Ντόπινγκ, Calciopoli, Totonero, «κλεμμένοι» τίτλοι, ρατσισμός, υποθέσεις παράνομου στοιχηματισμού…

Στο ποδόσφαιρο της Ιταλίας δεν θα βαρεθείς ποτέ! Διότι η υπόθεση με τη συμμετοχή δεκάδων ποδοσφαιριστών, παραγόντων, μάνατζερ και προέδρων σε στοιχήματα που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, είναι μια σταγόνα στον… ωκεανό των σκανδάλων της γειτονικής χώρας.

Θα έλεγε κανείς πως μόνο έκπληκτοι δεν μένουν όσοι διαβάζουν τα όσα βγαίνουν καθημερινά στον… αφρό από τον Φαμπρίτσιο Κορόνα, ο οποίος ελέγχεται βέβαια και για την αξιοπιστία του. Παρόλα αυτά, η υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού που έχει προκύψει, κλονίζει την Ιταλία και το ποδόσφαιρό της. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Η υπόθεση «scommesse», λοιπόν, είναι στο μικροσκόπιο, αλλά μέχρι να ξετυλιχτεί το μεγάλο κουβάρι της εν λόγω ιστορίας, εμείς θα κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν. Τόσο στο πρόσφατο, όσο και στα πιο παλιά χρόνια τα οποία δεν ήταν και ιδιαίτερα αγνά. Ή ήταν λιγότερο από όσο νομίζουμε.

Θα έλεγε κανείς πως υπάρχει μια σχέση… αγάπης ανάμεσα στο ιταλικό ποδόσφαιρο και στα σκάνδαλα. Με τις αρχές, πάντως, τις περισσότερες φορές που κάποιο από αυτά «σκάει» στην επικαιρότητα να δρουν άμεσα και να τιμωρούν τους εμπλεκόμενους. Ή τουλάχιστον, τους περισσότερους από αυτούς, αφού πάντοτε υπάρχουν φωνές εδώ και εκεί για το γεγονός πως ορισμένοι έμειναν στο απυρόβλητο.

Σκάνδαλο «Totonero»





Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο που συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο ήρθε το 1980. Το γνωστό ως «Totonero 1980» ή απλώς «Totonero» ήταν ένα σκάνδαλο στημένων αγώνων στη Serie A και Serie B. Οι συμμετέχουσες ομάδες της πρώτης κατηγορίας σε αυτό το σκάνδαλο ήταν οι Αβελίνο, Μπολόνια, Λάτσιο, Μίλαν και Περούτζια, ενώ από τη δεύτερη «πιάστηκαν» οι Παλέρμο και Ταράντο.

Η αρχή έγινε μάλιστα όταν ένας άνδρας κατήγγειλε τους παίκτες της Λάτσιο πως δωροδοκήθηκαν από τον ίδιο, αλλά δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι αρχές δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα, όμως στη συνέχεια αντιλήφθηκαν πως ο τύπος που αποκαλούσαν «τρελό» είχε δίκιο. Μετά από έρευνες, αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.



Η αστυνομία πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα και εν τέλει ξεκίνησε τις συλλήψεις. Κάποιοι παίκτες συνελήφθησαν εντός γηπέδων μετά τον αγώνα ή την ώρα που αντικαταστάθηκαν, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις αρκετών στελεχών από συλλόγους. Η Μίλαν είχε εξέχοντα ρόλο στην υπόθεση, με την αστυνομία να περνά χειροπέδες σε παίκτες της και στον πρόεδρο, Φελίς Κολόμπο. Ο θρυλικός Ιταλός φορ, Πάολο Ρόσι συμμετείχε επίσης! Ο Ενρίκο Αλμπερτόζι, κίπερ της Μίλαν, τιμωρήθηκε με δια βίου απαγόρευση από το ποδόσφαιρο. Μίλαν, Λάτσιο υποβιβάστηκαν κατηγορία. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στις άλλες ομάδες, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα!

Δείτε εδώ το αναλυτικό αφιέρωμα του sportfm.gr στην υπόθεση.


