Είναι κάποιες ιστορίες που σου τραβάνε την προσοχή. Ψάχνεις, ψάχνεις, συνεχίζεις να ψάχνεις και δυσκολεύεσαι να βρεις στοιχεία. Όπως στην περίπτωση της Old Caledonians. Μια ομάδα, η οποία είναι σα να... έπεσε ξαφνικά σε μια γειτονιά του Μπουένος Άιρες, στο Μπαράκας. Εμφανίστηκε από το πουθενά, πήρε το πρώτο πρωτάθλημα στην Αργεντινή και μετά από τρία χρόνια εξαφανίστηκε. Έτσι, απλά! Γιατί ασχολούμαστε με αυτή; Οι παραπάνω λόγοι είναι καλοί, αλλά έχει και έναν ακόμη. Το σήμα του συλλόγου ήταν το ίδιο με αυτό του Απόλλωνα Σμύρνης.

Για να είμαστε τίμιοι και σωστοί, η ιδέα μας μπήκε στο μυαλό από το «Sombrero». Μπήκαμε στο τρυπάκι να ψάξουμε να βρούμε αυτή την άγνωστη ομάδα με σήμα τον Θεό Απόλλωνα και παρότι εκ πρώτης όψεως δεν βρίσκεις πολλά στοιχεία, τελικά όσο... εμβαθύνεις υπάρχουν αρκετά περισσότερα για να μάθεις.

Η αρχή γίνεται το 1890. Σκωτσέζοι εργάτες μετακομίζουν στην Αργεντινή, με σκοπό να φτιάξουν το σιδηροδρομικό σύστημα στο Μπουένος Άιρες. Εργαζόμενοι της βρετανικής εταιρείας «Batman, Parsons & Bateman», οι οποίοι είχαν προλάβει ήδη να δημιουργήσουν το αντίστοιχο δίκτυο στο Λονδίνο και σε λίγες ακόμη περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας.



Το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή είχε ήδη έρθει, ή καλύτερα δημιουργηθεί, στην Αγγλία και άρχιζε να διαδίδεται στις γύρω περιοχές. Πολλές χώρες άρχισαν να το μαθαίνουν από τους διάφορους εργάτες στα καράβια και στους ναύτες, που έδεναν σε κάθε λιμάνι και πολλές φορές καθόντουσαν και έπαιζαν στο κατάστρωμα ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι, λοιπόν, και οι Σκωτσέζοι εργάτες αποφασίζουν να φέρουν στην Αργεντινή το άθλημα του λαού.

Στη γειτονιά Μπαράκας δημιουργούν την Old Caledonians. Το έτος γέννησης είναι το 1890 και το σήμα είναι ίδιο με αυτό που έχει ο Απόλλων Σμύρνης. Προφανώς, τα πρωτεία τα έχουν οι Σκωτσέζοι και η αργεντίνικη ομάδα, αφού και πρώτοι δημιούργησαν τον σύλλογό τους αλλά και η Ελαφρά Ταξιαρχία είχε για πολλά χρόνια διαφορετικό σήμα και το σήμα που χρησιμοποιεί τώρα, καθιερώθηκε αρκετές δεκαετίες μετά την ίδρυσή της.



Πώς, όμως, οι Σκωτσέζοι και η Old Caledonians έφτασαν να έχουν στο σήμα τους τον Θεό Απόλλωνα; Τι σχέση έχουν με το δωδεκάθεο; Ας τα πιάσουμε με τη σειρά. Οι Έλληνες Καληδόνιοι αποτελούν τους πρόγονους των σημερινών Σκωτσέζων. Οι κάτοικοι της χώρας διατηρούν ακόμη και σήμερα τις παραδόσεις των Καληδόνιων, τα έθιμά τους. Οι Καληδόνιοι είχαν περάσει στην Σκωτία και στα βρετανικά εδάφη, μετά από έναν πόλεμο απέναντι στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι είχαν κατακτήσει βρετανικά εδάφη, αλλά σε μια νύχτα οι ιδιαίτερα επιθετικοί και ορμητικοί, βάσει ιστορίας, Καληδόνιοι τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν και να απελευθερωθεί ο λαός.

