψη εγωισμού και την ικανότητά του στην ομαδική άμυνα», είχε δηλώσει ο Έλληνας τεχνικός για τη συνεργασία τους.



Μετά και την κατάκτηση της VTB League βρήκε δουλειά, με ανάλογο ρόλο, στην Αναντολού Εφές. Και ήταν μέλος της ομάδας που έδειχνε να καλπάζει προς την κατάκτηση της Ευρωλίγκας μέχρι να τη σταματήσει το «λουκέτο» στη σεζόν 2019/20 λόγω κορωνοϊού. Ο ίδιος είχε ανάλογα νούμερα, 4,2 πόντους (με 41,7% στα τρίποντα) και 2,1 ριμπάουντ σε 13:42 ανά αγώνα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση κατακτώντας και το Κύπελλο με την ομάδα του Εργκίν Αταμάν.



Ώρα για… πρώτο ρόλο


Μετά από δύο σεζόν ως «συμπλήρωμα» σε δύο ομάδες του κορυφαίου επιπέδου, ο Άλεκ Πίτερς αποφάσισε να κάνει αλλάξει ρόλο. Υπέγραψε στην Μπασκόνια με στόχο να γίνει επιτέλους πρωταγωνιστής. «Στον πρώτο χρόνο στην ΤΣΣΚΑ είχαμε ένα τεράστιο και πολύ ποιοτικό ρόστερ. Δεν περίμενα περισσότερα στην πρώτη μου σεζόν στην Ευρώπη. Αμέσως μετά, στην Εφές, κάναμε μια τρελή σεζόν, με παίκτες που έκαναν απίστευτα πράγματα όπως ο Λάρκιν, ο Μίτσιτς και ο Σίνγκλετον. Είχα μικρότερο ρόλο αλλά έμαθα πολλά. Επέλεξα την Μπασκόνια για να δω αν μπορώ να πάρω περισσότερες ευθύνες ως παίκτης και μέσω ενός πιο πρωταγωνιστικού ρόλου να ξαναδοκιμάσω σε μια μεγάλη ομάδα με άλλους όρους», εξήγησε για την επιλογή του.

Πράγματι, στην Μπασκόνια βρήκε περισσότερο χρόνο, περισσότερες ευθύνες, αλλά και περισσότερη ατυχία. Μετά την καλή πρώτη του σεζόν, με 11,5 πόντους (44,7% στα τρίποντα), 3,9 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ σε 23:29 κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα το 2020/21, φέτος (2021/22) ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς μένοντας σε μόλις 12 εμφανίσεις με 9,8 πόντους (39% στα τρίποντα), 3,8 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 23:50 ανά αγώνα. Μάλιστα έκανε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό, στην ήττα της Μπασκόνια με 72-62 στη Βιτόρια, έχοντας 18 πόντους (6/7 δίποντα, 2/2 τρίποντα), 7 ριμπάουντ και 1 ασίστ.



Τα αγωνιστικά του στοιχεία


Τι «φέρνει» στο τραπέζι για τον Ολυμπιακό ο Άλεκ Πίτερς; Το προφανές και μεγάλο του ατού δεν είναι άλλο από το μακρινό σουτ, που μπορεί να μεγαλώσει το γήπεδο δημιουργώντας αποστάσεις για τους συμπαίκτες του. Ο Αμερικανός έχει 43,2% στα τρίποντα στα τέσσερα χρόνια της καριέρας του στην Ευρωλίγκα. Είναι εξαιρετικός σε στατικό σουτ, αλλά ακόμη και στο να τραβά «χειρόφρενο» και να εκτελεί στο τρανζίσιον. Επίσης έχει την ικανότητα να επιτεθεί σε close out φέρνοντας σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα.

Ξεκάθαρα το παιχνίδι του με πρόσωπο στην επίθεση είναι το μεγάλο του όπλο, αλλά έχει υποτιμημένη παρουσία και στο post, στοιχείο που δεν αξιοποιήθηκε τόσο από τις προηγούμενες ομάδες του και ειδικά από την τρελού ρυθμού Μπασκόνια. Στην άμυνα παρότι δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος ή αλτικός, έχει το κορμί να (2,06μ.) να σταθεί καλά απέναντι σε παίκτες στο «4» ή και στο «5», ενώ η αντίληψή του τον βοηθά να καλύπτει τις φυσικές του αδυναμίες και να ανταποκρίνεται πολύ καλά σε επίπεδο αμυντικής τακτικής.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν παίκτη του προπονητή, που αντιλαμβάνεται πλήρως τον ρόλο του. Δεν θα ηγηθεί ποτέ σε μια ομάδα υψηλού επιπέδου όπως ο Ολυμπιακός, αλλά μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες κάνοντας καλά συγκεκριμένα πράγματα και αποφεύγοντας τις υπερβολές. Εκτός γηπέδου έχει τη φήμη ενός πολύ ήσυχου τύπου, άψογου επαγγελματία και εδώ και έναν χρόνο είναι παντρεμένος με την Μάντισον.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…

Ολυμπιακός: Τι έχει να περιμένει αφήνοντας πίσω του το 2024 και με… φόντο τα σημαντικά που έρχονται