Η… ρίζα των σκανδάλων και τα «κλεμμένα πρωταθλήματα»



Η… ρίζα των σκανδάλων φαίνεται πως βρίσκεται πολύ πίσω. Όλα δείχνουν πως ξεκίνησαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα, τη σεζόν 1924-25. Με το ιταλικό πρωτάθλημα σε ένα πρώιμο στάδιο σχετικά με όσα γνωρίζουμε σήμερα, με ομάδες να αγωνίζονται ανά περιφέρεια και φυσικά το επίπεδο ερασιτεχνικό. Μπολόνια και Τζένοα δίνουν μάχη μέχρι τελικής πτώσης για τον τίτλο, με την πρώτη να τον κατακτά τελικά. Σε ένα ματς που οι Γενοβέζοι ακόμη αποκαλούν ως την «μεγάλη ληστεία», κατηγορώντας την ομάδα από την Εμίλια για τις σχέσεις της με το φασιστικό κόμμα που ηγούνταν στη χώρα και τη διαιτητική βοήθεια που είχε.



Από τότε, η κουβέντα για τα «κλεμμένα πρωταθλήματα» στην Ιταλία δίνει και παίρνει. Με τους διαιτητές να έχουν κομβικό ρόλο σε αυτές τις φωνές, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τη σεζόν 1971/72
η Τορίνο χάνει το πρωτάθλημα από ένα γκολ που δεν μέτρησε ποτέ! Στο ματς με την Σαμπντόρια, η «γκρανάτα» χρειάζεται έναν βαθμό για να κλειδώσει τον τίτλο. Βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-1, αλλά ο Άλντο Αγκρόπι σκοράρει λίγο πριν το φινάλε και το γήπεδο ξεσπά σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Δευτερόλεπτα αργότερα άπαντες… παγώνουν, αφού βλέπουν τον διαιτητή Μπαρμπαρέσκο να δείχνει άουτ! Η Τορίνο χάνει το παιχνίδι και το πρωτάθλημα από τη Γιουβέντους, στη σκιά της οποίας βρίσκεται σχεδόν… μόνιμα. Και ο ρέφερι εκείνου του αγώνα εκμυστηρεύεται αργότερα πως έκανε λάθος στον «υπολογισμό» της φάσης!



Εννιά χρόνια αργότερα, η Γιουβέντους υποδέχεται τη Ρόμα σε ματς-τίτλου! Τα λεπτά περνάνε, το παιχνίδι μένει στην ισοπαλία αλλά λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή ο Μαουρίτσιο Τουρόνε σκοράρει και δίνει προβάδισμα τίτλου στους «τζαλορόσι». Έλα, όμως, που ο Πάολο Μπέργκαμο εμφανίζεται ως από μηχανής Θεός και σηκώνει το χέρι για οφσάιντ, σε μια φάση που μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί αλλά φαίνεται πως ο σκόρερ καλύπτεται! Οι Ρωμαίοι χάνουν το πρωτάθλημα στον πόντο, ακόμη και σήμερα εύχονται τα χειρότερα στον διαιτητή του αγώνα και η Γηραιά Κυρία σηκώνει το 19ο.



Στα… καπάκια, έναν χρόνο αργότερα, η Γιουβέντους θα κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα. Και για μία ακόμη χρονιά, μια αντίπαλος ξεσηκώνεται, φωνάζει αλλά ποτέ δεν δικαιώνεται και χάνει άλλον έναν τίτλο. Ο λόγος για τη Φιορεντίνα, η οποία είχε την ευκαιρία να σηκώσει το πρωτάθλημα. Με το παιχνίδι απέναντι στην Κάλιαρι στο 0-0, ο Φραντσέσκο Γκρατσιάνι σκοράρει και οι «βιόλα» βρίσκονται προς στιγμήν στον… έβδομο ουρανό! Ο Μαουρίτσιο Ματέι, όμως, αποφασίζει να το ακυρώσει για επιθετικό φάουλ στον αντίπαλο τερματοφύλακα, Ντάνιελ Μπερτόνι. Για να έρθει την ίδια ώρα η Γιουβέντους να νικήσει την Κατάντζαρο με πέναλτι, να ράψει το… σκουντέτο και να γεννηθεί εκείνη την ημέρα μία από τις μεγαλύτερες έχθρες στην ιστορία της Serie A.