Κάπως έτσι, οι Καληδόνιοι ρίζωσαν στη Σκωτία, μεταφέροντάς τους και την ελληνική γλώσσα. Τους μετέφεραν τη θρησκεία τους, τους μίλησαν για το Δωδεκάθεο. Η εν λόγω θρησκεία διαδόθηκε σε όλη την Βρετανία, με τους κατοίκους να πιστεύουν για αρκετά χρόνια σε αυτή. Μάλιστα, όπως και οι Καληδόνιοι έτσι και οι Σκωτσέζοι είχαν για Θεό τους τον Απόλλωνα. Θέλοντας να τιμήσουν λοιπόν οι Σκωτσέζοι τις ρίζες τους, τα όσα πίστευαν οι πρόγονοί τους, δημιούργησαν την Old Caledonians και για σήμα χρησιμοποίησαν το κεφάλι του Θεού Απόλλωνα.



Η ομάδα γεννήθηκε και συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην ιστορια της Αργεντινής. Πέντε ομάδες έδωσαν το παρών: Η Old Caledonians, η St. Andrew's (επίσης δημιουργήθηκε από Σκωτσέζους μετανάστες), Buenos Aires and Rosario Railway, Belgrano F.C και Buenos Aires F.C.

Η Old Caledonians αναδείχτηκε πρώτη με 13 βαθμούς, ενώ άλλους τόσους είχε και η St. Andrew's. Κάπως έτσι και επειδή ήταν η πρώτη διοργάνωση, οι Αργεντίνοι δεν ήθελαν να αδικήσουν κανέναν και έδωσαν από κοινού τον τίτλο της πρωταθλήτριας στις δύο ομάδες. Ο πρώτος τίτλος δόθηκε κατά το... ήμισυ, ενώ έπαιξαν και ένα φιλικό με την St. Andrew's να επικρατεί 3-1 και να δίνονται στην ομάδα μετάλλια.


*η τοποθεσία που εικάζεται πως έδρευε η Old Caledonians

Αυτό το πρωτάθλημα έφτανε και περίσσευε για την ομάδα, που αποφάσισε να μην λάβει μέρος στην επόμενη διοργάνωση. Αγωνίστηκε σε αρκετά φιλικά, το γήπεδο βάσει των λιγοστών πληροφοριών της εποχής μάζευε αρκετό κόσμο και κυρίως μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η AFA (ομοσπονδία της Αργεντινής) διοργάνωσε πρωτάθλημα το 1893, στο οποίο η Old Caledonians αρνήθηκε να συμμετάσχει. Δεν είχε πρόβλημα με την ομοσπονδία, αλλά δεν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει τη σεζόν αφού οι μετανάστες εργάτες έπρεπε να τα μαζέψουν και να γυρίσουν στη Σκωτία. Κάτι που εν τέλει έγινε, με την Old Caledonians να διαλύεται σε μια τριετία. Της έφτασε ένα και μοναδικό πρωτάθλημα, στην πρώτη σεζόν που δημιουργήθηκε.



Παρόλα αυτά, ο τίτλος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην μετρήσει τα πρωταθλήματα εκείνων των εποχών, δεν έχει κρατήσει πληροφορίες, βαθμολογίες, ούτε καν φωτογραφίες. Σαν να μην έγιναν όλα, αφαιρώντας ουσιαστικά την προσπάθεια κάθε ομάδας, είτε βγήκε πρώτη, είτε τελευταία...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…

Ολυμπιακός: Τι έχει να περιμένει αφήνοντας πίσω του το 2024 και με… φόντο τα σημαντικά που έρχονται