Σκάνδαλο ντόπινγκ



Τα αδέρφια Ανιέλι βλέποντας τη Μίλαν να κυριαρχεί στο ιταλικό ποδόσφαιρο, θέλησαν να πάρουν τα ηνία και τα… πρωτεία, με τη Γιουβέντους να μετράει ήδη οκτώ χρόνια από το τελευταίο σκουντέτο. Προσλαμβάνουν τον Μαρσέλο Λίπι στην τεχνική ηγεσία και στελεχώνουν το ποδοσφαιρικό τμήμα με μεγάλες προσωπικότητες και ανθρώπους που ξέρουν τη Serie A σαν την παλάμη τους.

Ένας από αυτούς ο Μότζι, ο οποίος φτιάχνει μια ομάδα γεμάτη με παικταράδες όπως οι Ντελ Πιέρο, Βιάλι, Περούτσι, Φεράρα, Μπάτζο, Τακινάρντι, Ντεσάν. Ακολούθησε το νταμπλ εντός συνόρων αλλά και ο χαμένος τελικός του UEFA, ενώ το 1996 κατακτούν το Champions League. Το ρόστερ ενισχύεται διαρκώς, η ομάδα πάει εξαιρετικά μέχρι ο Ζντένεκ Ζέμαν της Ρόμα να πει σε συνέντευξή του πως οι παίκτες της Γιουβέντους ντοπάρονται! Αυτή η συνέντευξη είναι ένα σημείο κλειδί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Serie A.



Μετά από έρευνα στις εγκαταστάσεις της Γιουβέντους, βρέθηκαν 281 διαφορετικά είδη φαρμάκων. Εκείνη την εποχή, όμως, σχεδόν κανένα από αυτά δεν ήταν παράνομα! Οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι το 2002 που συγκεντρώθηκαν αρκετά στοιχεία για τη δίκη. Αποδείχθηκε ότι ο Αντόνιο Γκιροντό (πρώην CEO της FIAT και μετέπειτα της Γιουβέντους) και ο Ρικάρντο Αγκρίκολα (επικεφαλής του ιατρικού τιμ) είχαν ένα σχέδιο να δώσουν φαρμακευτικά προϊόντα σε όλους σχεδόν τους παίκτες του συλλόγου μεταξύ Ιουλίου 1994 και Σεπτεμβρίου 1998.

Ο Τζανλούκα Βιάλι παραδέχεται πως ο Αγκρίκολα χορηγούσε τακτικά ουσίες στους παίκτες, χωρίς να τους εξηγεί τι είναι. Ο Ζινεντίν Ζιντάν και ο Άλεξ Ντελ Πιέρο παραδέχτηκαν επίσης ότι πήραν ουσίες, αλλά πίστευαν ότι ήταν ενέσεις κρεατίνης και βιταμινών. Samyr, Neoton και EPO ορισμένα από τα φάρμακα που χορηγούνταν στους ποδοσφαιριστές.



Το Samyr, ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό, λήφθηκε από 23 παίκτες, παρόλο που «κανείς από αυτούς τους παίκτες δεν έδειξε σημάδια κατάθλιψης», σύμφωνα με το δικαστήριο. Το Neoton, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την προστασία της καρδιάς, λήφθηκε από 14 παίκτες. Το 2004, το δικαστήριο του Τορίνο έκρινε ένοχο τον Αγκρίκολα και τον καταδίκασε με 22 μήνες φυλάκιση. Αλλά οι κατηγορίες για τον Γκιροντό κατέπεσαν! Επί της ουσίας, οι ισχυρισμοί του Ζέμαν επιβεβαιώθηκαν αλλά περαιτέρω τιμωρίες δεν υπήρξαν ποτέ…

«Calciopoli»



Πολλά δεν χρειάζονται για το Calciopoli. Το σκάνδαλο που έγινε παγκοσμίως γνωστό και συναντάμε επίσης τη Γιουβέντους να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Βέβαια, δεν ήταν η μοναδική εμπλεκόμενη ομάδα και όπως αποδείχτηκε ίσως να έγινε η… μισή δουλειά από το δικαστικό σώμα.



Το «Calciopoli», λοιπόν, είχε σαφώς μπιανκονέρο χρώμα, αλλά και οσμές… σκανδάλου. Διότι ναι μεν η Γιουβέντους τιμωρήθηκε και εκ των πραγμάτων, βάσει της χείρας βοηθείας που είχε από τη διαιτησία, σωστά, αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί μόνο αυτή. Βέβαια, ήταν και οι Φιορεντίνα, Μίλαν, Λάτσιο και Ρετζίνα μπλεγμένες στην εν λόγω υπόθεση, αλλά καμία άλλη δεν υποβιβάστηκε. Το «Moggiopoli», όπως το ανέφερε η Gazzetta dello Sport για δικούς της λόγους και εξαιτίας της ανάμειξης του Λουτσιάνο Μότζι, συνεχίζει να απασχολεί ακόμη και σήμερα οπαδούς, δημοσιογράφους αλλά και παράγοντες.

Ποια είναι, λοιπόν, η οσμή σκανδάλου που προαναφέραμε; Ο επικεφαλής ερευνών, ο οποίος νωρίτερα είχε καταδικαστεί για άλλη υπόθεση για μεροληψία, είχε στα χέρια του κοντά τις 170 χιλ. συνομιλίες μεταξύ παραγόντων, αλλά και οπαδών και μέλη της μαφίας. Φέρεται να εξέτασε μόνο 3 χιλιάδες, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το γιατί και με ποιο σκεπτικό τις διάλεξε αυτές. Μάλιστα, πολλές από τις συνομιλίες αποκτήθηκαν σε συνεργασία με τις αρχές της Ελβετίας, αφού οι παράγοντες της Γιουβέντους είχαν και ελβετικούς αριθμούς για να μην γίνονται αντιληπτοί. Με μια σειρά από κομβικά πρόσωπα στην Ιταλία, τα οποία είχαν και σημαντικό ρόλο στη διαλεύκανση της υπόθεσης, να παίρνουν και διάφορα πόστα γύρω από την Ίντερ.



Η Γηραιά Κυρία τιμωρήθηκε και δικαίως με υποβιβασμό, η Μίλαν επίσης είχε αφαίρεση βαθμών, όπως και οι άλλοι εμπλεκόμενοι σύλλογοι! Αλλά ως εκεί…

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό αφιέρωμα του sportfm.gr για την υπόθεση.


Υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού (2011)



Υπόθεση παρόμοια με τη σημερινή, αλλά με σαφώς λιγότερους εμπλεκόμενους. Ο ντόρος πάντως ήταν μεγάλος!

Μετά τα γεγονότα του 2006 και το Calciopoli, λοιπόν, λίγοι θα περίμεναν να δουν νέες αναφορές για στημένους αγώνες και παράνομο στοιχηματισμό στην Ιταλία. Τον Ιούνιο του 2011, μια σειρά από πρόσωπα υψηλού προφίλ, όπως ο πρώην Ιταλός διεθνής, Τζουζέπε Σινιόρι, και ο αστέρας της Αταλάντα, Κριστιάνο Ντόνι, συνελήφθησαν για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια κατώτερων κατηγοριών της Ιταλίας.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε άλλα γνωστά ονόματα όπως ο προπονητής Αντόνιο Κόντε και οι διεθνείς Λεονάρντο Μπονούτσι, Στέφανο Μάουρι και Ντομένικο Κρισίτο. Η Αταλάντα, μάλιστα, είχε υποστεί και αφαίρεση έξι βαθμών!



Αταλάντα, Άσκολι, Βερόνα, Σασουόλο, Αλεσάντρια, Μπενεβέντο, Κρεμονέζε, Εσπέρια Βιαρέτζιο, Πιατσέντζα, Πορτογκρουάρο Σουμάγκα, Ραβένα, Ρετζιάνα, Σπέτσια, Ταράντο και Βίρτους Εντέλα ήταν μπλεγμένες στο σκάνδαλο, με την υπόθεση να αφορά κέρδη από το στοίχημα για κάθε σύλλογο. Με δεκάδες πρόσωπα επίσης να τιμωρούνται με μηνιαίους ή χρόνιους αποκλεισμούς από το ποδόσφαιρο!


Ρατσισμός



Μια διαχρονική υπόθεση που ταλαιπωρεί την Ιταλία, με κατάλοιπα από την εποχή Μουσολίνι να φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα σε ανθρώπους, περιοχής και ομάδες. Προφανώς, και η ατιμωρησία όπως και το γεγονός πως τόσα χρόνια δεν έχει γίνει κάποια μεγάλη καμπάνια, κινήσεις και προσπάθεια για να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός στα γήπεδα της Ιταλίας, αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο!

Εκατοντάδες παραδείγματα και αναφορές, από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις! Ακόμη και σήμερα, εν έτη 2023... Απίστευτο ε; Πέρα για πέρα αληθινό, όμως.

Μουντάρι, Μπόατενγκ, Λουκάκου, Ουμτιτί ορισμένες από τις πιο γνωστές περιπτώσεις αθλητών που δέχτηκαν ρατσιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια παιχνιδιών. Συνεχιζόμενες ρατσιστικές συμπεριφορές από τους οπαδούς της Λάτσιο, γνωστοί φυσικά για τα ακροδεξιά τους… συναισθήματα, που παραμένουν ατιμώρητες.



Ο Μόιζε Κεν δέχτηκε ρατσιστική επίθεση στη Σαρδηνία από τους οπαδούς της Κάλιαρι το 2019. Παρέμεινε στο γήπεδο, σκόραρε και πανηγύρισε μπροστά στους οργανωμένους με διάφορα… γαλλικά, απαντώντας στους ρατσιστικούς χλευασμούς. Ο Αλέγκρι τον επέκρινε, ο Μπονούτσι επίσης. Λέγοντας, πως δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο και πως το φταίξιμο είναι «μοιρασμένο» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ακόμη και οι δικοί του, δεν τον προστάτεψαν!

Την ίδια σεζόν, οι ίδιοι οπαδοί έκαναν το ίδιο στον Λουκάκου. Και ένας σχολιαστής στην ιταλική τηλεόραση δήλωσε πως για να σταματήσει κανείς τον Βέλγο στράικερ, πρέπει να του δώσει να φάει δέκα μπανάνες. Ευτυχώς, αυτός τουλάχιστον έχασε τη δουλειά του!



Ο Φρανκ Κεσί δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από τους οπαδούς της Βερόνα, οι οργανωμένοι των οποίων έχουν επίσης… ακροδεξιές καταβολές. Και λίγο αργότερα, οι ίδιοι φρόντισαν να επαναλάβουν την κίνησή τους όταν συνάντησαν για αντίπαλο τον Μάριο Μπαλοτέλι! Ένας οπαδός που κρέμασε πανό «δεν είσαι Ιταλός» εντοπίστηκε και έφαγε 10 χρόνια εκτός γηπέδου, άλλος ένας έφαγε 5! Τα πέταλα της Λάτσιο έκλεισαν για λίγο καιρό, ενώ οι… συμπολίτες της Ρόμα έκαναν επίθεση στον Ρονάλντο Βιέιρα της Σαμπντόρια.

Η Serie A αποφάσισε στα τέλη του 2020 να ξεκινήσει μια αντιρατσιστική εκστρατεία, αλλά το έκανε με τρόπο που ήταν… ρατσιστικός. Αποκάλυψαν ένα πόστερ που περιείχε 3 μαϊμούδες κινουμένων σχεδίων, τα πρόσωπα των οποίων ήταν στα χρώματα των ομάδων του πρωταθλήματος. Η κίνηση αυτή αποδοκιμάστηκε έντονα από τον κόσμο και η διοργανώτρια αρχή κατέβασε το εν λόγω ποστάρισμα από τα social media, αφού πρώτα το είχαν δει εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι, ζητώντας αργότερα συγγνώμη.



Το ακόμη χειρότερο; Οι μαύροι παίκτες επικρίθηκαν πολλές φορές όταν έφυγαν ή θέλησαν να φύγουν από τον αγωνιστικό χώρο! Σε ένα ποδόσφαιρο, που δεν θέλει ή δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει. Σε όλα τα επίπεδα. Με τα σκάνδαλα να είναι επαναλαμβανόμενα εδώ και χρόνια…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube